BOYSCOUT BOOK CLUB: 12 супер книги от юни

Юни си отива с първите признаци на събуждане от комата под формата на литературен панаир на открито и любопитни премиери – повод да обновим библиотеката с най-добрите нови книги от изминалия месец:

ФИГУРИ на Мария Попова (Колибри)

Историята: Дебютната книга на ненаситната читателка и писателка Мария Попова (създател на брилянтния блог Brain Pickings) изследва комплексните аспекти на любовта и търсенето на смисъл, като в рамките на четири века преплита житейските пътища на личности (голяма част от които жени), потънали незаслужено в периферията на историята. Разказът започва с астронома Johannes Kepler и завършва с океаноложката Rachel Carson. Между тях се вмъкват художници, писатели и учени като Emily Dickinson, Ralph Waldo Emerson, Charles Darwin, Walt Whitman и други, за да зададат някои важни въпроси: какво означава да оставим траен отпечатък в един несъвършен свят, стигат ли ни постиженията и признанието, за да бъдем щастливи, гениалността ли е отговорът или пък любовта?
Защо да я прочетете: Хвърлете един поглед дори само върху първия параграф от откъса в сайта на Колибри и споделете кога за последно се сблъскахте с толкова стряскащо ерудиран, информиран и обаятелен разказвач като Мария Попова. Неслучайно нейният блог Brain Pickings е в дигиталния архив на ценните културни материали в Библиотеката на Конгреса. Един милион последователи не могат да грешат.
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ТАМ ТАМ на Tommy Orange (ICU)

Историята: Там там е необикновен и силно емоционален поглед към живота на коренното население на Америка. Романът проследява живота на дванайсет герои, чиито животи се преплитат по най-неочакван начин чрез минали общи преживявания, житейски избори и кръвни връзки, преди да се съберат на голямото оукландско пау-уау – традиционна сбирка, която помага на индианците да общуват, да изразят себе си и да бъдат заедно. Как живеят потомците на древните индиански племена днес? Намерили ли са сили да продължат напред или таят болката и омразата в колективната си памет? Там там е пълнокръвен образ на съвременния градски индианец – травмиран, уязвим и изтръгнат от своя корен. Избрал да притъпи усещанията си с алкохол и/или наркотици, да не чувства, да не вижда и да не помни.
Защо да я прочетете: Margaret Atwood го счита за удивителен литературен дебют. Изследователят на културата и традициите на северноамериканските народи и консултант на книгата Николай Янков го определя като безскрупулен, скорострелен и куршумен роман, който е изпълнен с много гняв, жлъч, хумор и сарказъм. Миналогодишният финалист за награда Пулицър е блестящ пример за новата и често пренебрегвана индианска литература, която има какво да покаже. Книгата е самостоятелен дебют и за преводача Велин Кръстев, който е едва на шестнайсет към момента на нейното излизане в каталога на ICU.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

КЪТ ЗА МЕЧТИ на David Lynch и Kristine McKenna (Колибри)

Историята: Цялото съществуване на David Lynch е висша степен упражнение в чисто творчество. Неподражаемият режисьор на Гумена глава, Туйн Пийкс, Синьо кадифе, Човекът слон, Диво сърце и Мълхоланд Драйв разказва за своя изпълнен с креативност живот, приятелствата и пречките, които е преодолял (или не), за да осъществи своите филми.
Защо да я прочетете: Макар да е част от известната кино поредица Амаркорд на Колибри, Кът за мечти не е критически обзор на филмите на David Lynch, a по-скоро хроника на случилото се, без много обяснения какво означава то (досущ като неговите филми впрочем). Отчасти мемоари, отчасти биография, книгата съчетава коментарите на самия режисьор за най-важните събития в живота му със свидетелствата на над деветдесет от най-близките му приятели, роднини, актьори, агенти, музиканти и съмишленици, интервюирани от съавторката Kristine McKenna.
Колко струва: 29 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ВСИЧКО Е ОСВЕТЕНО на Jonathan Safran Foer (Лист)

Историята: Първите глави от историята на този роман романа се появяват в края на 90-те години на ХХ век в Принстън, Jonathan Safran Foer учи философия, преди да се дипломира с с изследване на опустошенията от Холокоста върху собствените му баба и дядо. Научният му ръководител в университета Joyce Carol Oates настоява да продължи темата и да се отправи на пътешествие по родните места на предците си в Украйна, за да се върне с готов роман в главата. Всичко е осветено скача от реална в нереална история в трагикомично търсене на Августина – жената, спасила живота на неговия дядо по време на погрома над еврейския щетъл Трахимброд в Западна Украйна (нацистите избиват между три и четири хиляди души само за две месеца през 1942). Придружават го възрастен шофьор, който твърди, че е сляп, и куче, наречено Sammy Davis Jr. Jr. В  странната компания има и преводач – внукът на шофьора, чиито познания по английски език често будят недоразумения и смях.
Защо да я прочетете: Малко съвременни писатели могат да се похвалят с дипломна работа по философия, която се превръща в световен бестселър и е екранизирана доста симпатично от актьора Liev Schreiber в режисьорския му дебют. Многократно награждаваният роман Всичко е осветено излиза за пръв път на български в каталога на Лист в превод на Петя Петкова. Последната е получава награда Кръстан Дянков за работата си по другия роман на Foer Ето ме, излязъл преди две години пак от Лист.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ИЗКУСТВОТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ на Neil Gaiman (Сиела)

Историята: Изкуството едва ли ще спаси света, но поне ще замаже положението по възможно най-красивия и вдъхновяващ начин. Четирите есета в тънкия сборник на Neil Gaiman разясняват смисъла на творчеството и призовават за неговото насърчаване под всяка форма. Британският писател припомня как свободата на словото, мислите и мечтите е основна движеща сила, индивидите са тези, които създават бъдещето, а четенето и съществуването на библиотеките са двигатели на въображението. Мислите на Gaiman са придружени от забавните илюстрации на Chris Riddell, a текстовете в българското издание са изписани на ръка от художника Дамян Дамянов.
Защо да я прочетете: Кредо, Сглобяване на стол, Защо бъдещето ни зависи от библиотеките, четенето и мечтанията и Правете добро изкуство са обяснение в любов към изкуството, защото именно то е способно да катализира удоволствие, мечти и големи промени. Без значение дали става въпрос за писател, художник, дизайнер, аниматор, музикант, творец в сферата на изящните изкуства или просто за читател, в ръцете на всеки един се крие способност да съхранява, променя и създава живот. Сборникът на Gaiman е послание на писател, който ни заставя да творим, а ние смятаме да го послушаме, защото знае какво говори.
Колко струва: 13 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ПРЕДЕЛ НА ЗАБРАВАТА на Сергей Лебедев (Кръг)

Историята: Предел на забравата е странстващ роман в духа на Marcel Proust и Henry James, който разказва за млад човек, разбрал как неговият близък почти дядо е бил палач в трудов лагер. Как се живее с подобна тежест и как се прощава на любим човек? Не очаквайте още едно ровене из мътните блата на историята, а книга за търсенето на един човек, за хората и събитията, които среща в живота си и трябва да понесе.
Защо да я прочетете: Не може само Бунин, трябва и малко модерна интелектуална проза. Първият роман на Сергей Лебедев е преведен на повече от 15 езика и се смята за събитие в съвременната руска литература и е заслужил доста добри думи от нобеловия лауреат за литература Светлана Алексиевич и критиците на Wall Street Journal.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ГЕРМАНСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ ГОВОРЯТ на Basil Liddell Hart (Изток-Запад)

Историята: Малко след края на Втората световна война, историкът и теоретик по военна стратегия Basil Liddell Hart (1895–1970) получава златната възможност да разпита пленените офицери от висшето командване на Вермахта, които се отпускат да говорят пред бившия офицер от британската армия като с равен. Резултатът от тези беседи е публикуван през 1948, за да хвърли малко светлина върху въпроси като това дали Hitler наистина е гениален главнокомандващ, защо допуска евакуацията от Дюнкерк, как изглежда червената армия от немска гледна точка, преувеличена ли е ролята на пустинната лисица Erwin Rommel и защо генералите не успяват да отстранят своя фюрер.
Защо да я прочетете: Най-вече защото е написана от един от най-популярните и влиятелни британски военни теоретици и автор на редица военни биографии, книги по военна стратегия, както и история на Втората световна война, който знае как да предаде думите и вижданията на германските генерали и да представи ясен и прозорлив анализ на ценните уроци от унищожителния конфликт.
Колко струва: 21 лева ОНЛАЙН от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

ТЪМНИ АЛЕИ на Иван Бунин (Колибри)

Историята: Разказани с фин психологизъм и изтънчен стил и проникнати от елегантна чувственост истории в сборника на Иван Бунин (1870-1953) са варианти на диалога между тялото и душата, деликатно изследване на границите в изобразяването на страстта. Тъмни алеи е книга за любовта в многообразните й проявления, но и книга за онази буниновска Русия, опазена в спомена и красотата на езика и разрушена безмилостно от повратите в историята.
Защо да я прочетете: Сборникът на световноизвестния руски поет, белетрист, нобелов лауреат за литература и почетен академик на Петербургската академия на науките е писан в продължение на осем години и издаден в Париж през 1946, а самият Бунин го смята за своето най-стойностно произведение, публикувано за пръв път на български в своята цялост едва сега. По-късно късно, нали така?
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

СТРАННА ИСТОРИЯ на Ryūnosuke Akutagawa (Изток-Запад)

Историята: Някои от късите разкази в този сборник описват тривиални случки или събития, на които се придава особено значение, за да се разкрие морална поука или наблюдение над човечеството. Други пък ни запознават с тайнствени митологични и фантастични образи, които проявяват изненадващо човешки черти, а трети са автобиографични и отразяват постепенната промяна в психологическото състояние на своя автор – баща на японския къс разказ. Всички истории обаче са изпълнени със силни емоции и често завършват по неочакван начин.
Защо да я прочетете: Един от първите световноизвестни японски писатели е стилистичен виртуоз, които умее да съчетава съществуващи традиции, култури и предания през своята психологическа или философска перспектива. Трябва само да се абстрахирате от мързеливата и генерична корица на книгата с неиздавани у нас емблематични творби на Ryūnosuke Akutagawa (1892–1927), който се самоубива с веронал само на 35, а последните му думи са как усеща неясно безпокойство за бъдещето. Добре че не се е родил сега, че най-вероятно щеше да се самоубие още веднъж.
Колко струва: 13 лева ОНЛАЙН от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

АЛ КАПОНЕ на Deirdre Bair (Кръг)

Историята: Прословутият чикагски гангстер е главен герой в поне дузина холивудски продукции, а животът му продължава да вълнува поколенията дори десетилетия след смъртта. Вероятната причина за последното е не само работещите и до днес негови корупционни схеми като рекет и пране на пари, но и очевидната му харизматичност. Как иначе си обясняваме възхода и на родено в семейството на бедни италиански емигранти обикновено момче, което оглавява мафията само на 26? Възможно ли е убиец с най-малко 200 разстрела в биографията, рекетьор и собственик на бардаци да бъде филантроп и грижовен баща и съпруг? Очевидно не са нужни само жестокост, безкомпромисност, граничеща с психопатия, а и нещо друго. Дали въпросният екс фактор нормализира образа на Capone е въпрос, на който всеки трябва да си отговори сам.
Защо да я прочетете: Винаги подхождаме със съмнение към сензационни подзаглавия от рода на истинската история на…, но сме достатъчно разочарования от скорошния Tom Hardy-ев Капоне, за да пробваме още един различен поглед към живота на най-известния престъпник в криминалната история на Щатите. Освен това Deirdre Bair е ветеран на биографичния жанр – писала е за Samuel Beckett, Simone de Beauvoir, Anaïs Nin и Carl Jung и знае как да предложи своя задълбочен поглед върху личния живот на боса извън известните митове и с помощта на много преки наследници и хора, носещи фамилията Capone (включително такива, които вече са я сменили и не се появяват много-много).
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

РУСКИТЕ НЕВИДИМИ АРМИИ на Кирил Аврамов и Руслан Трад (Сиела)

Историята: Преките военни конфликти не са много модерни в началото на XXI век, а борещите се за глобална доминация велики сили все по-често предпочитат да прибягват до дронове, изкуствен интелект, хибридни кампании и частни организации, чиито действия се отричат и замитат под килима без никакви скрупули. Руските невидими армиипроследява детайлно произхода, зараждането и особеностите тези частни военно-охранителни фирми с все по-осезаемо присъствие на световната карта. Каква е политиката на Москва спрямо Близкия Изток и Африка? На какво се дължи разгръщането на неофициалното руско присъствие в Украйна, Сирия, Либия, Судан и Централноафриканската република? Все интересни въпроси, в дъното на които се крие желанието за достъп до природни ресурси, компании като Вагнер и системно заличаване на информация за дейността на подобни формирования.
Защо да я прочетете: Защото двугодишното изследване на журналиста и анализатор Руслан Трад и преподавателя Кирил Аврамов е базиранo на множество документи и разговори с информатори така, че да хвърли почти академичен поглед върху развитието и механизмите на действие на руската наемническа организация и други подобни невидими армии, а също и на тяхната идеология, особена субкултура и бизнес интереси.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ПООСТАРЯЛА, НО ПОМЪДРЯЛА… НО ПООСТАРЯЛА на Caroline de Maigret и Sophie Mas (Hybrid Books)

Историята: Авторките на бестселъра Как да бъдеш парижанка където и да се намираш се завръщат със своите одухотворени кратки истории и зрели мисли не само за красотата, любовта, секса и прелъстяването, но и за начина на живот, семейството, работата и какво е да живееш сама. Макар de Maigret и Mas да продължават да водят бохемски живот, нещата вече не са същите – 30-годишните не ви обръщат внимание, домашните ви питат защо изглеждате толкова изтощена и въобще усещате ясно, че вече сте възрастна. Идеален момент за размисли относно различните етапи на остаряването и непрекъснатата невроза срещу самоувереността, съпротивата срещу приемането и страст срещу спокойствието.
Защо да я прочетете: Caroline de Maigret и Sophie Mas са от онези 40+ модерни парижанки, които са интересни, защото правят интересни неща, а не само защото съществуват. Продължението на Как да бъдеш парижанка e освежаващо мъдър, трогателен, забавен, остроумен и болезнено самоироничен поглед към неизбежното съзряване, който се чете за един ден и не се свени да казва неща, които не искате да чуете, но по начин, които обнадеждава. Изкуството на остаряването и помъдряването като начин на живот, не друго.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Hybrid Books и по-добрите книжарници.