10 пилотски очила за секси лято

Всяка година по едно и също време показваме дискретен среден пръст на тенденциите в слънчевите очила и избираме класически модел, който служи вярно сезон след сезон и е абсолютно неподвластен на модата. Като вечно модерните пилотски очила или така наречените бъбреци, появили се още през 1936 година, когато американските военновъздушни сили търсят практично решение на проблема със заслепяващото слънце в очите на своите пилоти. На помощ се притичва щатската компания за лещи Bausch + Lomb и резултатът е жесток модел с тънки метални рамки и бъбрековидни лещи от потъмнено стъкло, което пропуска само 15% от насрещната светлина. Става ли ясно откъде идва и наименованието Ray-Ban? Освен от легендарната американска марка, пилотски очила се произвеждат от всевъзможни марки с всевъзможни детайли и на всевъзможни цени, но войнишката им смирена естетика и функционалност си е все същата. Ето няколко подходящи чифта за всяко време.

Няма как да не започнем с Aviator Classic на Ray-Ban (376 лева) – може би най-разпознаваемият модел и форма на рамки в историята на този практичен аксесоар, който отказва да се пенсионира сезон след сезон, присъства в гардероба на всички читави мъжки знаменитости и обикновените добре облечени мъже и очарова със своите поляризирани лещи, метална златиста рамка и зелени стъкла.

Другата читава инкарнация на същия модел (230 лева) е без поляризация, но с по-незабележима и също толкова тънка сребриста рамка и огледални сребристи стъкла, които позволяват на погледа на шари незабелязано.

Police пък взимат същия модел със сребриста метална рамка и огледални стъкла, но го лишават т поляризация и увеличават размера на самата леща срещу скромните 190 лева.

Кафявият пластмасов авиатор на Gucci (520 лева) е с умишлено преувеличени размери и извити форми за по-необичаен вид на иначе класически спортен модел, който отразява особената стилистика на творческия директор на италианската марка Alessandro Michele и крещи Dolce Vita и Jep Gambardella на равни интервали.

Лимитираният модел на Thom Browne с контрастна рамка в златно и черно, мост и сини огледални стъкла е изключително красив и качествен, но само за богати със своята леко непостижима цена от 1104 лева.

Винтидж моделът на Carrera (368 лева) се казва Glory – подходящо наименование за слънчеви очила без поляризация с черно-златисти рамки и кафяви преливащи стъкла, които напомнят по равно за златните години на ски алпийските дисциплини и мотоциклетни състезания.

Tom Ford си има Jacob (512 лева) – авиатор с пластмасови черни рамки и малко по-квадратни преливащи очила в светло синьо, който се разпознава мигновено заради характерното вградено лого на американския дизайнер.

Създадена специално за ватманите в Торино през 1957, легендарната серия 649 на Persol скоро след това надскача оригиналното си функционално предназначение и се превръща в безсмъртна икона след като Marcelo Mastroianni носи този модел в Развод по италиански през 1961. Знаменитите му колеги Cary Grant, Paul Newman и Steve McQueen също не остават по-назад и носят Persol на екрана и в личния си живот не само заради красивия силует, но и заради дребните технологични детайли, който превръщат този класически и много лек модел с Havana рамки и преливащи стъкла (307 лева) в истинска еманация на италианския дизайн и занаятчийство.

На всеки хубав Ray-Ban се пада по един или няколко пилотски бъбреци от куче марка като Zara, които са достатъчно евтини (40 лева), за да не се страхуваме да ги загубим, достатъчно защитени (100% защита срещу ултравиолетови лъчи), за да сме спокойни за очите и достатъчно дословни като дизайн (тънки метални рамки в черно и огледални стъкла с леки преливки в цветовете), за да не се изложим със светотатство в църквата на най-добрите пилотски слънчеви очила за сезона.

Същото важи и за H&M, който отговарят на преизвикателството с Lidl цена (15 лева) с цветни стъкла с неуточнено колко голяма UV защита и тънка златиста рамка.