Най-добрите сериали на 2023 (досега)

Още преди началото на голямото холивудско недоволство имаше определени индикации, че така наречената ера на пиковата телевизия е отминала безвъзвратно. Но сега, в разгара на актьорските и сценаристки стачки, бъдещето на ТВ сериалите и стрийминг платформите изглежда още по-несигурно. Хубавото на цялата тази бъркотия със спрели продукции и неяснота какво ще се случи (и най-вече на каква цена) е, че имаме достатъчно време за размишления какво искаме от един от любимите си формати.

Още по темата? Прегледайте НАЙ-ДОБРИ СЕРИАЛИ НА 2022.

Турбулентният ТВ период съвпада и в финалните сезони на някои от най-добрите заглавия през последното десетилетие, което улеснява прегледа на най-добрите сериали на 2023 досега – стегнат меланж от жанрови великани, трудни за класифициране формати и нещо по средата между двете крайности. Комедии, които мутират в екзистенциални драми? Напрегнати минисериали? Литературни адаптации? Ето най-интересното от първите шест месеца на настоящата година.

The Last of Us: Последните оцелели, сезон 1, HBO MAX

I was never afraid before you showed up.

Вече сте чели, чули и обяснявали как The Last of Us: Последните оцелели е най-добрата адаптация по видеоигра в историята на телевизията. Проронили сте сълза на любовната гей драма в широко коментирания трети епизод, преоктирли сте зомби жанра и нямате търпение за втори сезон, за да го сравнявате с драматичното въздействие на едноименната игра. Най-коментираният сериал от началото на 2023 надскача изходния материал с доброто писане и дирекция на специалиста по апокалиптични наративи Craig Mazin (Чернобил), подкрепата на сценариста и творчески директор на играта Neil Druckmann, изпълнената с хуманизъм и цинично чувство за хумор пълнокръвна актьорска игра на Pedro Pascal (Мандалорецът) и Bella Ramsey (Игра на тронове) и добрия баланс между драма и зомби кланета. Постапокалипчитната HBO драма за самотната борба за оцеляване на Joel и Еllie в зомбирана Америка е спектакълът, за които всички фенове се надяваха.

Мечката, сезон 2, FX on Hulu

Yes, chef, fuck me.

Вторият сезон на Мечката забавя съвсем леко темпото на миналогодишната история за стресиращия свят на една една чикагска закусвалня (без да броим абсолютно френетичния и феноменален епизод с погледа в миналото към една особено паметна семейна вечеря), за да проследи трудностите на винаги напрегнатия Carmen Berzatto (Jeremy Allen White) и неговата команда да отворят истински ресторант на мястото на сандвичарника на покойния му брат. Този път нямаме само приспивателни в детския кетъринг и викове в кухнята, но и любовна история между Carmy и детското му увлечение Claire (Molly Gordon). Но освен с невероятния поддържаш състав от гостуващи звезди като Jamie Lee Curtis (сигурно Emmy, няма как иначе), Sarah Paulson, Will Poulter, Gillian Jacobs и Bob Odenkirk, вторият сезон на Мечката печели и със смелото решение да забави динамиката на кухненския стрес и крясъци с по-дълбоко гмуркане в живота и миналото на своите фантастични персонажи – един от малкото сериали, които ви обръща с хастара навън.

ВРАЖДА, сезон 1, NETFLIX

Everything fades. People, things, experiences. You just gotta keep grabbing what you can. Right? That’s what makes life so wonderful. There’s always something.

Сюжетът в един от трите най-коментирани сериали на пролет 2023 започва с гняв зад волана и продължава с експлоадиращо напрегнатата история за отмъщение между тнапълно непознати. Случайната вражда между фрустрирания неудачник Danny (Steven Yeun) и неудовлетворената предприемачка Amy (Ali Wong) изкарва наяве най-мрачните им пориви в черна комедия за тормоз, способен да унищожи целия им живот. Продуцираният от популярното студио А24 хит на корейския режисьор Sung-Jin Lee е повторно негово събиране с Yeun и Wong след работата им по анимацията Тука и Бърти на Lisa Hanawalt. Вражда е истински забавна и много остра черна комедия, която редува гнева на своите протагонисти с екзистенциалното им отчаяние и изобретателни самосаботажи така, че да се чудиш дали да ги ненавиждаш или да им съчувстваш. Добре замаскирана социална сатира? Аха, но същевременно и много повече.

Наследници, сезон 4, HBO

I love you, but you are not serious people.

Jesse Armstrong спазва своето обещание и не изстисква още сезон-два от историята на семейната драма за пари, власт и омраза, за да я приключи по ужасно грамотен, изненадващ, забавен и дълбоко смислен начин, осмелявайки се да варира с темпото и да забие един от най-знаковите си обрати още в началото на сезон четири. Пировата победа и семейна загуба на династията Roy се разгръща по брилянтен начин върху отгоора на въпроса какво са децата без бащи, които да ги контролират. Толкова, че даже да им съчувстване (леко смесено), а не да ненавиждаме противните им проядени от капитализъм и интриги характери.

ЩАСТЛИВАТА ДОЛИНА, сезон 3, BBC One

Seven months, one week, three days.

Шестте години чакане за нов (и финален) сезон на Щастливата долина си струват всяка секунда. Sally Wainwright приключва един от най-добрите британски сериали на всички времена по безапелационен начин, който подчертава още веднъж безгрешното превъплъщение на Sarah Lancashire в обгърналия полицай Catherine Cawood, заплашителният образ на Tommy Lee Royce (абсолюто съвършен James Norton) и тънките детайли в причудливи сцени, който оживяват с брутално подтиснат хумор и проникновена игра. Щастливата долина е от онези обичани шедьоври, за които ще се сещаме дълго.

БАРИ, сезон 4, HBO

Oh, you’re a tough guy now? Oh, you think you’re a tough guy? Is that what it is, Hank? You think you’re fucking tough? You’re not fucking tough, Hank. You don’t know what fucking tough is, motherfucker! You fucked up. You’re fucking dead. Fuck you! FUCK YOU! YOU’RE FUCKING DEAD! You fucked up, Hank! I’m coming for you when I get out of here.

Третият сезон на Бари приключи по начин, който можеше да служи като съвсем легитимен финал на целия сериал и никой нямаше да му се сърди. Един от създателите на сериала и главен актьор в него Bill Hader обаче вади големи топки и режисира всички десет серии от финалния четвърти, за да превърне лебедовата песен на Бари в още по-сериозна заявка в жанра с напрегнати мрачни комедии. Независимо дали го гледате като абсурдистка екшън кримка или (не)обикновена холивудска сатира, филналният сезон на Бари е смел, нерядко забавен, провокативен и на моменти притеснителен поглед към отчайващата невъзможност да забравиш за своето минало и да превъзмогнеш убийствените си навици.

СИНИ СВЕТЛИНИ, сезон 1, BBC

There’s enough bad things in life that’ll come looking for you, son. You don’t need to go looking for them.

Не пропускайте един от двата силни полицейски сериала на 2023. Свръзвайки се тематично повече с цинични сериали като The Responder, отколкото с блокбъстъра Служебен дълг, Сини светлини е изключително сполучлив опит за ченгеджийска драма без клишета, която започва без много шум и фанфари и постепенно израства до заплетена кримка за новобранци от полицейско управление в Белфаст, който трябва да се измъкнат от своя изпитателен срок, навигирайки между капаните на ежедневната работа и една дългогодишна интрига.

Смъртноносна връзка, минисериал, Prime Video

Power corrupts. Absolute power corrupts absolutely.

Само една Rachel Weisz не ни стига, затова получаваме две в модерен ТВ римейк на David Cronenberg-ската Смъртоносна връзка (Dead Ringers) от 1988. Историята накратко: близначките-гинеколожки Elliot и Beverly Mantle (Rachel Weisz и Rachel Weisz) споделят всичко (включително наркотици, любовници, секс и други) и са твърдо решение да вървят по ръба на медицинската етика, за да изкарат женското здраве на преден план в обществения дискурс. Смъртоносна връзка е мрачно забавен психологически трилър, който не спира да провокира и да очарова със съвършенно смешен сценарий (дело на Alice Birch), страхотна кинематография, още по-добри поддържащи роли (Jennifer Ehle). Колкото до двойнственото превъплъщение на Weisz, говорим за майсторски клас без аналог последните години.

ПОКЕР ЛИЦЕ, сезон 1, Peacock

I’m still pretty much a dumbass and I’m doing just fine.

Настоящият световен шампион по криминални мистерии Rian Johnson (Вади ножовете) ангажира Natasha Lyonne (Матрьошка) за нов прочит на Коломбо под формата на седмичен сериал, разплитащ по несвързани помежду си мистерия във всеки следващ епизод. Charlie (Lyonne) има свръхестествената способност да разбира винаги когато някой я лъже. Всяка спирка от пътешествието с нейния Plymouth Barracuda я сблъсква с нови герои и престъпления, които няма как да не разреши. 70-тарската естетика на Rian Johnson-овата кримка е не просто вдъхновен реверанс към споменатата американска легенда, но и енергично успокояващо редене на пъзел върху талантлия гръб на Lyonne – олдскуул телевизия на нов глас и то какъв.

ДИПЛОМАТКАТА, сезон 1, NETFLIX

People do things for people they like. We exist in a marketplace of favors.

Балансирайки елегантно между напрегнатия екшън на Вътрешна сигурност и политическите интриги на Западното крило, сценаристката и на двата сериала Debora Cahn измъква Keri Russell (АМЕРИКАНЦИТЕ) от борбата с кокаинови мечки, за да я хвърли дълбоко в глобалната геополитика на Дипломатката – Netflix-овият хит за новата американска посланичка във Великобритания, която трябва да жонглира между разрешаването на експлозивна политическа криза, новото си назначение и своя турбулентен брак с харизматичния дипломат от кариерата Hal Wyler (Rufus Sewell). Вместо да залага на екшън, Дипломатката печели най-вече с напрегнати пинг-понг диалози, неоспорима химия между основните герои и чиста проба (интелигентно) забавление без прекомерна сериозност, въпреки тематиката.

ПЕРИ МЕЙСЪН, сезон 2, HBO

Join us for another hour of truth and justice. As the most important trial our city has seen in a great while commences, I ask you this; why is it only the witnesses tell the whole truth? Why is the same oath not administered to the attorneys?

Пери Мейсън не заслужаваше своята съдба да бъде спрян след само един обещаващ и втория си фантастичен сезон, съчетаващ великолепна актьорска игра и красиво описание на причините за вътрешните тревоги на титулния детектив. Освен потопен в характерната си атмосфера в епоха и великопелен джаз саундтрак, адвокатската HBO драма е и изключително забавна в напоително бавното разкриване на Лос Анджелис като прогнил от корупция и алчност град. Нашият човек с костюми от туид кара мотоциклет, върви на ръба на закона и се води единствено от собствените си разбирания за справедливост, които може и да не са в синхрон с изискванията на правосъдната система. Но точно когато набира скорост, шефовете на Warner Bros. Discovery му дърпат шалтера. БЖалко.

ЗЛАТОТО, сезон 1, BBC One

Envy, temptation, greed. Human nature is weak and that is why the law must be strong. And that is why those who propagate the law must be strongest of all. For a civilised society to operate, Caesar’s wife must be above suspicion.

Златото влиза в списъка за задължително гледане още от първата секунда на своя трейлър, който играе по сантименталната ни струна с Joy Division. Историята: на 26 ноември 1983, шестима въобръжеми мъже нахлуват в охранявания склад на компанията Brink’s-Mat близо до летище Хийтроу с намерение да откраднат три милиона паунда. За добро или зло обаче се натъкват на близо три тона злато на стойност около 26 милиона, а замисленият като обикновен пладнешки обир се превръща във важно събитие в историята на британскката криминалистика – паметно не само заради размера и стойността на плячката, но и заради последвалите го събития. Пулсиращата ТВ драматизация на този криминален акт е базирана на дълбоко проучване и интервюта с много от замесените в събитията, развиващи се в свят на бързи пари, евтин морал и предателства.

ИЗМАМНИЯТ ЖИВОТ НА ВЪЗРАСТНИТЕ, сезон 1, NETFLIX

When you are little, everything seems big. When you’re grown up, everything seems small.

Има голяма вероятност въобще да не сте чули за последната италианска екранизация по Elena Ferrante, но това е положението – Netflix има странна (да се чете вяла) рекламна политика за много свои сериали. Измамният живот на възрастните е драма за порастването от Неапол през 90-те, която се върти около тихия разпад на едно работническо семество. Един ден Giovanna (Giordana Marengo) чува как обичния й баща (Alessandro Preziosi) я сравнява със своята отчуждена сестра Vittoria (Valeria Golino), която мрази. Случката подтиква младото момиче да се срещне със своята леля и да опознае нейния пламемен характер, който помага на Giovanna да развие по-малко интелектуален и по-емоционален мироглед към света. Разбира се, в същото време лелята успява да я изманипулира да се оттърси от буржоазно-социалистическото съществуване на своето семейство. Измамният живот е напоително заснет и добре изигран очерк на юношеските усилия да оформиш своя собствена идентичност. Сравненията с Гениалната приятелка са неизбежни.