Dan Ghenacia е тихата институция на парижкия ъндърграунд

© Amelie Bernard

Французите имат различно и особено фино отношение към абсолютно всичко (освен към колониалната си политика) и електронната музика не прави изключение. Все пак говорим за родината на Daft Punk, St Germain, Phillippe Zdar, Étienne de Crécy, David Guetta (от ранните му силни години), Bob Sinclar (и той така), кохортата на Ed Banger Records и още доста интересни артисти, определили облика и стила на така наречения french touch. Dan Ghenacia e тихата институция на парижкия ъндърграунд, която може да се похвали (скромно) с достатъчно опит зад гърба си, за да си заслужил поне няколко пъти суперлативите като един от най-талантливите диджеи и продуценти от влиятелната френска вълна, обиколи десетина пъти всички добри клубове по света през последните двайсетина години и все още разчитащ твърдо на своя ъндърграунд произход и любов към селектирането на мелодии заради самата музика.

Съвременната публика го познава предимно покрай сетовете на супергрупата Apollonia с добрите си приятели Dyed Soundorom и Shonky, но Dan дълбае в класическия хаус и техно още от началото на 90-те години покрай ранните години на парижката рейв сцена. Едногодишният престой в Сан Диего и вкарва хармониите и психеделичния хаус от Западния бряг на Съединените щати в неговото полезрение, преди да се прибере обратно във френската столица и да постигне светия граал за френския ъндърграунд – собствен магазин за плочи, собственото радио шоу, собствен лейбъл, а също така и работа като резидент на легендарните афтър партита в Le Batofar – добра автобиография за жесток симпатяга с грууви филтриран звук, вдъхновил следващото поколение диджеи и продуценти в града.

Освен изброените неща и дузината силни тракове като продуцент, Ghenacia има защо да се гордее и с неделното парти GoDEEP в Ибиза, както и с успеха на споменатата банда Apollonia – tройката с прекрасен албум (Tour à Tour), едноименен лейбъл, световно турне и безброй маратонски сетове в най-влиятелните клубове и фестивали в цял свят. Освен с Shonky и Dyed Soundorom, Ghenacia издава нови парчета и самостоятелно за лейбъли като Music For Freaks, Adult Only и ремиксира артисти от Hot Creations и Cuttin Headz. През останалото време и особено нощем преподава уроци по селектиране на любовна музика за танцуване, която може да изтръгне танцова стъпка и от най-кротките.

Takeover с Dan Ghenacia и Любо Урсини е в Yаlta Club тази вечер, 19 октомври, след полунощ. Повече информация за партито има тук.