BOYSCOUT BOOK CLUB: 6 супер книги от август

Август е традиционно леко спрял месец за книгоиздаването по обясними причини – хората ходят на море и наваксват с натрупаните и изоставени преди ваканцията книги. Въпреки това, отбиваме номера в последното #BBC с няколко нови издания и две нови книги (с неочаквано и съвсем случайна доминация на Колибри) и препоръка да се разходите до Алеята на книгата пред НДК, за да напазарувате от намаленията:

СЛАДКО ОТМЪЩЕНИЕ АД на Jonas Jonasson (Колибри)

Историята: Странният, абсурден и сюрреалистичен роман на Jonasson ни пренася в света на безскрупулния националист Виктор Алдерхайм, бившата му жена Йени, бившия му син Кевин, масайския лечител Оле Мбатиан, покойната южноафриканска художничка Ирма Стърн и основателя на дружеството Сладко отмъщение Хюго Хамлин. Заедно с Оле и Хюго те пътуват от Стокхолм до Лондон, Ню Йорк и кенийската савана в напрегната надпревара за наследството на голямата художничка и в опити да отмъстят на безсърдечния Виктор. Кой ще получи наследството? Ще успее ли планът за отмъщение и дали ще е толкова сладко, колкото очакват?
Защо да я прочетете: Защото е още една забавна, но поетично справедлива книга на шведския майстор на хумористични бестселъри (Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна, Сто и една годишният старец, който твърде много размишляваше, Неграмотното момиче, което можеше да смята и Убиеца Андерш и неговите приятели).
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ИЗПОВЕД НА ЕДИН УБИЕЦ, НАПРАВЕНА ЗА ЕДНА НОЩ на Joseph Roth (Лист)

Историята: Руски ресторант на левия бряг на Сена. Семьон Семьонович Голубчик, някогашен служител на царската тайна полиция, разбулва своя живот. Невъзможно е да се опияняваш от почтеността. Добродетелта винаги е трезва. Умореният и тъжен поданик е в царството на порока. Защо един убиец се смята за добър човек? Как пропадаш в бездната от низост и позор и кога злото ухае на теменужки?
Защо да я прочетете: Отпечатан за първи път в Амстердам през 1936, един от последните романи на големия австрийски писател не е толкова популярен като Радецки марш и Гробницата на капуцините, но е белязан от типичния меланхоличен характер на Roth и неговата носталгия по разпадналата се империя на Хабсбургите. Подобно на героя в последната му новела Легенда за светия пияница, и Roth умира след самоубийствено пиянство в Париж, отчаян след присъединяването на Австрия към Третия райх, загубил и последната надежда, че светът на многонационалната монархия може да се върне. Изповед на един убиец излиза за пръв у нас 82 години след смъртта на автора в превод на професор Ана Димова.
Колко струва: 10 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

РАЗКАЗИ НАСЪН на Panos Ioannides (Колибри)

Историята: Сборникът на кипърския писател свързва триизмерното, хартията и мастилото с беглия фантом на съня, за да внуши по опияняващо алегоричен начин, че животът, съзиданието и сънят са неделими.
Защо да я прочетете: Вълнуващи разкази на Ioannides увличат в междинното състояние между сън и реалност, а героите му се запечатват в съзнанието със специфичното гръцко преплитане между древен мит и действителност. Роденият във Фамагуста писател е майстор на съчетаванего на общогръцки традиции с местния кипърски колорит.
Колко струва: 13 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ДВЕ СЕСТРИ на David Foenkinos (Колибри)

Историята: Гимназиална учителка по френски Mathilde обича професията си, обожава Flaubert и е влюбена в Etienne. Когато последният я напуска малко преди да се оженят, светът ѝ рухва. Тогава сестра ѝ Agatha, която живее със съпруга си Frédéric и дъщеричката им Lili, я приема в дома си. Съжителството в такъв тесен семеен кръг е мъчително изпитание, дълбоко нещастната учителка започва да разкрива смразяващите черти на новата си личност, а катастрофата е съвсем близо.
Защо да я прочетете: Заради умението на David Foenkinos (Деликатност, Шарлот, Нашите раздели) да разказва загадъчни психологически истории, потопени в мрачните краски в човешкия характер.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ОБИТАЕМИЯТ ОСТРОВ на Аркадий и Борис Стругацки (Сиела)

Историята: На ръба на XXII век, Земята е завладяна от утопия, а хората имат свръхчовешки способности. Някъде там, отвъд познатото, се озовава Максим – захвърлен на далечна планета след катастрофа, без никакъв начин за връзка със своите. Този Робинзон на своето време трябва да намери начин да оцелее. Цивилизацията, която го посреща, сякаш е застинала във времето на тоталитарните режими от XX век: години на пропаганда, политически арести, доноси и преследване на инакомислещите. Максим е легионер, терорист, герой, но преди всичко землянин и добър човек, който не може да търпи неправди. Но може ли да се изправи срещу правила, които не разбира? И колко още може да се бори срещу инерцията просто да се подчини тогава, когато няма надежда за спасение?
Защо да я прочетете: Началото на неофициалната трилогия за Максим Камерер (т.нар. Цикъл Камерер) се появява в ново издание с корица на Дамян Дамянов – реверанс към легендарната Библиотека Галактика, а и към феновете на писателите-фантасти Аркадий и Борис Стругацки (Пикник край пътя, Понеделник започва в събота и Трудно е да бъдеш бог, Милиард години до свършека на света).
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

СТРАНА НА ЧУДЕСАТА ЗА НЕПУКИСТИ И КРАЯТ НА СВЕТА на Haruki Murakami (Колибри)

Историята: Главният герой е трийсет и пет годишен разведен непукист с колекция от вносно уиски, любов към старите американски филми и страст за готвене. Липсват му само чувства, което, заедно с блестящите му компютърни умения, го прави идеален кандидат за тайнствения проект на застаряващ учен, заселил се в дълбините на токийската канализация. Двата свята на непукиста се преплитат по невъобразим начин, докато накрая се сливат и той за първи път се усеща свободен от всепроникващия контрол на японското общество над индивида.
Защо да я прочетете: Защото е главозамайваща комбинация от модерност, разюздано въображение, алегоричност и киберпънк. Една от най-търсените творби на Haruki Murakami (Спутник, моя любов, Норвежка гора, Кафка на плажа) e рядък образец на постмодерен и стилистично завладяващ роман със завидна интелектуална дълбочина.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.