BOYSCOUT BOOK CLUB: 10 супер книги от ноември

Предпоследният Boyscout Book Club за 2023 подхожда смело към епичните семейни саги на американски титани (Jonathan Franzen, както обикновено), но посяга и към сборниците на български майстор сатирик, ирландски феномен и испанска филмова легенда. Разбира се, гледаме да тушираме есенната депресия с британски хумор от началото на миналия век, малко философски преразкази на класически антиутопии и мащабна литературна мистификация на един от най-космополитните и интересни писатели на ХХ век. Ето какво четем:

КРЪСТОПЪТИЩА на Jonathan Franzen (Сиела, с превод от Владимир Молев и корица на Живко Петров)

Историята: Ръс Хилдебранд познава до болка най-бедните и мрачни кътчета на чикагското предградие Ню Проспект. Като младши пастор в либерална протестантска църква той трябва да остане стожер на добрите нрави и порядки. Но може ли един бял мъж с неговия бял Бог да вникне в проблемите и трагедията на различните култури около него? Особено когато неговото собствено сърце е раздирано от терзания. Поставен пред изпитанията на страстите, той ще открие, че не е единствен в своята готовност да строши брачните окови, а семейството му е раздирано от далеч по-мрачни тайни, останали скрити през годините. Всичко е напът да се промени в навечерието на Бъдни вечер на 1971 – годината, в която духовната група Кръстопътища и нейният харизматичен лидер Рик Амброуз нахлуват в живота на Хилдебрандови. Годината, в която най-големият син на Ръс – убеденият, че знае всичко за света Клем – се завръща с новина, която ще разтърси родителите му. Годината, в която любимката на Ръс – красавицата Беки – ще се отдаде на хипарския живот, гениалният му син Пери ще затъне в задушаващата прегръдка на собствените си пороци, а по-малкият му брат Джъдсън ще наблюдава безсилно как семейството му постепенно се разпада. Може ли обаче бягството на всеки един от тях от реалността, в която живеят, да им донесе така мечтаната свобода?
Защо да я прочетете: От зараждането на хипи движението борбите за равни права до Виетнамската война, шестият роман на Jonathan Franzen (Поправките, Свобода, Чистота) е смелa и прецизнa Моментна снимка на американската душа в началото на 70-те години на ХХ век. Кръстопътища е от онези забележителни книги с памет за смесена с културни референции литературна история, които остават дълго в съзнанието заради безкрайна емпатия към своите пълнокръвни герои и фината ирония. Семейната сага на Franzen демонтрира впечатляващ размах и автентичност в калейдоскопично изследване на живота във всичките му нюанси и противоречия. Неслучайно критиката я определя за триумф на въображението и писателския талант да втъкваш интимните междучовешки истории в по-обширния гоблен план на най-големите въпроси на нашето време.
Колко струва: 40 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ПОСЛЕДНИЯТ СЪН на Pedro Almodóvar (Колибри, с превод от Маня Костова и корица на Стефан Касъров с илюстрация на Javier Jaén)

Историята: Сборникът на Pedro Almodóvar обхваща дванайсет разказа, отличаващи се с богато разнообразие от теми и пленително съжителство на фикция и реалност. Действието в тях се развива между края на 60-те години на миналия век до днес. Almodóvar  споделя свои размисли, преживявания, настроения, радости, разочарования, фобии и експериментаторски търсения с увличаща непринуденост. Далеч по-завладяваща от традиционна автобиография, многоликата и многопластова кратка проза на испанския режисьор е написана с кинематографична стегнатост, експресивност и тънък хумор. Роден съм в епоха, която беше лоша за Испания, но добра за киното. Става въпрос за 50-те. Като режисьор се родих в разцвета на постмодерното – идеите нахлуват отвсякъде; всички стилове и епохи съжителстват, няма предразсъдъци откъм пол, няма гета; пазар също нямаше – имаше единствено желание за живот и за действие.
Защо да я прочетете: Без да е класическа автобиография, сборникът с разкази на Almodóvar рисува автопортрет на оригинален творец, страстно отдаден не само на киното, но и на самото писане. Верен на себе си, също както и в киното, писателят Almodóvar вълнува и провокира с необикновени хрумвания, неочаквани обрати и силни внушения. След като религиозното възпитание убива вярата му в Бога, а режимът на Franco го лишава от възможността да получи кинообразование, режисьорът на шедьоври като Всичко за майка ми, Говори с нея и Жени на ръба на нервна криза се впуска в школата на живота. Спряган като непоносимото дете на испанското кино, днес той е един от най-изявените фигури сред европейските филмови режисьори.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

НОВИ И ИЗБРАНИ РАЗКАЗИ на Алек Попов (Сиела, с корица на Дамян Дамянов)

Историята: След вече Мисия Туран, Мисия Лондон, Черната кутия и двете книги за палавите Сестри Палавееви, Алек Попов събира ударна доза от своите най-впечатляващи и забавни разкази и новели, заедно с изцяло непознати истории с привкус на магия и мистерия, изпълнени със свеж хумор и чувство за самоирония. Двайсетте текста в настоящия сборник, част от които напомнят стила на Boccaccio-вия Декамерон, авторът дава пълна свобода на своето въображение, създавайки виртуозни сюжети и запомнящи се образи, чиито житейски перипетии и вътрешни катарзиси ги карат да търсят и да се преоткриват. От топлите средиземноморски брегове, обвеяни с дъх на билки, през джунглите на Африка и Азия, суровия пейзаж на Северна Европа до най-затънтените софийски дворове и павирани улички, Попов ни среща с познати и непознати персонажи, изграждащи пъстър калейдоскоп на нашата мила родна картинка и най-вече на противоречията в човешката душа.
Защо да я прочетете: Заради виртуозния хумор, елегантната ирония и артистична лекота, с която авторът комбинира привидно несъвместими елементи: популярни митове и пропагандни клишета, деконструирани до неузнаваемост, убийствено комични ситуациии и философски обрати, висок и простонароден стил. Попов има много тънък усет за психология и социални катаклизми, които успява да вплете в късата форма, наред със задължителните парадокси, витална еротика и будна социална позиция. Разказите му са правдива картина на човешкото състояние в началото на ХХI век.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ЛОВЦИ НА ТРОФЕИ на P. G. Wodehouse (Сиела, с превод от Деян Кючуков и корица на Дамян Дамянов)

Историята: В училището за млади джентълмени Сейнт Остин е настъпило истинско въодушевление. Лятото е тук с мечтаното си обещание за заслужена почивка, но преди учениците да се гмурнат в него, трябва да докажат силите и уменията си в ежегодния спортен празник. И точно когато изглежда, че нищо не може да отвлече вниманието на младите британски лъвове от предстоящите състезания, три купи от училищния павилион изчезват безследно. Всички са заподозрени – включително и талантливият спортист Джим Томсън. Серия от драматични разкрития раздуват случая и мълвата достига чак до Скотланд Ярд, които изпращат разследващ полицай. Все пак къде се е чуло и видяло възпитани британски джентълмени да се забъркат в толкова безпардонен обир?
Защо да я прочетете: Очернени репутации, които трябва да бъдат изчистени, комични ситуации, гонки из гората и разярени директори: публикуваният през 1902 и непревеждан досега у нас дебютен роман на P. G. Wodehouse предхожда предхожда ерата Джийвс и Устър, но предлага същата забава, с която асоциираме творчеството на един от най-великите хумористи на XX век. Колоритна и абсурдна, цветна, многопластова и носеща автентичната атмосфера на първите години от миналия век, Ловци на трофеи е свидетелство за зараждането на комедиен визионер с несравним размах.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ДЖУЛИЯ на Sandra Sandra Newman (Колибри, с превод от Радосвета Гетова и корица на Теодора Югова)

Историята: Джулия, една от героините в 1984, е механик в отдел Художествена литература в Министерството на истината. Познава единствено Океания и докато не среща Уинстън Смит, друг герой от 1984, никога не си е представяла нещо друго. Джулия е идеалният гражданин: бодра, цинична, винаги с подкуп подръка, тя благочестиво повтаря всеки политически лозунг, без да вярва в нищо. Редовно нарушава правилата, но също така сътрудничи на режима, когато е необходимо. Всички харесват Джулия. Един ден тя се поддава на някакъв свой странен подтик и предава на Уинстън Смит тайна бележка. От този момент нататък започва удивителното ѝ пътуване из дистопичния свят, в който се развиват незабравимите събития от класическия роман на George Orwell. Свят, в който единствената перспектива е липсата на перспектива, а завършекът е завръщане към все същото начало.
Защо да я прочетете: Американската писателка Sandra Newman създава последния си роман Джулия като провокативна и убедителна нова версия на емблематичния Orwell-ов роман, от чиято поява ни делят цели 75 години. Наричайте го блестящ прочит на 1984 от различна гледна точка, поразителен литературен кавър, завладяващ размисъл върху тоталитаризма, пречупен през нашето време – Джулия е всичко това, че и отгоре. На какво отгоре? Еми на репутацията за задължително четиво на есен 2023 според People, бестселър на Sunday Times, най-добра книга на Esquire за тази есен, най-значима нова книга за 2023 според Guardian, ай-очаквана книга на LitHub за годината и още много.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЛЮБОВ ВЪВ ВИСОКАТА ТРЕВА на Claire Keegan (Лабиринт, с превод от Радостин Желев и корица на Иван Масларов)

Историята: В своя сборник с разкази, издаден за пръв път през 1999 под името Антарктида, финалистката за наградата Букър за 2022, навлиза дръзко в свят на обсебености, предателства и крехки връзки, където мечтите, спомените и странното съчетание на обстоятелствата имат неочаквани последици за всички засегнати.
Защо да я прочетете: Заради добрите впечатления от Малки неща като тези (2022) и Три светлини,  прекрасно екранизиран от режисьора Colm Bairéad със заглавието Мълчаливото момиче – номиниран за най-добър чуждестранен филм на последните Оскари.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

АВИНЬОНСКИ КВАРТЕТ на Lawrence Durrell (Колибри, с превод от Паулина Мичева и корица на Люба Халева)

Историята: Често определян като литературна мистификация, цикълът Авиньонски квинтет разказва за група хора, които прекарват едно лято в запустяло имение край Авиньон. Някои от тези хора са истински, а други са герои от роман, написан от един от истинските герои. Но след известно време всичко това спира да има значение. Измислицата и реалността се сливат в едно. Избухва Втората световна война и георите са разпръснати в различни посоки от вятъра на съдбата. Някои израстват, други умират, трети полудяват, а тези, които преживяват войната, накрая се връщат отново в Авиньон. Пенталогията на англо-ирландски поет и писател, драматург и есеист Lawrence Durrell (тетралогията Александрийски квартет и пътеписите Пещерата на Просперо и Горчивите лимони на Кипър) излиза за първи път на български език.
Защо да я прочетете: Любов и сласт, катари, готика, съкровища на тамплиери, нацизъм, двойни шпиони, психоанализа и викториански приказки: Durrell предлага не картина, а изложба на един цял енигматичен свят. По думите на професор Клео Протохристова, независимо от възможните резерви към всяка извънредна амбиция, създаденият между 1974 и 1985 година Авиньонски квинтет е ценен не само за европейската литература, но и за сегашната актуалност, защото представя въздействащ размисъл върху търсенето на смисъл в свят, доминиран от хаос и жестокост.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ПРОЛУКИ на Bohumil Hrabal (Колибри, с превод от Васил Самоковлиев и корица на Иво Рафаилов)

Историята: Пролуки е поредният блестящ разказ на Bohumil Hrabal (1914-1997) за живота, пред чиято пъстрота и красота трябва да благоговеем. Живота, в който присъстват както магическите гори на Керско с веселите кръчми, където волният дух на писателя намира спасение от моралното блато, така и дулото на съветския танк, прицелено право в прозорците на Съюза на чехословашките писатели. Третата книга от автобиографичната трилогия на чешкия писател, включваща още Сватби в къщата и Vita Nuova, обхваща времето от публикуването на първия му сборник с разкази и утвърждаването му като автор със световна известност до събитията през 1968-а и последвалите няколко години на нормализация, когато става писател в ликвидация.
Защо да я прочетете: Заради шокиращо искрената изповед на страховете, маниите и пристрастията на Bohumil Hrabal (Строго охранявани влакове, Обслужвал съм английския крал), но и заради гражданските му позиции.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

СТРАННАТА САЛИ ДАЙМЪНД на Liz Nugent (Еднорог, с превод от Боряна Джанабетска и корица на Христо Хаджитанев)

Историята: Сали Даймънд е истинска откачалка, но самата тя е напълно наясно с това. Да, Сали е странна, емоционално незряла, никога не е имала приятели и социални контакти и предпочита да живее в уединение заедно със своя баща. Той често й повтаря, че когато умре, тя ще е най-добре да го изхвърли на боклука. И когато това наистина се случва и трупът му е открит там, бедната Сали, която тепърва ще трябва да научи много, включително и че хората не винаги казват това, което мислят, ще привлече трайно вниманието на медиите и полицията в своето малко ирландско градче. Разбира се, тя съвсем не е подготвена за онова, което предстои. Не е подготвена за разкритията за самата нея и за нейното минало. А тези разкрития са свързани с ужасите през първите години от живота й, за които тя почти няма никакъв спомен. Докато шокиращата истина се разкрива бавно пред нея, Сали за първи път навлиза в света на възрастните.
Защо да я прочетете: Любимият ни ТВ водещ и писател Graham Norton го определя като зашеметяващ и напрегнат, мрачен и завладяващ. Най-новият роман на Liz Nugent (Стаено зло, Малки жестокости, Загадката Оливър) пресъздава по потресаващ начин отклоненията в човешкото поведение и се превръща в най-продаваната книга в Ирландия за 2023. Странната Сали Даймънд е като пропадане в мрака на човешката душа. И въпреки че ни пренася през океан от емоции и засяга изключително смущаващи теми за травмите от детството, оставили следи за цял живот, в него има изненадващи пролуки на светлина и надежда, та дори и хумор.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Еднорог и по-добрите книжарници.

МЕЖДУ ДЕЙСТВИЯТА на Virginia Woold (Лист, с превод от Иглика Василева и корица на Мариета Ценова)

Историята: Четири месеца преди да натъпче с камъни джобовете на палтото си и да се хвърли в реката, Virginia Woolf слага точка на Между действията. Романът запраща читателите в провинциална Англия някъде в навечерието на Втората световна война. Всичко се случва в един-единствен ден в къща, където вечерта ще има представление. Сюжетът на поставяната пиеса се преплита със сюжета на романа и заради това някои изследователи го разглеждат и като театрална литература. Virginia Woolf просто обрисува всекидневието, обичайните повтарящи се действия на жителите на едно градче. Между действията отразява желанието на своята авторка да преобрази реалността чрез изкуството и да въплъти размишленията си за потока на времето и живота чрез образи и символи от цялата английска история.
Защо да я прочетете: Знаела ли е Virginia Woolf, че тоwa ще бъде последната точка на земния и писателския ѝ път, можем само да гадаем и да търсим знаци. Между действиятатълкува живота като представление, в което всички сме участници. Новото издание на романа излиза в познатия превод на Иглика Василева и с логото на Лист – третият роман на Woolf в каталога на издателството след Вълните и Орландо.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.