Градски животни

Всяка година Insomnia Collective канят някой интересен художник, който да изработи имиджа за серията дъски на марката. Автор на илюстрациите този път е Цветелина Анастасова – дипломиран изкуствовед и илюстратор на детска литература, който живее, работи и учи в Париж десетина години преди да се прибере обратно в България през лятото на 2010. Понастоящем работи като консултант и куратор към една от софийските галерии и продължава да снима от време на време.

 

За дъските на Insomnia Collective Цветелина се вдъхновява от типичните за София градски животни и иска да покаже как средата ги моделира като поведение и облик. В случая моделира трябва да се чете като отглежда, храни, блъска, размазва и беси. Звучи по-страшно, отколкото изглежда. Визията с котката е първата, която оформя стила на цялата серия. Последна се появява илюстрацията с Жигули и гълъба. Илюстрациите се вписват идеално като забавен и преувеличен намек към градското съществуване на този екстремен спорт и най-вече към живите обитатели на софийските подлези, улици и импровизирани площадки за каране на скейтборд.

 

Трудно се преборих с визията на гълъба, най-занимателна ми бе работата и търсенето на материали към дъската с хлебарката. Използвах подходящ модел, за да я нарисувам: софийска пет сантиметрова хлебарка. Най-много варианти като персонаж се получиха с кучето, но най-шантав за мен си остава проекта с плъха.

Дъските с илюстрациите на Цветелина Анастасова за Insomnia Collective са в София на ул. 6-ти Септември 18А, ул. Ген. Гурко 46 и онлайн ето тук. Всеки един от моделите струва 76 лв.