Афро хаус без предразсъдъци от Hyenah

Откакто се появява на сцената преди четири години, Hyenah се превръща в ключова фигура в продължаващия възход на афро хаус музиката. С лице скрито зад маска и забраден под етно принтове, превърта класациите на Traxscource и Beatport, получава подкрепата на хора като Black Coffee, Dixon и Âme и става резидент на берлинския клуб Watergate, където партита му Rise приветстват всеки независимо от раса, сексуална ориентация или класа. Не ме интересува какъв си или какво притежаваш, казва Hyenah. Интересува ме какво можем да предложим един на друг като хора. Искам да се съберем и да полетим. Това е мисията ми. Говорим с диджея дни преди да пристигне със същата мисия в София по покана на Soul Fiction, плътно между партита в Рим и Бали.

Кой е човекът зад маската? Hyenah е синоним и репрезентация на една визия. Hyenah означава единство и разбирателство. Означава построяване на мостове. Между Африка и Западния свят, между различните цветове и начини на живот, между богати и бедни, между хетеро и гей, между пълни и слаби. Hyenah е едновременно разнообразие и единство. От артистична гледна точка е начин егото на артиста да бъде извадено от уравенението, начин да накара хората да разберат, че няма по-важно нещо от груув-ът, от устрема към споделено изживяване в синхрон с добра музика, като някаква своеобразна програма за обмен. Когато пускам музика, основната ми цел е да накарам хората да усетят, че съм там за тях и за да бъда един от тях, да бъда проводник на приятни емоции и да ги свържа един с друг.

Къде търсиш вдъхновение за музиката ти? Вдъхновението идва от много места. От колкото повече време създавам музика, толкова повече фокусът ми се насочва към емоционалния аспект на това, което правя, отколкто на определен научен подход в продуцирането. Това научих от африканските си кумири – преди всичко да създам определен вайб, груув, насторение и всичко друго следва естествено и интуитивно. По-общо казано, вдъхновението може да дойде от всякъде – от филми, стара или нова музика, случки от ежедневието, други артисти, от изкуството като цяло и, разбира се, от миговете, които споделям с танцуващи хора.

Откроява ли се човек, който ти е помогнал най-много да се превърнеш в артиста, който си днес? Където и да пускам музика, винаги срещам най-добрите в нашата ниша. И всички ние се подкрепяме, колкото можем. Винаги обменяме идеи, нови подходи, изпробваме си музиката. Бутаме се напред. Сцената е все още доста малка в сравнение с други жанрове и стилове. Предполагам затова и африканската хаус сцена се усеща като едно голямо семейство. Определено дължа много на Black Coffee за подкрепата от самото начало и за това, че пуска първите ми тракове. Много съм благодарен за това – без това сигурно нямаше да съм там, където съм днес.

Каква е връзката ти с Африка? Африка е не просто влияние, а стои здраво в корените на музиката ми. Аз просто добавям още различни съставки към микса с нея, което другите не правят. Добавям отличителния си Hyenah привкус. 

Знаеш ли нещо за българската сцена за електронна музика? Никога не съм виждал някой да е толкова интуитивно свързан с това, което прави, от Kink. Нямам представа как успява да поддържа толкова енергично ниво по време на двучасов сет. Вероятно не е очевидно, но той определено е нещо като вдъхновение за мен.

Как успя да наложиш твоето афро звучене в ориентирания по-скоро към техно и минимъл Берлин? И аз понякога се чудя. Мисля, че в крайна сметка беше въпрос да нацеля правилния момент и да се заобиколя от правилните хора. И не на последно място търсих по-дълбок смисъл. Нашият проект Rise не се отнася само до африканския начин на веселене – на партитата в Южна Африка например тълпите полудяват по много семпъл, но хипнотичен груув и припяват импровизирани текстове върху бийта. За мен важното е да бъдем отворени към различните, не само да виждаш отвъд цвета на кожата, но и да прегръщаш всякакви различни начини на живот. Да бъдем отворени към разнообразието и да му вдъхнем живот на парти. Да приемем хора, които може да не са добре дошли на други партита. За мен именно по-дълбокият смисъл, който търсим с Rise, е вълшебният ключ. Това днес е нужно повече от всякога с възхода на крайнодесния национализъм и популизъм – в толкова много държави наблюдаваме засилване на елемента на изключване и разделение между хората. Исках да направя нещо, вместо само да говоря за това. Исках реалността, снимките и преживяванията да говорят вместо теориите и личното отношение. Исках да предприема някакво действие и да направя каквото мога. Така Rise се превърна в символ на това, че е възможен друг начин. Всеки може да направи нещо, за да стане реалност един по-добър свят. Мисля, че това ги прави специални, а и успешни. 

Какви са очакванията за първия ти сет в България? Винаги съм много любопитен за сцените, които канят някого като мен, особено предвид това, че не съм класическият прототип на диджей. Отсега се вълнувам да видя какво се случва в Yalta и да се пусна в тълпата без никой да може да ме разпонае.

Hyenah е в Yalta Club в събота, 20 октомври. Вратите отварят в 23:00 часа. Входът е 15 лева до 01:00 и 20 лева след това.