Беззаконие

Подхождаме с очакване към всеки проект, в който са замесени имената на Nick Cave и Warren Ellis, особено след като решиха доброволно да разпуснат Grinderman за неопределен период от време. Филмът Беззаконие е австралийска афера с американски бюджет, която представя още един поглед върху Сухия режим в Щатите чрез истинската история на прочутите братя Bondurant – контрабандисти и производители на уиски, които се опитват да постигнат американската мечта (в техния случай нови коли и изискани костюми от шивачите в Чикаго) във Франклин, Вирджиния. Nick Cave пише сценария по романа правнука Matt Bondurant (Най-мокрият окръг в света­), а режисьор е John Hillcoat – другият австралиец в екипа, който помним с останалите два съвместни филма с Cave и Guy Peaarce  Пътят и Предложението.

Гангстерският жанр в американското кино се развива силно през последните години особено след огромния успех на Престъпна империя и именно в това е един от малкото проблеми на Беззаконие – на моменти изглежда като по-бедна откъм сюжетна линия и по-спокойна версия на сериала на HBO, която обаче се развива в гората на окръг Вирджиния и представя само периферията на нелегалните операции, корупцията и убийствата през 30-те години на ХХ век. John Hillcoat признава, че би му било трудно да направи поредния гангстерски филм с нещо ново в него, ако не е разполагал с истинска история, чието действие се развива в земеделски район като при Бони и Клайд.

Другото нещо, което се набива на очи е неособено силната екранна химия между тримата братя Bondurant – Howard (Jason Clarke), Henry (Tom Hardy) и Jack (Shia LaBeouf). Какво справедливо отбелязаха в The New York Times, Clarke e австралиец и реве пиян през по-голямата част от екранното си време, Hardy е англичанин, който говори спорадично и глухо и се опитва да наподобява типичния мелодичен леко свирукащ диалект на щата, докато LaBeouf си е просто американец, който говори бързо – историята за братството между толкова различни персонажи на екрана не е особено правдоподобна и въпреки това тримата са достатъчно добри актьори, за да развият добре многопластовите характери на братята Bondurant. Поддържащите роли на величествения Gary Oldman (легендарен мафиот от Чикаго) и вечно второстепенният, но отличен актьор Guy Pearce (безскрупулният наместник на прокурора в града с изключително изобретателни и садистични методи за измъчване, нацистка зализана прическа и безупречен гардероб) са на обичайното високо ниво. Женските персонажи за избрани по възможно най-удачния начин – Jessica Chastain като градската красавица със спорно минало, която нахлува в дома, бизнеса и личния живот на братята Bondurant и по-специално в този на Henry благодарение на твърдия си характер и страхотни гърди, и Mia Wasikowska – непълнолетната дъщеря на пастора в консервативна християнска секта, която се бори безуспешно срещу вниманието и подаръците на най-лошото нещо във Франклин според баща й – братята, естествено.

Беззаконие притежава доста качества, с които да компенсира споменатите два недостатъка. Сцените на насилие са заснети изключително натуралистично и въздействащо – всеки удар, кръв, чупене на вратове, блъскане с лопати, престрелка и прерязани гърла от ухо до ухо стряскат с брутална кинематография в близък план. Като добавим и музиката на Nick Cave и Warren Ellis, получаваме много завършен екшън с достатъчно драматични моменти, умерено чувство за хумор като за горски контрабандисти, добре режисирани сцени на насилие, които поддържат ритъма на филма и въобще ново, забавно и интересно развитие на темата за Сухия режим, който явно е новата Втора световна война за Холивуд.

Беззаконие е по кината.