Ревю: Блясък

Блясък, сезон 1

След поредица неуспешни опити, останала без пари и загубила надеждата за кариера на сериозна актриса в Холивуд, Ruth Wilder отива на прослушване за подозрително тв шоу за женски кеч. Зад развлекателната програма Gorgeous Ladies of Wrestling (накратко GLOW) стоят позабравен инди режисьор и глезен богаташки син, дебютиращ като продуцент. Двамата събират стабилна група странни птици за прохождащия си проект, в който възлагат много различни надежди – единият да си осигури финансиране за филм, по който работи от години, за другия кечът е детска страст и възможност да създаде нещо за пръв път в безметежния си живот.

Блясък, сезон 1

Новият сериал на Netflix Блясък (Glow) е лека и много забавна комедия със супер осемдесетарска естетика (след успеха на Странни неща и неуспеха на Moonbeam City) от създателката на Трева и Оранжевото е новото черно Jenji Kohan. Блясък до голяма степен следва формулата на Kohan от Оранжево – поредицата отново се върти около група особнячки и е вдъхновена от истинска история (няма да се учудите, че GLOW е съвсем реално предаване, което се появява през 1985 в Щатите). Разликата е, че тук персонажите са по-малко и значително по-симпатични, а хуморът е в пъти по-силен. Централният конфликт е разрушеното приятелство между Ruth и най-добрата й приятелка, а по ирония оръжията на отбора момичета в борбата за оцеляване са експлоатацията на стереотипи и сексуализирането на телата им.

Блясък, сезон 1

Телевизионният кеч с цялата му бутафорност и настървеност да шокира става колоритен фон за личностните борби на кандидатките да станат новия Hulk Hogan и Блясък умело го използва, за да подхване теми като предателство, идентичност и амбиция, и го прави по особено ненатрапчив, будещ съчувствие начин. Звездата без съмнение е главната героиня Alison Brie (апропо възпитаничка на два от най-добрите сериала на всички времена – Колежът Грийндейл и Момчетата от Медисън), която е страхотна като Ruth и не се справя единствено с неуспешните опити на сценаристите да ни убедят, че е непривлекателна. Но не й отстъпва и стенд-ъп комикът Marc Maron в ролята на залезлия режисьор Sam Sylviа.

Блясък е по Netflix.