BOYSCOUT BOOK CLUB: 12 супер книги от декември

Последният BOYSCOUT BOOK CLUB за годината го раздава интелектуално (дебел сборник с литературната критика на Марин Бодаков), криминално (убийства по Дунава от Мирослав Пенков), политически агресивно (страхотен сборник с разкази на Сергей Лебедов), интимно (писма до Pier Paolo Pasolini), екзистенциално (апокалиптична приказка в насроко екранизиран роман) и стилово разнообразно, но крайно забавно (Vonnegut, кой друг?). Ето какво четем:

ХОДЕНЕ ПО БУКВИТЕ на Марин Бодаков (Точица, с корица на Кирил Златков и фотография на Яна Лозева)

Историята: Първият том от сборника от Марин Бодаков съдържа избрани статии от едноименната колонка във вестник Култура, писани през периода 1997-2013 – литературни рецензии за български и преводни книги, анализи на влиятелни събития за българската култура от периода, коментари по важни дебати и други. Вдовицата на писателя Зорница Христова го определя като сборник с вестникарски текстове, доколкото техният автор определя себе си като вестникар и настоява върху важността на оперативната критика. Ходене по буквите е литературна история, доколкото проследява най-важното в българската литература през един сериозен период (шест години) в сериозен обем и дълбочина. Това е книга, която откроява връзките между литературата, писана на български език, и преводната литература, която развива и езика, и средата. Това е книга, която се интересува както от литературата, писана в България, така и от тази на българската диаспора. Както от книгите, печелещи награди, така и от онези, които биха могли да останат невидими, а не бива.
Защо да я прочетете: Защото Ходене по буквите е сборник с литературни предсказания за книгите, които остават и след конюнктурния си живот. А и защото е доста смешна и смела книга, която не пропуска да спомене безобразните грешки насред претенцията, светския кич сред литературните събития, скалъпването на литературна новина, измързеливянето на една културна традиция и събуждащите се под нея зли дионисиевски свлачища. Като съставители на този сборник, Христова и Надежда Радулова избират много малко от огромното критическо наследство на автора, за да може то да бъде обозримо за читателя. Включвали сме и текстове, които не са в едноименната колонка, просто защото са се появили преди нея. Особено са ни радвали вътрешните връзки, намерени между различни заглавия, оплитането на отделни книги в общ смисъл. Мислим, че това се получава и от тяхното съвместно битие в този сборник.
Колко струва: 30 лева ОНЛАЙН от Точица и по-добрите книжарници.

АННА ИН В ГРОБНИЦИТЕ НА СВЕТА на Olga Tokarczuk (ICU, с превод от Крум Крумов и корица на Таня Минчева за Kontur Creative)

Историята: Поредният брилянтен роман на Olga Tokarczuk (Карай плуга си през костите на мъртвите, Бегуни, Правек и други времена) е стиймпънк разказ за подземията на умиращия съвременен свят, който ни връща към времената, когато историите са били разказвани от истински майстори, от мечтатели и шамани, извън матрицата на злободневното, но дълбоко свързани с житейското и с важните онтологични въпроси. Ориентири в повествованието на полската нобелистка са ключови елементи от шумерската митология, забъркани с фантастика и нейната собствена фантазия. Миналото и бъдещето се пресичат и смесват, а разказвачите оплитат в мрежа, от която няма излизане.
Защо да я прочетете: За да я ползвате като своеобразен ключ към символиката и творчеството на полската писателка. Анна Ин в гробниците на света е среща на противоречия, изпитание на ценности и идеали – съвременен преразказ на един от най-старите митове в историята на човечеството. Този вечен, метафизичен, митологичен и същевременно дълбоко човешки роман е смятан от самата Tokarczcuk за един от най-важните в нейното досегашно творчество. Освен това е подходящ не само за заинтересовани от метафизичното и почитатели на писателката, но и за млади читатели, които обичат за изследват нови светове, да разкриват мистерии и да поемат на пътешествия с неясен край. Неслучайно скоро ще го видим адаптиран и като видеоигра.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

РЕКА В ЛАБИРИНТА на Мирослав Пенков (Сиела, с корица на Дамян Дамянов)

Историята: Млада американка изчезва безследно след бурна нощ в популярна видинска дискотека. По същото време в манастир на малък остров сред реката е извършено жестоко убийство, а вероятният убиец, манастирският клисар, е избягал, без да прикрива следите си. Три години по-рано пък рибари са изтеглили телата на дванадесет обезобразени момичета, чиято участ е потулена сред купчините нерешени случаи. Дали има нещо общо между трите престъпления се пада на Алла Каренина – доскоро грижлива майка, обичана съпруга и уважаван професионалист, която някак е изпуснала живота си и вече се утешава само с успокоителни. Макар и притъпен от борбата със собствените демони, нюхът на полицейския инспектор напипва стара следа, водеща към мрежа за трафик на хора и особено зловещ средновековен орден. Изправена пред опасни разкрития, Алла трябва да последва червените нишки на Ариадна, които ще я отведат към изхода от този лабиринт или ще я повлекат завинаги в смъртоносната ѝ клопка. На границата между три държави, студената прегръдка на могъщия Дунав завихря най-тъмните пориви на човешката душа в своите смъртоносни дълбини.
Защо да я прочетете: Седем години след Щъркелите и планината Мирослав Пенков (сборникът На изток от Запада) отново пренася писателския си талант на родна почва с майсторски меланж от обсебващ трилър и многопластова хроника на човешката душа, впримчена в битката между добро и зло. Българската действителност оживява гротескна и горчива, но и изпълнена с надежда за промяна.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ОТПРИЩЕН ГРОБ на Robert Galbraith (Колибри, с превод от Надя Баева и адаптирана корица на Стефан Касъров)

Историята: Седмото поред разследване на детектив Корморан Страйк започва от разтревожен баща, чийто син аутист се е присъединил към Универсалната хуманитарна църква – религиозна общност, обитаваща изолиран кът в Източна Англия. Зад благовидната маска на благотворителност и борба в името на един по-добър свят прозират финансови изнудвания, унизително третиране на последователите, физическо и сексуално насилие и необясними смъртни случаи. За да спаси момчето, впримчено в опасен капан, съдружничката на Страйк прониква в средите на Църквата и заживява инкогнито сред нейните членове. Робин Елакот обаче не е подготвена за дебнещите рискове и за жертвите, които ще й струва това начинание.
Защо да я прочетете: За да видим дали криминалното алтерего на J. K. Rowling ще компенсира тежките Strike фенове като нас за разочарованието и леката скука в предишния роман от поредицата Мастиленочерно сърце. Едно е сигурно – настоящият случай отново следва навика на писателката да раздува историята, този път до главозамайващите 1016 страници.
Колко струва: 36 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ТИТАН на Сергей Лебедев (Кръг, с превод от Денис Коробко и корица на Албена Лимони)

Историята: Съветският и постсъветският свят, с неизказаното си изобилие от престъпления, са естествен хабитат за призрачни сюжети. Първият сборник с разкази на руския писател дисидент Сергей Лебедев (Предел на забравата, Дебютант) дава думата на реликви, места, животни и лица в търсене на справедливост за бурното минало, наситено с непрекъснато и неназовано зло и наследено от съвремието. В сгъстените до крайност, концентрирани до невъзможност за преглъщане истории това минало е чудовището под леглото. Сред сюжетите има както реалистични, така и мистични. Някои герои стават жертва на свръхестествени сили или на собствените си психични разстройства. Лебедев ни повежда на зловеща разходка из съветската история и няколко емблематични сгради: щабквартирата на КГБ Лубянка и дачата на Сталин в Кунцево. Разказите са плод на задълбочено и обстойно изследване, но не на някаква научна литература, а на живота, на обществото, на малкия човек и неговия бит, неговите обсесии и жалки, често безсмислени опити да бъде, всичко това отразено в архивите на ДС.
Защо да я прочетете: Защото с Титан Лебедев създава нов жанр, чрез който преодолява смъртоносните последствия от историческото реално зло. Сборникът е пътепоказател в моралния хаос на постсоциалистическите общества и висша ценна форма на висока литература, която прониква дълбоко в тъканта на обществото. Това е книга от обществено значение, най-вече заради безпощадния й опит за справянето с миналото. Е, призраците наистина не се раждат сами за себе си. Ражда ги мълчащата съвест.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ГЛАД на Knut Hamsun (Нике, с превод от Антоанета Александрова-Ханстеен и корица на Дора Иванова)

Историята: През XIX век в норвежката столица млад писател броди по улиците на озъбения град в търсене на вдъхновение, докато стомахът му се бунтува и гладът обзема тялото му. Изправен пред множество предизвикателства и принуден да спи под небето, писателят се опитва да изкара няколко монети за насъщния. Отслабналият му организъм води до психологически изменения, които изкривяват представата за реалния свят, ставащ все по-заплашителен и хаотичен.
Защо да я прочетете: Глад дълбае в проблемите на отчуждението и самоунищожението, рисувайки портрет на човек, тласкан към ръба на бездната от сили извън неговия контрол. Първият роман на норвежкия писател Knut Hamsun получава Нобелова награда за литература през 1920 и се смята за вододелна книга за западноевропейската литература, вдъхновила писатели като Franz Kafka, James Joyce и Albert Camus и доближила се до върховите постижения на Достоевски.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Нике и по-добрите книжарници.

СКЪПИ ПИЕР ПАОЛО на Dacia Maraini (Колибри, с превод от Вера Петрова и корица на Стефан Касъров)

Историята: Скъпи Пиер Паоло е сборник с лични писма, интимен дневник и деликатно свидетелство на едно приятелство, разкриващо панорамен изглед към цяла епоха. Pier Paolo Pasolini – гениалният режисьор, сценарист, поет, журналист, драматург и непримирим в антиконформистките си позиции интелектуалец – оживява в спомените и сънищата на своята близка приятелка Dacia Maraini (Спомени на една крадла, Мрак, Дългият живот на Мариана Укрия). Самотни разходки из дюните на морския бряг, неуморни пътешествия в една все още дива и трудно достъпна Африка, страстни дебати по обществено-политически теми, поезия и догадки за неразкритото убийство на големия творец се преплитат в едно общо безвремие на сънувано и преживяно сред образите на някои от най-известните италиански интелектуалци и артисти на ХХ век.
Защо да я прочетете: Този интимен, наситен с разкрития и завладяващо откровен сборник е издаден по повод стогодишнината от рождението на Pasolini – eдин от най-радикалните, противоречиви и неудобни европейски режисьори и артисти на миналия век, създал безспорни филмови шедьоври като Декамерон, Кентърбърийски разкази, Евангелие по Матея и Теорема. Dacia Maraini пък е сред най-значимите имена в съвременната италианска литература и драматургия. Нейната ярка обществена фигура произлиза от аристократичен сицилиански род и е дъщеря на известен антрополог и ориенталист. Дългогодишната партньорка в живота на Alberto Moravia е близка приятелка на много от прочутите италиански интелектуалци и творци.
Колко струва: 21 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ВЪЛШЕБНИКА на Colm Tóibín (ICU, с превод от Елка Виденова и корица на Таня Минчева за Kontur Creative)

Историята: След възраждането на класиката Вълшебната планина, ICU издава Вълшебника – роман на ръба на фикцията и биографията, който води из лабиринтите на противоречивия вътрешен свят на Thomas Mann. Драматизацията на неговия живот е обемен труд, фактологично правдоподобен и наситен с литературни достойнства. Действието започва в родния град на немския писател Любек през 1891 и завършва в Лос Анджелис през 1950 – период, обхващащ две световни войни, в който няма как да живееш безгрижно. Tóibín се фокусира върху скритите копнежи на Mann като женен баща на шест деца, както и върху неизбежното му въвличане в политическата обстановка на ужаси в нацистка Германия.
Защо да я прочетете: Ирландският писател John Banville определя книгата на своя сънародник Tóibín  (Маестрото, Нора Уебстър, Светлина в черната вода) като забележително постижение, което се чете като роман, написан от Thomas Mann, базиран на живота на Thomas Mann. Едно от най-големите достойнства на Вълшебника е начинът, по който позволява на почитателите на немския новелист да вникнат в историята на написването на любими творби като Буденброкови, Смърт във Венеция и Вълшебната планина и да ги видят поставени в контекста на времето, в което са създадени. Книгата отваря вратата към интимния свят на Mann без грам осъдителност и с онази деликатност, която оставя усещане, че четем завладяваща художествена творба.
Колко струва: 35 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

ТАСМАНИЯ на Paolo Giordano (Колибри, с превод от Десислава Шопова и корица на Стефан Касъров)

Историята: Най-добра книга за 2022 според Corriere della Sera е роман за бъдещето. Бъдещето, от което се боим, но и за което мечтаем, което едва ли ще имаме, ала все още можем да изградим. Общото усещане в нашата епоха е, че вече губим контрол над света и над себе си, и топлият глас на Paolo Giordano (Самотата на простите числа, Човешкото тяло) го изразява по неповторим начин. За да покаже опасността, надвиснала над днешните поколения, италианският писател прави паралел с ядрения апокалипсис, сполетял Хирошима и Нагасаки, описва срещите си с последните живи хибакуша – оцелелите от ада на атомната бомба.
Защо да я прочетете: Увлекателен и поучителен, Тасмания е сериозен роман, който кара читателя да се замисли над днешните действия на човечеството и да поеме отговорност за бъдещето си. Неотдавна френското издание на романа спечели награда Малро – читателско признание за стойностни ангажирани романи от цял свят.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

УОМПИТЪР, ФОМА, ГРАНФАЛУН на Kurt Vonnegut (Кръг, с превод от Владимир Германов и корица на Милена Вълнарова)

Историята: Този причудлив сборник с есета, речи и мнения е рядък и ценен шанс да чуем собствения глас на един от любимите писатели на ХХ век и да изживеем неговите съкровени спомени, вижданията му за света, за творбите му и за книгите на другите. Остроумен, прочувствен и на места скандален, този забележителен том само на пръв поглед се различава от най-известните романи на Vonnegut. Всъщност книгата е откровена изповед, която препуска в бесен ритъм през време и пространство и отвежда до ядрото на горчивата му мъдрост, прикрита зад оригинален хумор. Сборникът съдържа разнообразна селекция от жанрове, прескачайки от спомен за пътуване в размирна африканска страна до напътствия как се пише научна фантастика; от размисли за гуруто на The Beatles Maharishi Mahesh Yogi до есе за бруталния сериен убиец Tony Costa. Вътре са и проницателните речи на писателя пред различни аудитории (от каймака на американската физика до дипломиращи се студенти), негово Playboy интервю и едно запомнящо се деликатно осмиване на Елена Блаватска – емблемата на езотериката и псевдонауката.
Защо да я прочетете: За да попълните луксозната Кръг колекция с романи на Vonnegut, сред които Механично пиано, Сирените от Титан, Майка Нощ, Котешка люлка, Синята брада, Кланица пет, Закуска за шампиони и Фарс, или никога вече самота.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА СВЕТА на Rumaan Alam (Колибри, с превод от Паулина Мичева и корица на Стефан Касъров)

Историята: Аманда и Клей се отправят към отдалечено кътче на Лонг Айлънд с надеждата за тиха семейна почивка в луксозен дом, нает за седмица. Магията обаче е развалена от появата на по-възрастна чернокожа двойка. Паникьосаните Рут и Дж. Х. са собствениците на къщата. Станало е нещо. Но на това уединено място на всички е трудно да решат в какво да вярват. Какво се случва в Ню Йорк? Дали ваканционният дом, изолиран от цивилизацията, е безопасен? И в безопасност ли са едни от други? Каква е извънредната ситуация, за която до последно са предупреждавали новинарските емисии? Гръмовен шум нахлува в лятната тишина, стада елени изпълват гората, дворовете на къщите и пътищата, а птичи ята закриват небето.
Защо да я прочетете: За да направите сравнение по достойнство между този смел, напрегнат и провокативен роман, задаващ обезпокоителни въпроси за края на света, със скорошната му Netflix екранизация от Sam Esmail (Г-н Робот, Homecoming) с Julia Roberts и Ethan Hawke в главните роли.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

МЕРИ на Anne Eekhout (Колибри, с превод от Мария Енчева и корица на Стефан Касъров)

Историята: Мери възкресява образа на Mary Shelley, авторката на знаменития готически роман Франкенщайн (1816), претърпял безброй киноадаптации и драматизации през последния век. На четиринайсетгодишна възраст бъдещата писателка заминава за шотландската провинция на гости на семейни познати. Там между Mary и дъщерята на домакините Isabella Baxter възниква топло приятелство. Двете кръстосват местности, които пазят многовековни истории за чудовища и духове. Един ден се натъкват на същество, което няма много човешки черти – крайниците му са грозни и тромави, а главата – животинска. Четири години по-късно Mary и нейният любим, поетът Percy Shelley, посещават приятели във вила на брега на Женевското езеро. Една вечер край огъня, докато навън бушува буря, четиримата си устройват състезание. Ще го спечели онзи, който съчини най-страховитата история. Спомен като искра връща Mary към лятото в Шотландия. Изплува и образът на чудовището. В този момент се ражда романът за Victor Frankenstein.
Защо да я прочетете: Защото романът на нидерландската писателка Anne Eekhout (Догма, Една нощ, Николас и изчезването на света) е едновременно възхвала на въображението, история за съзиданието, за неразривната връзка между фантазиите и реалността и въобще много оригинален подход към биографията на една удивителна и силна жена.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.