BOYSCOUT BOOK CLUB: 9 супер книги от май

Месец май е беден на феноменални литературни премиери и панаири (по обясними причини) и богат на намаления в онлайн магазините на любимите издателства – добър повод да обновим библиотеката с отдавна отлагани заглавия или някоя от най-добрите нови книги от изминалия месец:

АМЕРИКАНА на Chimamanda Ngozi Adichie (Жанет 45)

Историята: Междупоколенческият епос на Adichie от 2013 разказва за млада нигерийска жена от Лагос, която емигрира в Щатите, за да избяга от военния диктаторски режим в родината и проследява нейния живот и любов с обичания си съученик и в двете страни. Очаквано, главната героиня се сблъсква за пръв път с понятието расизъм именно зад Океана и разбира истинската същност и цена на американската мечта и американизацията.
Защо да я прочетете: Критиката описва най-известната книга на нигерийската писателка и попкултурна икона като блестяща, епична в мащабите, смайваща, смешна, дръзка и вълнуваща книга. Един от десетте най-важните американски романи за последното десетилетие споредTime излиза за пръв път на български в превод на Бистра Андреева.
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

УТРЕ ЛИ Е ВЕЧЕ? на Иван Кръстев (Обсидиан)

Историята: Кризата COVID-19 е най-големият социален експеримент, който ще се случи в нашия живот. Ние живеем като в научнофантастичен роман. Българският политолог и изследовател Иван Кръстев се нуждае само от 104 страници, за да обясни разбрано, стегнато и трезво с помощта на седем парадокса как глобалната пандемия от Covid-19 променя Европа и да отговори на важните въпроси как ще изглежда светът след пандемията, какви ще са последиците от нея за демокрацията, какво ще стане с Европейския съюз и как ще се промени начинът ни на живот.
Защо да я прочетете: Интервюто на Иван Кръстев за подкаста Говори Интернет по повод последната му книга е зашеметяващо не само заради великанската му ерудиция и плавен поток на мисълта, но и заради потентния синтез на най-важните си идеи, които може да направи в рамките на час. Утре ли е вече? е задължителна, тънка и достатъчно вдъхновяваща, за да провокира трезво мислене в най-фундаментално различната криза от последните 30 години. Иначе нямаше да го превеждат на повече от 20 езика, нали така?
Колко струва: 10 лева ОНЛАЙН от Обсидиан и по-добрите книжарници.

ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО и АРЕОПАГИТИКА на John Milton (Лист)

Историята: Философската поредица на Лист продължава с легендарен памфлет срещу цензурата, който не е изгубил нищо от своята актуалност от издаването си през 1664 досега, уви, напротив. Ареопагитика e написана като реч пред английския парламент за отвоюване на свободата на печата от тиранията на цензорите, които – или поробени от разпорежданията на онези, които са ги назначили на служба, или изпълнени с предразсъдъци поради собственото си невежество – копнеят да възпрат появата на всичко, което не е съзвучно с общоприетите мнения, и по този начин лишават обществеността от множество полезни работи.
Защо да я прочетете: Ареопагитика е изучавана от философи, цитирана от политици и вдъхновение за всички, които се стремят към истинско гражданско общество. Речта на Milton излиза в общ том с трактата За образованието, писан през същата година.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

КАРАЙ ПЛУГА СИ ПРЕЗ КОСТИТЕ НА МЪРТВИТЕ на Olga Tokarczuk (ICU)

Историята: Метафоричният Eкотрилър за общество в преход ни пренася в граничното полско селце Плосковиж, където главната героиня се е отдала на доброволно отшелничество. Идиличното спокойствие на мястото е нарушено от убийство, последвано от второ и трето. Разследването обаче е само върхът на айсберга, умело използван за предаване на философски внушения и въпроси – кой определя степента на значимост на живите същества, редно ли е да си затваряме очите за жестокостта, облечена в хилядолетни навици и какви са параметрите на справедливостта според собствения ни морален кодекс?
Защо да я прочетете: Представете си творба, в която мистерията около едно убийство неусетно се преплита с влечението на главната героиня по астрологията и стъпва върху почитта към природата, за да намери своя концентриран израз в поезията на William Blake. Нобеловият лауреат за литература от 2018 си заслужава парите дори само заради шокиращите заглавия на своите книги. Но всъщност Olga Tokarczuk е от изкусните писатели, които могат да си позволят да надскочат жанровите ограничения и дори да създават собствени литературни категории.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

ТРИТЕ ТЕЛА на Liu Cixin (Колибри)

Историята: В началото на XXI век поредица от необясними физични явления карат много учени да се усъмнят в самите основи на науката, а някои от тях – да отнемат живота си. В опит да разнищят мистерията разработчикът на наноматериали Уан Мяо и циничният, но ефикасен полицай Да Шъ попадат на странна компютърна игра на име Трите тела, която показва живота на непозната планета в звездна система с непредсказуеми природни закони. Всичко това е свързано с дейността на тайна радиоастрономическа станция през мрачните години на Културната революция, когато низвергнатата астрофизичка Йе Уън-дзие попада в центъра на събитие, което ще изправи човечеството пред най-голямото изпитание в историята му.
Защо да я прочетете: Първият том от трилогията Земното минало е носител на награда Hugo за научна фантастика, а самият Cixin е повлиян както от твърдата научна фантастика на Arthur Clarke, така и от реализма на Лев Толстой.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

АЗ СЪМ НАЙ-ВЕЛИКИЯТ на Muhammad Ali (Кръг)

Историята: Заглавието е достатъчно красноречиво, а и историята на Голямата уста е прекалено богата, за да бъде описана с едно изречение.
Защо да я прочетете: 45 години стигат, време е да прочетете за пръв път на български език единствената официална автобиография на иконата, писана в най-трудния период от живота на Ali – докато е отстранен от бокса между 1967 и 1970 заради отказа си да бъде мобилизиран във Виетнам. Аз съм най-великият е в съавторство с журналиста Richard Durham, редактирана от нобеловия лаурeат Toni Morrison, преведена от Светлана Комогорова-Комата, редактирана от писателя и треньор по бокс Палми Ранчев и допълнена с послеслов от Иван Ланджев.
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

КЕЯТ НА ЗЛОТО на Graham Greene (Кръг)

Историята: Подземният свят на Брайтън от 30-те години е връхлетян от чистия образ на злото в лицето на 17-годишен тийнейджър-социопат и прохождащ мафиот – безпощаден към своите жертви, едновременно обсебен и отвратен от човешките взаимоотношения и секса.
Защо да я прочетете: Класическият роман на Greene от 1938 e адаптиран шест пъти – три пъти за театър (1942, 1943 и 2018), веднъж като мюзикъл през 2004 и два пъти за голям екран през 1947 (с феноменална главна роля на Richard Attenborough) и 2010.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

КАК ДА ЖИВЕЕМ. ЖИВОТЪТ НА МОНТЕН В ЕДИН ВЪПРОС И ДВАЙСЕТ ОПИТА ЗА ОТГОВОР на Sarah Bakewell (Изток-Запад)

Историята: Как да се разбираме с другите, как да противодействаме на насилието, как да се примирим със загубата на любим човек, въобще как да живеем? Тези въпроси са обсебили ума на ренесансовия благородник Michel de Montaigne, чието разностранно изследване на собственото съзнание и жизнен опит прераства в есета зад Опити, тълкуващи вкусовете му за вино и храна, спомените от детството, удоволствието да наблюдава как спящото куче потръпва с уши, докато сънува и събитията от чудовищната гражданска война, която опустошавала Франция. Повече от четиристотин години по-късно, първата пълна биография на  Montaigne на английски език за последните почти петдесет години разказва за живота му под формата на поредица от въпроси, които сам си е задавал, и отговорите, до които е достигал.
Защо да я прочетете: За да опитаме да бъдем една идея по-добри или поне да замажем положението.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

СТРАХ: ДОНАЛД ТРЪМП В БЕЛИЯ ДОМ на Bob Woodward (Сиела)

Историята: Две години след като Donald Trump заема поста на 45-ия президент на САЩ, Woodward разкрива моментна снимка (моментна, защото за изминалите две години са се случили още толкова много неща) на хаоса и борбите в Белия дом на семейната династия, но и на това как се вземат най-важните решения за външната и вътрешната американска политика. Без да взима страна за или против, а само с безкомпромисно проследяване на действията и хората, с чиято помощ Trump успява да съкруши кандидата на демократите.
Защо да я прочетете: За разлика от повечето автори на сензационни четива за управлението и администрацията на Donald Trump, Bob Woodward е един от най-авторитетните американски журналисти, отразявал управленията на деветима президенти и двукратен носител на награда Пулицър, който разкрива аферата Watergate, проверява методично твърденията на своите източници и никога не спекулира с фалшиви новини. Българското издание на последната му книга Страх се появява в особено актуален момент – месеци преди президентските избори на 20 ноември и в разгара на световна пандемия и масови протести срещу полицейската бруталност. Не страх, ами направо ужас.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.