BOYSCOUT BOOK CLUB: 11 супер книги от септември

Есенният книжен пазар се активизира с тонове добра литература, а ние обобщаване най-интересните нови книги в потентен #BBC и препоръка да се отдадете на митовете и легендите от необикновения живот на медийния магнат Robert Maxwell (страхотна публицистика от John Preston), света на нашите древни братовчеди неандерталците, балкански спомени, комунистически метаморфози, шведски и бохемски шедьоври (Процесът), океански приключения със смели българи и още много:

ПАДЕНИЕТО: ЗАГАДКАТА РОБЪРТ МАКСУЕЛ на John Preston (Лабиринт)

Историята: По-младите поколения едва ли знаят, но Robert Maxwell е митична фигура и за българската история. Приятелят на Живков е медиен магнат, лейбърист и милиардер, считан за един от червените принцове на капитализма. За разлика от обикновените мошеници обаче, Maxwell използва цялата си харизма, за да изгради личната си легенда, преди да се отегли с апломб. Последното  е малко пресилено, тъй като, както става ясно още в началото на симпатичната и увлекателна биография на John Preston (Един много английски скандал), Maxwell умира при неизяснени обстоятелства на Канарските острови, след като изчезва от борда на своята импозантна яхта Lady Ghislaine (кръстена на дъщеря му, сега обвинена за сводник на Jeffrey Epstein), а голият му труп му е открит няколко дни по-късно. Убийство, нещастен случай, самоубийство, инсценирана смърт? Можем само да гадаем, но фамозният предприемач оставя след себе си плетеница от лъжи и легенди.
Защо да я прочетете: Заради направо филмовия сюжет с истинска личност, която е едновременно герой от войната, агент най-малко на три разузнавания (МИ-6, КГБ и Мосад), измамник на собствените си служители (едни къси 763 милиона от пенсионния им фонд и други активи) и институции (като Goldman Sachs), основен конкурент на Rupert Murdoch и приятел на световни лидери като Reagan, Bush, Горбачов, Thatcher и Shimon Peres. Какво се е объркало? Каква е цената на това да създадеш най-големия издателски конгломерат? Какви са капаните на необузданите амбиции и защо още няма сериал за невероятния възход и зрелищно падение на тази скандална личност? John Preston има някои предположения и отговори.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

РОДСТВЕНИЦИ на Rebecca Wragg Sykes (Сиела)

Историята: През последното столетие научният интерес към най-подценяваните и вероятно най-преекспонирани наши братовчеди е все по-силен. Причината? Те се оказват изключително важна брънка в еволюционната верига и доста по-близки дo съвременния човек, отколкото сме подозирали. Родственици е ужасно интересен пътеводител в света на неандерталците, чието битие се оказва не по-малко пленително от човешкото. Базирайки се на модерни научни теории, артефакти и дългогодишни дебати, археоложката и изследовател на палеолита Rebecca Sykes обобщава на достъпен и увлекателен език живота на нашите братовчеди, отхвърляйки клишето за треперещи парцаливи фигури в ледената пустош и описвайки ги като вид, способен на планиране, сътрудничество, алтруизъм, занаятчийско майсторство и изкуство.
Защо да я прочетете: Yuval Noah Harari (Сапиенс и още половин дузина бестселъри) описва Родственици като важно четиво не само за всеки, който се интересува от нашите древни братовчеди, а и за всеки, който се интересува от човечеството. Кои сме ние да му противоречим?
Колко струва: 21 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ПРОИЗХОД на Саша Станишич (Колибри)

Историята: Произход е книга за първата случайност в биографията на човек: случайността да се родиш някъде. Ала това е и разказ за всичко онова, което идва впоследствие. Заигравайки се с особеностите на жанра, Станишич разказва за детството си във Вишеград, за края на мирното съжителство в Бивша Югославия, за бягството на босненско-сръбското си семейство в Германия, за установяването там и трудностите, които съпътстват имигрантския живот. С много обич, но и с ирония в гласа той описва страната, в която е роден, близките си и раздялата с баба си, която, докато Саша колекционира спомени, постепенно губи своите.
Защо да я прочетете: Защото е забележителна книга за родината от спомените и родината от въображението, но и такава за срама, за промяната и изправянето на крака, за щастието и смъртта. Произход има Немска книжна награда (аналог на английската Букър и френската Гонкур).
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

АНГЛИЯ МЕ СЪТВОРИ на Graham Greene (Кръг)

Историята: Потънал в дългове и безизходица, породени от вродения му афинитет към съмнителни сделки, трийсет и две годишният Anthony Farrant приема предложението на сестра си да се премести в Стокхолм, за да работи като телохранител на нейния любовник – финансов магнат, чийто образ е вдъхновен от действителната личност на шведския финансист със спорен бизнес морал Ivar Kreuger (кралят на кибрита). Скроо на Anthony му се налага да се бори със съвестта си, след като мътните морални дилеми започват да смущават дори неговата непокорна душа.
Защо да я прочетете: Една от най-ранните новели на английския писател, драматург, критик, любовчия и агент на МИ-6 Graham Greene (Човекът отвътре, Кеят на злото) е протест срещу суровата реалност и класово разслоение на капиталистическите общества в Европа. 80 години по-късно, посланията на автора са все така актуални. Англия ме сътвори излиза отново на български след близо 30-годищно отсъствие от пазара.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

КОЛАРЯТ НА СМЪРТТА на Selma Lagerlöf (Лист)

Историята: Kрасив, но пропаднал пияница тормози жена си и трите си деца. Той се озовава в градче, където Армията на спасението помага на изгубените души. Фаталният му чар покорява сестра Edith, която иска да го спаси, но среща само присмех. В новогодишната нощ Edith е на смъртно легло, покосена от туберкулоза. Същата нощ въпросният чаровник е убит в пиянска свада. Преди да се пресели в отвъдното, като пътник в колата на Смъртта, той трябва да навести хората, чийто живот е опропастил. Последната му спирка е ясна.
Защо да я прочетете: Шведска писателка (Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция, Домът на Лилекруна) и Нобелов лауреат определя своя роман за шедьовър и въобще не се шегува, нито пък е преднамерено нескромна. Просто към края на 82-годишния си живот е Lagerlöf е сигурна, че Коларят на смъртта ще бъде истински оценен след време, когато вече е отлежал. Почти непознатият в България роман излиза за пръв път преди век, вероятно в превод от немски език. 61 години след смъртта на авторката, той се поява в превод от шведския оригинал.
Колко струва: 12 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ПРОЦЕСЪТ на Franz Kafka (Нике)

Историята: Процесът от 1925 е връх на творческите постижения на Kafka, наред с новелата Метаморфозата. Josef К. е 30-годишен банков чиновник, обвинен в престъпление на рождения си ден, но без да получи никаква информация в какво се изразява то. Главният герой не е отведен в ареста, но му е наредено да очаква инструкции относно предстоящата процедура. Макар спорадично да получава информация за своя процес, нищо не се изяснява и животът му става все по-непоносим и объркан. Josef K. се озовава в безкраeн водовъртеж от абсурдни административни машинации.
Защо да я прочетете: Заради колекционерското луксозно издание на Нике и статута на романа като мнопластова и отворена към всевъзможни интерпретации книга, която се нарежда сред най-важните литературни произведения на ХХ век. Някои изследователи го определят като пророчество за бъдещето на света, тоталитарните режими и абсурда на бюрокрацията, но Процесът може да се чете и като автобиографичен или психологически роман на ръба между реалното и сюрреалистичното.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Нике и по-добрите книжарници.

КРЪГОВЕ на Ralph Waldo Emerson (Кръг)

Историята: Сборникът с философски есета събира тринайсет негови текста, представящи разсъжденията на своя автор за безкрайността на кръговрата във вселената и насърчаването на възприемане на нови мисли и идеи (Кръгът). Томчето съдържа и други емблематични за Emerson текстове като Природа, Поетът, Свръхдушата, За концентрацията в живота, Торо (посветено на Henry David Thoreau), а също и непревежданите на български до момента За любовта и За компенсацията в живота.
Защо да я прочетете: Заради важното място на американския есеист, преподавател, философ, аболиционист и поет в авангарда на трансценденталисткото движение от средата на XIX век и активната му защита на индивидуализма. гражданските свободи, равноправието на жените и отдръпването от архаичните религиозно-църковни структури. И за стимулиране на мислопроводите, разбира се.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

СВЯТ НА РЪБА на Stanisław Lem и Tomasz Fialkowski (Колибри)

Историята: Свят на ръба обхваща 16 завладяващи разговора с големия полски фантаст и визионер, роден точно преди сто години и напуснал ни през 2006. Плаваме по течението на голяма река към непознат океан и се намираме едва в началото на пътешествието, споделят авторът на научнофантастичните шедьоври Соларис и Звездни дневници и продължава да разказва за своето детство и за формирането си като човек и писател. Сред останалите теми: годините на немска и съветска окупация, стръмният път към литературата, човешката глупост, религия и наука, злото в историята, погрешните пътища на културата и опасностите, които дебнат човечеството.
Защо да я прочетете: За да се върнем към предвижданията на Lem от края на миналия век и на прага на новото хилядолетие – добра подготовка за предговор и по-добро разбиране на Соларис, който също излиза в ново издание за годишнината от рождението на полския гений.
Колко струва: 11 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЧЕРВЕНИЯТ ТЕРОР БЕЗ МАСКА на Петър Богданов и Христо Христов (Сиела)

Историята: Повечето свидетелства на съвременници на тоталитарната система у нас се появяват едва след нейния крах, когато страхът от нови репресии върху самите жертви или техните близки изчезва. Малцина се осмеляват да запишат своите спомени по време на самия режим, а още по-малко от тях са и верни кадри на комунистическата партия, преди да паднат в месомелачката на нейното насилие. Мемоарите на Стефан Богданов, допълнителните текстове на сина му Петър Богданов и щателните редакторски бележки на изследователя Христо Христов съставят мащабно изследване на престъпленията, извършени над българския народ от БКП и ДС, но и на механизма на държавния тероризъм в периода 1944-1989 през погледа на човек, преживял удивителна метаморфоза: от фанатизиран комунист и съветски агент, през член на ДС, а след това измъчван и осъден като политически затворник от собстве­ната му партия, до инакомислещ и противник на режима.
Защо да я прочетете: Горната метаморфоза е видна още през 1986 в думите на Богданов как чувства, че е жертвал целия си съзнателен живот на порочна идеология, която противоречи на основните права на човека и на свободния дух в човешкото общество – винаги маскирана с демократични фрази, но по същество едно брутално насилие върху човешката личност и световния прогрес. Червеният терор без маска не е обикновено връщане назад в историята, а разказ от съвременици, който хвърля светлина върху един от най-тъмните периоди в новата българска история и подробности за създадената от Богданов агентурна мрежа на съветското военно разузнаване у нас, репресивния характер на диктатурата на БКП, огромната зависимост от Кремъл,  поръчковите съдебни процеси срещу опозицията, садистичните методи за изтезания и други мракобесни епизоди.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ТАЙНАТА КНИГА НА ДАНТЕ на Francesco Fioretti (Колибри)

Историята: Действието в дебютния бестселър на Francesco Fioretti (Тайната библиотека на Леонардо, Рафаело. Изгубената истина) започва преди 700 години, на 13 септември 1321, когато Dante умира като игнаник в Равена при съмнителни обстоятелства. Неговата Божествена комедия полага началото на края на мрачното Средновековие в Италия и поставя под въпрос правотата на църковните догми за първи път от хилядолетие, за да отвори хоризонта за светската литература и изкуството на Ренесанса. Fioretti пък предлага една тайнствена и увлекателна история за интриги, безмилостни гонения и жестоки убийства, разиграли се на сцената на отиващото си Средновековие – синът на Dante упорито преследва убийците на своя гениален баща, а по пътя си среща монахини и кръстоносци, порочни свещеници и проститутки с добро сърце. Всички те търсят последния скрит текст на поета с пророчески послания.
Защо да я прочетете: Заради таланта на Fioretti да създава предизвикателни исторически трилъри, които съчетават внушителна картина на епохата с незабравим портрет на прочут гений.
Колко струва: 13 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

НЕВЕРЕСТ на Максим и Стефан Иванови (Вакон)

Историята: Известна на всички – 4444 морски мили, 105 дни и двама мъже с гребна лодка през Атлантически океоан. Експедицията на Максим и Стефан Иванови започва от Португалия, за да прекоси Атлантика от изток на запад. Неверест е не само разказ за една дръзка мечта, превърнала се в неповторимо приключение, а вдъхновяваща история за баща и син, които решават да изпитат силите, волята и мотивацията си насред океана.
Защо да я прочетете: За да разберем как тези нечовеци, пардон, пътешественици, успяват да оцелеят с такова изумително постижение, какво им коства и кои са най-интересните, опасни и вълнуващи моменти в цялото плаване на Неверест.
Колко струва: 21 лева ОНЛАЙН от Вакон и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.