Какво да правим в София през юли

Атмосферата на А to Jazz 2022

Вместо да заговаряме актириси в Nomo del Arte и да се дехидратираме с летни разходки… пардон, още сме на вълна наръчник за единаци против самота и скука. София през юли обаче не е само легитимиране пред Европа, тропически жеги и бури и постоянно обикаляне на барове след залез слънце, защото предлага и съвсем прилична културна програма като алтернатива на морета и планини.

Август е друга бира – тогава ще наблягаме предимно на концерти по морето и в столицата (Viagra Boys, Acid Arab, The Chemical Brothers), но сега правим поредна/последна знойна обиколка на градски музикални фестивали (джаз парка с американски легенди), рап концерти, изложби и юбилейно събитие за иновативно изкуство.

Разбира се, не пропускаме и най-добрата разхлада и бягство от реалността – летните блокбъстъри на голям екран с безшумно похапване на пуканки и спорове за невъзможната мисия на Барбенхаймер. Та така, ето какво правим в София през юли:

МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

Bilal

КАКВО: A to Jazz. Най-големият (безплатен) джаз фестивал в страната продължава да се разраства на поляната зад Земята и хората – четири вместо три дни, фестивален парк с арт зона, инсталации (Деси Баева), изложби и съпътстващи активности за родители и деца, шоукейс платформа за изгряващи артисти, нощни джемсешъни в Топлоцентрала и най-богатата програма в досегашната история на A to Jazz с повече от 50 чуждестранни и родни изпълнители. Кого ще слушаме: легендата Bilal (само да посмее да не пee Satellites), калифорнийската певица Judith Hill, Lakecia Benjamin, италианският вундеркинд китарист Matteo Mancuso, словашкият саксофонист Nikola Bankov, Bobo & the Gang, бас китаристът Евден Димитров – EVDN (Preyah, Dayo, Funky Miracle, Trombobby & C-MO) и други. 
КОГА: 6-9 юли в Южен парк 2 (зад Земята и хората) от 18:00 с вход свободен

КОНЦЕРТИ

КАКВО: Denzel Curry. Можем само да гадаем дали един от най-забележителните съвременни хип-хоп изпълнители натиска повече на кросоувър метъл кавъри или на собствената си продукция, но хубавото е, че се справя добре и с двете. Така де, без да гледаме YouTube клипове от последните гигове на Denzel Curry, можем да се обзаложим, че турнето след последния му албум Melt My Eyez See Your Future (2022) е експлозивна смес от лирически талант, френетична енергия и достатъчно възможности за потен mosh pit пред сцената на Маймунарника.
КОГА: 14 юли в Маймунарника (алеята над Колодрум Сердика в Борисовата градина) от 19:00 срещу 64 лева от Bilet.bg и EpayGo

ИЗЛОЖБИ

© Красимира Буцева

КАКВО: The Shimmer of a Possibility. Самостоятелната изложба на Красимира Буцева работи с теми като травмата и справянето с нея, психичното здраве и потенциала на изкуството да ги адресира. По време на престоя си в творческата резиденция на Academie Schloss Solitude Красимира започва да размишлява върху своята практика и всичко, което я заобикаля, дори и да не се проявява в крайния резултат. Чрез изложбата си, тя поглежда назад и се стреми да преплете както последните си художествени начинания, така и личния си опит в изследването на тези разкази. Това е първият нейн опит да се фокусира върху собствената си история, а не върху тази на другите. Личното предизвикателство върви с признание за наличието на уязвимост и себепознание, които липсват в работата ѝ с разкази на други хора. Въпреки това този опит служи и като самопомощ.
КЪДЕ: КО-ОП (бул. Янко Сакъзов 17) до 20 юли с вход свободен

© Цветомира Борисова

КАКВО: Промени. Последната самостоятелна изложба на Цветомира Борисова се занимава с решението да напуснеш. Проектът започва през 2021 със серия от пет керамични фигури на жени атлети. Привикнали да наблюдаваме спортните тела в концентрация и движение, тук те са отдадени на отмора. Възвърнали своята мекота, състезателките се разтягат, отпускайки напрегнатите мускули, стоят в очакване или просто скучаят. Освободени от задължението за върхово представяне на тялото в тренировка, фигурите на Цветомира сякаш фантазират други сценарии. Спортът тук е разпознаваема метафора за всякакъв вид дисциплина и системни усилия в името на нещо отвъд щастието, а настоящата изложба ни насочва към онзи момент на формиране идеята за отказване – среден пръст срещу патологичния натиск да успеем и към страха какво ще стане, ако не се случи.
КЪДЕ: Харта (ул. Врабча 12) до 22 юли с вход свободен

Магьосникът от Оз, 2023 © Нора Ампова

КАКВО: Жест. Нов месец, нова изложба със живопис от Нора Ампова, която се обръща към пейзажа, за да намери себе си. Не своето подредено и балансирано аз, а онази своя природа, скрита в бурята от емоции на жеста. След няколко години живот извън България, заобиколена от пасторалната природа на Франция, аз се прибирам за нов живот в България. Чрез жеста на четката разказвам нови истории. Понякога остри и насечени като с меч, друг път полегати или златисти като прашец от детска приказка. Познатите внимателно подредени композиции с изсечени хоризонтали и вертикали в ярки химически цветове отстъпват на бурна растителност в топли земни тонове. Всичко в тези картини е създадено на един дъх.
КЪДЕ: Little Bird Place (ул. 11 август 7) до 23 юли с вход свободен

Лъчезар Бояджиев, детайл от Обществен мащаб, частен размер, 2023

КАКВО: Обществен мащаб, частен размер. Изложбата на Лъчезар Бояджиев представя проекти за паметници в публична среда, в които са инкорпорирани различни по смисъл материални носители. Личността, за която паметникът е предназначен, е заменена от животно. Художниците Frida Kahlo и Diego Rivera например са представени като тигър и овца, тъй като Kahlo е черната овца в изкуството на XX век, а марксистките убеждения на двамата оправдават наличието на Съветски атлас на света, отворен на картата на Северна Америка под техните фигури. Понякога хуморът създава други асоциации – Майка Тереза е представена като жираф, тъй като авторът оприличава нейната физиономия на такъв, а всъщност е и нещо като негова адашка – Anjezë Gonxhe Bojaxhiu. В паметника на Jeanne-Claude присъстват не един, а два коня, защото го заслужава. Други паметници препращат към общоприети клишета, но всичко е забавно и приятно асоциативно.
КЪДЕ: Структура (ул. Кузман Шапкарев 9) до 25 юли с вход свободен

© Никола Стоянов

КАКВО: Nature Morte. Никаква идея какво точно представлява геофилософията на мини Марица-Изток, но Никола Стоянов е готов да обясни. Актуалната изложба на Гьоте-институт представя негов мултимедиен проект, отразяващ дигиталната топография на енергийния гигант. Тъй като изследването е насочено към обект със силно ограничен достъп, част от критичната инфраструктура на страната, Стоянов търси различни подходи за достигане и визуализиране на терена. Nature Morte включва фотография, видео, оперативни изображения от публични данни (сателитни и геоложки изследвания) и отпечатан триизмерен модел с фокус върху инфраструктурата на Източномаришкия въглищен басейн и неговата експлоатация. Проектът на Стоянов работи и с темата за публичността или евентуалното проникване както до критична инфраструктура, така и до достъпните данни за мащабния комплекс, засягайки ключови въпроси за енергетиката, икономиката, социалния ефект и екологичното въздействие.
КЪДЕ: Гьоте-институт (ул. Будапеща 1) до 30 юли с вход свободен

Били Матеева, Важни клечки, 2023, снимани от Яна Лозева © Swimming Pool и Били Матеева

КАКВО: Нови екологии. Третата и последна изложба към проекта на Swimming Pool продължава да тълкува по-разширено понятието околна среда като взаимовръзки между природни и създадени от човека елементи. Били Матеева, Елена Назърова и Мария Налбантова обръщат внимание на начина, по който употребяваме природата, било то в ритуален или политически контекст. Инсталацията на Назърова поставя въпроса за нашата връзка с живия свят, или по-скоро откъснатостта ни от нея. Светилище се обръща към човешката история на ритуални жертвоприношения и смирение. София Гранд Канал на Налбантова пък изследва репресивните практики, които застрашават едновременно свободата на обществото и екологичния баланс в заобикалящата ни природа чрез мегаломанските проекти за промяна на географията от 50-те години на ХХ век. Желанието да се обърне течението на реките или да се прокопае плавателен канал през целия град звучат налудничаво, но в края на 50-те години комунистите възнамеряват да направят точно това с разкопаването на Плавателен канал Панчарево-Павлово – малоумна мечта, вдъхновена от Сталинския план за преобразуване на природата с безвъзмезден труд. Дали случайно или нарочно, Били Матеева създава най-проникновената, забавна и мета работа в родното съвременно изкуство за 2023 и я представя в най-подходящия за целта ден (малко преди саморазправата на Зеленски с Радев). Важни клечки насочва към държавния протокол и на пръв поглед абсурдната му връзка с природата, като използва един банален жест на дипломацията, а именно поднасянето на венци за почит. Скрити зад нежността на цветята, човешките тела в инсталацията на Матеева се срастват с венците, за да образуват един хиперболизиран хибрид.
КЪДЕ: Swimming Pool (бул. Цар Освободител 10, ет. 5) до 10 август срещу 5 лева за вход

Ляво: Magdaléna Roztočilová, Портрет, 2017/ Дясно: Любен Петров, Пламъкът на…, 2023 © САМСИ

КАКВО: Телесен ум. Работите на Magdaléna Roztočilová и Любен Петров са обединени от проявленията на огъня. Вдлъбнатите и изпъкналите пламъкообразни участъци в скулптурите на дамата сa проявления на духовна субстанция с директна препратка към Светия дух. Според авторката, пламъците са символ на трансформацията на душата, на промените на нейните емоционални, умствени и психологически аспекти, водещи до дълбоко разбиране, себереализация, просветление и високо ниво на съзнание. Тази метаморфоза е свързана със себеоткриване, прошка, самоприемане, освобождаване от негативни мисловни модели, поведение в съответствие с висши ценности и натрупани знания. Връзката между творбите на двамата се открива и в силната споделена идея – съзерцанието върху любовта. Живописната серия Огън, следвай ме на Любен Петров е търсене на равновесие чрез съзнание за пречистване. Символ на това е огънят, който е метафора и за любовта. Изобразените персонажи са в абсолютна симбиоза, но могат да бъдат възприети погрешно като изпитващи болка и тъга. Произведенията представят следите от личните вътрешни пожари на авторите.
КЪДЕ: Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство (бул. Черни Връх 2) до 27 август срещу 3 лева за вход

КАКВО: 77 ½. Първата изложба в Топлоцентрала, копродуцирана по отворена покана, започва като изследване на женските обреди и ритуали в България, утвърждавайки достойнството и силата на женския свят и енергия отвъд консервативността на патриархалното общество в серия от фотографии, аудио, видео произведения и документация от пърформанс. 77 ½ са билките, които трябва да се съберат за зимата, като за последната половина няма име – тя е лек за мистериозна, незнайна болест. За авторките тази болест е тъгата, породена от тревогата и стреса на живеенето в днешния ден. Има ли лек за тъгата се превръща във въпрос, чийто отговор Искра Благоева и Valentina Sciarra търсят в телесното и духовното възстановяване на разкъсаните връзки с природата и общността. През последните две години художничките посещават различни места в страната, за да научат повече за събирането на билки. Работата им е продиктувана от вътрешния импулс да преосмислят нишките, които ни свързват с миналото и традициите в съвременността. Проучването им е лично пътешествие към себе си през дълбоките корени на родовата памет и наследството.
КЪДЕ: Топлоцентрала (ул. Емил Берсински 5) до 28 август с вход свободен

КАКВО: Генко Генков: Отвъд видимото. Седемнадесет години след последната му самостоятелна изложба приживе, СГХГ отбелязва стогодишнината от рождението на Генго Генков с две изложби. Ретроспективата в залите на градската галерия представя над сто творби на Гхудожника, създадени в периода от 1949 до 2005. Създал огромно количество картини с маслени бои върху платно и фазер и творби на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, Генков експериментира повече с графика и по-малко със скулптура, но маслената живопис остава негова запазена марка. Рисува много малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки и на личности, които са го впечатлили, оставя различни автопортрети и безброй пейзажи – не толкова реалистични, колкото визионерски, понякога здраво конструирани, друг път яростно експресивни, не рядко меланхолични, сътворени и с най-разпознаваемата огнена палитра, и с деликатни цветови съчетания. По време на изложбата всяка седмица в залите на СГХГ ще бъде представяна по една допълнителна творба.
КЪДЕ: Софийска градска художествена галерия (ул. Ген. Гурко 1, вход откъм ул. Княз Ал. Батенберг) до 6 септември срещу 4 лева за вход (или безплатно всеки втори и четвърти четвъртък от месеца)

КАКВО: Fragments. Бялата стена на Мetta се превръща в психеделично платно с портретите на Деси Баева от последната година. Главен елемент във всяка картина са фрагментите – парчета от колективно ДНК, обща история, микс от лица които виждаме всеки ден, плюс доза космически прах и мистерия (уха – бел.ред.). Портретите представят идеята, че именно жената е резервоар и пазител на мъдрост и информация, събирана хиляди години преди нас и ако се загледаме по-отблизо, ще успеем да видим всичките истории, изписани по нейното лице. Типично за артист, който обича да темите за духовността и всичко отвъд петте човешки сетива.
КЪДЕ: Metta (бул. Черни връх 47, Бизнес център Витоша, ет. 1) от 14 юли до 25 септември с вход свободен

ФЕСТИВАЛ ЗА ИНОВАТИВНО ИЗКУСТВО

КАКВО: 180°. Юбилейното издание на фестивала за иновативно изкуство отбелязва десетилетие на артистични процеси, колаборации, създаване на общности и разчупване на обичайните очаквания. За своята кръгла годишнина 180° акостира на няколко локации с музикални, визуални и театрални артисти от над десет държави, сред които България, Германия, САЩ, Бразилия, Чили и Индия. Програмата включва обещаващи и големи имена в сферата на експерименталните музика, танц, театър и визуални изкуства и започва със спектакъла Existinct на немския Ensemble Modern, преди да продължи със силна поредица от пърформанси на местни и чуждестранни артисти, обединени в три творчески екипа, за да представят интерпретациите си върху абстракната тема 42.
КОГА: 21-28 юли в Топлоцентрала (ул. Емил Берсински 5), Национален студентски дом (пл. Народно събрание 10), Лоф.тъ (ул. Черковна 28), Фабрика 126 (Бул. княгиня Мария Луиза 126) и други локации с вход свободен

ФИЛМОВИ БЛОКБЪСТЪРИ НА ГОЛЯМ ЕКРАН

Tom Cruise като Ethan Hunt в Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа на Christopher McQuarrie © Paramount Pictures/ Skydance/ Форум Филм България

КАКВО: Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа. Ethan Hunt (Tom Cruise) и колегите му антитерористи са по петите на ужасяващо ново оръжие, което (естествено) би застрашило цялото човечество, ако попадне в грешни ръце. Освен да се тревожи за бъдещето на света, Ethan трябва да се стяга и за битка със свои врагове от миналото и настоящето и смъртоносна надпревара около света. Лошото е, че според официалното резюме на сюжета Hunt трябва да прецени дали наистина мисията е по-важна дори от живота на най-близките му приятели и партньори, та ще видим кой ще умре, кой ще оцелее и какви други каскади освен прословутия вече скок с мотор от скала в Норвегия ни е приготвил. Иначе Cruise е холивудският актьор, когото не заслужаваме. Вместо да промотира напористо последната си невъзможна мисия, той удря едно приятелско рамо на другите юлски блокбъстъри (Индиана Джоунс, Барби и Опернхаймер), но и продължава да си рискува живота, за да прави вероятно най-зрелищните каскади в съвременното комерсиално кино. Помните ли сълзите от умиление на миналогодишния Топ Гън? Дори да убива с плитък сценарий, първата част на пълната разплата със сигурност ще е впечатляваща гледка за окото.
КОГА: От 14 юли в кината и IMAX

Cillian Murphy като J. Robert Oppenheimer в Опенхаймер на Christopher Nolan © Форум Филм България

КАКВО: Опенхаймер. Съдейки по трейлърите и всички предварителни материали, CHRISTOPHER NOLAN режисира с размах екранизацията по забележителната биография на Robert Oppenheimer – онзи енигматичен гений на теоретичната физика, който изпада в парадокса да рискува унищожение на света, за да го спаси. Създаден по феноменалния Pulitzer-oв бестселър АМЕРИКАНСКИ ПРОМЕТЕЙ на Kai Bird и покойния Martin J. Sherwin, филмът за създателя на атомната бомба блести и с брутален актьорски състав – Cillian Murphy в титулярната роля на J. Robert Oppenheimer, Emily Blunt като съпругата му Katherine Kitty Oppenheimer, Matt Damon като директора на проекта Манхатън генерал Leslie Groves Jr., и Robert Downey, Jr. като Lewis Strauss – архиврагът на Oppenheimer и основен виновник за неговото преследване и набеждаване за комунист и руски шпионин. Кой още е вътре? Florence Pugh, Benny Safdie, Rami Malek, Kenneth Branagh, Dane DeHaan, Alden Ehrenreich и Matthew Modine.
КОГА: От 21 юли в кината и IMAX

Ryan Gosling (Ken) и Margot Robbie (Barbie) в Барби на Greta Gerwig © Warner Bros./ Александра филмс

КАКВО: Барби. Все още не можем да се ориентираме достатъчно добре за какво точно ще става въпрос в сюжета на Барби, но няма как да изпуснем филма на Greta Gerwig (Франсис Ха, Малки жени) най-вече заради попкултурните мемета с Барбенхаймер, предстоящшите такива след премиерата и надеждата, че ще извади нещо интересно от пластмасовата история на господина и госпожата.
КОГА: От 21 юли в кината и IMAX