BOYSCOUT BOOK CLUB: 7 супер книги от октомври

Бързаме за последното метро след Последното метро, затова без излишни увъртания: октомврийският BOYSCOUT BOOK CLUB започва с втори пореден шедьовър на Douglas Stuart (авторът на Шъги Бейн, способен да изтръгне сълзи дори от Caligula) и продължава с новия исторически роман на Захари Карабашлиев, мемоарите на един от най-великите американски актьори, фантастика, италианска проза и други. Ето какво четем:

МЛАДИЯТ МЪНГО на Douglas Stuart (Лабиринт, с превод от Радостин Желев и адаприрана корица на Иван Масларов с фотография на Kyle Thompson)

Историята: Джеймс и Мънго са родени под различни звезди, единият е католик, другият протестант. В Глазгоу от 90-те, разкъсван от ожесточени гангстерски войни, двете момчета би трябвало да се мразят и да са заклети врагове, но ето че между тях се зараждат силни чувства. Във време, в което се ширят кърваво насилие и неизкореними предразсъдъци, Мънго трябва да полага огромни усилия, за да скрие забранената си любов – най-вече от по-големия си брат Хамиш, главатар на банда, който е готов на всичко, за да защити семейната чест. Когато майката на Мънго научава истината, тя решава да го изпрати на едно езеро заедно с двама рибари с тъмно минало, обещали да го направят истински мъж. Там, в горите в дълбоката провинция на Шотландия, Мънго трябва да се научи да се бори, за да оцелее и да извоюва свободата си.
Защо да я прочетете: Помните ли Шъги Бейн? Феноменалният дебютен роман на Douglas Stuart, продал повече от милион копия, пленил наградата Букър за 2020 и разплакал мнозина от неговите читатели? Е, втората книга на шотландския писател с американско гражданство е още 400 страници покъртителен социален роман: изключително потентен портрет на младеж, който търси своето място в свят, отровен от омраза и нетърпимост. Отзивите в Goodreads са достатъчно красноречиви – Stuart несъмнено е един от най-забележителните писатели в съвременната литература.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

РАНА на Захари Карабашлиев (Сиела, с корица на Дамян Дамянов)

Историята: Сава е бежанец от пепелищата на Одринска Тракия след Балканските войни, сега студент по право в София. Елиза е генералска дъщеря и талантлива пианистка, сега в последния клас на  Музикалното училище. Любовта им е невинна и кратка, защото новата, голяма световна война ще прати младия идеалист в школа за запасни офицери, а през септември 1916-а ще го отведе на Добруджанския фронт и до съдбовна реща с мобилизиран румънски писател и четиригодишно сираче. Какво е саможертвата? Да загинеш на бойното поле в името на отечеството или да спасиш живота на едно дете? Рана e отзвук от жестоките болки на една окрилена от идеализъм, но разкъсвана от безпощадни конфликти България, в която лични и национални рани са все още незараснали.
Защо да я прочетете: Ще го познаете по плътния и емоционално сгъстен стил, мащабния сюжет и прочувствената хроники на човешките сърце и памет. Новият дълбоко хуманен роман на Захари Карабашлиев (18% Сиво, Опашката, Хавра) е напрегнат и лиричен разказ за героизъм, състрадание, нежност и надежда. Рана разгръща някои от най-непознатите страници на българската история, за да ни увлече в зареден с напрежение, но и лиричен разказ, който напомня колко непроменима си остава – без значение какъв език говорим и от коя страна на окопите сме – човешката душа.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ВОДАТА НА ЕЗЕРОТО НИКОГА НЕ Е СЛАДКА на Giulia Caminito (Колибри, с превод от Толя Радева и корица на Стефан Касъров)

Историята: Всеки живот започва с една жена, моят също… Така започва тази сложна семейна драма, в която, както и в живота, въпреки болката има място и за мигове на щастие. На брега на древното италианско езеро Брачано, където мирише на тиня и мокри пера, се установява семейство Коломбо. Младата Антония се грижи за четири деца и съпруг с увреждания. Вечната ѝ борба с несъвършенствата на света я прави горда и безкомпромисна. Тя възпитава строго единствената си дъщеря и я учи да разчита само на себе си. Малкото червенокосо момиче бързо научава важните уроци в живота: да бъде силна, да не се оплаква, да чете книги, да се гмурка в езерото, дори ако течението я завлича на дъното, да крие телефона си от майка си в кутия за обувки, а отчаянието си – там, където никой никога не може да го намери.
Защо да я прочетете: Още с дебютния си роман Голямото А (2016), родената през 1988 Giulia Caminito грабва вниманието на публиката и печели три важни отличия: Багута и Джузепе Берто в категорията за дебют и Бранкати за младо дарование. Водата на езерото никога не е сладка (2021) не прави изключение: книгата печели наградата Стрега Оф, както и престижната Кампиело през 2021 година. Очевидно си имаме работа с един нов и много силен глас на италианската литература, който завършва политическа философия, работи като редактор за римското издателство Giulio Perrone и сътрудничи на различни периодични издания.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

НЕОБИКНОВЕНИЯТ ЖИВОТ НА ЕДИН ОБИКНОВЕН ЧОВЕК на Paul Newman (Книгомания, с превод от Емилия Ничева-Карастойчева и корица с фотография на Bruce Davidson за Magnum Photos)

Историята: През 1986 Paul Newman и най-близкият му приятел, сценаристът Stewart Stern, подхващат амбициозен проект. Stewart ще събира устни сведения за живота на актьора от семейството, приятелите и близките колеги на Newman, а след това  последният ще разкаже своята гледна точка. Единственото условие е всеки от участниците да бъде напълно честен, включително и самият Newman. Проектът продължава пет години. Резултатът са необикновени мемоари, подбрани сред откритите през 2019 над 1400 страници свалени записи. Паралелно със спомените на приятелите от детинство и другарите във флота, на членове от семейството и колегите от киното и театъра, Newman си припомня с ярки подробности често пъти травмиращото си детство, тийнейджърската си неувереност, провалите си с жените на млади години, пътя към славата, първите си съперници (Marlon Brando и James Dean), първия си брак, пиенето, благотворителността, смъртта на сина му и желанието собствените му дъщери да научат истината за баща си.
Защо да я прочетете: Aктьор, режисьор, автомобилен състезател (и шампион) с десет номинации за Оскар, една БАФТА, три Златни глобуса и една академична награда за най-добра мъжка роля във филма Цветът на парите – Paul Newman  (1925-2008) е забележителен човек, чиято житейска история включва и силни моменти Като политически активист и хуманитарист, събрал и дарил близо милиард долара за благотворителност. Откровени и проникновени, любящи и искрени, сложни и задълбочени, мемоарите на Newman са нов поглед към една от най-големите кинозвезди на нашето време, човек, на когото мнозина се възхищават, но малцина наистина познават. В изданието са поместени над 30 черно-бели снимки от семейните албуми.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Книгомания и по-добрите книжарници.

ДОКЪДЕ СЕ ИЗДИГАМЕ В МРАКА на Sequoia Nagamatsu (Колибри, с превод от Майре Буюклиева и корица на Живко Петров)

Историята: През 2030 опечален археолог пристига в Арктическия кръг, за да продължи работата на наскоро починалата си дъщеря в кратера Батагайка, където изследователите проучват отдавна погребани тайни, разкриващи се от топящите се ледове. Веднъж отприщена, Арктическата чума ще промени живота на Земята за поколения напред, като бързо ще прекоси земното кълбо, принуждавайки човечеството да измисли безброй трогателни и изобретателни начини да открие спасение и надежда в лицето на трагедията. В увеселителен парк, предназначен за неизлечимо болни деца, циничен служител се влюбва в майка, която отчаяно се опитва да задържи заразения си син. Учен с разбито сърце, който търси лек, намира втори шанс за бащинство, когато едно от опитните му прасета развива умението си да говори човешки език.
Защо да я прочетете: От погребални небостъргачи през хотели за мъртъвци до междузвездни кораби, дебютният роман на Sequoia Nagamatsu е пътешествие през континенти, векове и галактики, разказващо история за силата на човешкия дух, безкрайната ни способност да мечтаем и свързващите нишки, които ни обединяват във Вселената. Американският бестселър е  образцов пример за красива и кипяща от идеи научна фантастика.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ГРЕХЪТ НА ПИАНИСТКАТА на Kurt Palka (Кръг, с превод от Мартин Касабов и корица на Таня Минчева за Kontur Creative)

Историята: В началото на 30-те години на миналия век, никому известна пианистка се появява в канадско градче и приема да свири в местната църква. Енигматичната французойка Елен Жиру бързо покорява малката уединена общност с талант и изтънченост, както и с историите си за фабриката за производство на пиана, притежавана някога от семейството ù. Но точно когато решава, че най-накрая е успяла да се измъкне от капана на мрачното си минало, то я застига. Страшната тайна, която се е опитала да потули завинаги, става достояние на всички и Елен е принудена да отговаря пред закона за делата си. Колониалните времена, Първата световна война, възходът и крахът на семейния бизнес и преместването от Франция в Канада са само част от събитията, предхождащи най-големия ù грях. Умело превеждайки през спомените ù, Kurt Palka дава отговор на въпроса виновна или морално неопетнена е тя в крайна сметка.
Защо да я прочетете: Заради очевидно задълбоченото предварително проучване и умелото драматичното преплитане на история, романтика и мистерия. След посветения на Втората световна война Клара, австрийският писател отново поднася завладяващ разказ за една силна жена, притисната до ръба, фокусирайки се този път върху това как миналото определя настоящето. Освен деликатно да разнищва вечните теми за войната, любовта, религията, вината и изкуплението, Грехът на пианистката отдава почит и на могъществото на музиката.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ЗА КНИГИТЕ И ЧЕТЕНЕТО на Анна Лазарова и Светлозар Желев (Колибри, с корица на Росица Гърджелийска)

Историята: Още през 1978 година в Пътеводител на галактическия стопаджия Douglas Adams дава отговор на Великия въпрос за Живота, Вселената и Всичко останало. Числото 42 обикаля света, бива разнищвано и изследвано, анализирано и свръхинтерпретирано. То се превръща в разпознаваем белег на книгата, а чрез него единствено литературата измежду изкуствата и науките дръзва да застане зад отговор на неотговоримото. Сборникът на Анна Лазарова и Светлозар Желев подбира 42 лични разказа от хора, свързани по един или друг начин с писането и литературата изобщо и съгласни да споделят своите първи стъпки в четенето и книгите, които са ги вдъхновили и променили. Техните истории са едновременно личен пример, през призмата на който ни се иска да повишим интереса и вниманието към книгите и четенето, а и да дадем още посоки за любопитните читатели.
Защо да я прочетете: Кои бяха първите книги, които прочете? Кои са авторите, които те вдъхновяват, и книгите, които обичаш да подаряваш?  Отговарят Цочо Бояджиев, Яна Букова, Георги Бърдаров, Младен Влашки, Георги Гаврилов, Антонина Георгиева, Георги Господинов, Рая Господинова, Ева Гочева, Яна Дамянова, Кристин Димитрова, Белослава Димитрова, Здравка Евтимова, Йоанна Елми, Стефан Иванов, Димитрина Иванова, Лора Инджова, Кремена Кунева, Аксиния Михайлова, Мария Касимова-Моасе, Митко Новков, Изабел Овчарова, Александрина Пендачанска, Никола Петров, Владимир Полеганов, Васил Попов, Палми Ранчев, Иво Сиромахов, Юлия Спиридонова, Оля Стоянова, Дарин Тенев, Костадин Филипов, Камен Филипов, Зорница Христова, Александър Шпатов, Зузи Аспарухова, Виктория Бешлийска, Христо Блажев, Гергана Гълъбова, Анна Лазарова и Светлозар Желев.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.