Концертът на великана Roy Ayers в София е само за ценители

На снимките за обложката на албума Everybody Loves The Sunshine, 1976

Един ден записвах музика в студиото на Jimi Hendrix в Ню Йорк. Беше красив, слънчев ден и фразата просто ми се заби в главата. Легендата на фънк, соул и джаз музиката Roy Ayers описва генезиса на Everybody Loves the Sunshine със същата лекота и непринуденост, с която продължава да излиза на сцената на 78-годишна възраст. Близо 60 години и повече от 30 албума след своя дебют, Ayers може да се похвали не само със статута си на институция в бранша, но и с нестихващото си влияние върху музиката, която слушаме и със способността искрено да развълнува фенове далеч от родния Ел Ей.

Обложката на албума Let’s Do It, 1978

Вероятно най-разпознаваемата песен на американския композитор и изпълнител Everybody Loves The Sunshine е семплирана и презаписвана повече от стотина пъти от абсолютно всички – от Dr Dre до Pharrell Williams. Клубът на суперфеновете на Ayers включва още Talib Kweli, Tyler, The Creator и Erykah Badu, която избира да изпее кавър на неговия Searching в първия си лайв албум. Ayers пък връща признанието, като свири на вибрафон в парчето Cleva от великия албум Mama’s Gun, след което заедно пишат и продуцират песните Amerykahn Promise и Turn Me Away.

Албумът Stoned Soul Picnic, 1968

Андрей Пеев от Reel Feel мечтае да види Ayers на живо в София от 20 години, след като за пръв път го чува на живо на парти в Сиатъл с проекта Nuyorican Soul на хаус ветераните Little Louie Vega и Kenny Dope Gonzalez. Оттогава Пеев не спира да върти цялата му дискография и следи както последващите му разпродадени концерти в местния джаз клуб, така и участията му в Miami Winter Music Conference и на големи европейски фестивали като Dekmantel в Амстердам, Flow в Хелзинки и албанския Kala. Желанието се засили, след като се върнах в България през 2006, но все се оказваше практически невъзможна реализацията на такъв концерт то финансови или чисто логистични причини.

Албумът Vibrations, 1976

Чакането определено си е струвало, защото Ayers ще направи първия си концерт в София този ноември, за да отбележи осем години концерти на Reel Feel в Sofia Live Club. Тандемът вече се е разписал с някои от най-добрите лайвове в града за последните години (Todd Terje и Ashley BeedleTheophilus London, Oddisee). С име като Roy Ayers, партньорите явно нямат никакви намерения да забавят темпото.

Roy Ayers е в Sofia Live Club на 12 ноември след 20:00. Билетът струва 35 лева онлайн тук.