Мелба връща София на европейската дизайн карта

Визуалната идентичност на фестивала е на Next-DC

Четири години след като Sofia Design Week стана One Design Week и замени столицата за  Пловдив, екипът на Мелба се заема със задачата да създаде нов фестивал за извънчасово усъвършенстване на софийските дизайн практици и ентусиасти. След методична серия от единични събития с интересни български и международни лектори, логично идва ред на нещо с по-голям замах и мащаб. През ноември Мелба се стяга за Фестивал на дизайна от две части – изложба, представяща добрите примери от съвременния български дизайн, и симпозиум с участието на седем лектори от различни части на Европа, сред които Penny Martin, главният редактор на The Gentlewoman.

Penny Martin, главен редактор на The Gentlewoman

Фокус на еднодневния симпозиум са тенденциите в продуктовия, дигиталния и графичния дизайн, илюстрацията, медиите, модата и визуалната комуникация. Редакторът Martin говори в компанията на датчанина Mikkel Christopher от лабораторията на бъдещето Space10, полският UI/UX дизайнер и преподавател Maciej Mach, представители на испанското Folch Studio, глобалната продуцентска къща Unit9, която развива проекти в областта на дизайн, архитектурата, гейминг и създаването на видео съдържание, специализираното в продуктов дизайн от стъкло чешко дизайн студио Dechem и The Project Twins от Ирландия, които работят с илюстрация, графичен дизайн, принт и 3Д.

Mikkel Christopher от Space10

Условно разделен на темите Бъдещ начин на живот, Визуална комуникация, Графични изкуства, UI/UX, Образование и интерактивни кампании, симпозиумът обещава да е полезна част от свободноизбираемата подготовка за работещите в сферата на дизайна и да се докосне до почти всички аспекти от практиката. Два дни по-рано, фестивалът открива с представяне на някои от по-интересните постижения на родния дизайн от последната година в изложба, която може да бъде видяна до края на ноември.

Albert Folch от барселонското Folch Studio

Фестивалът за дизайн Мелба се открива с изложба в Unicredit Studio на 8 ноември. Симпозиумът е в Генератор на 10 ноември. Билетът струва 50 лева онлайн тук.