BOYSCOUT BOOK CLUB: 12 супер книги от юни

Мислите, че българските издателства са минали на летен режим и пазят най-очакваните си книги за есента? Нищо подобно, юнската среща на Boyscout Book Club регистрира точно дузина интересни заглавия, които влизат мигновено в плажния списък със задължителни четива – шпионски Pulitzer-oви лауреати с предстоящи HBO екранизации (Съпричастният), популярни книги с вече осъществени такива (Пороците на Токио), миналогодишният Booker, роман за секса от Jonathan Littell, алкохолизмът на Jack London, произходът на тоталитаризма според Hannah Arendt, Европейската награда за литература на 2020 и други претенденти от стария континент, носталгични оди за БГ прехода и изгубеното поколение, италиански дебюти и други. Ето какво четем:

СЪПРИЧАСТНИЯТ на Viet Thanh Nguyen (Кръг, с превод от Майре Буюклиева и корица на Ина Христова)

Историята: Анонимен млад мъж действа като къртица на комунистите в ешелоните на тайната полиция в Сайгон. След като през 1975-а градът окончателно пада под напора на Виетнамската народна армия, той е евакуиран в САЩ, където продължава да събира информация за своите хора в сформираната в Лос Анджелис имигрантска общност. Като дете на бял и азиатка, човек с две лица, разказвачът без име е белязан винаги да вижда истината от различни страни. Но американският начин на живот допълнително ще го зарази и скоро принадлежността му към каузата и методите ѝ ще бъде разколебана. Понесъл вината за две ненужни убийства, шпионинът приема да се върне обратно в родината с надеждата да предпази един от кръвните си братя – негов политически противник. Там обаче тясната примка на миналото се затяга около настоящето и измъкване сякаш няма. Завладяващият шпионски роман на Viet Thanh Nguyen проследява бурните събития покрай окончателното изтегляне на американците от Виетнам в средата на 70-те, но и живота на първите виетнамски имигранти в САЩ, които още хранят илюзия да се приберат и да отвоюват миналото. Изпълнена с черен хумор и с познание за културните различия, книгата превежда през лабиринта на човешката природа и идентичността в момент, белязал световната история.
Защо да я прочетете: За да се подготвите навреме за предстоящия догодина лимитиран HBO сериал, който печели сериозно още на ниво трейлър с блестяща сценография и операторско майсторство, включване на Robert Downey Jr. с няколко (!) главни (отрицателни) роли и режисура на Park Chan-wook (Малката барабанчица на John le Carré). Дебютният роман на Nguyen печели американската награда Pulitzer със своя напрегнат сюжет и майсторското жанрово преплитане на трилър, черна комедия и социална сатира, позволило на Съпричастният да надскочи историческия си контекст и да изследва значими и актуални теми като непреодолимите културни различия между Изтока и Запада, тежестта на имигрантския живот, противоречията в човешката природа, търсенето на идентичност и силата на приятелството.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

СЕДЕМТЕ ЛУНИ НА МАЛИ АЛМЕЙДА на Shehan Karunatilaka (Лабиринт, с превод и предговор от Петя Петкова и корица на Peter Dyer)

Историята: Коломбо, столицата на Шри Ланка, 1990 година. След като се събужда мъртъв и вижда, че се е озовал в нещо като небесна канцелария, военният фотограф, журналист, закоравял комарджия, прикрит гей и атеист Maali Almeida решава сам да разследва убийството си и да открие кой го е предал. Но в страна, разкъсвана от кръвопролитна гражданска война, където сметките се разчистват с батальони на смъртта, с бомбаджии камикадзета и наемни главорези, списъкът на заподозрените е отчайващо дълъг. В задгробния живот, където гъмжи от призраци и духове, Maali разполага само с девет дни, за да намери начин да се свърже с единствените мъж и жена, които обича и на които може да разчита, и да ги насочи към скрити на тайно място снимки, способни да изобличат убийците му и да разтърсят Шри Ланка.
Защо да я прочетете: Заради хапливото остроумие и мрачна образност на Shehan Karunatilaka (Точен удар), които му спечелват миналогодишната награда Booker именно за Седемте луни на Мали Алмейда. Лабиринт просто отказват да издават слаби книги, а най-яркият представител на новата литература на Шри Ланка се доближава до Гогол с неговите Мъртви души, Булгаков  с Майстора и Маргарита, а също и до магическия реализъм на Salman Rushdie и Gabriel García Márquez.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ЕДНА СТАРА ИСТОРИЯ на Jonathan Littell (Колибри, с превод от Георги Ангелов и корица на Стефан Касъров)

Историята: Новата версия на Една стара история е разширен вариант на книга, издадена преди малко повече от десетилетие (2012) и преразгледана наново през 2018. В седем самостоятелни части, разказвачът излиза от басейн, тръгва по дълъг неосветен коридор и отваря някоя от вратите, преди отново да се върне в басейна. Зад всяка врата го очакват приключения, всяка води към различна реалност, в която той задоволява най-фундаменталните си желания и най-невероятните си фантазии. С педантична обстоятелственост и документална точност Littell изследва старата като света и вездесъща сексуалност в нейната връзка с насилието, подчинението, доминацията, злоупотребата, жестокостите и престъпленията, до които може да доведе.
Защо да я прочетете: И тук като в монументалния и ужасяващ роман Доброжелателните се спускаме в най-низките слоеве на човешката същност, които сякаш се отразяват до безкрай в галерия от огледала, и където витае духът на Georges Bataille и на божествения Marquis de Sade. Една стара история – нова версия е безспорно скандална, противоречива и шокираща книга, непрепоръчителна за прекалено добродетелни и свръхчувствителни читатели.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЦАР АЛКОХОЛ на Jack London (Нике, с превод от Димитър Подвързачов и корица на Андреа Попйорданова)

Историята: Публикувана за първи път през 1913, книгата на London е първата в американската литература, подходила дидактически към темата за алкохола. Авторът на Белият зъб и Дивото зове прави дисекция на алкохолната зависимост заедно с личен разказ за своя алкохолизъм – болест, която го съпътства цял живот. Цар Алкохол е и най-близкият текст до автобиография, който London оставя след себе си. Американският писател разказва за тежкия си живот като юноша, преживяванията си като пират, дълбоководен ловец на тюлени, скитник, побойник, златотърсач от Юкон и отпаднал студент, за да стигне като един от най-легендарните автори в световната литература.
Защо да я прочетете: Цар Алкохол е изумително честен и ярък разказ за живота нa London не само като пияница, но и като авантюрист и класически писател. Едновременно хумористично написан, но и с изключителна дълбочина и красота, романът е крайъгълен камък в американската литература с богато нюансирано и многопластово отношение към проблемите с алкохола в Съединените Щати. Анонимните алкохолици продължават да я препоръчват и до днес заради точните описания на вътрешния свят на зависимите, направете го и вие. 
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Нике и по-добрите книжарници.

ПРОИЗХОДЪТ НА ТОТАЛИТАРИЗМА на Hannah Arendt (Колибри, с превод от Камен Лозев и Ирина Васева и корица на Кирил Златков)

Историята: Oсновополагащият нехудожествен шедцовър на Hanna Arendt (1906-1975) излиза за първи път на български език в цялост и включва трите основни части: Антисемитизмът, Империализмът  и Тоталитаризмът. Най-ранният труд на американския философ, политолог и публицист от германски произход излиза през 1951 и предизвиква широка дискусия в научните среди с интерпретациите, които не се вписват в доминиращите парадигми. Arendt разглежда предпоставките за възникването и последвалия възход на антисемитизма в Европа през XIX век, пътя на новия империализъм от 1884 до началото на Първата световна война, появата на расизма като идеология и съвременното му приложение като идеологическо оръжие. Тоталитаризмът е дефиниран като нова форма на управление, която се различава от други форми на политическо потисничество като деспотизъм, тирания и диктатура. Съветският и нацисткият тоталитарен режим, анализирани паралелно, са определени като по-късна и зловеща трансформация на европейския колониализъм.
Защо да я прочетете: За да си научим още веднъж (или за първи път) уроците от историята и да не повтаряме старите грешки, ако имаме такъв капацитет, разбира се. Един от най-влиятелните политически мислители на ХХ век следва философия в университетите в Марбург, Фрайбург и Хайделберг, емигрира от нацистка Германия първо в Париж през 1933, а след това и в САЩ през 1941 и остава в историята с фундаментални творби като Айхман в Йерусалим и Човечеството в тъмни времена.
Колко струва: 40 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЛЯТОТО НА НЕУДАЧНИЦИТЕ на Галин Никифоров (Сиела, с корица на Дамян Дамянов)

Историята: Лятото не започва там, където за пръв път си чел Kerouac, Clancy и Burroughs, слушал си Frank Zappa, John Coltrane и Thelonious Monk. Нито пък когато за пръв път видиш полупрозрачната риза на Пепа от Б клас. Лятото не идва и когато за пръв път си се сбил по неясни причини. Не. Лятото идва, когато си поел към мечтите и не знаеш дали ще ги стигнеш. Но пък си осъзнал ролята си на чирак в живота и си намерил добра компания по пътя. Завинаги в ягодовите полета, недосегаеми и вечни – банда сополиви, рошави и мръсни, но истински сърцати младежи се гмурват в света, в който още няма компютри, четенето вечер на фенерче е задължително, играта на шах е въпрос на чест, шамарите от бащите се раздават на закуска, бюфетите са лукс, а първата любов предначертава всяка следваща въздишка. Павел, доктор Божко, Влади, Пирона, Гаро, Мариела и Пепа растат, влюбват се за първи път, влюбват се за седми път, отбиват военна служба, женят се, развеждат се, емигрират, следват, работят, уволняват ги, напиват се, изтрезняват, преуспяват и гладуват. Но никога не губят вяра, че дори и избеляло, детството няма да свърши.
Защо да я прочетете: Вдъхновен от Самотни състе­зания и Биплан в дъжда на Димитър Паунов, Лятото на неудачниците е онова въведение във вечността, от което всяко поколение се нуждае – книга за чупливите, мълчаливите и вечно пътуващите из мочурищата на десетилетията. Защото спиралата на времето е безкрайна и никога не знаем къде ще ни отве­де тя, нито кого ще срещнем по пътя си, нито дали някой ще ни държи ръката и ще ни обича, докато пътуваме. Важното е, когато човек се запъти към нещо, да има кой да му помаха за сбогом. Галин Никифоров (Тяло под роклята, Лисицата) пише своята балада за изгубеното поколение на прехода като горчиво-сладка и носталгична история за онези интелектуални битници, преживели бурята на промените. Романът на 2011 според 13 века България изтупва миналото от прахта и припомня за онези вечно влюбени в литературата, черно-бялата фотография, музиката, младостта и приятелството деца, които никога не порастват.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ЛИБРЕТО на Danijel Gatarić (Колибри, с превод от Ася Тихинова-Йованович и корица на Стефан Касъров)

Историята: Либрето е странно съчетание между изповедно четиво и поезия в проза – или, казано директно, истинско предизвикателство за обикновения читател, но и удоволствие за любителите на сложна литература. Сюжетът ни пренася в Испания по времето на работническите протести и борбите на Каталуния за независимост. Damir е мигрант от Босна и Херцеговина, който работи като охранител на фабрика за цигари. Влюбен е в мистериозно изчезналата Maria, във вавилонската богиня Ishtar и в Mozart. Мечтае да напише либрето за опера и живее в либретото на Вълшебната флейта. Machito е негов колега и приятел, танцьор и гей, чиста и наивна душа. Злият майор е негов началник и олицетворение на злото. Докато работи, обича и мечтае, Damir не спира да се пита кой e, какъв e, откъде e дошъл и какво го чака.
Защо да я прочетете: Заради любопитните препратки и стилистични провокации на този роман, съчетаващ едновременно фантазия и пародия. Либрето-то на сръбския писател Danijel Gatarić (стихосбирката Разглезеният Адам и романа Мъжеството на Зоран К.) е книга за човека в търсене на своята идентичност.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ПОРОЦИТЕ НА ТОКИО на Jake Adelstein (Ерове, с превод от Ивелина Минчева-Бобадова и корица на Виктория Видевска)

Историята: Jake Adelstein е единственият американски журналист, допуснат до пресклуба на Градското полицейско управление на Токио, където в продължение на дванадесет години отразява тъмната страна на Япония: изнудвания, убийства, трафик на хора, корупция и разбира се, якудза. Но когато последният му материал разкрива скандал, който отеква по целия път от улиците на Токио, напоени с неон, до излъсканите зали на ФБР и води до смъртна заплаха за него и семейството му, Adelstein решава да се оттегли. След това отвръща на удара. Пороците на Токио e силен поглед върху японската култура и блестящи мемоари за възхода на един млад репортер до опитен журналист с награда за главата си.
Защо да я прочетете: Гледали сте жестоката HBO екранизация от 2022? Екстра, значи може да се запознаете и с книгата, по която е направена. Все още не сте? Още по-добре, карайте последователно.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Ерове и по-добрите книжарници.

ГАРАТА на Jacopo De Michelis (Колибри, с превод от Юдит Филипова и корица на Чавдар Гюзелев)

Историята: Емблематичната Миланска гара е мощна като крепост, тържествена като мавзолей, загадъчна като египетска пирамида. Нейни обитатели са отритнати от цивилизования свят бездомници, наркомани, проститутки, бежанци. Оттук започват да се роят сюжетни линии, в чийто лабиринт De Michelis нито за миг не губи нишката на Ариадна – плетеница от мрачна реалност и неистово въображение, от минало и настояще, от влаковете с депортирани евреи по време на Холокоста през един призрак, кървави жертвоприношения в името на войнствено африканско божество и една зловеща жрица до загадъчно убийство и мистериозно съкровище, скрито в подземията на Milano Centrale. Един безкомпромисен разследващ инспектор с бурно минало на пънк музикант и с безпогрешен нюх на полицай среща млада доброволка в Център за грижи за маргинализирани хора, притежаваща странната дарба да прозира в чужди емоционални и мисловни дълбини. Двамата ще стигнат до дъното на подземните тайни, без да подозират за финалния обрат.
Защо да я прочетете: Corriere della Sera хвали дебютния роман на Jacopo De Michelis като разбиваща стереотипите революция в жанра на италианския трилър. Гарата е ярък кинематографичен роман, умело съчетаващ трилър и готика.
Колко струва: 28 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ПЕЯ АЗ, А ПЛАНИНАТА ТАНЦУВА на Irene Solà (Колибри, с превод от Венцислав Иков и корица на Капка Кънева и Теодор Мирчев)

Историята: Едно село високо в Пиренеите още пази спомена за семейни драми, вражди, преследвания и граждански войни. Но нищо не може да накърни красотата на планината, която съхранява историите, разказвани от поколение на поколение. Виждаме облаците, гръмотевицата, която поразява селянина поет Domenek. Чуваме Dolceta, която се смее, когато си спомня, че е била обесена за магьосничество. Запознаваме се със Sio, която сама отглежда двете си деца. В ушите ни звучат тромпетите на смъртта, възвестяващи неизменния кръговрат на живота.
Защо да я прочетете: Заради удивителното съчетание на легендите от каталонския фолклор с историите на тези, които живеят на място, отцепено от света и закриляно от планината. Поетично озаглавения магически роман на каталонската писателка и художничка Irene Solà (Язовирите) е ода за могъществото на природата, спечелила Европейска награда за литература през 2020.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

АЛЕКСАНДРИЙСКИ КРАРТЕТ на Lawrence Durrell (Лист, с превод от Иглика Василева и корица на Калина Мухова)

Историята: Улиците на Александрия миришат на похот, пот и прах, а сърцето ѝ е болно за любов. Мистичният град, основан преди двайсет и пет века от завоевателя Александър, е център на поредица от четири романа на британския писател Lawrence Durrell (Жюстин, Балтазар, Маунтолив и Клия), публикувани между 1957 и 1960. Всeки от тях разказва за едни и същи събития в града от гледна точка на съответния герой. Основен наблюдател е Дарли, който води записки за преломите в живота на тези, които обича и познава. В Жюстин, Балтазар и Маунтолив действието се развива в Александрия в навечерието на Втората световна, а между страниците на Клия отеква канонадата на вражеския флот в порта на града. В първия роман Дарли събира отломките на сърцето си след бурна афера, а в последния изцелената му душа отново открива любовта, но с друга жена. Героите в тази творба, както и образът на разказвача, са измислени и нямат никаква прилика с живи лица. Само градът е истински.
Защо да я прочетете: В свое интервю от 1959, Durrell описва основните идеи зад квартета като сближаване на източната и западната метафизика, основано на преобръщането на стария възглед за материалната вселена от Einstein и на същото, което Freud прави с концепцията за стабилната личност, довело до нова концепция за реалността.
Колко струва: 64 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.