Най-добрите сериали на 2018 (досега)

Bill Hader в Barry

Отделяте все по-малко време за забавления с екрани за сметка на офлайн живота? Правилно, като изключим, че това прави все по-труден избора в кои заглавия от бълващата тв продукция наоколо да инвестираме време и внимание. Забравете номинациите за наградите Еми (но не преди да си отбележите The Marvelous Mrs. Maisel), на помощ идва бърза Boyscout селекция от най-силните нови и завръщащи се сериали на 2018 дотук. Заслужават си минутите, определено.

Още по темата? Вижте 15-те най-добри сериала на 2019 (досега).

Атланта, сезон 2, FX

Niggas do not care about us, man. Niggas gonna do whatever they got to do to survive, ’cause they ain’t got no choice.
– We ain’t got no choice, either. 

Инерцията, с която Donald Glover завладява света, щеше да е страховита, ако не беше толкова готин. След като остави сериозен отпечатък върху съвременната поп култура с великия сериал Колежът Грийндейл, Glover направи жесток завой към арендби музиката като Childish Gambino и беше едно от най-добрите неща в иначе слабия последен отрок от пренаситения свят на Междузвездни войниАтланта обаче беше поводът всички да започнат да гледат сериозно на младия мъж, заради резониращите му и автентични (за афроамериканската общност) истории, борби и език. Втори сезон продължава да вдига летвата и да цинемтира Glover като един от най-важните гласове на своето поколение. Евала на момчето.

Западен свят, сезон 2, HBO

The truth is that a human is just a brief algorithm. Ten thousand, two hundred forty-seven lines.

Най-фрустриращата тв сай-фай антиутопия (колкото заради умишлено заплетените сюжет и хронология, толкова и заради непривлекателния мизансцен на американския див запад) за втори пореден път оправда огромните очакванията към себе си след мъчно начало (и средна част) с много силен финал. Кулминацията на Западен свят продължава да отеква няколко седмици по-късно заради важните философски въпроси, които поставя (какви сили движат човека? има ли наистина свободна воля? къде са моралните граници в развитието на изкуствения интелект?), но и заради потенциала за развитие на историята, който се откри за следващия сезон (извън проклетия Стар запад). Уви, третата част на поредицата вероятно ще се появи след още две години чакане. Предостатъчно време да го изгледаме още веднъж с пищови, току виж сме го доразбрали изцяло дотогава.

Убивайки Ийв, сезон 1, BBC America

Don’t kill me! I have children.
– I don’t want your children.
No, to take care of.

Британският шпионски трилър отникъде се нареди сред най-добрите заглавия на сезона, благодарение на готиния си континентален стил, тънък хумор, брилянтна музика (Cigarettes After Sex, Unloved, Brigitte Bardot, Francoise Hardy) и приятен актьорски състав, предвождан от супер симпатичната американска комедийна актриса Sandra Oh и британката Jodie Comer в най-забавно психопатичната роля от януари дотук. Първата е отегчен чиновник в британските тайни служби, докато не се преражда (метафорично), след като попада по следите на втората – очарователна и без съмнение недостатъчно прегръщана като дете, млада наемна убийца. Има и кадри от България за най-големите патриоти.

Патрик Мелроуз, сезон 1, Showtime

What’s the point of a fucking window if you can’t jump out of it?

Богатите също плачат в случая на Patrick Melrose, млад британски мъж от заможно семейство, който бори травмите от детството с епични количества алкохол, наркотици и особено лоши решения. Пропитата със сарказъм сатира с участието на особено интензивен Benedict Cumberbatch на моменти е направо трудна за гледане – и заради графичните сцени с игли и кръв, и заради майсторски предадената раздираща болка, която движи едноименния герой стремглаво към дъното. Добре, че сме бедни.

Непознатата планета, сезон 1, National Geographic

Our world was born out of violence.

Darren Aronofsky оставя интензивните си, сюрреалистични режисьорски пориви настрана за момент, за да се захване с неочакваната и амбициозна задача да разкаже (по особено увлекателен и внушителен начин) историята на Земята и да погледне към заобикалящия ни свят (а и навътре, към нас самите) по съвършено нов начин. Дори леко глуповатото и силно американизирано повествование, рамкиращо пътуването и поверено на Will Smith, не може да развали вълшебството.

Арчър: Danger Island, сезон 9, FX

Mother, this is the cannibal chief. Chief, this is my lying, scheming mother. 

Макар да е в деветия си сезон, Арчър може да се похвали, че е най-добрият анимиран сериал за големи на 2018. Поне досега, преди завръщането на Конят БоДжак (14 септември) и на Рик и Морти (дай Боже по Коледа). Предпоследният сезон (ще има само още един финален 10-ти догодина) на безкратно reboot-ваната история за налудничавата компания около екс-шпионинът с мръсна уста, едипов комплекс, слабост към чашката и неприязън към здравия разум се развива през 1938 на остров Минимоту, където Archer работи като пилот и се озовава по следите на митично съкровище успоредно с нацистки злодей. Макар много от шегите да са нов прочит на познати постановки (а може би и именно заради това), Archer номер 9 си е доста смешен.

Корпоративна политика, сезон 1, Comedy Central

I’m watching what I eat. I want to have a hot body, ’cause I’m tired of developing my personality.

Бърза сатира на корпоративния свят и идеология, в която всеки работил в голям офис ще открие доста (хиперболизирани) прилики с действителността. Десетте епизода проследяват живота зад бюрото на двама съсипани служители на измислената мега-корпорация Hampton Deville, която произвежда всичко от тостери до най-големия таблет на света, за да покаже подобни структури като бездушни месомелачки и истинските кукловоди на съвременното консуматорско общество. Ама с шеги, така че може.

Фауда, сезон 2, Netflix

Тайни служби, терористи, израелска връзка. Не, това не е Вътрешна сигурност, а новият му съпреник за най-добър съвременен шпионски екшън. Създаденият от Lior Raz и Avi Issacharoff политически трилър разказва за израелски агент, който излиза от пенсия, за да преследва лош палестинец, който се оказва, че не е очистил навремето. Фауда се превърна в неочакван, макар и нишов хит, който New York Times избра за най-добър международен сериал (ще ви трябват субтитри, ако не говорите иврит и арабски). Трети сезон догодина. Yalla habibi, mazel tov!

Блясък, сезон 2, Netflix

We’re all just dildos banging around in the dark.

Втори сезон на шегаджийската осемдесетарска комедия за група млади жени от нелепия свят на телевизионния кеч продължава линията, заложена в първите десет епизода на Блясък преди година. Бъдещето на бутафорното шоу все виси на конец, а героите му да се борят с лични и социални проблем от разводи и родителстване, през развалени приятелства, сексуален тормоз на работното място (в Холивуд, представяте ли си?) и отхвърлени американски визи, та до вечното търсене на любовта.

Pose, сезон 1, FX

You’re who you are even though the price you pay for it is being disinvited from the rest of the world.
I’m the one playing dress-up. Is it wrong to want to be with one of the few people in the world who isn’t? To have one person in my life who I know is real?

Макар да не може да стъпи на малкия пръст на Paris Is Burning, Pose наднича в подземния свят на нюйоркските драг балове с помощта на най-големия каст от транс актьори в тв поредица за всички времена. За разлика от документалния си предшественик, новият сериал на машината за лъскава, американска тв продукция Ryan Murphy (вижте още Убийството на Gianni Versace) е прекалено полиран и санитанизиран, но въпреки това успява да напипа немалко моменти на обезоръжаваща автентична човешка емоция – било болка или любов, търсене на взаимност или борба със собствената идентичност.

Бари, сезон 1, HBO

You want to have a hobby or something. You could take up painting. You know, Hitler painted. John Wayne Gacy painted. It’s a good solid hobby. Never got in the way of what they’re doing. 

Легендата на SNL Bill Hader прави желязна роля като депресиран наемен убиец, който попада в света на актьорството покрай поредна мишена. В рамките на осем неусетни епизода по половин час, леко смотаният добряк (и прецизен атентатор) опитва да намери баланса между работата и новата си страст, преоткрива себе си, влюбва се, трепе чеченци и боливийци и мечтае за бъдещето по трогателно наивен начин. Крайният резултат е един от най-оригиналните нови сериали, пропит с интелигентен и мрачен хумор, завладяващ трагикомизъм, велики поддържащи герои и супер добра история. Не обичаме да го казваме, ама на: задължителен.

Американците, сезон 6, FX

And you? What’s left for you now? Your house? Your American kids? Philip?

Истинско постижение е сериал в днешно време да успее да изкара шест сезона и да завърши в пикова форма, за което Американците заслужава сериозни адмирации. В шестия и финален сезон на шпионския трилър от времето на Студената война, плановете на Philip (Matthew Rhys) и Elizabeth (Keri Russell) да се завърнат в родната Русия са осуетени, което поставя и без това трудните им семейни отношения под още по-голямо напрежение, за да ги тества до краен предел (и докара до нещо като щастлив край след всичките гадости, които си причиниха). Както традицията повелява, сезонът се развива бавно, но заслужаващо си упоително и брутално до великолепен финал – от седми епизод нататък положението си е висш пилотаж в драмата.