Видео: Фойерверк на Стругаре

Троян Иванов продължава партизанската си артистична кариера като уличния поет Стругаре с нов сингъл и видео към парчето Фойерверк – алтернативното Marvin Gaye-ско парче на русолявия младеж за правене на деца, което няма нищо общо с едноименните песни на Стефан Вълдобрев и Katty Perry и е глътка свеж въздух от смертелната депресия в предишната му продукция Aмерика. В описанието на самото видео липсват каквито и да било кредити за екипа, но бързата проверка разкрива участието на познати имена. Гроздан Михайлов облича всички замесени с модели на Vetements, Junya Watanabe за Comme des Garcons, Haider Ackermann, Dries Van Noten, Yes Master, Le Coq Sportif, 45 Street, New Balance и H&M и огромната помощ на All U Re. Иванов едва ли се е доверил на друго режисьорско-операторско комбо освен на редовните си колаборатори Васил Витанов и Теодор Фичев (КучеядекучеАмерика) – млади майсторчета, които, откровено казано, снимат най-доброто видео на Стругаре до момента.

Визията на Фойерверк изглежда като най-високобюджетната продукция от нискобюджетната секси кариера на всички замесени – имаме отличен и ненатрапчив гардероб, цял кино камион, огромен пуст паркинг, кино осветление, вишка, неизвестна симпатична девойка и дори камео участие на очевидно добронамерен и леко подозрителен истински вълк. Витанов и Фичев се справят доста прилично с динамиката и изграждането на дистопична атмосфера с леко намигане към автомобилите на Frank Ocean и Romain Gavras и цветовете на Nicolas Winding Refn. Сюрреалистичната история няма някакъв особен сюжет, липсва ни само едно падане на колене с разперени ръце и поглед към небето ала Младият папа, за да сме щастливи от гневните реакции на хип-хоп и рап пуристите.

И докато Стругаре продължава да действа с избрани похвати на герила маркетинга, да не се занимава с прекалено натискане и даване на интервюта и да си записва автобиографичните поетични текстове върху бийтове на Сашо от Nassekomix и Marrg от 1000names без ясни планове, публиката няма да се откаже от мъчителните опити да го вкара в жанрови определения. Едва ли можем да се сетим за друг подобен изпълнител от последната година и половина, който да предизвиква по-полярни реакции и коментари сред публика и критика. Лошо няма – печелят и двете страни.