BOYSCOUT BOOK CLUB: 12 супер книги от юли

Подобно на всичко друго през последния месец и половина, юлският BOYSCOUT BOOK CLUB закъснява, но не пропуска силните романи на нобелови лауреати и ирландски съвременни класици, страхотни развлекателни кримки (очарователните пенсионери от криминален клуб Четвъртък на Richard Osman), изумително добра екзистенциална фантастика (Ted Chiang), стряскащо биографични мотиви от Михаил Булгаков, карибски дебюти и други. Ето какво четем:

ЕМПУЗИОН на Olga Tokarczuk (ICU, с превод от Крум Крумов и корица на Таня Минчева за Kontur Creative)

Историята: Гьоберсдорф, днешно Соколовско, Долна Силезия, в навечерието на Първата световна война. Студентът от Лвов Мечислав Войнич пристига в специализирания санаториум за лечение на белодробни заболявания с надежда да оздрави болното си тяло. Попаднал в колоритна компания от хоспитанти, бъдещият инженер е въвлечен в дискусии по наболели теми: от естеството на света и надвисналата над Европа война до мястото и ролята на жената в социума. Разговорите, макар и универсални, връщат героя към спомените за собственото му минало – там, където се е чувствал притиснат, под обсадата на чуждите погледи и тежестта на очакванията, хронично неразбран. Междувременно в курортното селище стават смущаващи инциденти, които изпълват обитателите на санаториума с безпокойство. Нещо или някой сякаш се опитва да проникне при тях. А може би вече е успял.
Защо да я прочетете: Георги Господинов нарежда книгата на своята добра приятелка сред най-добрите примери за другата история на човека, пълен с колебания, тревога, вина и чупливост. Първият роман на Olga Тokarczuk (Бегуни, Карай плуга си през костите на мъртвите, Правек и други времена) след Нобеловата награда за литература през 2019 (и първи след монументалния опус Книгите на Яков от 2014) е реверанс към Вълшебната планина и негова елегантна апология – роман за тоталната уязвимост, който умело смесва жанрове и се заиграва с колосалния труд на Тhomas Mann.
Колко струва: 33 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

КУРШУМЪТ, КОЙТО НЕ УЛУЧИ на Richard Osman (Софтпрес, с превод от Богдан Русев и корица на Радослав Донев)

Историята: Едва ли някой би предположил, че един обикновен четвъртък, непосредствено преди кръжока по разговорен френски, четирима души се събират отново в стаята за пъзели в комплекса в Купър Чейс, за да изберат следващия случай на мистериозно убийство, който да разрешат. Този път сред купчината студени досиета Ибрахим, Рон, Елизабет и Джойс се спират на името на Бетани Уейтс – млада журналистка, обявена за мъртва преди десетилетие, след като колата ѝ е прелетяла от високите скали и се е озовала на морското дъно. Тялото така и не е намерено, а аргументите за нещастен инцидент не звучат убедително. Особено като се има предвид, че Бетани е била на крачка от разкриването на мащабна схема за укриване на данъци и пране на пари. Разследването е достатъчно опасно и без миналото на Елизабет да се намесва. Но залогът е вдигнат, когато пресметлив убиец заплашва да я удари там, където най-много ще я заболи – по приятелите ѝ. За да се измъкне, тя трябва да пожертва съвестта си или да го надхитри. И така загадките стават не една, а две.
Защо да я прочетете: Третата книга на Richard Osman цели в десетката всички почитатели на добре написаните и заплетените мистерии и изтрива и последните капки съмнение, че многомилионният успех на поредицата се дължи не на писателски талант, а на неговата популярност като журналист. Подобно на предишните два романа за криминален клуб Четвъртък, Куршумът, който не уличи е съвършената комбинация от хитро изграден сюжет, фин английски хумор и затрогващи персонажи, които да обикнеш на мига. Историите са напрегнати и загадъчни, но никога прекалено жестоки и зловещи, дори напротив – сред безмълвието на жертвите процъфтяват приятелства и любов. Самият Osman напомня, че човек не избира семейството си, но избира приятелите си, a неговите книги просто плачат за екранизация (правата са придобити от Steven Spielberg, да видим).
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Софтпрес и по-добрите книжарници.

МОЛИТВЕНИК на Joan Didion (Лист, с превод от Зорница Христова и корица на Дора Иванова)

Историята: Грейс Щрасер-Мендана е пенсионирана антроположка и богата вдовица от управляващата фамилия на Бока Гранде. В тази измислена република в Централна Америка пристига и североамериканката Шарлът Дъглас. Тя се надява да открие своята дъщеря, която бяга от ФБР, след като отвлича самолет. Всеки ден Шарлът отива на летището и я чака. Партизаните в Бока Гранде са навсякъде, кръвопролитията изглеждат неизбежни. Жертвите – също. Марин е дъщеря от първия съпруг на Шарлът, умиращият от рак Уорън. Известно време двамата пътуват заедно. Понякога към тях се присъединява и вторият съпруг на Шарлът Ленард, адвокат активист. Шарлът носи детето на Ленард, което никога няма да види живот, защото е с хидроцефалия. Тя трудно понася всичко това и потъва в мъгла от амфетамини, спи следобед, лежи будна през нощта, страхува се от тъмното.
Защо да я прочетете: Вероятно най- амбициозният художествен проект на Joan Didion (Годината на магическото мислене) e класическа трагедия за невинността и злото. Покойната американска писателска и пионер на Новата журналистика пише Молитвеник през 1977. Личната история на Шарлът се развива на фона на политическа трагедия. Бока Гранде е измислена страна, но почива на проучванията на писателката върху случващото се в няколко реални латиноамерикански държави. Последното намира директно отражение в публикуваната през 1983 Салвадор – книга с есета за реалната корупция и насилието в Ел Салвадор, изрязяваща сходна ситуация на ярост и отчания ала измислената в Молитвеник.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ВСИЧКИ ПОГУБЕНИ МЕСТА на John Boyne (Лабиринт, с превод от Надежда Розова и корица на Таня Минчева за Kontur Creative)

Историята: Гретел Фърнсби е на деветдесет и една и от десетилетия живее в луксозна сграда в Лондон. Пред никого не отваря дума за бягството си от нацистка Германия, когато е била на дванайсет. Не говори за баща си, бивш комендант на един от най-зловещите концентрационни лагери на Райха. Вече на преклонна възраст Гретел отново се озовава на същия житейски кръстопът, както преди много години. Навремето е отхвърляла съучастието си в престъпленията, но този път, изправена пред възможността да осмисли своята вина, скръб и разкаяние, тя получава шанс да спаси едно малко момче. Направи ли го, ще бъде принудена да издаде тайните, които цял живот пази дълбоко в себе си. Този път изборът ѝ може да е различен, каквото и да ѝ струва.
Защо да я прочетете: John Boyne (Невидимите фурии на сърцето) е от онези онези съвременни класици на ирландската и световна литература, които купуваш още преди да си разбрал дали пуска прозаичен шедьовър или книжка за оцветяване. Още преди да сме се съвзели от скорошното преводно издание на феноменалната Стълба към небето, Лабиринт посяга към Boyscout портфейла със своеобразното продължение за възрастни на юношеския Момчето с раираната пижама. Какво означава да бъдеш виновен? Ако знаеш, че се върши злина, твой дълг ли е да се опиташ да я възпрепятстваш? Ами ако си дете? Всички погубени места е книга за съвестта, за вината и за това дали трябва да изкупуваме греховете на родителите си и да се опитваме да поправим техните грешки.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

МОЯ НЕБЕСНА ИЗБРАНИЦЕ на Marieke Lucas Rijneveld (ICU, с превод от Мария Енчева и корица на Таня Минчева за Kontur Creative)

Историята: След Неудобството на вечерта, Marieke Lucas Rijneveld отново ни прави свидетели на една обсесия. Тук перспективата е обърната: 49-годишен ветеринар разказва как през лятото на 2005, насред добитъка, развива amour fou – крайни, неестествени чувства – към момиче на четиринайсет с руси като слама коси и катраненочерно въображение. Rijneveld се вие сред изречения без точка, сред страници без абзаци, наслагвайки образ върху образ във френетичен и задушаващ ритъм. И дори някои описания да ни предизвикат да я захвърлим, книгата е много трудна за оставяне заради необуздания си език. Моя небесна избранице е роман за отпечатъка, който едно сексуално посегателство оставя не само върху онзи, комуто е посегнато, но и върху цялото му обкръжение – родителите, партньора на насилника, децата му.
Защо да я прочетете: Eдин от най-ярките млади таланти на нидерландската литература израства в религиозно фермерско семейство и дебютира със стихосбирката Телешко руно през 2015, отличена с наградата за най-добър поетичен дебют. Романът Неудобството на вечерта пък е преведен на над 30 езика, а преводът на английски от Michele Hutchison e удостоен с наградата Man Booker International за 2020 – същата, наскоро спечелена и от английското издание на Времеубежище на Георги Господинов, преведено от Анджела Родел.
Колко струва: 29 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

ИЗДИХАНИЕ на Ted Chiang (Колибри, с превод от Владимир Полеганов и корица на Росен Дуков)

Историята: Сборникът с разкази на Ted Chiang (Историята на твоя живот и други разкази) ни среща с вратата на алхимика (портал във времето), един титанов извънземен (студент по анатомия) и с неизбежния край на Вселената. Какво още? Научваме за жизненият цикъл на софтуерните обекти, с които създаваме емоционална връзка; за избирателното действие на паметта и за това какво би било, ако можехме да записваме всеки миг от живота си; за убеждението ни, че сме пъпът на Земята, и за съмненията ни, че това е така; за съществуването на паралелни светове, в които постъпваме по друг начин; за призмите, чрез които можем да поговорим със своя Парааз от някой от паралелните светове и да изберем как да постъпваме в бъдеще.
Защо да я прочетете: Заради препоръката на Barack Obama, определящ го за сборник, който ни кара да мислим, да потърсим решение на големите екзистенциални въпроси и да се чувстваме по-добри хора – най-добрият вид научна фантастика.
Колко струва: 21 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ТЕАТРАЛЕН РОМАН на Михаил Булгаков (Нике, с превод от Лиляна Минкова и корица на Дора Иванова)

Историята: Сергей Максудов е на път да се самоубие. Бленуваната литературна кариера не се е случила. Успехът не му се е усмихнал. Преди да натисне спусъка, в квартирата му се появява спасение – Независимият театър иска да представи на сцената си неуспешния му роман. Окрилен от тази възможност, Максудов се гмурва зад кулисите на театралния живот, за да открие нещо още по-ужасяващо. Главният герой е въвлечен в реалността на тогавашния театър, пропит от интриги, завист и съветската цензура, която дебне зад завесите. Хаосът и неразборията зад сцената напомнят за абсурда на съветската реалност.
Защо да я прочетете: В последния си роман, публикуван след смъртта му, авторът на Майстора и Маргарита проследява несгодите на своя герой. Те твърде ясно напомнят за биографията на Булгаков, който също се сблъсква с жестоката реалност на театралните среди по време на своя житейски път и си спечелва враг в лицето на световноизвестния Константин Станиславски.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Нике и по-добрите книжарници.

КОГАТО СМЕ БИЛИ ПТИЦИ на Ayanna Lloyd Banwo (Колибри, с превод от Надя Баева и корица на Таня Минчева за Kontur Creative)

Историята: Жените от семейство Санбернар са живели в Морн Мари, къща на върха на хълм извън град Порт Анджелис, от поколения. Изградена от останките на плантация, поробила техните предци, тя се превръща в дом на род, свързан с нещо повече от кръвта. По една жена във всяко поколение е отговорна за преминаването на душите на мъртвите от града в отвъдното. Но връзката на Йеджиде с майка ѝ, Петронела, винаги е била пропита от гняв и пренебрежение, които Петронела упорито носи и на смъртния си одър, оставяйки Йеджиде неподготвена да изпълни съдбата си. Междувременно Даруин расте в провинцията с благочестивата си майка растафарианка. Той винаги е спазвал повелите ѝ, особено една, да няма вземане-даване със смъртта. Но се налага момчето да прекрачи заръката ѝ, защото единствената работа, която успява да намери, е да копае гробове. Йеджиде и Даруин се срещат пред портите на най-голямото и най-старото гробище в Порт Анджелис, където мъртвите не лежат спокойно в гробовете си, а търсят някой да чуе гласа им.
Защо да я прочетете: За да се запознаем с един от добрите примери за качествена карибска литература от последните години. Time определя блестящия дебютен роман на Ayanna Lloyd Banwo като ода за идеята, че от разрушените традиции могат да покълнат красиви нови начала. Когато сме били птици преплита елементи от множество жанрове, обединявайки ги чрез заклинателен език, потопен в ритмите, преданията и духа на Тринидад и Тобаго.
Колко струва: 21 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

МАЙКО, СЛАДКО МОРЕ на João Pinto Coelho (Лемур, с превод от  Димитър Атанасов и корица на Dequitas)

Историята: След като прекарва детството си в сиропиталище, дванайсетгодишният Ноа най-накрая се среща с майка си Пейшънс. Тя прави всичко по силите си да компенсира изоставянето му, но никога не споменава какво я е накарало да вземе това решение. И така, независимо дали двамата прекарват дните си в къщата на плажа на Кейп Код, или в театъра в Бриджпорт, където работят заедно, помежду им се издига невидима преграда, която никой от тях не смее да прекрачи. Когато Ноа среща Франк О’Лиъри – ексцентричен йезуит, който кара разноцветен Ролс-Ройс – той открива в него подкрепата, която винаги е търсил. Има неща обаче, които свещеникът предпочита да запази за себе си, например студентските си години, ирландския пъб в Бостън, където с приятелите му се събирали да пият бира и да рецитират стихове, както и Катрин, амбициозната млада жена, която не се поколебала да опита да го отклони от призванието му. Докато тайните остават под повърхността и разпалват въображението, малките откровения имат силата на бурно море.
Защо да я прочетете: Макар да излиза извън пределите на Европа и любимата си историческа тема за Холокоста, четвъртата книга на João Pinto Coelho (Попитайте Сара Грос, Лудите от улица Мазур, Време за преструвки) отново провокира с оригинален сюжет, изненадващ финал и неподражаем стил, увличащ в запомнящите се истории на своите герои и потапящ читателите в свят на дълбоки емоции.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Лемур и по-добрите книжарници.

ГОДИНАТА НА СВИНЯТА на Carmen Mola (Кръг, с превод от Анелия Петрунова и aдаптирана корица на Наталия Чайкина)

Историята: Броени часове преди настъпването на китайската Нова година, Ческа Олмо, младши инспектор в испанската полиция, изчезва безследно. Колегите ѝ започват да я издирват с помощта на Елена Бланко, която доскоро е завеждала отдела за разкриване на най-тежките престъпления. Макар и твърдо решена да сложи край на кариерата си след невъобразимата развръзка по случая с отвлечения ѝ син в Пурпурната мрежа, тя не може да остане безучастна, когато в беда е нейна приятелка. В хода на разследването екипът се натъква на зловеща престъпна схема, съществуваща от десетилетия. Ужасяващи разкрития изправят героите пред тежки въпроси: защо някои хора се превръщат в зверове? Имат ли жертвите право на отмъщение? Доколко познаваме близките си и готови ли сме да загърбим морала си заради тях?
Защо да я прочетете: Третата книга от нашумялата криминална поредица за инспектор Елена Бланко е едновременно ужасяващо, съкрушаващо и практически невъзможно упражнение по разграничаване между добро и зло.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

МЪЛЧАНИЕТО НА ЦВЕТА на Narine Abgaryan (Лабиринт, с превод от Иван Тотоманов и корица на Иван Масларов)

Историята: Винаги ми е вървяло на добри хора. Всеки от тях е добавял важно парченце в недовършената картина на света, която се стремя да рисувам. Всеки е внасял онова, което не ми е достигало. Всеки ме е учил на нещо. Новият сборник с новели, разкази и пътеписи на Narine Abgaryan (Три ябълки паднаха от небето) приобщава с тънък хумор, прозорливост и великолепен език към тези житейски уроци и към най-важното си послание: каквото и да ни се случва, на каквито и изпитания да се натъкваме, великата сила на любовта носи избавление и вдъхва утеха.
Защо да я прочетете: Заради умелото създаване на малка вселена, която е дружелюбна към всички: и към влюбените, и към отчаяните, и към застигнатите от скръб, и към късметлиите, за да им разкаже за поезията на живота, за изборите, с които пишем своята съдба, за героите, с които ни е уютно и с които се срещаме като със стари приятели. Ние сме слепени от спомени, които сме си избрали самички. Ние сме отражение на онова, което не сме се осмелили да забравим.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ВОЙНИТЕ НА ПУТИН на Mark Galeotti (Кръг, с превод от Гриша Атанасов и корица на Стоян Атанасов за Kontur Creative)

Историята: Защо Путин въвлича Русия в поредица от военни конфликти през последните 20 години? Един от най- горещите въпроси в съвременния свят намира отговор в документалната книга на Mark Galeotti, посветена на имперското високомерие на руския президент. Обстойното, задълбочено и достоверно изследване на британския историк обяснява как военните конфликти влияят върху политиката на Кремъл и как на свой ред тази политика отключва нови кампании. Освен да анализира мащабната и скъпа информационна война на Кремъл срещу Европа и САЩ, авторът описва подробно и еволюцията на въоръжените сили на страната от времената на болезнения упадък след разпадането на Съветския съюз до последвалите мъчителни опити за реформи, превъоръжаване и модернизиране, съпроводени с жестоки корупционни схеми и яростна съпротива на генералитета, след което прави дисекция и на различните видове войски и тяхното въоръжение със специално внимание върху службите за тайни операции по света. Оценката на Galeotti е безпощадна: Ако се беше задоволил с изграждане на силна държава в собствените ѝ граници, а не с фантазии за империя, Путин вероятно би бил запомнен като успешен държавен строител. Вместо това, в продължение на години, а може би и десетилетия, дори и при евентуалния му наследник, Русия ще се възстановява от щетите, причинени от неговата прекалена амбициозност. Путин, който обича да се снима с военни униформи и в героични пози, дори не е ходил в казарма.
Защо да я прочетете: Galeotti, който се занимава с руска история и проблемите на сигурността още от края на 80-те, има много познати в Кремъл и в Министерството на отбраната, което му позволява да споделя любопитни истории от военни ветерани, действащи офицери и дипломати, срещнати по време на живота му и пътуванията в Русия. Доказателство за достоверността на неговите анализи е и миналогодишната забрана от руското правителство да посещава страната. Войните на Путин. От Чечения до Украйна е задължително четиво не само за експертите по международна политика, отбрана и сигурност, но и за всеки, който иска да разбере случващото се днес в Украйна и в Русия.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.