15 супер заглавия от София Филм Фест 2018

София Филм Фест 2018 има стряскащо добра програма. Селекцията е разделена в повече от две дузини категории, посветени на киното от знаковата 1968 година, филмови панорами на специалните гости Wim Wenders и Abel Ferrara, най-новите български документални и игрални продукции, кино гурме, късометражна програма, спорт, специални прожекции и срещи с автограф с хора като Sean Baker – режисьорът на Мандарина и Проектът Флорида. Затова, без повече мотаене, бърза селекция на 15-тина заглавия, които не бива да изпускате.

Paul Thomas Anderson режисира лебедовата (поне засега) песен на любимия си актьор Daniel Day-Lewis, който се потапя напълно в ролята на известения шивач Reynolds Woodcock (жестоко име-бел.ред.) в следвоенен Лондон през 50-те. Историята в Невидима нишка се върти предимно около жените, които идват и си отиват като временни музи в живота на ергена, преди да срещне младата и своенравна Alma – достоен опонент, който обръща наопаки добре планирания и подреден живот на нашия човек.

Takeshi Kitano приключва последната си екшън трилогия с Kраят на яростта. Пет години след като е оцелял от войната между две престъпни фамилии, бившият якудза бос Оtomo си работи кротко в Южна Корея, преди един сравнително дребен инцидент да предизвиква напрежение и конфликт, изискващ нещата да бъдат уредени веднъж завинаги.

Режисьорът Michel Hazanavicius събира жесток актьорски състав, който ни пренася обратно в Париж през 1967. Историята е повече от обещаваща: най-прочутият филмов режисьор на своето поколение Jean-Luc Godard снима филма Китайката с жената, която обича. Щастливи, влюбени и магнетични, двамата се женят, но реакциите към филма карат Godard да се вглъби в себе си малко преди събитията от май 1968 да го разтърсят сериозно и да го променят от звезден кинорежисьор до изолиран Маоист. В своята същина, Изключителният (Моят Годар) е страхотна любовна история.

Потапяне на Wim Wenders е любовна история за различните светове на двамата главни персонажи Danielle Flinders (Alicia Vikander) и  James Moore (James McAvoy). Срещата им в отдалечен хотел в Нормандия ги предразполага да се влюбят преди насила, но нямат много време, преди да се разделят – Moore работи за Британските тайни служби и трябва да замине на мисия в Сомалия, а Flinders е биоматематик, работещ на голяма дълбочина по проект, целящ да докаже теорията за произхода на живота на нашата планета. Както може да се очаква от Wenders, филмът впечатлява с жестоко операторско майсторство и локации още от трейлъра.

Испанският филм Дa обичаш Пабло е още една приятна трактовка за живота на енигматичния нарко император Pablo Escobar, екранизирана по романа на журналистиката и негова дългогодишна любовница Virginia Vallejo. Да се чуди човек как едва сега някой се е сетил да събера точно в тези две роли двойката Javier Bаrdem и Penelope Cruz. Ако не друго, то поне магнетизмът е гарантиран.

Документалният филм Джейн на режисьора Brett Morgen използва над 100 часа неизлъчен материал от архивите на National Geographic, проследява работата на Jane Goodall, чиято изследователска работа с шимпанзетата поставя под въпрос доминирания от мъже научен консенсус на нейното време и прави революция в разбирането ни за естествения свят. Оригиналната симфонична музика във филма е на легендарния композитор Philip Glass.

Търсач на удоволствия е прякорът на старата каравана, с който Еlla (Helen Mirren) и John Spencer (Donald Sutherland) са ходили на почивка с децата си през 70-те. В желанието си да избягат от медицински грижи, които ще ги разделят завинаги, двамата шокират децата си, като хващат пътя към Кий Уест в търсене на нови приключения. Пътешествието на двамата през една непозната за тях Америка е шанс да преоткрият брака си, подхранван не само със страст и отдаденост, но и с тайни мании. Търсач на удоволствия е първият филм на италианеца Paolo Virzi, сниман изцяло в Америка.

Режисьорката Sally Potter описва своя филм Купонът не само като камерна трагикомедия, но като поглед към състоянието на една разбита Англия и размишление върху факта, че политиката е навсякъде, включително и в човешките отношения. Историята се разгръща по време на приятелско събиране, което бързо ескалира до всеобща караница със серия от признания – гарантирано условие илюзиите на всеки един от участниците да се изпарят заедно с коктейлните хапки. Актьорският състав също е страховит – Patricia Clarkson, Bruno Ganz, Cillian Murphy, Emily Mortimer, Kristin Scott Thomas, Timothy Spall, само титани.

Проектът Флорида е сърцераздирателен, забавен, красив и много смислен филм за един нещастен свят и герои, които се разгръщат проникновено пред погледа на режисьора Sean Baker (Мандарина). Oт онези филми, които се гледат многократно за прочистване на мислопроводите и осъзнаване на важните неща в живота.

Филмите на австриеца Michael Haneke винаги попадат в графата задължително кино. Последната му копродукция Щастлив край е описан от кино критиците на Guardian с показателносото грабващ като сатанинска опера със своята династия на изгубени думи. На практика – нищо ново за Haneke, просто още едно смайващо упражнение на тема семейната вина и отчуждението с помощта на потентен портрет от изолирани членове на семейството, на измамници и привилегировани и на една внучка, която е прекалено млада, за да споделя желанията на дядо си.

Разчитайте на François Ozon да създаде перфектен сексуален трилър със силно психологическо напрежение, който не шокира, а по-скоро представя сложността на сексуалното привличане. Историята се върти около красива и млада дама, която се опитва да излезе от житейската дупка с платени терапевтични сеанси при привлекателен и мистериозен психолог. Последвалата неизбежна връзка, любов и щастие обаче не пречат на главната героиня все повече да започва да се съмнява, че любимият не е точно мъжът, за когото го мисли. Двойният любовник е сложен и провокативен филм за идентичността, доверието, любовта и страстта с участието на прелестната Marine Vacth, Jérémie Renier и Jacqueline Bisset.

Философският трилър Бeз милост на Fatih Akin разказва за млада майка, която губи своя съпруг и сина си в терористичен акт, но не успява да се справи с разбитото си сърце и започва да търси възмездие. Постоянното съмнение и тъга са туширани с тежки наркотици и непрекъснати мисли какво би направил мъжа й, ако беше на нейно място. Лутането между мъчителните моменти на самоунищожение и постоянното желание за мъст обаче така и не позволяват на любовта към семейството и болката да избледнеят.

Невероятните истински събития в основата на квази-биографичния Aз, Тоня го правят мрачна комедийна приказка за печално известната американска фигуристка, замесена в един от най-сензационните скандали в историята на този спорт зад океана. Въпреки че Tonya Harding  е първата американка, която успява да направи троен аксел по време на състезание, нейното име остава в историята най-вече с глупавата и лошо подготвена атака срещу Nancy Kerrigan.

Valeska Grisebach e израснала с уестърните по телевизията в Западен Берлин от 70-те и винаги е усещала нужда да се изправи самотните меланхолични герои и мъжката митология, която уестърнът представя. Речено-сторено. Група немски строителни работници започват работа на труден обект в затънтен край на България. Чуждата земя събужда у мъжете жажда за приключения, но ги изправя и пред собствените им предразсъдъци и недоверие, предизвикани от езиковата бариера и културните различия. Копродукцията Уестърн си отговаря на името, стига да добавим едно модерен отпред.

Харесвате ли ОмарътYorgos Lanthimos отново си играе безпощадно с нервите и психиката на зрителите със странната драма Убийството на свещения елен – шокираща история за харизматичен хирург (отново Colin Farrell), принуден да направи немислима жертва, след като животът му започва да се разпада по забележителен начин.

София Филм Фест продължава до 29 март. Пълна програма, билети и допълнителна информация за всички филми и събития в програмата на фестивала има тук.