СЕЛЕКЦИЯ: Глетчерните слънчеви очила Cham на Julbo

Слънчевото време и приличните условия за алпинизъм и трекинг високо в планината навяват моментални асоциации с James Bond-овия Спектър и едни конкретни слънчеви очила, които Daniel Craig носи във филма, а по-късно повтаря и продължава да подкрепя марката в реалния живот.

Но тъй като цената на оригиналния Glacier от Vuarnet (френска алпийска марка от 1957) се търгува за скромните 730 долара, посягаме към малко по-достъпни, но също толкова красиви, изпитани и (най-вече) функционални алтернативи за съсредоточени преходи в планината.

Глетчерните очила на френската марка Julbo изпреварват Vuarnеt с близо 70 години покрай ето този шармантен модел, създаден от Jules Daud – жител на малкото градче Морез в планината Юра̀, който създава слънчевите очила Cristalliers единствено и само с мисълта за иновации, но и за да екипира търсачите на кристали в Шамони в началото на ХХ век.

Десетилетията след това и особено през 70-те години, Julbo не просто продължава да кръщава високопланинските си модели на върхове като Еверест, Макалу и Анапурна, но ги разработва и тества на експедиции до осемхилядници като споменатите, К2, Гашербрум II, Броуд Пик и Нанга Парбат върху лицето на своя технически консултант Yannick Seigneur.

Както се досещате, глетчерните (високопланински) очила са предназначени да блокират слънчевата светлина, отразяваща се от снега и заледените участъци на и способна да си проправи път до очите и съответно да ви заслепи (оттам и силуетът с контур, следващ извивките на лицето и разполагащ с най-висок клас и защита на лещите и допълнителна кожена преграда встрани).

Красивият високопланински Cham (411 лева от Стената) се приближава най-близо до Bond фаворита заради класическия си стил и наистина високоефективните огледални лещи (минерални плаки Alti Arc 4 с отлична устойчивост на надраскване и удар и 7% коефициент на пропускане на слънчева светлина). Освен да осигурява комфорт, защита и отлична видимост в планината по време на експедиции, новото поколение на този модел от Julbo изпитва носталгия по автентичната рамка със свалящи се и меки кожени странични предпазители, носена от най-големите алпинисти на Шамони на всички световни върхове. Краищата на регулируемите дръжки се движат във всички посоки, за да стоят на място под каска, над шапка или на главата. Използването на мек материал на име Grip Tech пък не позволява на краищата на дръжките да скубят косата и осигурява перфектен захват. Разбира се, най-важното е, че подсигуряват максимална защита (да се чете пълно покритие) от слънчева светлина в екстремни условия.

Със стотачка по-евтиния кафяв Cham (313 лева от Стената) се различава единствено по разцветката и използваните леки поликарбонатни лещи Spectron 3 CF с добра устойчивост на удари, което ги прави подходящи за алпийски спортове на открито. Иначе са категория 3 (коефициент на пропускане на видима светлина от 12%) и имат цветно огледално покритие (Color Flash) за по-добра филтрация на видимата светлина чрез прилагане на огледален ефект върху лещата.

Бюджетните Sherpa (79 лева от Стената) са леки, класически планинарски очила с поликарбонатни огледални плаки Spectron (категория 3 с коефициент на пропускане на видимата светлина от 12%) и извити дръжки, които обхващат удобно цялото ухо и не се изхлузват. Символът на глетчерните очила, а именно кожените странични сенници, също на място, а този модел се очертава като вероятно най-доброто и достъпно съчетание на класика, стил и функционалност. Julbo ги хвали като подходящи за умерено до пълно слънце или при всички дейности на открито в добри условия.

Името на традиционния алпинистки Vermont Classic (259 лева от Bela Extreme) е красноречиво – говорим за класика сред високопланинските (глетчерни) очила с кръгли лещи и странични предпазители от кожа, преиздадена от Julbo пo повод 125-тата годишнина на компанията. Освен гъвкавото закрепване към ушите, този модел подсигурява максимална защита от слънчева светлина в екстремни условия със своите поликарбонатни огледални лещи Spectron 3 CF (коефициент на пропускане на видима светлина: 12%).  

Има ги и в черно-червена разцветка (410 лева от Stormshop), но с по-високия клас минерални лещи Alti Arc категория 4 (коефициент на пропускане на видима светлина: 7%) – устойчиви на надраскване и удар и направени с външно антирефлексно покритие за подобряване на визуалния комфорт чрез премахване на случайните отражения. Казано по-друг начин: възможно най-добрият модел за високопланинска среда и експедиции.

Ние обаче ги предпочитаме в ослепителната gunmetal/бяла разцветка (313 лева от Stormshop) с тхмносини огледални лещи от поликарбонат Spectron 3 CF. Същата конфигурация я има и в кафяво стс жълти плаки на атрактивната цена от 250 лева от 8а.

Унисекс моделът Carrera Hyperfit (255 лева от Opticlasa) се появява преди две години, за да се превърне в абсолютен бестселър покрай своята пилотска форма и стъкла от висококачествен полимер, осигуряващ най-високата 100% UV защита от всички вредни лъчения.

Евтината Alpina Sibiria (67 лева от Sport Depot) има 100% UV A, B и C защита до 400 нм, покритие против надраскване и от вътрешната страна на лещата и удароустойчива рамка. Комбинацията от здрава рамка и мека подплата в областта на челото и носа пък осигурява комфорт и удобство при носене. Най-интересна обаче е силно извития силует, който обгръща плътно формата на лицето и защитава очите от въздушния поток и от студа, подобрявяйки видимостта с дискретна вентилация.

Подобно на горните по-изчистени модели, Scott Cervina (279 лева от Sport Depot) има подвижни странични части от мека материя и висококачествени лещи без деформация за 100% UV защита (категория 4). Рамката обаче е изработена от 45% полимери на биологична основа и захваната с подвижна каишка.

Поляризираните GOG Nanga (98 лева от 8а) с матово черно/сребърно огледало са създадени за алпинисти и трекери в зимни условия и имат специално хидрофобно покритие от външната страна на лещите, което ги прави устойчиви на вода и отпечатъци. Лещите (клас 4) имат светлопропускливост между 3 и 8%, което ги прави подходящи за много слънчеви райони. Трябва само да помните, че са крайно неподходящи и направо забранени за ползване при шофиране в Европейския съюз.

Пoследното предложение за днес е GOG Everest (75 лева от 8а) – същите характеристики като горния модел, но малко по-различен дизайн на страничните прегради и подложката над носа.