Kралски театър

В понеделник Cinema City ще излъчи Collaborators (Сътрудници), новата театрална постановка на шотландския сценарист John Hodge. Известен най-вече с работата си с режисьора Danny Boyle и актьора Ewan McGregor, Hodge е писал сценариите на жестоки филми като Shallow GraveTrainspottingA Life Less Ordinary и The Beach.

Пиесата Collaborators проследява вътрешните терзания на писателя Михаил Булгаков, който е натоварен да напише възхвалителна пиеса за Йосиф Сталин по случай шейсетия рожден на съветския диктатор. Действието, вдъхновено от реални исторически събития, се развива в Москва през 30-те години на миналия век, а на екрана ще видим някои от най-добрите актьори на британския театър като Alex Jennings в ролята на Булгаков и Simon Russell Beale като Сталин.

Пиесата ще бъде представена като част от инциативата National Theatre Live на Кралския национален театър в Лондон, която представя най-доброто от британския театър в кина по целия свят. Макар да стартира през лятото на 2009, това ще е първата прожекция в София в рамиките на инициативата. Collaborators ще бъде излъчен на запис, но организаторите от Британския съвет обещават следващите международни премиери на театъра да се излъчват на живо и у нас. Представлението ще бъде излъчено само веднъж при това на оригиналния си английски език, но ще има и български субтитри. В антракта ще можем да гледаме и интервюта с екипа на постановката.

Collaborators е на 5 декември, понеделник, в Cinema City, Mall of Sofia. Билетите струват 15 лв. и могат да се резервират оттук, но трябва да се побърза – повечето места вече са заети.