BOYSCOUT BOOK CLUB: 10 супер книги от декември

Триседмичното затваряне на страната е удължено поне до края на януари, което означава още време за безцелни разходки и други гимнатиски на мозъка, за да не изпадаме в прекалено дълбока депресия. Разбира се, има къде-къде по-лоши варианти, затова продължаваме да кротуваме и изпращаме #2020 със звучни псувни, люти домашни ракии, нова българска и немска литература, чудесни сборници, позабравени френски класики, рок мемоари, военни елегии, качествена фантастика, хумор и още увлекателни истории в най-добрите нови книги от декември:

РЕЗИДЕНЦИЯТА на Георги Тенев (Колибри)

Историята: Средата на 21 век, държава като нашата, ама не съвсем е разделена между Планинската република и Свободна зона. В свят на забрани и репресии, само учението Рилски урок владее умовете на младежите. Преследването и изтребването на тази секта е задача на един върховен прокуратор. Смущаващият сюжет в новия роман на Георги Тенев се разгръща в три части (Прокураторът, Серумът на истината и Млада кръв) с дълбоката надежда, че в обществото ни има нещо повече от хаос, алчност и инстинкт за самосъхранение.
Защо да я прочетете: Заради безспорния талант на многократно награждавания българския писател, сценарист и драматург да създава метафори на нашето минало чрез смели видения за бъдещето. Потентната щипка дистопия не те оставя равнодушен, а първите читатели определят Резиденцията като роман за вездесъщите социални патологии (д-р Николай Михайлов).
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ИЗВЪН СЕБЕ СИ на Sasha Marianna Salzmann (Black Flamingo)

Историята: Близнаците Alisa и Anton са заедно от самото начало – първо в малък двустаен апартамент в Москва от постсъветските години, докато родителите се нападат взаимно, а по-късно и в западногерманската провинция, докато скитат из коридорите на емигрантското общежитие, крадат цигари от стаите на други семейства и душат техните парфюми. По-късно, когато Alisa вече се е отказала от следването в Берлин, за да не й пречи да тренира бокс, Anton изчезва безследно. Eдна пощенска картичка от Истанбул без текст и подател изпраща близначката в разпокъсания град на Босфора, за да търси своя брат.
Защо да я прочетете: Дебютният роман на Salzmann е разказ за търсенето (на изчезналия брат, на фрагменти от семейната история, на подкрепа, на хора, които да те разберат, на смисъла) и ненаситния копнеж по живота в неговата предизвикателна безграничност. Българското издание на Извън себе си заслужава внимание и заради страхотната корица с графично оформление от Петр Шпонка и фотография от винаги интересния Ramble Rattle.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

НА СМЕЛИТЕ СЕ ПРОЩАВА на Chris Cleave (ICU)

Историята: Веднага след влизането на Великобритания във Втората световна, 18-годишната Mary се записва като доброволка с наивното убеждение, че престижното образование, безупречната красота и аристократичният произход ще ѝ помогнат да служи по-добре на страната. Tom, който се грижи за опустелите след евакуацията училища в Лондон, вярва, че поддържането на здрава основа у дома е също толкова важно, колкото въоръжената борба. Талантливият реставратор и негов близък приятел Alister обаче го оспорва, записвайки се в кралската армия. Както може да се очаква, събитията подлагат под съмнение светогледа на всеки един от героите и ги карат да се питат дали да обичаш по време на война е лекарство или отрова.
Защо да я прочетете: Вдъхновен от семейната история на своите баба и дядо, Cleave създава не просто увлекателна елегия за любов по време на война, а пълнокръвен портрет на моралните противоречия и смелостта на милионите, изложени на ужаса на Втората световна – от разрухата на Лондон до безпощадната обсада на Малта. Особено актуалният (в друг аспект) въпрос за смелостта и илюзиите е изследван чрез противопоставяне на изпитанията на доброволците, воюващи зад граница и трагедията на останалите в столицата граждани, решени на всяка цена да поддържат духа на непоколебимото британско спокойствие и достолепие. Четвъртият роман на Cleave задава въпроси без ясни отговори за съвестта, ролята на жените в обществото и расизма, преплетени с емоционалната дислокация, предизвикана от войната, за да извадят на показ най-красивото и най-гротескното в  свят, изгубил своята светлина.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

ДЖОНИ ПАНИК И БИБЛИЯТА НА СЪНИЩАТА на Sylvia Plath (Лист)

Историята: Избраните съчинения в проза на Sylvia Path разкриват слабо познати страни от нейното литературно наследство, увличащи в пътешествие, изпълнено с болезнени, но и магнетични видения. Подборът на включените произведения е на Ted Hughes – съпругът на поетесата, който преглежда детайлно цялото ѝ творчество след нейната смърт, за да открои десетки разкази, повечето от които непубликувани приживе, и да събере най-добрите седемнайсет още в края на 70-те.
Защо да я прочетете: Доскоро позната у нас предимно с единствения си роман Стъкленият похлупак и своите стихове, този сборник в каталога на Лист обогатява задочното познанство с трагичната американска поетеса и писател не само с превод на нейните най-добри разкази, но и с бележки от дневниците ѝ, младежки творби и други текстове. Неслучайно една друга икона на ХХ век (Patti Smith) я определя като поетеса с прическа като от реклама на шампоан и с острота и проницателност на жена хирург, която реже собственото си сърце.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ТРИП ЗА ДЕЦАТА на Flea (Кръг)

Историята: Автобиографията на Flea, легендарният басист на Red Hot Chili Pepper, започва с поетичен предговор от Patti Smith и продължава с църква в Етиопия, австралийска пустош, нюйоркски предградия и улиците на Лос Анджелис, за да разкаже историята на малкия Michael Balzary – избягал от своя разпадащ се дом, за да намери ново семейство от музиканти, артисти и обикновени отрепки. Какво е да живееш на ръба, прекарвайки времето си в купони и дребна престъпност? Kак смиреният Flea помни бунтарските си години? За какво съжалява? Какво търси и в какво вярва? Spoiler alert: в музиката, способна да канализира безсилието, самотата и любовта в нещо много по-смислено и продуктивно.
Защо да я прочетете: Защото Трип за децата  (с чудесното оригинално заглавие Acid for the Children) не е историята на Red Hot Chili Peppers, нито типичен рок мемоар, а симпатична книга за детството и младежките години на Michael Balzary, оформили го като човек и гениален музикант много преди големия пробив.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ДНЕВНИК, НАМЕРЕН ВЪВ ВАНА на Stanisław Lem (Колибри)

Историята: От ерата на неогена е останало само едно свидетелство – намереният във вана дневник на таен агент, тръгнал по следите на Инструкцията, от която трябва да разбере каква е възложената му Мисия. От стая в стая, от етаж на етаж и от коридор в коридор в разположен дълбоко под земята правителствен комплекс, главният герой се оказва увлечен в параноична антиутопия, в която нищо не е такова, каквото изглежда, нито каквото не изглежда. Всичко е свръхсекретно, всеки подозира всеки, а враговете са колкото вездесъщи, толкова и неизвестни.
Защо да я прочетете: Заради невъобразимия писателски талант на полския фантаст и любимец на няколко поколения български читатели. Дневник, намерен във вана разкрива смразяващ и кошмарен свят с дълбок подтекст и ужасяващи препратки, в който всяко име напомня нечие друго и всяко действие поражда непредвидено противодействие. В този враждебен свят цари хаос, шпиономания, двусмислие и измама, а ваната е единственото убежище на докарания до границите на безумието герой.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ФЛЪШ на Virginia Woolf (Кръг)

Историята: Неиздаваният досега у нас роман на Woolf e фиктивна биография на кучето (да, точно така, кучето) на Elizabeth Barrett Browning, което се появява неведнъж в дневниците и писмата на английската поетеса. Самата Woolf пък ги интерпретира в собствена литературна смесица от реални събития и богато въображение, за да тушира емоционалната умора покрай завършването на Вълните. Flush е кокер шпаньол, който изпитва безусловната любов към своята стопанка, дори при появята на нейния бъдещ съпруг. Историята в книгата е пълна с ревност и неприемане, отвличане и връщане след откуп и живописни картини на селския живот, градските бедняшки квартали, екзотични пазари и природни картини от Англия и Италия.
Защо да я прочетете: Имагинерна биография на кокер шпаньол в луксозно издание с готини илюстрации? Защо не? Макар и написан почти на шега, Флъш се превръща в една от най-харесваните творби на Woolf. Истинска кучешка класика! (по Guardian), която звучи по-леко като тон от останалите творби на британската писателка, но разглежда сериозни теми като социалното неравенство и мястото на жените във Викторианска Англия с фин хумор и изящен език.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ТРИМА НА БУМЕЛ на Jerome K. Jerome (Колибри)

Историята: Пътешествието из Германия не му позволява да се развихри така, както го прави с лодка по болезнено познатата Темза, но това не пречи на Jerome да направи качествено описание на излезлите на бумел англичани. И докато реката в първия случай обединява комичните фрагменти и запазва целостта на повествованието, тук авторът е принуден да се придържа към други правила и да разчита на Германия и отношението на англичаните към нейния народ. Резултатът: интересен и приятен за четене социално-исторически портрет на времето преди 120 години. Колкото и да е ироничен в забележките, симпатията на Jerome към немския народ е ясно доловима – Трима на бумел стои дълги години в списъка за христоматийно четене в имперска Германия.
Защо да я прочетете: Донякъде (не)заслужено критикуваното като по-слабо продължение на комичния шедьовър Трима в лодка (без да броим кучето) излиза през 1900, когато велосипедната мания, обзела викторианска Англия, започва да затихва. Това не пречи на Jerome да се изкаже с присъща насмешка по адрес на велосипедните реклами и изобретения така, че да ни се прииска директно да го телепортираме в днешно време за един-два коментара.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

БОЛКАТА на Andre de Richaud (Аквариус)

Историята: Болката е изключителен роман, който описва любовта между вдовица на френски офицер, загинал още в началото на Първата световна война, и германски военнопленник по чисто човешки начин, който противоречи на тогавашните нагласи във Франция и патриотично обагрени представи за порядъчност. Романът на de Richaud провокира страстен дебат върху литературата и морала не само във френската, но и в чуждата преса, а крайните реакции на читателите показват, че авторът е засегнал болезнена струна в забранена тема.
Защо да я прочетете: Болката заема специално място в наследството на Andre de Richaud (1907-1968) не само защото бележи сензационната му поява на литературната сцена, а най-вече защото обединява характерните черти на писателския му почерк (безпощадна истинност u богато нюансиран поетичен език и повествователна структура) по концентриран и впечатляващо зрял като за дебют начин. Все пак говорим за човека, вдъхновил Camus да стане писател.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

РАЗКАЗИ И ПОВЕСТИ на Георги П. Стаматов (Колибри)

Историята: Георги П. Стаматов (1869–1942) е един от майсторите на късия градски разказ в българската следосвобожденска литература, активен сътрудник на водещи периодични издания, автор на няколко книги с разкази и остра публицистика и въобще писател, който изследва детайлно психологическите проблеми и моралните избори на модерния човек в продължения на половин век. Разкази и повести следва подбора на самия Стаматов в белетристичните книги, които е издал. В хронологичен ред са включени най-представителните му творби от Избрани очерци и разкази (1905), Разкази. Том I (1929), Разкази.Том II (1930) и Прашинки (1934), като някои от ъях се преиздават за първи път.
Защо да я прочетете: За запълване на дупките в познанията по модерна българска литература от началото на ХХ век.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

Още добри книги? Търсете в предишните издания на BОYSCOUT BOOK CLUB (българското BBC, хаха) онлайн ТУК.