Guy Bourdin, Helmut Newton и Angelo Marino в Берлин

Charles Jourdan, Spring 1976 © Guy Bourdin Estate, 2017/ Courtesy Louise Alexander Gallery

Само фондацията на Helmut Newton може да предизвика онзи добре контролиран и масивен културен оргазъм със скромната новина, че възнамерява да открие първата по рода си групова изложба на двама от най-любимите покойни артисти на Boyscout в компанията на един от по-добрите съвременни фотографи в света. Мащабната експозиция Guy Bourdin. Image Maker/ Helmut Newton. A Gun for Hire/ Angelo Marino. Another Story представя най-легендарните кадри на споменатите изключително влиятелните модни фотографи, за да отбележи забележителната им артистична визия и все по-актуално наследство, което не е спирало да вдъхновява голяма част от съвременните фотографи.

Vogue Paris, May 1970 © Guy Bourdin Estate 2017/ Courtesy Louise Alexander Gallery

Guy Bourdin и Helmut Newton са най-големите независими един от друг революционери и артисти в модната фотография на ХХ век. И двамата са звезди от най-силните години на Vogue Paris, отговорни за по-голяма част от най-влиятелните фотографии и кампании за по-добрите модни къщи на своята епоха. И макар по онова време основното им поле са изява да е съсредоточено предимно по страниците на френското списание, Bourdin и Newton снимат сесиите си през авангардната си гледна точка и с доста симпатично и саркастично чувство за хумор. Неслучайно, и двамата предизвикават възприетите естетични традиции и принципи, за да постигнат онзи типичен блясък извън на рекламата и модните фотосесии извън своето време, който определя красноречивото понятие за радикален шик.

Ляво: Thierry Mugler, Milan, 1998/ Дясно: Mario Valentino, Monaco, 1998 © Helmut Newton Estate

Пикът на фотографската им кариера в парижкия Vogue е през 70-те години на ХХ век. И докато Helmut Newton снима реклами за колекциите на Chanel, Yves Saint Laurent, Thierry Mugler, Mario Valentino и Blumarine, Guy Bourdin е ангажиран от Versace, Ungaro, Chloe, Chanel, Yves Saint Laurent и най-дългогодишния си клиент – френската марка за обувки Charles Jourdan. Германецът обича да се нарича със самоироничното определение gun for hire, с което са подписани и посмъртните му изложби в Монако и Берлин през 2005. Част от кадрите в тази селекция се завръщат отново по стените на едноименната фондация в Берлин, за да бъдат изложени паралелно с енигматичната и много сюрреалистична работа на прословутия му френски колега.

Ляво: Another Story, Week 7, Eze sur Mer, 2014/ Дясно: Another Story, Week 44, Cagnes, 2014 © Angelo Marino

Интимната малка зала June’s Room във Helmut Newton Foundation е запазена за приятели и колеги на семейството като бившия асистент на покойния германец Angelo Marino, който продължава да работи с вдовицата на Newton June (известна и като Alice Springs). Another Story на Marino е еклектична селекция от iPhone кадри на непосредствената околност и нещата, който снима от дома си в Кан до работното си място в Монте Карло.

Груповата изложба Guy Bourdin. Image Maker/ Helmut Newton. A Gun for Hire/ Angelo Marino. Another Story е от 1 декември до 13 май в берлинския музей на Helmut Newton Foundation. Входът е 20 лева. Повече информация за събитието и галерията има тук.