BOYSCOUT BOOK CLUB: 8 супер книги от юни

Юнският Boyscout Book Club съпровожда морната гръцка жега, каменистите нуди плажове и зловещо дългите БДЖ приключения с нов (отново вероятно пророчески) роман на френския гений Michel Houellebecq, пълнокръвен автопортрет на знаменития визионер Ingmar Bergman, блестящ и забавен датски дебют, убийства в Шотландия, любов в Париж, фантастика, политическа биография и развитие от Tarantino:

УНИЩОЖЕНИЕ на Michel Houellebecq (Факел Експрес, с превод от Александра Велева и корица на Кирил Златков)

Историята: Годината е 2027, предстоят президентски избори, а главният герой Paul Raison е висш чиновник в министерството на икономиката и приближен на изключително успешния министър Bruno Juge. Когато френското разузнаване тръгва по следите на мистериозни уеб хакери, излъчващи технологично усъвършенствани видеоклипове със странни криптирани съобщения, Raison става неволен свидетел и участник в разследването на загадъчни атентати, целящи края на човечеството – от взривяването на складове за съхраняване на замразена сперма до потапянето на гигантски контейнеровози от Китай и кораби със стотици бежанци в испански води. Независимо от динамиката помежду им, множеството сюжетни линии в новия роман на Michel Houellebecq (Елементарните частици, Платформата, Подчинение, Серотонин) текат плавно и привидно спокойно на фона на заплетени семейни драми, политически интриги и терористични акции. Най-неочаквани в повествованието, но и характерни за такива експерти по световния упадък като Houellebecq са сцени и описания на съвременната действителност, която не спира да възпроизвежда маргинални философски течения и човеконенавистни теории от близкото минало. От  върховете на властта, където действащите лица са напълно разпознаваеми, през дъното на човешката безпомощност и страдание по болници и старчески приюти, цинизма на политическите елити и покварата на обслужващата ги журналистика, Houellebecq води до разтърсващата лична история на Paul Raison.
Защо да я прочетете: Малцина други писатели са способни на такива майсторски връзки на интимното с колективното, язвителното със сериозното, мимолетното с вечното и надеждата със страданието. Само половин година след появата му във Франция, дългоочакваният най-нов роман на Houellebecq (унищожение с малки букви на корицата по волята на самия автор) излиза и на български. Този път парижкият отшелник не се подиграва със света и е напълно сериозен със своите (често пъти пророчески) предупреждения. Не се стряскайте от цената, книгата е нетипичните за Houellebecq 644 страници.
Колко струва: 33 лева онлайн от Факел Експрес и по-добрите книжарници.

КОГАТО ЖИВОТЪТ ТИ ИЗПРАТИ ХИПОПОТАМ на Annette Bjergfeldt (Колибри, с превод от Росица Цветанова и корица на Андреа Попйорданова)

Историята: Запознайте се с три поколения от едно нестандартно датско семейство. Дядото Hannibal e непоправим романтик, любимата му Varinka е рускиня, здраво стъпила на земята, дъщеря им, стюардесата Eva, e влюбена в небето и своя съпруг Jan Gustav, който пък обича гълъби. Двамата имат три деца – по-голямата сестра Filippa е обсебена от мисълта да стана първата жена-космонавт, а близначките Olga и Esther се състезават за прозвището най-добър млад артист в семейството. В този роман се говори също и за един хипопотам, за един слон, за разполовени дами и седморъко ябълково дръвче, за куполи като луковици и за любовта на столетието, преследвана от всички.
Защо да я прочетете: Заради наистина неповторимия образен език, съчетаващ поетичното с екстравагантното. Когато животът ти изпрати хипопотам е творба, в която любимият носи любимата на ръце и крака, слоновете се свиват при прането, рапсодистът е човек, чийто живот се лее фриволно като рапсодия, героите ритуално си облизват лицата, за да изразят добрите си чувства, а любимата ругатня на Варинка е игнорирай го този задник. Доскоро датската писателка Annette Bjergfeldt беше известна в родината си като певица, текстописец и носителка на редица награди, но нейният дебютен роман я превръща в обещаващо име на европейската литература.
Колко струва: 16 лева онлайн от Колибри и по-добрите книжарници.

СТАТИИ, ЕСЕТА, ЛЕКЦИИ на Ingmar Bergman (Колибри, с превод от Александър Бенев и корица на Стефан Касъров)

Историята: Боже мой, когато правиш сериозни неща и зрителите не гъкват, може винаги да се утешиш, като си кажеш, че това е, защото са потънали в историята, дори и всъщност да скучаят. Но как да се утешиш, ако никой не се весели по време на комедия?Така започва сборникът със статии, есета и лекции, който обхваща почти цялата кариера на Ingmar Bergman (1918-2007) – от първите му стъпки в сянката на Втората световна война до 90-те, когато вече е приключил с киното, но продължава да работи в театъра. Текстовете са писани по най-различни поводи: част от тях са публикувани в шведски периодични издания като коментар по актуални въпроси, други са брошури на театрални представления или предговори на негови сценарии. Включени са и благодарствени речи, както и критика за театър, кино и литература. Какво ги обединява? Почеркът и светоусещането на велик режисьор, който неуморно изучава човешката природа.
Защо да я прочетете: Заради задълбочения портрет на един от най-значимите творци на ХХ век. Bergman работи за театъра над 60 години, през които поставя 172 пиеси и е директор на театрите в Хелсингборг, Гьотеборг, Малмьо, Кралския драматичен театър в Стокхолм и Резиденцтеатър в Мюнхен. За 40 години в киното режисира над 60 филма за големия и малкия екран. Неслучайно го определят като един от гениалните визионери в изкуството.
Колко струва: 20 лева онлайн от Колибри и по-добрите книжарници.

СЛЕДОБЕДИ С ИЗАБЕЛ на Douglas Kennedy (Колибри, с превод от Надя Баева и корица на Росен Дуков)

Историята: Париж в началото на 70-те. Американският студент Sam среща очарователната Isabelle – загадъчна, красива и по-възрастна жена с венчална халка на пръстта и опит в противоречията на любовта. Връзката, започнала с редовни срещи, устройвани по правилата на Isabelle в нейния малък парижки апартамент, прераства в истинска любов, продължила десетилетия. Рпманът на Kennedy се занимава с въпроса какво търсим за себе си, какво откриваме и с какво се примиряваме, за да покаже как любовта, изчистена от суетнята на ежедневието, може да се превърне в доживотна страст.
Защо да я прочетете: Заради поредното майсторско показно на Douglas Kennedy (Живот назаем) как се създават завладяващи сюжети от лични събития, повлияни от глобалните промени. Роденият в Ню Йорк, но дипломирал се в Дъблин американски писател има опияняваща способност да пише увлекателно и същевременно разтърсващо за необятната самота и безизходицата на съвременния човек, без да неглижира своя усет за абсурдното, обогатен от сарказъм и майсторско боравене с езика.
Колко струва: 17 лева онлайн от Колибри и по-добрите книжарници.

СЪВЪРШЕНИ ОСТАНКИ на Helen Fields (Benitorial, с превод от Майре Буюклиева и корица на Стоян Атанасов/Kontur Creative)

Историята: В отдалечената планина Кеърнгорм тялото на Elaine Buxton гори. Единствените останки, по които уважаемата адвокатка би могла да бъде разпозната, са зъбите ѝ и парче плат от дреха. В същото време заключена задна стаичка в къща поглъща виковете на истинската Elaine Buxton. Добре дошли в Единбург, европейска столица на убийствата. Инспектор Luc Callanach е в новия си офис от броени часове, когато изчезването на адвокатката се превръща в разследване на убийство. Оставил обещаваща кариера в Интерпол зад гърба си, инспекторът тепърва трябва да се доказва отново. Скоро обаче установява, че Единбург няма нищо общо с Лион, а убиецът на Elaine е заличил следите си изключително педантично. Изчезването на още една преуспяла жена означава само едно – надпревара с времето, преди да е станало твърде късно.
Защо да я прочетете: Преди да започне да пише, Helen Fields прекарва 13 години в съдебната зала като обвинител и защитник в наказателни дела и адвокат в семейноправни спорове. След раждането на второто си дете обаче загърбва правото, създава продуцентска къща със съпруга си и написва хитова криминална поредица, преведена на 17 езика и продала повече от 650 000 копия в цял свят. Почитателите на процедурните трилъри няма да останат разочаровани.
Колко струва: 22 лева онлайн от Benitorial и по-добрите книжарници.

ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В ХОЛИВУД на Quentin Tarantino (Кръг, с превод от Борислав Стефанов и корица на Наталия Чайкин)

Историята: Литературният дебют на кинорежисьора Quentin Tarantino (Криминале, Джанго без окови) обогатява и разгръща сюжета и образите на героите от едноименния му филм Имало едно време в Холивуд. В центъра на историята са застаряващата уестърн звезда Rick Dalton и неговия дубльор Cliff Booth. Първият мечтае за роля, която да го върне под светлината на прожекторите, а на неговия верен спътник е ветеран от войната му се е разминало (поне едно) убийство. Вътре са и Roman Polanski, Sharon Tate, Charles Manson и киноисторията от края на 60-те, разказана с повече фантазия и никаква политкоректност.
Защо да я прочетете: Ако сте гледали едноименния филм повече от веднъж, може да останете изненадани от развитието на негови сюжетни нишки, които така или иначе заслужават повече внимание. Любовното писмо на Tarantino към 60-те умел меланж от факти и фикция, който би трябвало да даде отговор на въпроса дали режисьорът надскача сценария, за да го превърне в пълнокръвно художествено повествование.
Колко струва: 24 лева онлайн от Кръг и по-добрите книжарници.

ИСТОРИЯТА НА ТВОЯ ЖИВОТ И ДРУГИ РАЗКАЗИ на Ted Chiang (Колибри, с превод от Владимир Полеганов и корица на Росен Дуков)

Историята: Доказателството, че математиката е неконсистентна и че цялата ѝ удивителна красота е просто илюзия, в моите очи би било едно от най-ужасните неща, които може да открие човек, признава Ted Chiang, ненапразно спряган за един от гениите на съвременната научна фантастика. Внушителната изобретателност на този сборник с разкази ни приканва да преосмислим нашата вселена и мястото на човека в нея. От извисяващата се Вавилонска кула, която свързва Земята с божествените висини, до свят, в който посещенията на ангелите са колкото бленувано, толкова и ужасяващо всекидневие, от невронната модификация, позволяваща да се погледне отвъд красотата на човешкото лице, до извънземния език, променящ възприятието ни за времето и реалността, Chiang знае как да удържа вниманието до последната страница.
Защо да я прочетете: Опирайки се на изключителната си ерудиция и черпейки от постиженията на математиката, физиката, езикознанието и психологията, американският писател не се вписва в никаква традиция и заема свое собствено в литературата на човешкото въображение.
Колко струва: 20 лева онлайн от Колибри и по-добрите книжарници.

БИОГРАФИЯ НА ЗЕЛЕНСКИ на Régis Genté и Stéphane Siohan (Кръг, с превод от Гергана Соколова и корица на Наталия Чайкина)

Историята: Една от първите биографични книги в света, посветени на украинския държавен глава, излиза на български. Макар да е написана ударно след началото на руската инвазия в Украйна и публикувана на френски през май, тази биография на Зеленски не е обикновен пладнешки обир, а прилично изследване от авторитетните френски журналисти и специалисти по Украйна, които проследяват досегашния път на президента от комедийните му изяви през успехите в телевизията и работата с проруски олигарси до еманципирането му и превръщане в лице на Украйна. Вместо да възхваляват неговия образ, пренебрегвайки съмнителни моменти от личната му история, Régis Genté и Stéphane Siohan не спестяват нищо, за да създадат колкото се може по-пълнокръвен и задълбочен портрет на Володимир Зеленски и неговата трансформация в пълководец на обединена Украйна.
Защо да я прочетете: Заради интересните анализи и коментари върху трудните отношения между Украйна и Русия и обяснението как вместо да се окаже поредният популист на политическата сцена, Зеленски се превръща в истински държавен лидер. Авторите дават отговор и на въпроса каква е ролята на Майдана за пробуждане на проевропейските и антируските настроения сред украинското население и разсъждават възможно ли е било инвазията в Украйна да бъде предотвратена и ако да, на каква цена. Книгата не спестява и вглеждане в проблематични теми като националистическата линия в украинската политика. Паралелите с българската действителност преди войната и проблемите на обществото са доста интересни, да не кажем стряскащи.
Колко струва: 17 лева онлайн от Кръг и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.