ТВ ГИД ЛЯТО 2023: 8-те нови сериали, които следим

Vulture я наричат вероятно последната ТВ глътка нормалност за доста време напред. Едноцифреното число в заглавието е ясен знак, че нещата не са добре. Финалните сезони на блокбъстърите Наследници, Бари и Прекрасната г-жа Мейзъл се застъпват с началото на голямата Холивудска стачка – първо гилдията на сценаристите, а след това и тази на актьорите стопират продукцията на немалко от дългоочаквани нови сезони и сериали, които трябва да запълнят традиционно силния есенен сезон (Начално училище Абът, Yellowjackets и други).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА? Наваксайте с НАЙ-ДОБРИТЕ СЕРИАЛИ НА 2022 и останалите заглавия от ТВ гида за ЗИМА 2023.

И докато милиардерите от големите студиа се правят на ударени за справедливите искания на едни наистина важни хора , летният ТВ гид показва първите симптоми на големи неприятности за всички замесени идната година и половина. Докато бъдещето на много премиери и сезони е под голям въпрос, може би вече се чудите дали да не се заровите в старите наръчници за някой важен пропуск. ТВ календарът за юли, август и септември е скромно меню от заглавия, завършени преди стачката. В очакване да разберем дали това наистина е последната глътка нормалност за известно време напред, ето новите сериали, които следим:

AЗ СЪМ ДЕВА (Prime Video) / Oт 24 юни

Противречивият сценарист и режисьор Boots Riley (Извинете за безпокойството от 2018) отново е развинтил въображението си в своя първи ТВ сериал с налудничава история за 4-метров чернокож младеж (Jharrel Jerome) от Калифорния – отраснал скрит от света, но вече готов да се сблъска за първи път с приключенията, красотата и противоречията на заобикалящия го свят. Създаването на приятелства, първите любовни трепети и навигирането на неловки ситуации не е лесно, особено след като се среща със своя идол – супергерой на име The Hero. Още един среден пръст за капитализма, но в многомилиардната платформа на Amazon от ръцете на самопровъзгласил се анархо-комунист? Трудно е да се каже. Неговата амбициозна черна комедия с абсурдистки наченки и политически полутонове обаче си струва гледането. 

В КРЪГ (HBO Max) / Oт 13 юли

Дори да не сте фенове на филмите на Steven Soderbergh (Мозайка, Нека говорят, Професия стриптизьор, Ерин Брокович), няма как да не харесате режисурата му на Хирургът – един от най-недооценените, но дяволски добрр (медицински) сериал с Clive Owen отпреди близо десетилетие. Последният минисериал на Soderbergh за HBO Max събира Claire Danes, Timothy Olyphant, Zazie Beetz, Dennis Quaid, Jharrel Jerome, Jim Gaffigan и други големи звезди в сюжет за разследването на едно провалено отвличане, което изобличава добре организирана застрахователна измама и разкрива дълбоко пазени тайни, свързващи множество герои и култури в съвременен Ню Йорк.

СПЕЦИАЛНИ ОПЕРАЦИИ: ЛЪВИЦА (Paramount+) / Oт 24 юли

След като краде всяка сцена от Къща от карти в ролята на политическия съветник, стратег и дясна ръка на злото Doug Stamper, Michael Kelly се специализира предимно като ЦРУ шпионин, прескачащ от сериал в сериал като Специални операции: Лъвица – напрегнатият екшън трилър на Paramount+, с който Taylor Sheridan си почива от гигантския хит Йелоустоун, забърквайки сценариста на Сикарио в история за изключително опасна програма за внедряване на жени-агенти в най-опасните терористични организации в света. Освен Kelly, в сериала се включват и актьори като Zoe Saldaña, Laysla De Oliveira, Morgan Freeman и Nicole Kidman – гаранция за висок бюджет и пищни каскади, или казано по друг начин, чудесна заявка за безсмислено лятно забавление.

БОЛКОУСПОКОЯВАЩО (NETFLIX) / Oт 10 август

Dopesick беше само началото. Причините и последствията от американската опиоидна епидемия са в дъбото на поредната холивудска драма за нейните жертви, разследващи и злодеи от семейната династия Sackler. Базиран на едноименната книга на Barry Meier и статията на Patrick Radden Keefe в New Yorker (Семейството, което построи империята на болката), този Netflix сериал се опитва да извади от анонимност поне малка част от милионите американци, засегнати от пристрастравянето към Оксиконтин. Освен Uzo Aduba и Matthew Broderick, в сериала участват и Taylor Kitsch, Dina Shihabi, John Rothman и West Duchovny (дъщерята на David Duchovny и Tea Leoni).

КРАЛЯТ НА ЗИМАТА (ITVX/MGM+) / Oт 21 август

Забравяме за ужасния Крал Артур на Guy Ritchie и даваме шанс на обещаващата екранизация по книжната трилогия на Bernard Cornwell (Кралят на зимата, Врагът на господа, Ескалибур). Много преди Британия да е обединено кралство, островът е раздиран от конфликти между воюващи племена. Животът и лидерството на могъщия войн Arthur Pendragon е обект на много митове и лехенди (говорим за Тъмните векове все пак, няма как да минем без магии и фентъзи моменти). Кралят на зимата е създаден от продуцентите на Тъмните му материи.

ЖЕНАТА В СТЕНАТА (BBC) / Oт 27 август

Lorna Brady (Ruth Wilson ) живее в измислено малко градче в Ирландия. Събуждайки се една сутрин, нашата героиня открива труп на непозната жена в дома си. Lorna няма никаква представа какво се е случило и дали тя самата да е виновна за предполагаемото убийство не за друго, а защото ходи насън още от 15-годишна, когато е въдворена против волята си в монашески орден. Именно в така наречелните Перални на Магдалена, част от уж легитимния бизнес на оказали се много коварни сестрите, Lorna ражда дъщеря си Agnes, но не я вижда никога повече. За нещастие, в наши дни амбициозният и смъртоносно остроумен детектив Colman Akande (Daryl McCormack) я подозира в престъпление. И докато Colman издирва един убиец, а Lorna – своята дъщеря, пътищата им се пресичат по неочакван начин. Сещате ли се за по-добра комбинация от винаги чудесната Wilson (Тъмните му материи, Шерлок, Аферата) и McCormack (Остри козирки) в леко готическа история по мотиви от съвсем реален скандал в Ирландия? Ние не.

СЛЕДНОТО Е БАЗИРАНО НА ТОРБА ЛЪЖИ (BBC) / Oт 29 август

Само убийства в сградата среща The Tinder Swindler? Тази чудата BBC кримка разказва за две много различни жени (Rebekah Staton и Marianne Jean-Baptiste), свързани помежду си от изпечен измамник (Alistair Petrie). Както се очаква, този сложен, мрачен, забавен и тотално непредсказуем трилър се върти около клопката на трима забележителни персонажи в измамния триъгълник на половинчати истини и огромни лъжи. Alice (Staton) е самотна майка и отколешен фен на Madonna. Caroline (Jean-Baptiste) е популярен фентъзи писател, който живее със своя малък пудел. Rob (Petrie) e ексцентричен еко предприемач, който може би (или може би не) се опитва да ги унищожи и двете. Моралните дилеми и въпроси към зрителя са повече от една и две.

КОНТИНЕНТАЛ (Peacock) / Oт 23 септември

Светът на John Wick ще бъде експлоатиран до последна капка кръв. Рекламираният като събитие в три части сериал на Peacock се връща към опасните улици на Ню Йорк от70-те, за да разкаже за началото на Континентал като предпочитан хотел на всички опасни наемни убийци. Младият наследник Winston Scott (Colin Woodell) трябва да се изправи срещу престъпния подземен свят на Голямата ябълка и демоните от своето минало, за да поеме контрола върху именития хотел от своя баща (Mel Gibson). Никаква идея дали ще успее с шармантното си шалче, но екшън хореографията в горния трейлър изглежда повече от добре. 

ОЩЕ ТВ СЕРИАЛИ? Десетки (направо) стотици предложения ето ТУК.