BOYSCOUT BOOK CLUB: 12 супер книги от декември

Забавихме се доста с декемврийския Boyscout Book Club, но ще простите – наваксвахме с колосален и епично дълъг биографичен роман за бащата на атомната бомба, двойно по-кратък очерк за живота на вероятно най-известната мексиканска художничка, фундаментален труд на Ивайла Александрова за процеса срещу Вапцаров, сборник с разкази от британски пророк на настоящето, ненужно раздут детективски роман от поредицата за Cormoran Strike, японски пътеписи, шпионски трилъри и стари класики. Ето какво четем:

ОПЕНХАЙМЕР: АМЕРИКАНСКИЯТ ПРОМЕТЕЙ на Kai Bird и Martin J. Sherwin (Сиела, с превод от Деян Кючуков и адаптирана корица на Живко Петров)

Историята: Кой е бащата на атомната бомба? Pulitzer-овото изследване на Kai Bird и Martin J. Sherwin проследява живота на J. Robert Oppenheimer – харизматичният физик, който успява да се превърне в най-популярния учен в света след края на Втората световна, но и в знакова жертва на комунистическата истерия в САЩ в началото на Студената война. Бурният живот на Oppenheimer е огледало на американска история между двете войни и първите десетилетия на надвиснал ядрен апокалипсис – позабравен страх, който се промъква отново на цената през последната година покрай войната в Украйна. Над 800-страничното изследване на авторите проследява пътя на физика от главната роля в гигантския проект Манхатън за създаване на атомната бомба, през противопоставянето му срещу собственото му творение след бомбардировките над Хирошима и Нагасаки, призива му за международен контрол над ядреното оръжие, та чак до въвличането му в унизителен процес по обвинение, че е дългогодишен комунистически агент. Писана в продължение на четвърт век, впечатляващата биография на Oppenheimer се основава на хиляди документи от архиви и лични колекции в САЩ и чужбина, собствения огромен архив на физика в Библиотеката на Конгреса, безброй страници записи от десетилетия ФБР наблюдение, интервюта с близо сто от най-близките му приятели, роднини и колеги и други. Опенхаймер: Американският Прометей е подробен и безпристрастен портрет на забележителен ум, разкрил ядрената епоха, но и положил (неуспешни) усилия да премахне опасността от ядрена война и да овладее надпреварата в ядреното въоръжаване.
Защо да я прочетете: За да се подготвите подобаващо и максимално информирано за наистина мащабната IMAX/блокбъстър/ужасно красива екранизация на епохалната биография от режисьора Christopher Nolan в края на юли, който ангажира Cillian Murphy в титулярната роля, а също и Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Rami Malek и кой ли още. А и защото е наистина дяволски добра книга – Опенхаймер: Американският Прометей е една от най-добрите биографии за последните поне три десетилетия, а и въобще.
Колко струва: 40 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ОЛОВНА ТИШИНА. ИСТОРИЯТА НА ЕДИН РАЗСТРЕЛ на Ивайла Александрова (Жанет 45, с корица на Люба Халева)

Историята: Чудили сте се какво се случва с Ивайла Александрова след нейната предишна книга за трагичната участ на Райко Алексиев (Горещо червено от2008) и сценария за документалния филм Вапцаров. Пет разказа за един разстрел (2013) на режисьора Костадин Бонев? Журналистът от БНР и исторически изследовател на свободна практика продължава упорито и методично да отделя по десетилетие за всяко свое следващо разследване, последното от които е посветено именно на нови открития по делото Вапцаров в опит да отговори на въпроса защо тези истински преживявания е трябвало да бъдат скрити в десетилетия на амнезия. Отговорът на този важен въпрос се крие в монументално 770-странично изследване в жанра на документалния роман, който съдържа откъси от показанията пред полицията на други арестувани – всеки дава сведения срещу всеки с дати, часове, места, шифри, псевдоними, прякори, подривни действия, партийни задачи, получени пари, пренесени експлозиви. За първи път се публикуват и неизвестни досега показания на Вапцаров от устните му разпити. Но защо всичко е засекретено чак до 2011? Според Александрова, за да се прикрие предателството и да продължи процесът по героизиране на всички участници, започнал веднага след разстрела.
Защо да я прочетете: Елена Алексиева подчертава как Александрова не произнася присъди, нито контраприсъди, а оставя това на читателите. Най-голямото и важно постижение на тази книга е, че от дълбината на морето от факти действително се надига истината не само за конкретния случай, а и за самото понятие. Този разказ не ни казва нищо, което не знаем за човешката природа и в това е целият му ужас. В него Вапцаров не е нито монумент, нито случайна жертва, а човек, направил своя съзнателен избор и понесъл възможно най-тежките последствия от него. Младен Влашки пък определя изследването като изпълнено с научна точност и безпощадно спрямо всякакви манипулации, идеологизации или субективизации относно Вапцаров, неговия архив в паметта на българите и неговото творчество. Издаването му е просто дълг към българското себепознание. Изводът е само един: Оловна тишина. Историята на един разстрел е книга, която трябва да присъства в абсолютно всяка българска, а и световна библиотека.
Колко струва: 32 лева ОНЛАЙН от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

КАЖИ СБОГОМ НА ВЯТЪРА на J. G. Ballard (Изток-Запад, с превод и подбор от Огняна Иванова и корица на Деница Трифонова)

Историята: Сцена на разказите в този сборник са места по целия свят: Англия, Америка, Мексико, Франция и Китай. Подборът е направен така, че да представи различни страни от богатото творчество на автора на Небостъргач и Удавеният свят. В центъра на сюжетите са невероятни парадоксални истории, приличащи на сънища – философски проблеми и проблеми на свръхестественото и подсъзнателното, криминални случаи, пътуване във времето, смесване на различни измерения, пагубните последствия от използването на нови технологии, опасността от неудържимото консуматорство и много други. Ужасът в някои от разказите е сравним с Hitchcock-овия терор и звучи като продължение на Портретът на Дориан Грей на Oscar Wilde или някой от сюжетите на Ray Bradbury.
Защо да я прочетете: Заради отличните досегашни впечатления от всичко на J. G. Ballard (1930 – 2009), наричан не без основание пророк на настоящето и най-оригиналният английски писател на XX век. Един от най-ярките представителите на постмодернизма и новата вълна в научната фантастика е силно повлиян от художниците сюрреалисти и автор е на множество романи и разкази, част от които филмирани от режисьори като Steven Spielberg (Империя на слънцето от 1987) и David Cronenberg (Катастрофа от 1996).
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

ПЪТЕПИСЪТ НА ЕДИН КОТАРАК на Hiro Arikawa (Колибри, с превод от Маргарита Укегава и корица на Люба Халева)

Историята: Случайна среща на млад мъж с уличен котарак слага началото на предано приятелство. Между трийсетгодишния Satoru и бездомния Nana спонтанно се заражда дълбока привързаност и удивително взаимно разбиране. Непреодолими обстоятелства обаче принуждават Satoru да се раздели със своя питомец и да го повери в любящи ръце. Двамата тръгват да търсят достоен осиновител. С котешки нюх и проницателност, с хаплив хумор или добродушна ирония Nana увлича читателя в необичайно пътуване с предизвестен край към множество човешки души и съдби, към традициите на Япония и манталитета на нейните обитатели сред живописни пейзажи и затрогващи житейски сцени, впечатления и емоции.
Защо да я прочетете: Световният бестселър на Hiro Arikawa (Библиотечна война) е нестандартна притча за другарството, емпатията, верността и хармонията между мъдър котарак (интелигентен пътеписец с характер и чувствителни сетива) и неговия всеотдаен стопанин. Родената през 1972 писателка е сред най-интересните представители на съвременната японска литература, а Пътеписът на един котарак (2015) вече е гилмиран от режисьора Kôichirô Miki.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

СКИТНИК МЕЖДУ ЗВЕЗДИТЕ на Jack London (Лист, с превод от Димитър Подвързачов и корица на Виктория Николова)

Историята: Прототип на главния герой в класическия роман на Jack London е затворник, получил доживотна присъда заради участието си в железопътен обир. Ed Morrell е подложен на жестоки изтезания в тъмницата на Сан Куентин, но оцелява, а известни личности, сред които авторът на Мартин Идън и Белия зъб, се включват в кампания за освобождаването му. След излизането си от затвора Morrell се запознава с London и е чест гост в неговото имение. Скитник между звездите (1915) излиза седем години след освобождаването на затворника, останал в аналите с прозвището Човекът от подземията на Сан Куентин. За разлика от Morrell героят на London не участва в обир, а е професор по агрономия в Калифорнийския университет, който в пристъп на ярост убива свой колега и е осъден на доживотен затвор. Най-голямото му изпитание е усмирителната риза, но тъкмо заради нея намира начин как да избяга от ужасите и мъченията.
Защо да я прочетете: Писана преди повече от столетие, тази безсмъртна книга е сред най-добрите научнофантастични заглавия на ХХ век, която предизвиква млади (и стари) читатели с важни теми като преодоляването на пространството и времето, сблъсъка с насилието, жестокостта и бездушието. Най-новото ѝ издание у нас излиза с познатия превод на Димитър Подвързачов под редакцитята на Боряна Даракчиева.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

БУВАР И ПЕКЮШЕ на Gustave Flaubert (Колибри, с превод от Росица Ташева и корица на Стефан Касъров)

Историята: Попитали Salman Rushdie какво най-много харесва във френската литература. François Rabelais и Бувар и Пекюше. Защо? Защото това е един Flaubert, различен от онзи от Възпитание на чувствата или Мадам Бовари. Защото това е Flaubert на несериозното. Но на несериозното, скрито в самата същност на сериозните неща. Несериозното, което ни кара да се смеем, но и да се запитаме защо най-често сериозното ни кара да повдигнем иронично вежди и да се усмихнем дискретно. И обратно – защо и несериозното, гротескното, смехотворното, защо и човешката глупост и несръчност, и некадърност, и унинието, и обезсърчението ни вдъхват съчувствие? Бувар и Пекюше (1881) е едновременно комичeн и ужасяващо сериозeн роман, в който са представени всички области на човешкото знание – паметник на знанието, същински неопитомен роман и необикновена антология на комичното, белязана от изблици на безкомпромисен смях.
Защо да я прочетете: Прочутият основоположник на реализма във френската литература е всепризнат като неотстъпчив стилист, прекарал професионалните си дни в търсене на точната дума. Публикуваният посмъртно сатиричен роман на Gustave Flaubert (1821-1880) e капиталното творение на френската литература.
Колко струва: 27 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ФРИДА на Hayden Herrera (Кръг, с превод от Красимира Джисова и корица на Милена Вълнарова)

Историята: Коя е Frida Kahlo? Самоука, надценена художничка или истински талантлива, образована жена, която грижливо изгражда своя образ пред света? Как и защо започва да рисува? Откъде черпи вдъхновение и идеи? Каква е ролята на народната култура на Мексико в творчеството й? Какви по същество са нейните сложни отношения с Diego Rivera? Култът около безспорно е една от най-забележителните жени на ХХ век започва да се изгражда още докато е жива. Frida Kahlo e загадъчна и противоречива личност, която остава мистериозна загадка дори за своите познати. Hayden Herrera превръща своята докторска дисертация в изчерпателна биография, базирана на писма и дневници на художничката, които стават публично достояние за първи път, преводи от испански книги и статии и интервюта с десетки хора, познавали или свързани с Kahlo по някакъв начин. Освен да създаде психологически портрет на художничката, авторката илюстрира и сложния културен климат на Мексико, барабар с неустойчивостта и патоса, с които се отличава животът в тази страна – мъчителна смесица от нищета, гордост и блянове.
Защо да я прочетете: Първата пълна биография на Kahlo е в основата на наградения с Оскар едноименен филм със Salma Hayek в главната роля. Но докато екранизацията от 2002 минава по повърхността на основните житейски събития в богатия и драматичен живот на Kahlo, книгата на Herrera е пълнокръвна дисекция на нейната космополитна личност, творчество, противоречия и огромни изпитания.
Колко струва: 30 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

СИРАК Х на Gregg Hurwitz (Benitorial, с превод от Любомир Мартинов и корица на Биляна Славкова от Kontur Creative)

Историята: Мъжа отникъде е легенда, която се разказва само шепнешком. Слуховете гласят, че в наистина безнадеждна ситуация той ще ви отърве дори от най-опасните ви врагове, без да иска нищо в замяна. Има само едно условие: да предадете номера му на друг нуждаещ се, на когото той да предостави услугите си. Всъщност това не е никаква легенда. Evan Smoak е човек с умения, ресурси и лична мисия да помага на хората, които няма към кого друг да се обърнат. Също така е човек с opasno минало. Избран още като дете, отгледан и обучен в секретна програма, разработена да създава съвършени професионални убийци, Evan (Сирак Х) и е използвал всичко научено, за да изчезне. Но сега някой със същите умения и подготовка е по петите му. Някой, който познава Сирак Х, започва да го настига и смята да използва единствената му слабост – работата му като Мъжa отникъде, за да го открие и елиминира.
Защо да я прочетете: Заради репутацията на сценариста и писател Gregg Hurwitz като талантлив автор на шпионски трилъри и бестселъри, сред които и Сирак Х. The New York Times описва първия роман от въпросната поредица като пристрастяващ меланж от енергията на Jason Bourne и Jack Reacher.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Benitorial и по-добрите книжарници.

НОЩНИЯТ УПРАВИТЕЛ на John le Carré (Колибри, с превод от Венцислав К. Венков и корица на Стефан Касъров)

Историята: Първоначално триъгълната търговия е представлявала обмен роби>меласа>ром. В Нощният управител далаверата е осъвременена на оръжия>кокаин>изпрани пари. Фокусът върху международния стопански обмен на сивия пазар провокира чудене какво ли всъщност прави вашият любезен банкер с изкараните с честен труд спестявания, които сте му поверили. John le Carré (1931-2020) се откъсва за момент от сюжетите на Студената война, за да предложи сложна плетеница от правителствена корупция, оръжейна търговия и междуличностни интриги, в която едва доловимите граници между бизнес и правителства и между политика и престъпност се размиват почти до безсмисленост. На фона на поредната увлекателна тема (търговията с оръжия) авторът извайва и образа на интригуващ нов герой: бивш британски военнослужещ, преквалифицирал се в нощен управител на хотел.
Защо да я прочетете: Заради елегантния стил, умело заплетената фабула и остроумния диалог, които бележат всеки роман на едно от най-уважаваните имена в света на шпионския трилър (Най-търсеният човек, Изменник по вкуса нии знаменитата трилогия Карла, включваща романите Дама, поп, асо, шпионин, Достопочтеният ученик и Екипът на Смайли). А и за да си припомните основата на едноименния минисериал на Susanne Bier от 2016 с Tom Hiddleston, Hugh Laurie и Olivia colman.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

VUTA NUOVA на Bohumil Hrabal (Колибри, с превод от Васил Самоковлиев и корица на Иво Рафаилов)

Историята: Втората книга от автобиографичната трилогия на Hrabal (включваща още Сватби в къщата и Пролуки) разказва за неговия живот през погледа на съпругата му Eliska (по прякор Pipsi). Написан без точки и запетаи, сякаш за време, колкото едно дълбоко поемане на дъх, Vita Nuova е своеобразен монолог, в чийто център са писателската страст на Hrabal и митичният му бохемски живот в годините, когато се утвърждава като един от най-любимите и авангардни чешки писатели. Събрал стари и нови истории в неспирен поток от образи, Vita Nuova отново дава възможност да надникнем в забавното огледало на писателя, в една колоритна интелектуална и артистична среда, в която въпреки натиска на социалистическия режим духът успява да остане свободен.
Защо да я прочетете: За да се подготвите за третата последна книга от трилогията (Пролуки), която предстои да излезе идните месеци. Бохумил Храбал (1914-1997) е колос на чешката литература, който очарова със своя характерен стил на вълшебно опоетизиране на делничното, дори и на грозното, и на разглеждане на индивидуалната, на пръв поглед банална история в контекста на цялостната панорама на сложната и често пъти безпощадна историческа епоха.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ПУРПУРНА МРЕЖА на Carmen Mola (Кръг, с превод от Анелия Петрунова и адаптирана корица на Наталия Чайкина)

Историята: Испанската литературна сензация се завръща на българския книжен пазар с второ заглавие от поредицата за детектив Elena Blanco. Симпатична почитателка на правилата и караоке баровете има тайна, която крие от своите колеги – нейният син е бил отвлечен преди осем години и макар да не е спирала да го търси, Blanco така и не попада на следа… досега. Оказва се, че Lucas е превърнат в машина за убиване от жестока престъпна групировка, известна като Пурпурната мрежа. В сложното разследване на криминалната организация детектив Blanco трябва да се изправи срещу призраците от своето минало, но и срещу истини, за които не е готова.
Защо да я прочетете: Третата книга от поредицата La nena (Момичето, 2020) се очаква на български отново с логото на Кръг. Първоначално анонсирана като трилогия, заради огромния си успех детективската серия за Elena Blanco ще се сдобие и с четвърта част – Las madres (Майките), която ще се появи на испански през тази година.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

МАСТИЛЕНОЧЕРНО СЪРЦЕ на Robert Galbraith (Колибри, с превод от Надя Баева и адаптирана корица от оригиналното английско издание)

Историята: Съавторка на нашумяла анимация е преследвана онлайн от загадъчна личност, която се подвизава под псевдонима Аnomie. Обезумяла от тревога и с неугледен вид, Edie Ledwell нахлува в детективската агенция на Cormoran Strike и Robin Ellacott, търсейки съдействие, за да разкрие кой в действителност я тормози. Убедена, че агенцията не е в състояние да помогне, Robin отпраща отчаяната посетителка. Няколко дни по-късно Edie е поразена с електрошокова палка и убита в гробището Хайгейт, където се развива и сюжетът на анимацията Мастиленочерно сърце. Наети да установят самоличността на Anomie, двамата детективи попадат в сложна мрежа от фалшиви онлайн профили, заплетени делови интереси и семейни конфликти, които им налагат да напрегнат дедуктивните си способности и да се изложат на неочаквани и ужасяващи опасности.
Защо да я прочетете: Подобно на предишния роман от поредицата за Cormoran Strike, Мастиленочерно сърце е заплетена (и ненужно раздута до повече от хиляда страници) мистерия от авторката на Harry Potter под псевдонима Robert Galbraith (Зовът на кукувицата, Копринената буба, В служба на злото, Смъртоносно бяло и Тревожна кръв), която разчита на химията между двамата основни герои и постоянната дилема дали ще го направят или не.  
Колко струва: 36 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.