Най-важното изкуство в Apeshit на The Carters

Брачната трилогия и брилянтно упражнение по бранд мениджмънт на семейство Carter приключва щастливо. След Lemonade и 4:44, явно всичко е наред в дома на Beyonce и Jay-Z, които издават своя дългоочакван общ дебют Everything is Love без предупреждение по време на последния си концерт в Лондон.

И понеже всеки следващ проект на най-могъщото семейство в съвременната поп музика се опитва да надскочи предишния с все по-голяма екстравагантност и натриване на носа, промоцията на Carter-овия албум стартира с Apeshit продуцираният и написан от самите тях, Pharrell Williams и Quavo и Offset от Migos здрав бенгър, в който двамата титуляри се фукат небрежно и не пропускат да закачат една две от актуалните теми в дневния ред на Америка.

Режисираното от Ricky Saiz луксозно 6-минутно видео е снимано в парижкия Лувър – да, истинският Лувър, а не в някакви декори, само и само да подчертае цялата грандиозност на събитието. Двамата артисти с костюми в пастелни тонове битуват се снимат и танцуват пред шедьоври на модерното изкуство в необичайно пустите галерии на френската светиня не просто така, а внимателно подбирайки сюжетите в колекцията на музея, които се въртят около темите за властта, женската красота и страданието.

Извън редовните им обиколки по галерии и биеналета, инвестирането в изкуство и проектите на Jay като Picasso BabyApeshit е забележителен не само заради страхотното операторско майсторство на един от любимите оператори на Gaspar Noé (Benoît Debie) и очевидното влияние от красивите клипове на сестрaта Solange, но и заради внимателната селекция на експонати от колекцията на Лувъра, които си тежат на мястото. Кои са те?

Mona Lisa на Leonardo da Vinci (1503-19). Най-известната картина в света е ясна и заема главно място не само в подтекста на клипа и маркирането доста грандомански Carter-ови като достойни за съзерцаване произведения на изкуството, но и в личната история на семейството през последните години. Много жалко само, че не са се класирали в последния проект на Никола Михов.

Нике от Самотраки (около 190 години преди Христа). Древногръцката мраморна статуя на богинята на победата доминира един от основните епизоди в клипа, който печели и с хореографията на белгиеца Sidi Larbi Cherkaoui и танцьорите с телесни плътно прилепнали костюми, вдъхновени еднакво от последните неща на Vanessa Beecroft за Kanye и хореографиите на Solange.

Коронацията на Napoleon на Jacques-Louis David (1806-07). Любимата хореография на Beyonce в една линия се случва пред импозантната и наистина огромна картина на официалния художник на френския император – 10 метра по дължина и още 6 по височина, напълно достатъчно, за да изобрази в детайл десетки важни присъстващи и да спази напълно законите на неокласицизма.

Венера Милоска (около 100 години преди Христа). Осакатеният шедьовър е едно от най-прочутите произведения на древногръцкото скулптурно изкуство, открито през 1820 сред руините на древния град Милос на едноименния остров в Бяло море и изобразяващо богинята на любовта и красотата Афродита.

Портрет на чернокожа жена на Marie-Guillemine Benoist (1800). Едно от малкото произведения на изкуството в Лувъра, рисувани от жена, има особен символизъм, стига да обърнете внимание не само на темата (портрет на жена от време, когато чернокожите са били третирани като роби), но и многократната поява в Apeshit.

Намесата на сабинянките на Jacques-Louis David (1799). Кървава трагедия в един легендарен епизод от Римската империя.

Големият сфинкс на Танис. Тяло на лъв и глава на крал – един от най-големите сфинксове извън родината е открит през 1825 по време на разкопки в Танис, една от старите столици на Египет.

Сватбата в Кана на Paolo Veronese (1563). Библейска сцена на венециански банкет поразява със своята изключителна композиция, невероятно костюми и очарователни цветове.

Портрет на мадам Récamier на Jacques-Louis David (1800). Своеобразен идеал за женствена елегантно. Juliette Récamier е съпруга на парижки банкер и една от най-известните жени във френското общество по онова време. Нейният недовършен портрет с антично облекло и помпейски мебели е изключително авангарден за годината, в която се появява.

Конен офицер от императорската гвардия в атака на Théodore Géricault (1812).

Потъването на Медуза на Théodore Géricault (1824). Иконата на Романтизма изобразява събитие, чийто политически и чисто човешки аспект вълнува художника, а именно потъването на френска фрегата близо до брега на Сенегал през 1816. Géricault проучва детайлно историята и прави многобройни скици, преди да се спре на финалната композиция, изобразяваща надеждата за спасение.

Pietà на Rosso Fiorentino (1530-40).

Francesca da Rimini и Paolo Malatesta, преценявани от Dante и Virgilна Ary Scheffer (1835). Сцена от най-известното произведение на Dante – не им е лесно на двамата в Ада.

Клетвата на Хорациите на Jacques-Louis David (1784).