Изложбите в Sofia Design Week 2012

В програмата на Sofia Design Week 2012 има точно 59 изложби. Не сме чак толкова запалени, за да обиколим всичко, затова избраме пет задължителни изложби, които не трябва да изпускате.

1. Изложбата на Ивайло Недков

Ивайлo Недков вероятно е най-добрият и адекватен български илюстратор в момента. Изложбата му е следствие от спечеления конкурс за плакат на Sofia Design Week 2011. Миналото на Ивайло е свързано с графити, понастоящем продължава да се занимава с тях като част от групата Trash Lovers. Партньор е в първото българско фрийланс студио Four Plus и е много здраво стъпил на земята. Задължително са отбийте и му кажете Здрасти от нас. Изложбата на Йвайло Недков е в +това на ул. Марин Дринов 30. Официалното откриване е днес. 

2. Unhappy Hipsters

Блогът за модерна архитектура Unhappy Hipsters е едно от чудесата в Tumblr. Само че архитектурата не е най-важното в него. Авторите са достатъчно умни, за да иронизират по много интелигентен начин фотографията в популярните архитектурни списания с много находчиви коментари под снимките си. Изложбата е един вид с един куршум, два заека – ще видите добре изглеждащи апартаменти и ще си представяте как живеете в тях докато в същото време се надсмивате над тъгата на хората в тях. Unhappy Hipsters е в галерия Юзина на ул. Московска 11.

3. Всичко е Дизайн

Испанците са традиционно силни в графичния дизайн и илюстрацията – Vasava, Alex Trochut, DVEIN, списъкът е дълъг. Институт Сервантес и посолството на Испания са така добри да изложат работата на 40 испанци, а ако случайно това не е достатъчно, са добавили и още 20-ма други европейци. Всичко е Дизайн е в Институт Сервантес на ул. Съборна 1

4. Отворена покана

Като всеки себеуважаващ се фестивал и Sofia Design Week проведе отворен конкурс за участие в програмата. Селекция от изпратените неща е показана във Fabrika 126. Плюсът на такива изложби е, че често кураторите допускат грешката да одобряват неща, които в повечето случаи са по-добри от тези в специално селектираните изложби. Другият плюс е мястото – Vice са превзели Fabrika 126 и допринасят за забавлението на хората с най-различни мисии, а и голямата бира е 2,50, приятен спомен за Blaze. Отворена покана е във Fabrika 126 на бул. Мария Луиза 126.

5. По истински случай

На пръв поглед една от най-смислените изложби по време на Sofia Design Week е курирана от Адриана Димитрова, програмен директор на фестивала. По истински случай е разделена на две – от едната страна са фотографии, а от другата са актуални български дизайнери, като фокусът и в двете е винаги един: обектите от миналото, които помним по един или друг начин. Съпоставянето на гледните точки води до голямо разнообразие и сме сигурни, че ще има за всекиго по нещо. По истински случай е в галерия Мисията на ул Алфред Нобел 2

Бонус: Задължително минете през ул. Шипка 6 за да видите Рамката, курирана от Йордан Жечев (творчески директор на рекламната агенция DDB). Не че е добра, но е добър урок за това как безцелно да използвате ценно пространство.