Inverted превръща Range Rover Classic в скъп електромобил

Все по-дълбокото навлизане на електромобилите гарантира порадични срещи не само с (ретро)футуристично обновени класики (като Hyundai Grandeur), но и с луксозни версии на обичани аристократични легенди.

Inverted е поредната компания, която трансформира стари автомобили в луксозни електрически restomod-ове (restore&modify – реставрирай и модифицирай). Създадената през 2021 английска компания съчетава силната любов на своя създател Harry Millington към класическия Range Rover от 70-те и 80-те със стремежа му да намали своя въглероден отпечатък.

Отделяйки няколко години за проучване и развитие на своя бизнес, Millington представя Range Rover Classic EV – модел #001, базиран на оригиналната и много сурова версия на популярния всъдеход от началото на 70-те, когато все още е чисто функционален автомобил с две врати, преди да потъне в лукс (като днес).

Освен да подмени оригиналния бензинов V8 агрегат с 80-киловатчасова рециклирана батерия и електромотор на Tesla и да обнови механиката в ходовата част така, че да постигне еквивалент от 450 спирачни конски сили (три пъти повече от оригиналния V8), компанията подменя спартанския интериор с луксозни материали в духа на автомобила, без нищо прекалено или твърде модерно в разрез с оригиналния силует и дизайн на Range Rover Classic.

Така де, ателието на Inverted се описва като чувствително към стила на вечната класика, но модерно в подхода за нейното обновяване и намаляване на въглеродния отпечатък. Седалките, таблото и багажника са тапицирани с материали като Мока кожа от шотландския производител Muirhead и вълна от Harris Tweed (разбира се). Техническите спецификации на автомобила споделят и неговата подобрена шумоизолация, подгряване на седалките, задна камера, климатична система, централно заключване, сериозна аудио система, USB изходи за зареждане на джаджи и вградени системи Apple CarPlay и Android Auto.

Всички подобрения по шасито, окачването, кормилната и спирачната системи са направени, за да се овладее новата мощ (от 0 до 100 км/ч за около пет секунди, почти колкото Range Rover L460 от 2022). Средният пробег е около 320 километра, а батерията може да се зарежда и бързо. Задвижването 4х4 също е запазено, което означава същите възможности да се катери и покорява трудни терени като своя дядо от 1970.

И докато #001 е много красив пример какво може да се случи с един от най-ранните Range Rover-и с две врати, Inverted предлага обновяване и на класики с четири врати или тези с дълга база. За да подсигури тяхната ексклузивност, компанията на Millington обещава да обновява до шест Range Rover Classic-и на година според личните изисквания на бъдещите им собственици, да ги доставя за период между 12 и 18 месеца и да ги продава на цени от 225 хиляди паунда (преди данъците).