BOYSCOUT BOOK CLUB: 10 супер книги от септември

Септемврийският Boyscout Book Club попива началото на същинската есен с фантастичен сборник с всички стихотворенията на непрежалимия Марин Бодаков, преди да продължи да дълбае в най-съкровените кътчета на човешката душа с последния роман на Галин Никифоров. Колибри се включва с чуден сборник на Haruki Murakami и още няколко издания с филмови екранизации в програмата на Cinelibri, Кръг пуска първата пълна биография на Bruce Lee, Ера добавя смразяващо забавна мръсна приказка от Chuck Palahniuk, а Лист отвръща с позабравен шедьовър на английската литература от първата половина на ХХ век. Ето какво четем този месец:

ГАЛЕРИЯ НА СЪРЦЕТО на Марин Бодаков (Да/Точица, с корица на Кирил Златков)

Историята: Сборникът със събрани стихотворения на Марин Бодаков (съвместно издание на Да и Точица) пристига в редакцията със сърцераздирателно писмо от неговата вдовица Зорница. Вероятно това е най-трудното прессъобщение, което съм писала някога. Затова ще ви разкажа съвсем лично за книгата.Някои стихосбирки на безвреме отишлия си преди година поет отдавна нямат тираж (Бисквити), антикварните издания пък се разпространяват на ръка и цитират в различни форуми. Други са с малък тираж при различни издателства. Галерията на сърцето е своеобразно проследяване на неговия път в поезията, което включва всички негови стихотворения, включително тези, писани през последните две години от живота му и непубликувани никъде досега. Сборникът излиза с редакция и послеслов от голямата поетеса Надежда Радулова, твърди корици и фантастична корица и оформление от Кирил Златков – близък семеен приятел и автор на визията на трите последни книги на Бодаков. Смятам, че каквото и да мислеше авторът за тежките, представителни издания, той би харесал тази книга.
Защо да я прочетете: Заради горещата препоръка на нашия резидент скептик и автор Владимир Константинов, определящ сборника на Бодаков като истинско удоволствие, което обследва магията на делничното, но и като прозорлив, деликатен преглед на великолепните провали и непрежалими победи, които се намират на склад в живота на всеки от нас.
Колко струва: 35 лева ОНЛАЙН от Точица и по-добрите книжарници.

СЛЯПА ВЪРБА, СПЯЩА ЖЕНА на Haruki Murakami (Колибри, с превод от Йадежда Розова и корица на Стефан Касъров)

Историята: За Murakami писането на романи е предизвикателство, а писането на разкази – удоволствие. Да напишеш роман е като да засадиш гора, а да напишеш разказ е като да засадиш градина. Двата процеса се допълват и очертават пълен пейзаж, който много обичам. Моите разкази са като меки сенки, които пускам в света, като бледи следи от стъпки, които оставям подире си. Помня точно къде съм оставил всяка една такава следа и как съм се почувствал. Издаденият за пръв път през 2006 сборник Сляпа върба, спяща жена съдържа двайсет и четири ексцентрични, дръзки и изтъкани от спомени, сънища и фантазии разказа, които обхождат целия спектър между сюрреалистичното, магичното и рутинно земното, създавайки истории, които са едновременно поучителни, изненадващи и безмилостно забавни. Дали по време на сърф ваканция на Хаваите, любовно изгнание в Гърция, случайна среща в Италия, или в желязната хватка на ежедневието, героите на този съвършен японски посланик и джаз ценител преодоляват мъчителна скръб, невъзможна любов, споделена доброта и непреодолимо отчуждение между хора, които би трябвало да бъдат най-близки.
Защо да я прочетете: Заради невероятния талант на Murakami да създава светове от разкази, родени от индивидуални представи за опустошително земетресение – зловредни дървета, тайни желания, маймуна престъпник, леден човек, загадъчна празна кутия, безконечни тъмни коридори, – в които героите търсят пътя към своя истински аз. И за да допълним колекцията от впечатления покрай другите му великолепни сборници Първо лице, единствено число, Мъже без жени и Изчезването на слона. Филмовата адаптация на Сляпа върба, спяща жена е в програмата на Cinelibri.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ИЗОБРЕТЯВАНЕТО НА ЗВУКА на Chuck Palahniuk (Ера, с превод от Марин Загорчев и корица на Стефан Касъров)

Историята: Частният детектив Foster е загубил дъщеря си Lucinda преди 17 години, но не спира да я търси, ровейки се за следи в интернет страници с детска порнография. Mitzi е известен холивудски звукорежисьор, способен да създава изумително автентични и смразяващи кръвта писъци за хорър филми. Никой обаче не подозира, че всичките тези звуци са ужасните предсмъртни вопли на съвсем истински хора, събрани посредством техника на нейния баща. И докато Mitzi продължава да усъвършенства своя талант в създаването на писък, способен да подчини цялата земя на колене, един случаен линк от анонимен подател насочва Foster по следите на шокираща тайна, способна да го отведе до разкриване на ужасяващата истина. Сблъсъкът на Foster и Mitzi заплашва да разбие наглед перфектната бляскава фасада на Холивуд, под която се крият насилие и липса на всякаква човещина.
Защо да я прочетете: Chuck Palahniuk (Боен клуб, Невидими изчадия) създава смущаващ и мрачен свят, в който страданието е превърнато в стока, а изкуството притежава опасна власт. Последният му роман е напрегнат, дързък и провокативен шедьовър, в който за пореден път експериментира смело, размива жанровете и преминава всякакви граници. Съвременните мръсни приказки на американския писател са забавен нихилизъм, скоростна надпревара, предупреждение, ужас и творческа вакханалия в едно.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Ера и по-добрите книжарници.

ЧЕРНА СВЕТЛИНА на Галин Никифоров (Сиела, с корица на Дамян Дамянов)

Историята: Антон Теллалов не може да забрави деня, който преобръща живота му на нелош журналист на свободна практика и любящ баща с писък на автомобилни гуми върху заледен асфалт. Три години по-късно Тони все още не е намерил обратния път към света. Превърнал се в сянка на самия себе си, той се лута между безрадостното съществуване и самонаказанието. Това се променя, когато една вечер сред приглушените светлини на бара, в който работи, вижда виновника за цялото си страдание. Дали неговото унищожение ще даде причина на Тони да живее? А дали неконтролируемият пожар на мъстта няма да изпепели всички принципи, които един баща може да предаде на своя син? И въобще може ли един родител на прости смъртта на своето дете?
Защо да я прочетете: Докато почитателите на Галин Никифоров (Лисицата, Умерено нежно) очакват екранизациите на Тяло под роклята и Добро момче, талантливият български писател се завръща със суров, но същевременно деликатен и болезнен прочит на преодоляването на загубата и скръбта, но и на намирането на сила да се помириш с миналото. Черна светлина е роман за челния сблъсък със смъртта, за силата на родителската обич, за отровата на отмъщението и спасителната прегръдка на надеждата. Вплитайки множество препратки към други литературни произведения и кино шедьоври, Никифоров създава разтърсваща притча за онези крайъгълни мигове на живота, които ни връхлитат внезапно и предопределят минало, настояще и бъдеще.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

СЛЕПОТА на José Saramago (Колибри, с превод от Вера Киркова-Жекова и корица на Иво Рафаилов)

Историята: В една неназована държава, в един неназован град, докато чака на светофара зад волана на колата си, eдин мъж внезапно ослепява. Това е началото на епидемия, която се разпространява светкавично в цялата страна. Затворени в болница или оставени сами на себе си, ордите слепци са изправени пред най-примитивния човешки инстинкт – оцеляването на всяка цена. Предвожда ги една жена – единственото същество, което не е поразено от сияйната белота. Любовта, омразата, жестокостта, безразличието, страхът са все страсти, които ни заслепяват и чрез които покойният португалския нобелов лауреат за литература изгражда потресаваща алегория на времето, в което живеем.
Защо да я прочетете: Преводачката Вера Киркова го определя като актуално звучаща и безмилостна алегория за сриващия се социум в озъбеното време на духовни кризи. Новото колекционерско издание на вероятно най-известния роман на José Saramago (Възпоминание за манастира, Годината на смъртта на Рикарду Рейш, История на обсадата на Лисабон, Евангелие по Исуса Христа) поставя началото на поредица от 30 литературни бисера от XX век в каталога на Колибри, които ще бъдат преиздадени с минималистични корици на Иво Рафаилов и илюстрация от Теодор Ушев. Екранизацията на Слепота от Ferreira Meirelles с Julianne Moore и Mark Ruffalo също е в програмата на Cinelibri.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ПОД ВУЛКАНА на Malcolm Lowry (Лист, с превод от Спас Николов и корица на Станислав Беловски)

Историята: Действието се развива в мексиканското градче Куаунауак, сгушено на поглед от кратерите на Попокатепетъл и Истаксиуатъл в рамките на един-единствен ден през 1938. Сенките на двата вулкана и наближаващата война надвисват зловещо и над съдбата на Geoffrey Firmin – бивш британски консул и алкохолик, който води битка с демоните в своята душа. Отчуждената му съпруга Yvonne се завръща в семейното гнездо в последен опит да спаси техния разпадащ се брак, въпреки присъствието на двама от нейните бивши любовници – филмовият режисьор и приятел от детинство Jacques Laruelle и полубратът на Geoffrey, Hugh.
Защо да я прочетете: Първоначално, завършеният след десетгодишни усилия роман на Lowry се продава добре в САЩ, но залежава във Великобритания и претърпява пълно фиаско в Канада, където е писан. Някои читатели се затрудняват от Faulkner-овия поток на съзнанието, други го боготворят именно заради него, използваните метафори и гората от символи. Непрекъснатите препратки към знакови текстове като Пуста земя и Одисей, към гръцките митове, индийския епос Махабхарата, Моби Дик, Shakespeare-овите трагедии и много други са допълнени от елементи от собствената биография на Lowry като престоя с първата му съпруга в Мексико и задълбочаването на проблемите му с алкохола. Един от шедьоврите на английската литература от ХХ век излиза отново на български в превода на покойния корифей Спас Николов отпреди 40 години и с корица на художника Станислав Беловски, вдъхновена не само от сюжета, но и от картината Посланиците на Hans Holbein der Jüngere.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

САМОТНИЯТ БЕГАЧ НА ДЪЛГО РАЗСТОЯНИЕ на Alan Sillitoe (Кръг, с превод от Виолета Тицин и корица на Дамян Дамянов)

Историята: Деветте разказа в Самотният бегач на дълго разстояние (1959) запечатват гласа на цяло поколение и обрисуват времето на изолация, престъпност, съмнителен морал и бунт на работническата класа във Великобритания, към която самият автор принадлежи. Роден и израснал в работнически квартал на Нотингам, Sillitoe напуска училище едва четиринайсетгодишен и започва работа в местен завод. Английският писател и ярък представител на сърдитите млади хора пише за отхвърлените, потиснатите и осъжданитем надниквайки в онези кътчета на общността, в които рядко се вглеждаме, за да открие бисери и да разкаже майсторски техните истории.
Защо да я прочетете: Заради запомнящите се дълбоки прозрения и способността да привлича сред читателите си и бегачи покрай споделеното усещане за свободата и удовлетворението, които бягането носи. Тренировката на дълго разстояние рано заран ме кара да мисля, че всяко бягане е като живота – вярно, някакъв мъничък живот, но и той със своето страдание, щастие и всякакви случайности като истинския живот. Книгата на Sillitoe излиза отново у нас 40 години след последното си публикуване в познатия, но ревизиран превод на Виолета Тицин.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ЗВЕЗДНИ ДНЕВНИЦИ на Stanisław Lem (Колибри, с превод от Лина Василева и Силвия Борисова и корица на Люба Халева)

Историята: Знаменитият космически пътешественик, капитан на далечно галактическо плаване, ловец на метеорити и комети, неуморим изследовател, открил осемдесет хиляди и три свята, Кавалер на ордените на галактиките и мъглявините разказва за своите пътешествия и споделя спомените си от годините странстване по най-невъобразимите места във Вселената. Описвайки пътуванията на чудака Ийон Тихи през пространството и времето, знаменитият полски фантаст Stanisław Lem (Соларис, Облакът на Магелан, Дневник, намерен във вана) засяга различни философски теми за технологиите, за същността на човешкия интелект, за ограниченията, но и за величието на човешката природа, за мястото на човечеството в мамещите и опасни истински и виртуални космически светове.
Защо да я прочетете: Защото е върхово постижение за сатиричния талант на писател, който никога не се отказва от хумористична трактовка на който и да е сюжет. От иронията и самоиронията, през присмеха и подигравката, до пълния абсурд на ситуации и характери, разказите в Звездни дневници са вероятно най-забавните и най-необичайните плодове на свръхчовешкото въображение на Lem.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

СУПЕРГЕРОИ на Paolo Genovese (Колибри, с превод от Мария Добревав и корица на Живко Петров)

Историята: Anna и Marco се борят за любовта си, преминавайки през премеждия и раздели, през щастливи и безрадостни моменти. Тя е художник, автор на комикси, свободен дух и враг на условностите. Той е професор по физика, убеден, че всичко си има своето научно обяснение и склонен да облича във формули дори човешките чувства. Трагикомичната любовна история на италианския писател, сценарист и режисьор Paolo Genovese (Перфектни непознати) е своеобразна дисекция на една съвременна двойка и важния въпрос дали са необходими суперсили, за да създадеш семейство, което да устои на времето.
Защо да я прочетете: За да се подготвим подобаващо за едноименната екранизация на романа от самия Genovese, която също е в програмата на Cinelibri.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЖИВОТЪТ НА БРУС ЛИ на Matthew Polly (Кръг, с превод от Александър Мирчев и корица на Милена Вълнарова)

Историята: Кой в действителност е Bruce Lee отвъд поетичния разказ за Малкия дракон, превърнал източните бойни изкуства в световен феномен? Matthew Polly има трудната задача да развенчае митовете и легендите около краткия живот на легендарния актьор и кунг-фу боец – дискриминиран приживе, но почитан като полубог след смъртта си едва на 32. Първата пълна биография на Bruce Lee e резултат от десетгодишен задълбочен труд и стотици интервюта със семейството, приятелите и бизнес партньорите на  Lee. Описват го като водач на банда, който защитава по-слабите, но Малкия дракон е и разбойник, който се конфронтира с учители и ученици и тества бойните си умения върху тях. Bruce в проблемен тийнейджър, който демонстрира класическите симптоми на дете със зависим родител: агресия, недоверие към авторитети и болезнена нужда да държи нещата под контрол. Изгонен от гимназията, Lee е изпратен на поправителен лагер в Америка, където еволюира от учител по бойни изкуства и инструктор на филмови звезди като Steve McQueen до първата и най-скъпоплатена азиатска суперзвезда в САЩ.
Защо да я прочетете: Заради опита на Polly да обясни достоверно влиянието на Lee не само в сферата на бойните изкуства и киното, но и за разбиването на стереотипа за азиатските мъже и сближаването на културата на далечния Изток със Запада. Изданието съдържа непубликувани снимки, пълна филмография и други допълнителни материали.
Колко струва: 30 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.