BOYSCOUT BOOK CLUB: 14 супер книги от март

Краят на март означава само едно: 25% от годината вече са безвъзвратно отминали, та който чел, чел. Ние имаме да наваксваме с още нови книги от началото на годината, а отличниците могат да заповядaт на мартенския BOYSCOUT BOOK CLUB за доза виенски мистицизъм, хазарт и руски екзистенциализъм от царско време, вероятно най-значимия роман на Вера Мутафчиева, най-добрата книга на 2023 според редица издания, балкански и гренландски кризи на идентичността, последни поръчки в Лондон, три книги на български автори и други. Ето какво четем:

ГОЛЕМ на Gustav Meyrink (Нике, с превод от Светослав Минков и корица на Дора Иванова)

Историята: По улиците на гетото в Прага, прегърнати в мъглата на миражи и сънища, бижутерът Атаназиус Пернат тръгва по дирите на митичния голем. Появяващото се веднъж на 33 години същество отключва след себе си вихър от халюцинации и видения, които се смесват с реалността на призрачните герои на града – проститутки, вехтошари, кукловоди, улични музиканти. Голем се крие в царството на легендите… Говорят, че тази легенда води началото си от седемнадесетия век. Според изгубените указания на кабала един равин направил изкуствен човек… От него обаче не излязъл същински човек, той бил само някакво глухо, полусъзнателно същество.
Защо да я прочетете: Определян като връх в творчеството на мистичния австрийски писател Gustav Meyrink, Голем е може би най-важният роман в неговата кариера. Книгата е извезана от вихрушка от привидения, които свободно се придвижват в полетата на съзнаваното и несъзнаваното. Възхвалявана от мнозина и сравнявана с Kafka, книгата служи за основа и на легендарния едноименен немски филм от 1915. Гео Милев е първият преводач на книгата, а до нас е достигнал установилият се като класически превод на Светослав Минков.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Нике и по-добрите книжарници.

СЛУЧАЯТ ДЖЕМ на Вера Мутафчиева (Жанет 45, с корица на Люба Халева)

Историята: Интригата в този забележителен роман е проста: при смъртта на султан Мехмед II Завоевателя през 1481, властта естествено преминава в ръцете на сина му Баязид, който става султан под името Баязид II. Вторият му син, принц Джем, ерудиран, образован и опитен военен, подтикнат от спахиите и обкръжението си, оспорва тази власт и предлага на брат си да си поделят империята. Баязид отхвърля предложението и между двамата възниква безмилостна вражда. За Джем започват дълги години на странстване в изгнание. Подхвърлян от различните политически интереси на управляващите в Европа, заложник по неволя, разменна монета между Изтока и Запада, който се стреми да забави възхода на Изтока и дори да завземе отново Цариград, Джем спира в Сирия, Египет, Родос, Франция и Рим, където е задържан от папа Инокентий VIII, преди да бъде предаден на краля на Франция Шарл VIII. Умира в Неапол през 1495 при тайнствени обстоятелства.
Защо да я прочетете: Миленко Йергович коментира как в Случаят Джем Вера Мутафчиева (1929-2009), тълкувайки върховите моменти на османската епоха през дълбочината на падението на един трагичен принц, съумява да разтълкува и себе си, и своя баща, и преди всичко времето. Случаят Джем е разрушителен и за тукашната легенда за турците като ужасни окупатори, унищожили нашата културна идентичност и пречили да се развиваме в европейски културен контекст. Josh Billings (Los Angeles Review of Books) пък посочва как романът на Мутафчиева демонстрира колко незначителна изглежда нашата велика самонадеяност, когато погледнем към нея през обърнатия наобратно телескоп на историята – идея, която знаментита българска писателка, поетеса и историк несъмнено е срещала в творчеството на Толстой.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

БЪРНАМСКИЯТ ЛЕС на Eleanor Catton (Лабиринт, с превод от Богдан Русев и корица на Иван Масларов)

Историята: След свлачище в един от планинските проходи на Южния остров в Нова Зеландия град Торндайк и огромната ферма с плодородна земя недалеч от него се оказват откъснати от света. От бедствието се възползват загадъчният американски милиардер Робърт Лемойн, решил да построи във фермата бункер и да се спаси в него, когато настъпи краят на света, и Мира, вдъхновителка на Бърнамският лес, група младежи идеалисти, в която има нещо от анархизма, филантропията и хипарството и която се опитва да се занимава на ръба на закона с екологично чисто селско стопанство. Макар да са на двата полюса на политическия спектър, баснословно богатият Лемойн е заинтригуван от Мира и съмишлениците й и решава да им помогне, защото на пръв поглед имат общи врагове. Но сблъсъкът на идеи и идеали е неизбежен, а след него остават трупове.
Защо да я прочетете: Заради майсторското съчетаване на трилър с хаплива сатира и препоръката на Stephen King, описващ Бърнамският лес като страхотен, многопластов и рядкосрещан трилър с ярки образи. Шеметният роман на новозеландката Еleanor Catton (най-младата носителка на Букър за Светилата) прави разрез на нашия бедстващ свят, за да разкрие какви са подбудите, постъпките и последиците от тях, породени от стремежа ни да оцелеем. Бърнамският лес е най-добрата книга на 2023 според Amazon, Time, The New Yorker, The Atlantic, The Telegraph, Financial Times и други.
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ИГРАЧЪТ НА РУЛЕТКА на Фьодор Достоевски (Нике, с превод от Лиляна Минкова и корица на Дора Иванова)

Историята: Докато работи за разорен генерал и неговите деца, младият учител Алексей Иванович попада в Рулетенбург – свърталище на изпаднали стари величия и поклонници на рулетката. Разкъсван между реалността на тогавашна Русия, пагубната си афера със съблазнителната и опасна доведена дъщеря на генерала и разпалващата се пристрастеност към хазарта, Алексей Иванович се превръща в един от най-ярките образи на Достоевски.
Защо да я прочетете: Публикуван за пръв път през 1886, този завладяващ, но кратък роман заема специално място в творчеството на гиганта на световната литература и автор на Престъпление и наказание. Историята е вдъхновена от личния опит на Достоевски с хазарта. След като понася големи загуби след лоши залози, авторът се съгласява на невъзможен договор за написването на книгата в кратък срок. При неспазване на срока Достоевски е щял да загуби правата над собственото си творчество. С помощта на бъдещата му съпруга обаче книгата е написана навреме.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Нике и по-добрите книжарници.

ДЖОРДЖИЧ СЕ ВРЪЩА на Goran Vojnović (ICU, с превод от Лилия Мързликар и илюстрации и корица на Стоян Атанасов за Kontur Creative)

Историята: Когато Марко Джорджич – неосъществен баскетболист с нецензурен език и богато въображение, се завръща у дома, всичко е същото и всичко е различно. След повече от десетилетие, прекарано в Босна, Марко намира люблянския квартал Фужине някак отеснял, препълнен със спомени, но същевременно и опустял – липсва му детската безгрижност. Дързък и емоционален роман за мълчаливото справяне с травмите на миналото, Джорджич се връща е портрет на бунтуващия се млад човек в опит да разбере себе си и света. Тази силна история за приятелства и предателства, за семейството и самотата, е своеобразна разходка по осеяната с димящи рани територия на бившите югославски републики.
Защо да я прочетете: Четвъртият роман на словенския режисьор, сценарист, колумнист, поет и писател Goran Vojnović (Югославия, моя страна, Смокинята) се върти около опитите да стиснем зъби и да преминем през трудностите, без непременно да ги преодоляваме. В Джорджич се връща се долавя отзвук от социалните и политическите конфликти, които продължават да глождят бившите Югославски републики. Има я и характерната за героите на Vojnović самоирония. Заедно с Джорджич, в миналото се връщат и самите читатели – към някогашните приятелства, забранената любов и премълчаните обети.
Колко струва: 27 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

ПОСЛЕДНИ ПОРЪЧКИ на Graham Swift (Кръг, с превод от Юрий Лучев и корица на Милена Вълнарова)

Историята: Лондонска кръчма по обед, стари приятели с по питие на бара, а до тях – урна с тленните останки на покойния им другар Джак Артър Додс. Време е за неговото последно желание – прахът му да бъде разпръснат от кея Маргейт. Какво общо има той с това отдалечено място и защо в писмото, отворено след смъртта му, е пожелал именно там да е последният му дом? Въпросите са повече от отговорите, а предстоящото пътуване вещае избухването на емоции, каквито никой от наглед суровите мъже не си е представял. Известният с късмета си Рей, избухливият Лени, сдържаният Вик и отрасналият в семейството на Джак Винс попадат във въртележка от разговори и спомени както за покойния си приятел, така и за самите себе си и взаимоотношенията си. Парче по парче се подрежда своеобразен пъзел на историите им, с чиято цялост никой от опечалените не е запознат. Тайни, подли предателства и премълчавани добрини от последните шест десетилетия постепенно излизат наяве, за да доизградят и същевременно разрушат устоите на едно дългогодишно приятелство и да разкрият доколко то е било истинско, а не фабрикувано.
Защо да я прочетете: Люлеещ се през времето и разказан с гласовете на четиримата мъже и на вдовицата на Джак, Последни поръчки изгражда хорово откровение на скръбта, копнежа и съжалението, за да подреди пъзела на едно приятелство, продължило цял живот. Блестящо написаният роман на английския писател Graham Swift е носител на награда Букър за 1996 и качен на голям екран през 2021 с участието на Michael Caine, Helen Mirren и Bob Hoskins. Последни поръчки излиза за първи път на български.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

КРАТЪК ДНЕВНИК НА СЪВПАДЕНИЯТА на Domenico Dara (Лемур, с превод от Ваня Георгиева и корица на Хаби Ел Мааса Гомес със снимка от личния архив на автора)

Историята: Обикновените хора, уединени в дебрите на историята, понякога са най-внимателните търсачи и усърдни наблюдатели на законите, които управляват света. Към тази потомствена линия принадлежи пощальонът на Джирифалко, срамежлив и самотен човек, посветил живота си да описва, под формата на съвпадения, прозренията на Съдбата, която го е лишила от любов, предлагайки му в замяна дарбата да имитира почерка на другите. Пощальонът на Джирифалко развива един особен порок: отваря, чете, преписва и каталогизира писмата, преди да ги достави, и така рисува своеобразна хронология на събитията в малкото италианско градче. Един ден в пощальонската му чанта се появява необичайно любовно писмо, запечатано с восък, без подател, забулено в мистерия. Годината е 1969, американците са на път да направят първата си стъпка на Луната, а пощальонът се подготвя за мисията си: да разкрие една злощастна страст и да спаси Джирифалко от сенчестите сделки на кмета, който иска да продаде живописния хълм Ковело, за да го превърне в сметище.
Защо да я прочетете: Италианският писател и критик Ernesto Ferrero го определя като гениално изградена и силно емоционална история, достойна за Pirandello. Дебютният роман на Domenico Dara (Малиноверно) от 2014 е първа среща с неговия неповторим език, вдъхновяващи сюжети, въртележка от колоритни герои и неоспорим талант да описва ежедневното и общочовешкото по един поетичен и задълбочен начин.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лемур и по-добрите книжарници.

ДВАЙСЕТ И ЕДИН РАЗКАЗА на Graham Graham Greene (Кръг, с превод от Иглика Василева и корица на Дамян Дамянов)

Историята: Макар и известен предимно със своите романи, един от най-влиятелните английски писатели на XX век пише и няколко книги с къси разкази, чиято мощ, майсторство и проникновение променят човешки съдби дори десетилетия след публикуването си. Най-популярният сборник на Graham Greene (1904-1991) развенчава света на малкия човек до най-дълбоките тайни и съкровени желания. Впечатляващи с богатството си от теми и превъзходен стил, историите в томчето сблъскват любовта и омразата, отмъщението и предателството, а съмнението се преплита с вярата. В този сборник, събрал най-добрите разкази на автора, написани между 1929 и 1954, присъстват както хумористични, така и тревожни истории за престъпления. Откриващият Разрушителите е за банда ученици, унищожаващи къща, оцеляла при бомбардировките над Лондон. Нататък читателят се смразява от кулминацията на детския рожден ден в Краят на партито, разсмива се с Уви, бедни Мейлинг и се шокира от Синият филм и бурната младост на зрял мъж, догонила настоящия му улегнал живот.
Защо да я прочетете: Заради историите, които се превръщат в образци в жанра и се помнят дълго след своя край. Но и заради таланта на Greene да представя местния колорит от първа ръка, с изострено усещане за драматичното, с усет към диалога и с умение да води читателя из своята проза (по The Daily Telegraph). Третата книга на британския класик в каталога на Кръг след Кеят на злото и Англия ме сътвори излиза в луксозно издание с твърди корици с очаквано блестящ превод от Иглика Василева и корица на Дамян Дамянов. Поводът: 120 години от рождението на Graham Greene на 2 октомври.
Колко струва: 21 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

HOMO SAPIENNE на Niviaq Korneliussen (Колибри, с превод от Росица Цветанова и корица на Капка Кънева)

Историята: Заглавието Homo Sapienne би могло да се приеме като женския род на homo sapiens. Само че акцентът пада върху представката хомо в друга дума – хомосексуален. Защото петимата герои на този откровен роман (Фия, Инук, Арнак, Ивис и Сара) са две лесбийки, един хомосексуален младеж, една бисексуална и една транссексуална жена. Тези млади хора живеят в гренландската столица Нуук и макар като всички останали да имат свои занимания, професии и забавления, не спират да търсят своята идентичност – сексуална, родова и чисто човешка. Homo sapienne e многозначна книга – за (не)толерантността на обществото към сексуално различните, за отговорността, която сами трябва да поемем за себе си, за избора, който правим, за готовността да се противопоставим на социалния натиск, за способността да поемаме рискове.
Защо да я прочетете: Още преди нейната книга да бъде преведена на английски, The New Yorker нарича Niviaq Korneliussen неочаквана литературна звезда. Заглавията на частите на книгата са съставени от заглавията на песни, познати с английското си наименование, и от имената на героите. Вътре в текста цитатите от песните са преведени под линия. А песните са Crimson & Clover на Joan Jett & the Blackhearts, Home на Foo Fighters, Walk of Shame на Pink, Stay на Rihanna и What a Day на Greg Laswell. Иначе родената през 1990 гренландска писателка завършва социални науки и психология и има две издадени книги – първата, Homo sapienne, е номинирана за Наградата за литература на Северния съвет и получава литературната награда на датския вестник Politiken.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

СТАРИ ХИПАРИ И НОВИ РАЗКАЗИ на Михаил Вешим (Сиела, с корица на Дамян Дамянов)

Историята: Последният сборник на Михаил Вешим (Английският съсед, Нашингтон, Химия на шегата) събира осем нови и петнайсет вече познати и обичани морски разкази, пропити с китари, среднощни къпания и носталгията към отминалото време. В света на тези скитащи, хипарливи и смешни разкази, българският сатирик ни кани да станем част от безкрайния празник на младостта, морето и любовта към живота. А тя се усеща най-истинска в ранните часове на деня – там, на брега на Черно море, което все още не е застигнато от прегръдката на бетона, циментовите огради и хотелските исполини. Сред страниците на този калейдоскопичен сборник блестят историите за Алфонсо, който носи лятото; за Старецът и морето и созополския Hemingway; за австрийския шпионин, който бележи първите стъпки на неизбежната промяна – вечни истории за бунт и див копнеж по свободата.
Защо да я прочетете: Заради приятния заслон срещу вълните на времето и запечатването на най-съкровените моменти от едни отминали години – книжен аналгин срещу махмурлука на сивото ежедневие и приятен лек срещу прокрадващата се носталгия. Стари хипари и нови разкази е литература с високо съдържание на блус, която върви най-добре под звуците на The Beatles, The Rolling Stones, Георги Минчев и Васко Кръпката.
Колко струва: 12 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

БЕЗ МЕН на Стефан Иванов (Кота 0, с корица на Бояна Павлова)

Историята: Стефан Иванов става баща и издава първата си нова книга след близо десетгодишна пауза. Дали между двете събития има някаква връзка подлежи на проверка, но Без мен се явява и първа книга в каталога на новото издателство Кота 0 – писателският колектив на Иванов, Иван Димитров, Захари Захариев, Стефан Икога и Светослав Тодоров. Без мен включва както стихотворения и сънища, така и фрагменти, спомени, бележки от пътувания и записки. Авторът се е опитал да събере последното десетилетие в цялост, за да не се разпилее и да може да види лицето му и да чуе гласа му. Малко самонадеяна амбиция, може би, но нямах и друг избор, за да продължа напред. Мисля, че този опит не засяга само мен.
Защо да я прочетете: Заради думите на покойния поет и редактор на сборника Марин Бодаков, който го описва като всеобхватен мост, по който вижда съвременна София – точно тази, до която вече няма достъп. Същевременно изпитвам дълбока сигурност в общуването със Стефан, защото имаме обща литературна памет. Но това, което най-много ме вълнува, е натрапливото сегашно време в стихотворенията му: като назовава, поетът отвоюва нашето всекидневие от нищото. А то ни обсажда все по-плътно. Сякаш ни уверява, че ни има.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ЦЯЛАТА НЕБЕСНА СИНЕВА на Mélissa Da Costa (Колибри, с превод от Красимир Петров и корица на Таня Минчева)

Историята: На 26-годишния Емил, поразен от ранен Алцхаймер, му остават две години живот. Той решава да избяга от болницата и от съчувствието на семейство и приятели, за да предприеме едно последно пътуване. Пуска обява, с която търси спътник, готов да сподели приключението му, и за свое учудване скоро получава положителен отговор. Три дни по-късно пред тайно закупения от него кемпер се запознава с Жоан, млада жена с голяма черна шапка и с раница на гръб, която не дава никакво обяснение за присъствието си. Така започва едно изумително красиво пътешествие. В срещата между двамата и в срещата им с други хора по пътя се раждат радост, страх, приятелство, любов, които постепенно прогонват кошмарите на Емил.
Защо да я прочетете: Защото Цялата небесна синева е трогателен и разтърсващ роман, изпълнен с болка и надежда. Спрягана като най-новото откритие на френската литература, Mélissa Da Costa е и най-четеният автор в страната за 2023.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

СЕДЕМ ПРАЗНИ КЪЩИ на Samanta Schweblin (Лабиринт, с превод от Калоян Игнатовски и корица на Иван Масларов)

Историята: Седемте къщи в тези разкази са празни. Някои са опразнени от любов, други – от покъщнина, трети – от хора, спомени, вяра. Както във всички други творби на аржентинската писателка, и тук усещаме невидимото присъствие на нещо зловещо, което ни кара да застанем нащрек: неизречена заплаха, призраци от миналото, тъга по напразно изживените дни. Schweblin никога не се плъзга по повърхността, a се стреми да проникне надълбоко, за да разкрие неудобните истини за отчуждението и самотата като убийци на духа и за това колко крехки и чупливи са отношенията между хората.
Защо да я прочетете: Заради умелото съчетаване на новаторски стил с автофикция, репортаж и литературен постмодернизъм, разкриващо тревожния дух на времето, в което живеем. Седем празни къщи печели Националната литературна награда на САЩ за преводна литература за 2022.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО. РОМАН ЗА ОТДЕЛ ИЗДИРВАНЕ на Александър Чобанов и Владимир Полеганов (Колибри, с корица на Стефан Касъров)

Историята: Ченгетата, които винаги сляпо следват буквата на закона, рядко са онези, които после пишат историята. Tака започва криминалния психологически роман по ТВ сериала Отдел Издирване. В есенна София е извършено мистериозно убийство. То, изглежда, е дело на психопат, а почеркът е бегло познат. Инспектор Камен Петков и колегите му от отдел Издирване веднага се залавят с разплитането на случая, но вместо да стигнат до истината, отварят вратата към лабиринт, в който миналото е по-живо от настоящето, а приятелите са по-опасни от враговете. А в най-дълбоките сенки на лабиринта някой без лице дърпа конците на полицаи и престъпници, на виновни и невинни, на живи и мъртви.
Защо да я прочетете: Защото Отдел Издирване беше един от престъпно малкото гледаеми БГ сериали последните години и нямаме нищо против да се срещнем още веднъж с герои, за които Nova очевидно нехае. Зад разширяването на света на сериала стоят писателят и сценарист Александър Чобанов (сборниците с разкази Колекция 18 и Летен следобед, романите Хлапета, Неотминало и Дъждът оставя следи, сериалите Под прикритие, Дяволското гърло, Отдел Издирване и Съни Бийч) и Владимир Полеганов (разказите Кладенецът и Птиците, сборникът Деконструкцията на Томас С. и романът Другият сън).
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.