Какво ще гледаме на тазгодишния София Филм Фест?

Огромната програма на 19-тия Международен София Филм Фест включва безброй нови и стари заглавия, които могат да ни завъртят главата, затова правим бърза селекция на част от най-интересните независими и някои по-известни продукции, които смятаме да гледаме на голям екран.

1. Досието Петров
Сюжетът: В последните години на комунизма актьорът Александър Петров (Михаил Билалов) е напуснат доброволно от Народния театър, но след падането на тоталитарния режим разбира, че е бил предаден от своя ментор, професор Богомилов. Отвратен от всичко, Петров напуска завинаги театъра е се възползва от предложението на стария си приятел и бившо ченге от ДС Виктор Марков (Христо Шопов) да застане начело на нова политическа партия, която да спаси страната.
Защо? Дългоочакваният филм на Георги Балабанов за тъмната страна на комунизма, промените и първоначалното натрупване на капитали е по сценарий на Jean-Claude Carriеre, носител на тазгодишната специална награда Оскар за цялостно творчество, Оскар за сценарий от 1962, Златен лъв от Венеция, награда на Британската филмова академия и Златна палма от Кан.
Кога: 5 март в Зала 1 на НДК от 19:30 и 13 март в Люмиер от 18:30

2. Урок
Сюжетът: Гимназиалната учителка по английски Надежда е стъписана от това, че неин ученик е извършил кражба. Личният ѝ живот също не върви, банката е на път да си вземе къщата заради просрочена ипотека. Надежда е готова на всичко, за да изплува, преди да е станало прекалено късно. Както можем да се досетим, личният и професионалният живот на жената нямат много общо, тъй като обстоятелствата я принуждават да пренебрегне всички морални уроци, на които учи своите ученици.
Защо? Нискобюджетният филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е заснет за кратко време, без претенции и без почти никаква реклама, но въпреки всичко е една от най-успешните български продукции напоследък с награда за най-добър режисьор в Сан Себастиян и призове от филмовите фестивали в Солун, Токио и Варшава.
Кога: 8 март в Дом на киното от 18:30 и 9 март в Дом на киното от 14:00

3. Левиатан
Сюжетът: Николай и Лилия живеят в малък град край Баренцово море, но имат проблеми с корумпирания кмет на града, който иска да събори къщата им и да построи свой проект на нейно място. На помощ на нашия човек се притича близък приятел, адвокат в Москва, който бързо се сблъсква с произвола на местните бюрократи в малкия град и представителите на руската православна църква.
Защо? Последният филм на Андрей Звягинцев, титан на руското и световното кино, когото помним от предишните му шедьоври Завръщане, Изгнание и Елена. Свръхинтелигентните, социални и много тежки житейски истории в основата на неговите филми ги превръщат в абсолютен фаворит на всички големи фестивали и публиката.
Кога: 15 март в Зала 1 на НДК от 20:30, 19 и 29 март в G8 от 20:30, 22 март в Euro Cinema от 18:15, 26 март в Одеон от 20:30

4. Племето
Сюжетът: Новият обитател на пансиона за подрастващи глухонеми се сблъсква с обичайните предизвикателства на интеграцията. Сергей се окопитва бързо при навлизането си в един свят на престъпност и проституция и става майстор на обирите, сбиванията, подкупите и секса.
Защо? Заради бруталния разказ за взаимоотношенията, който дава съвсем нова представа за света на глухонемите. Изигран от професионални глухонеми актьори ням филм, който разчита на визуалната си грамотност.
Кога: 08 март в Люмиер от 20:30 и 22 март в Euro Cinema от 20:45

5. Зимен сън
Сюжетът: Айдън е бивш актьор и собственик на малък хотел в Анадола, който прекарва зимата с доста по-младата си съпруга Нихил и сестра си Никла. Филмът представя взаимоотношенията, които възникват между тях и заобикалящата ги действителност.
Защо? Еми защото спечели Златна палма в Кан и може да бъде определен като много специфичен и дълъг филм (над три часа) с бавно темпо, което редува прекрасни пейзажи с много дълги диалози за живота.
Кога: 09 март в Люмиер от 20:00 часа , 17 март в Euro Cinema от 17:30, 22 март в Одеон от 20:00, 24 март в G8 от 20:00 и 27 март в Дом на киното от 14:30

6. Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието
Сюжетът: 39 кратки сцени с абсурдни и комични ситуации. Двама нещастни търговци в днешен Гьотеборг се опитват да продават от врата на врата куфар, пълен с всевъзможни странни вещи: смешни чанти, вампирски зъби и гумени маски. Непрекъснатите им караници могат да отблъснат и най-търпеливите клиенти. Да плачем ли, да се смеем ли…
Защо? Заради наградата Златен лъв от фестивала във Венеция и статута на сюрреалистична комедия от калибъра на Bergman, Laurel and Hardy.
Кога: 20 март в Euro Cinema от 18:45, 24 март в G8 от 18:00 и 26 март в Дом на киното от 14:00 и в Одеон от 18:30

7. Белият бог
Сюжетът: Нов закон въвежда тежък данък върху смесените породи в подкрепа на чистото родословие на кучетата. Скоро след това приютите за изоставени животни започват да се препълват. Лили прави всичко възможно, за да защити своя любимец Хаген, но в крайна сметка баща ѝ го изгонва на улицата. Двамата се отчаяно се търсят един друг, докато Лили не изгубва надежда, а бездомният Хаген разбира, че не всеки човек е милостив.
Защо? Смесицата от елементи на мелодрама и приключенски филм разбива стереотипите на жанровото кино. Освен това кога друг път сте гледали кучешко въстание срещу човешкия род?
Кога: 10 март в Люмиер от 18:00, 20 март в G8 от 18:15, 22 март в Одеон от 18:00 и 26 март в Euro Cinema от 20:45

8. Чудесата
Сюжетът: Семейството е решило да живее в дълбоката провинция с искреното намерение да защити децата си от ужаса на големия град. Трудна задача, особено когато първородната дъщеря започва да иска по-интересен живот. Чудесата е филм за особената любов между баща и дъщери, за липсата на синове в семейството, за животните, от които зависи животът и прехраната на една фамилия.
Защо? Заради сблъсъка на идеалите, заради сходството на проблематиката с родната действителност, заради разликата в поколенията и мечтите на младите, заради желанието за промяна и невъзможността на индивида да я започне сам.
Кога: 13 март в Люмиер от 20:30, 21 март в Одеон от 20:30, 25 март в Дом на киното от 14:00 и в G8 от 18:30

9. Солта на земята
Сюжетът: Филмов портрет на един от най-талантливите фотографи и документалисти на нашето време, бразилеца Sebastião Salgado. В продължение на четири десетилетия, той преследва ритъма на променящото се човечество на различните континенти и има активна позиция по проблемите на екологията и възстановяването на горите в неговата родина.
Защо? Филмът има номинация за награда Оскар в категорията за най-добър документален филм.
Кога: 14 март в Зала 1 на НДК от 19:00, 19 март в G8 от 18:30 и 20 март в Одеон от 18:30 и 27 март в Euro Cinema от 18:45

10. Моята разходка в дивото
Сюжетът: След години безразсъдно поведение, пристрастяване към хероина и провален брак, Cheryl Strayed решава да лекомислено да измине повече от хиляда мили по туристическия маршрут Pacific Crest Trail съвсем сама. Моята разходка в дивото разкрива страховете и удоволствията на героинята в пътешествие, което я побърква, дава ѝ сили и в крайна сметка я възстановява.
Защо? Заради невероятната роля на Reese Witherspoon, която се представя блестящо в сърцераздирателната и дълбока драма за несгодите и пътя на една млада жена.
Кога: 16 март в Одеон от 20:30 и 18 март в Люмиер от 18:30

11. Citizenfour
Сюжетът: Citizenfour е трилър от реалния живот за масовото и незаконно следене на електронните комуникации и личния живот от националната агенция за сигурност в Сащ, разкрито от Edward Snowden.
Защо? Laura Poitras се е посветила на това да отвори очите на зрителя за състоянието на света, в който живеем. Гражданските свободи и неприкосновеността на личността стават все по-големи химери.
Кога: 12 март в G8 от 19:00 и 18 март в Люмиер от 16:00

12. Тихи води
Сюжетът: Лишени от родителска подкрепа и насока, Кайто и Кьоко се опитват да намерят своето място под слънцето. Кайто страда по баща си, заминал за Токио след неговото раждане, а Кьоко трябва да приеме смъртоносната болест на своята майка си. Бавноразвиваща се медитация за израстването и изпитанията в живота.
Защо? Непознат и лесен за пропускане филм, изключително визуално пътешествие към душевността на герои в търсене на същността на живота.
Кога: 17 март в Одеон от 20:30 и 25 март в Дом на киното от 20:00

13. Водачът
Сюжетът: 31-годишната Mary Bee Cuddy живее сама в силно религиозно градче в Средния американски запад и получава задача да придружи три жени, изгубили своя разсъдък. По пътя Cuddy спасява живота на престъпник, който се съгласява да ги преведе през снежни бури и опасни срещи със заселници и индианци в пограничните територии.
Защо? Заради добрата роля на Hilary Swank и отличният опит за фестивално кино от режисьора, сценарист и актьор в главната роля Tommy Lee Jones.
Кога: 16 март в Euro Cinema от 21:00

14. Два дни и една нощ
Сюжетът: Sandra разполага с един уикенд, за да спаси своята работа. Шефът й дава избор на служителите: или някой ще бъде уволнен, или никой няма да получи бонус тази година.
Защо? Заради номинация на Marion Cotillard за Оскар за главна женска роля и жестоката актьорска игра на всички персонажи. Една истинска ежедневна драма, поднесена по директен и естествен начин.
Кога: 17 март в Одеон от 18:30, 19 март в Euro Cinema от 19:15 и 20 март в Дом на киното от 18:00

15. Буферна зона
Сюжетът: Кинорежисьор губи съпругата си и остава полусляп след автомобилна катастрофа, но освен това сънува шест различни сънища, които на пръв поглед нямат нищо общо, но само на пръв поглед. Какво се случва в тях? Дали няма нещо, което ги обединява?
Защо? Последният (в буквален смисъл) филм на Георги Дюлгеров, учител на голяма част от новото поколение български режисьори.
Кога: 06 март в Дом на киното от 18:00 и 20:30

16. Прощален купон
Сюжетът: 75-годишният Йеезкил от старческия дом в Йерусалим изобретява машина за самоевтаназия, за да помогне на най-добрия си смъртно болен приятел. Докато се опитва да се справи с множеството молби за ползване на машината и с влошаващата се деменция на съпругата си, моралните дилеми пред Йеезкил и неговата компания стават непосилни.
Защо? Една от най-интересните черни комедии напоследък, примесена с много драма и болка.
Кога: 7 март в Люмиер от 14:00, 14 март в Одеон от 18:30 и 15 март в G8 от 19:00

17. Диор и Аз
Сюжетът: Добра възможност да се потопим в легендарния свят на модната къща Christian Dior чрез поглед към създаването на първата колекция висша мода на Raf Simons, новият главен дизайнер на френската марка.
Защо? Симпатична документалистика, която не е насочена изцяло към специализираната публика и феновете на модата.
Кога: 16 март в Люмиер от 20:30

18.Президентът
Сюжетът: Един диктатор и семейството му управляват страната с железен юмрук, наслаждавайки се на лукс и спокоен живот за сметка на населението, което живее в мизерия. Успешният държавен преврат го принуждава да бяга, докато се грижи за малкия си внук. Най-търсеният беглец в страната се отправя на опасно пътуване към крайбрежието и кораба, който го очаква.
Защо? Мрачна сатира на Mohsen Makhmalbaf за авторитарния режим, в която диктаторът е принуден да се смеси с обикновените хора, докато се крие, си е обещаваща фабула.
Кога: 11 март в Euro Cinema от 21:15 и 15 март в Одеон от 20:30

19. Рио 50 градуса
Сюжетът: През последните петдесет години, Рио де Жанейро се превръща от град, разкъсван от политически размирици, нарковойни и бедност в домакин на Световната купа по футбол през 2014 и предстоящите Олимпийски игри през 2016. Julien Temple (режисьор на филми като The Filth and The Fury: Sex Pistols и Joe Strummer: The Future is Unwritten) представя Рио през очите на нговите обитатели – от студенти и таксиметрови шофьори до влиятелни творци и богати вдовици. Изпълнената с трудности история на Бразилия е в остър контраст с вечния позитивизъм на нейните жители. Рио танцува самба, празнува по време на карнавала, плаче на боса нова и се радва на съвременна бразилска поп-музика.
Защо? Документален филм за един от най-величествените градове на планетата? Давайте го насам!
Кога: 14 март в Люмиер от 18:30 и 29 март в Дом на киното от 20:45

20. 20 000 дни на Земята
Сюжетът: Документалният филм за Nick Cave проследява по необикновен начин един ден от живота на австралиеца, а именно неговия 20-хиляден ден на Земята. Cave се рови из архиви, спори с терапевт и участва в поредица халюциногенни интервюта с приятели, сред които актьор Ray Winstone, Kyie Minogue и музикантите от The Bad Seeds Blixa Bargeld и Warren Ellis.
Защо? Заради проникновения поглед към съзнанието на Nick Cave по време на подготовката за последния албум на групата Push The Sky Away и изследването на мрачното му минало, клопките на славата и неуловимите източници на вдъхновение.
Кога: 09 март в G8 от 21:00, 17 март в Люмиер от 20:30 и 19 март в Дом на киното от 21:00

Повече информация за всички събития и филми в програмата на София Филм Фест има тук. Билетите струват 8 лева и могат да бъдат поръчани тук.