Никола Михов снима ежедневния цирк пред Джокондата

Монументалните паметници на комунизма не са единствената голяма любов на фотографа и създател на платформата Bulgarian Photography Now Никола Михов. След втората си книга Hello and Welcome to Paris от 2016, българският артист потвърждава особената си привързаност към френската столица с последния си проект Моя Лиза – ироничен коментар върху комерсиализацията на най-известното, коментирано и посещавано произведение на изкуството и връзката на тази икона на съвременната култура с публиката, която я обсажда ежедневно в парижкия Лувър.

През последните четири години Михов прекарва общо 138 часа пред Mona Lisa, за да документира прииждащата разноцветна тълпа от всички краища на света. Мястото за преклонение в парижкия музей привлича осем милиона посетители годишно и атмосферата напомня на рок концерт. Джокондата е в ролята на звездата, а туристите – на феновете, които изпълват залата. Ако искаш да я видиш отблизо, трябва да се гмурнеш в навалицата с надеждата, че вълната от тела ще те отнесе най-отпред. Тълпата е плътна за радост на джебчиите, диша се трудно, разиграват се дуели със селфи стикове, а охраната е в готовност да се притече на помощ на прималели от вълнение туристи.

Напрегнатият сюжет от противоречивата селфи култура, в който посетителят се превръща в централен обект, а произведението в обикновен декор, провокира Михов да деконструира фотографиите от проекта в аксесоари и предмети от бита в лимитиран тираж, произведени специално за изложбата в галерия Synthesis. Oсвен всичко останало, откриването на събитието е премиера и за фотокнигата от проекта Моя Лиза, издадена от френското издателство Innocences в партньорство с Френския институт в България в тираж от 300 броя.

Фотографската изложба Моя Лиза на Никола Михов е в софийската Галерия Synthesis на бул. Васил Левски 55 до 2 май и може да бъде разгледана всеки ден от 10:00 до 21:00.