BOYSCOUT BOOK CLUB: 10 супер книги от февруари

Умереният оптимизъм за едно по-нормално лято минава с плахи планове за лятна бонанза, розови картончета от ваксинация и редовното месечно зареждане със съвременната българска литература (нов жанров миш-маш на Карабашлиев), любими английски детективи (от авторката на Хари Потър), БГ аудиосериали на хартия (от много наш човек), преиздадени класики с дебели и тънки корици (обичайните заподозрени), нидерландски поети и още увлекателни истории в най-добрите нови книги от февруари:

ОПАШКАТА на Захари Карабашлиев (Сиела)

Историята: Сред вълна от безредици, всеобщо недоволство и ескалиращо напрежение между властта и обществото, някой трябва да направи крачка напред и да поведе страната към нов ред. Писателят и драматург Павел Панов получава изненадващо предложение да се яви като независим кандидат на предстоящите президентски избори. Съдбата на държавата явно зависи от него, но това залага на карта и отношенията с любимата Невена. Случва се и нещо изумително – в нощта, в която ѝ предлага брак, разбира, че годеницата му се е сдобила със съвсем истинска опашка, за която отказва да говори, но която няма как да не ги разтърси из основи. Как тази опашка променя идеалната жена, докъде е готов да стигне Павел в надпреварата към властта и възможно ли е доброто и любовта да се самосъхранят сред отломките на разпадащия се свят?
Защо да я прочетете: Не е Захари Карабашлиев, ако няма неразрешим конфликт и жестока развръзка. Авторът на 18% сиво, Хавра и Жажда е създал смела и проникновена притча за покварата на властта и характера на доброто и злото под формата на необикновен роман – нежна, провокативна, тревожна и безмилостна амалгама от дистопична фантастика, любовен романс, политическа сатира и абсурдистка драма, която очарова с майсторско преплитане на интимен и откровен разговор за измамната красота на илюзиите и пътешествие към най-дълбоките кътчета на човешката душа.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ТРЕВОЖНА КРЪВ на Robert Galbraith (Колибри)

Историята: Cormoran Strike е в Корнуол, когато е застигнат от жена с молба да разследва безследното изчезване на нейната майка при загадъчни обстоятелства през далечната 1974. Никога дотогава ексцентричният частен детектив не е поемал толкова студено досие, но въпреки слабите изгледи за успех десетилетия по-късно, е достатъчно заинтригуван, за да се нагърби в комбинс с постоянно отклоняващата нежелано мъжко внимание негова дясна ръка Robin Ellacott – самата тя в разгара на сложно дело за развод и бореща се със собствените си чувства към Strike.
Защо да я прочетете: Петият роман на Robert Galbraith (псевдоним на J. K. Rowling) от поредицата за Cormoran Strike продължава линията от дебюта Зовът на кукувицата (2013) и последвалите го екстра кримки за заплетен сюжет, отлични изградени персонажи и психологически образи от всички слоеве на съвременното британско общество, гарнирана с проницателни наблюдения върху човешката психика и остроумие – благодатен материал за четене (цели 900 страници) и силна бъдеща екранизация с чудесните титуляри от досегашните, Tom Burke и Holliday Grainger.
Колко струва: 30 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

УБИЙЦИТЕ ОТ ОКЛАХОМА на David Grann (Сиела)

Историята: Mollie Burkhart от резервата на осейджите в Оклахома започва да се притеснява, че нещо се е случило с една от нейните сестри. Скоро идва и новината за още един осейдж, изчезнал седмица по-рано. Телата и на двамата са открити малко по-късно, а убийствата им подпалват един от  най-травмиращите периоди в щатската история – избиването на индианците осейджи в техния резерват през 20-те години на ХХ век, когато петролният бум сблъсква интересите на коренното население с тези на едрия бизнес и организираната престъпност. Междувременно специален агент от полевия офис на бюрото за разследване в Хюстън по­лучава спешна заповед от централата във Вашингтон, която ще доведе до възхода на ФБР. Завладяващото журналистическо разследване на David Grann (Изгубеният град Z) е не просто уестърн хроника с криминален сюжет, но и изобличаване на всички виновни с обективен анализ на хиляди стра­ници ФБР досиета, секретни показания, съдебни стенограми, данни от информатори, лична кореспонденция, устни разкази, фотографии от местопрестъпленията и още много цензурирани и нецензурирани източници.
Защо да я прочетете: Wall Street Journal, GQ, Time, Newsday, Entertainment Weekly, Vogue и Martin Scorsese не могат да грешат. Обявената за най-добра за 2017 (шокираща) книга вдъхновява американския режисьор за следващ потенциален шедьовър с огромен бюджет (200 милиона долара от дълбоките джобове на Paramount и Apple TV+) и жесток актьорски състав – Jesse Plemons, Robert De Niro и Leonardo DiCaprio.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ИСТИНСКО НЕЩО на Eliot Weinberger (Колибри)

Историята: Есеистичният сборник на уважавания американец с нестандартна творческа фантазия върви от политическите хроники към безвремието на теми от литературните му есета. Понятието есе обаче е само приблизително. Истинско нещо събира впечатления и новини от дългата история на природата, човека и културата: за вятъра и водовъртежите, за хората на име Чан, за Мохамед, мушитрънчето и тигъра на William Blake, за потомците на Ной в днешен Ирак и Иран, за книги и звезди, богове и войни.
Защо да я прочетете: Заради жанровата неопределеност и поетична красота на мъдрите текстове, описващи световна панорама, в която думата глобализация придобива друг, по-малко познат, но същевременно по-топъл и човешки смисъл. 72-годишният Eliot Weinberger е изтъкнат американски писател, есеист, редактор и преводач, чиито книги са преведени на повече от 30 езика.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ДИВИТЕ ПАЛМИ на William Faulkner (Лист)

Историята: 1937, Чикаго. Загърбили всичко и погълнати от забранената си страст, Charlotte и Harry търсят спасение там, където никой не ги познава. Десет години по-рано затворник в изнемога гребе с лодката си през наводненията на Мисисипи, за да спаси бременна жена. В основата на този неиздаван досега у нас Faulkner-ов роман са две истории от Американския юг, които се преплитат в разказ за освобождение, любов, оцеляване, саможертва и изкупление. Дивите палми е едновременно сред най-нетипичните и най-обичани творби на писателя, появила се през 1939 – десетилетие преди Faulkner да стане Нобелов лауреат за литература.
Защо да я прочетете: Заради препоръката на преводачката на романа, писателката Елена Алексиева, която изтъква мощта на Дивите палми като резултат от сблъсъка на Faulkner със самия себе си и с една неприсъща страна на неговото писане – с всяка следваща страница отново и отново да преодолява собствената си съпротива.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

P.S. НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ПЛАТИ на Богдан Русев (Сиела/Storytel)

Историята: Добре дошли в Сан Матадор: райско кътче извън картите и перфектното скривалище за бегълци от закона, които дават мило и драго да живеят спокойно в лукс и анонимност. Попаднали веднъж на острова, управляван от суров военен диктатор и неговите наследници, безопасността им е гарантирана. Но не винаги, особено когато по петите им е един от най-добрите и отмъстителни агенти на международна компания, изпратен да наложи правосъдие там, където законите са се провалили. Ще успее ли неговата островна мисия? Колко далеч може да стигне човек в търсенето на разплата? И дали тя носи изкупление?
Защо да я прочетете: След преводи на английски и руски, първият БГ аудиосериал за Storytel Originals излиза на хартия с нов ексклузивен откъс от предстоящото продължение P.S. Всичко се връща. Четем дяволски добрия писател и преводач Богдан Русев още от градските киберпънк разкази в Eгоист преди петнайсетина и повече години и няма как да не посегнем (с добро) към детската му мечта за Tropico трилър с шпиони, невъзможно красиви жени, организирана престъпност от 90-те, екзотични острови с абсурдно корумпирани режими и военен диктатор, който от кръста надолу е механичен паяк (честно).
Колко струва: 12 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

МЕХАНИЧНО ПИАНО на Kurt Vonnegut (Кръг)

Историята: След Втората промишлена революция машините са окупирали човешкия труд, доказвайки превъзходството си като по-бързи, по-ефективни и почти безгрешни. Елитът от инженери и мениджъри съблюдава безукорната производствена дейност, докато ден след ден и тяхната работа бива механизирана. Главният герой в романа е инженер на престижен пост, с висока заплата, амбициозна съпруга и бляскаво бъдеще. Уви, в съзнанието му се зараждат съмнения относно индустриализация, от която самият той е част.
Защо да я прочетете: Заради неподражаемата ирония на Kurt Vonnegut, която наднича през пукнатините на съвършено смазана система, заедно с усещането за безсмислие и безполезност, когато човечеството е лишено от своята основна потребност за съзидателност. Публикуваният през 1952 дебютен роман на легендарния писател е дистопия, частично вдъхновена от работата му в General Electrics и изследваща негативното въздействие на технологията върху качеството на живот.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ДА КАЖЕШ ПОЧТИ СЪЩОТО на Umberto Eco (Колибри)

Историята: Забележителният италиански ерудит разглежда най-фините детайли от процеса на превеждане, за да го представи в трите му лица, които всеки изкушен от тази работа познава: като наука, като изкуство и като страст. Да кажеш почти същото не е строго теоретичен труд върху превода, а илюстрация на проблемите, които поставя, пречупени през личния опит на Eco.
Защо да я прочетете: Заради начина, по който широкоспектърната академична култура на Umberto Eco като философ и семиотик се съчетава с диалогичния тон на университетския преподавател и атрактивността на прочутия писател. А и заради многобройните конкретни примери от собствените му произведения и казуси от световната литература, съпоставки между малки и големи езици, диалози на високата и масовата култура и коментари на кинематографични, музикални и живописни интерпретации.
Колко струва: 28 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

КАКВОТО КАЗАХ, НЕКА на Rutger Kopland (Да)

Историята: Покойният поет Rutger Hendrik van den Hoofdakker публикува последната си стихосбирка Когато видях това през 2008, но още преди това е циментирал мястото си в съвременната нидерландска литература и живота въобще. Като психиатър, той изследва влиянието на съня и биологичния часовник върху емоционалния живот, като терапевт е специализиран в областта на депресиите, а като емоционален човек и осъзнат перфекционист съжалява, че е отделял не повече време за писане на стихове и есета поради постоянния ангажимент към пациенти, колеги и студенти. Каквото казах, нека е преработен и допълнен подбор на творчеството на този европейски и световен поет, познат у нас покрай изчерпаното издание Човек в градината (Стигмати, 2012).
Защо да я прочетете: Кога за последно четохте нидерландска поезия?
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Български книжици и в Нисим.

ПИРАНИТЕ ОТ НЕАПОЛ на Roberto Saviano (Сиела)

Историята: Старите босове на Камората или са в затвора, или са се разкаяли, или са в немилост. Новите все още не са наложили пълен контрол над Неапол. Времената се менят и Nicolas Fiorillo усеща, че е дошъл неговият час. Той е само на 15, все още ходи на училище, живее с родителите си, кара мотопед и мечтае за нови маратонки и запазено място в луксозния ресторант, където се срещат най-големите мафиоти. Макар да изглежда невъзможно, той и неговата банда от деца ще постигне дори повече с нечувана жестокост и неподозирана дързост. Докато Nicholas учи наизуст откъси от Владетелят на Machiavelli, той и неговите приятели се учат да стрелят с автомати, пласират дрога, рекетират и убиват. Как другояче да се издигнеш в бедните квартали на Неапол?
Защо да я прочетете: Пираните на Неапол е завръщане на живеещия под непрекъсната полицейска защита журналист Roberto Saviano (Гомор, Нула Нула Нула) към подземния свят на своя роден град, този път с роман, в който през погледа на деца, едновременно жертви и насилници, e описана цялата прогнила и съсипваща съдби структура на Системата.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club тук.