BOYSCOUT BOOK CLUB: 7 супер книги от април

Постоянно увеличаващата се редичка с книги за четене в комбина с някои доволно привлекателни предстоящи заглавия подтиква да сме една идея по-избирателни и скромни на последните няколко срещи на Boyscout Book Club. Април стоварва преиздадени дебели библии (Murakami, Auster), но и много интересен носталгичен поглед назад с винаги искрения Frédéric Beigbeder, чудесна кримка на John Banville, прочувствени човешки разкази на кипърски адвокат, изобретателна биография на баща от неговата дъщеря, екотероризъм, Nietzsche като нарвал и други истории. Ето какво четем:

БАРАЖ СРЕЩУ АТЛАНТИКА на Frédéric Beigbeder (Колибри, с превод от Красимир Петров и корица на Стефан Касъров)

Историята: Повече от десетилетие след Един френски роман, бравурният разказвач Frédéric Beigbeder отново се заема да осмисли своето битие, белязано от чара на носталгията. Веднъж френският писател случайно вижда във витрината на галерия картина, която привлича вниманието му: фотьойл с тапицерия на райета на верандата на хижа, поставен пред работна маса с мастилница и перо на фона на екзотичен плаж. Купува картината, а после изведнъж си спомня: това е Аркашонският басейн с нос Фере, където живее неговият ексцентричен приятел Benoît Bartherotte. Този спомен го връща назад във времето и обратно към хижата и дигата на своя приятел, за да пише. Така миналото се завръща, за да се превърне в защитна преграда срещу настоящето. В Бараж срещу Атлантика, френският писател се връща към едно вече окончателно отминало време, белязано от маргинални и големи любови, бунт срещу травмите от детството и себеопознаване в постоянния делириум на всевъзможно опиянение. Единственият лек срещу самотата си остава любовта, която, дори остаряла, дори изхабена и изморена, си остава любов.
Защо да я прочетете: Заради решението на язвителния до болка критик и неуморен бунтар Beigbeder (Любовта трае три години, Живот без край) да оформи повестванието с кратки фрази подобно на вълни, които нахлуват в ума му и се изливат върху страниците в размисли за писателския труд и за неуморното търсене на мимолетния като желанието творчески порив. Но и заради искреното писане за любовта, завръщането към корените и постоянното търсене на пристан след 50-те – разбира се, черпейки пикантен хумор, ексцентрични равносметки и хапливи анализи на съвременното общество от своя елегантен ум.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

АПРИЛ В ИСПАНИЯ на John Banville (Лист, с превод от Иглика Василева и корица на София Попйорданова)

Историята: April Latimer е убита от брат си, който в последните часове преди да отнеме живота си признава за поредица от кръвосмешения в семейството – еднa от най-влиятелните и опасни династии в политическия живот на Ирландия. Бащата на приятелката й Phoebe я среща жива години по-късно в испанския град Сан Себастиан. Phoebe пристига заедно с инспектор Strafford, за да потвърди самоличността й. По петите им обаче тръгва и наемен убиец.
Защо да я прочетете: Заради виртуозно ваещите се изречения и способността да проникват дълбоко до най-съкровенната мотивация на героите. Вторият детективски роман на ирландския носител на Букър под собственото му име (след поредицата за патолога д-р Quirke, публикувани под псевдонима Benjamin Black) смесва сюжетните линии от новелите на Black и миналогодишната Сняг, продължавайки героите и събитията от финала на Елегия за Април (Black) с инспектор St John Strafford (Сняг) четири години по-късно в слънчева Испания.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ДЪХЪТ НА БЛИЖНИТЕ на Antonis Georgiou (ICU, с превод от Ирина Алексиева и корица на Стоян Атанасов от Kontur Creative)

Историята: Този сборник на Antonis Georgiou е важен заради темите и социалните проблеми, често изтласквани в периферията на нашето внимание. Роденият в Лимасол кипърски писател преплита самота и отчуждение, очертавайки пътеките на вътрешните ни несигурности. С истории за несправедливости, неразбиране и недостойно отношение към другия, в чиято основа неизменно е заложена частичка от драматичната история на Кипър, Georgiou рисува жива картина на най-потайните кътчета на човешката душа. Животът е хубав, но и труден, много труден, за някои хора непоносим. Наблюдавам ги и изпитвам необходимост да пиша за тях, за онези, които усещам близки, все едно къде в пространството се намират. Пиша с надеждата, че животът им няма да остане невидим, за да може болката и малките им радости да не бъдат пренебрегвани, но заедно с това и за да може обществото, системата, която подхранва, възпроизвежда и поддържа ценностите, стереотипите и предразсъдъците, причиняващи тази болка, тази агония, а понякога и смъртта на толкова много наши ближни, да не останат слепи и неосъзнали тяхната съдба.
Защо да я прочетете: Верен на склонността си да извежда на преден план трудностите и предизвикателствата пред отритнатите и маргинализираните, Georgiou (Албум с истории) е искрено съпричастен към съдбата на героите от всеки разказ. От чувствата на нещастната съпруга, обречена да понася тормоза и униженията, на които я подлага съпругът ѝ, до възрастна дама, която в самотата на дните си размишлява върху забранените си чувства към друга жена, останали далеч назад в младостта ѝ, сборникът на кипърския адвокат е емоционално преживяване за чувствителни натури. Дъхът на ближните е книга за всички, които намират макар и малко време да се вгледат в близките и непознатите около себе си, да съизмерят проблемите си с техните и чрез катарзиса на съпричастността и човещината да се почувстват живи. Не можем да не споменем и блестящия превод на Ирена Алексиева – един от малкото родни специалисти по кипърски диалект.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

АКО НИЦЩЕ БЕШЕ НАРВАЛ на Justin Gregg (Обсидиан, с превод от Милко Стоименов и корица на Николай Пекарев)

Историята: Само блестящ учен и етолог като Justin Gregg може с такава лекота да преобърне всичко, което сме знаели за човешкия интелект. Дали ние, хората, нямаше да живеем по-добре, ако бяхме нарвали? Или някой друг, не толкова умен вид. Дали много от провалите и грешките на Хомо сапиенс не се дължат на удивителния и изключително сложен човешки ум? Уникалните ни способности – да говорим, да разбием атома, да летим в Космоса – не ни правят по-щастливи или успешни от еволюционна гледна точка в сравнение с други биологични видове. Животните нямат нужда от успех, не се избиват взаимно и не унищожават планетата. Нещо повече, знаете ли, че котаракът Orlando избира печеливши акции на борсата много по-ефективно от опитни брокери, sлоновете обичат да си пийват алкохол, гълъбите откриват поразени от рак тъкани по-точно от рентгенолозите, a пчелите боравят с топчета като истински футболисти? Колкото и невероятно да звучи, тези факти са резултат от съвсем реални научни експерименти. И те трябва да ни накарат да се замислим дали да не променим нещо в действията и поведението си, за да опазим Земята, на която всички живеем.
Защо да я прочетете: Заради чудесната идея на Gregg да изследва и сподели какво разкрива интелектът на животните за глупостта на хората. И заради задаването на редица екзистенциални и морални въпроси, които вървят ръка в ръка със смеенето на глас на почти всяка страница. Guardian хвали тази необикновена книга таланта на Gregg да предлага сложни и противоречиви решения на философски и етични въпроси по уникално забавен и лесен за възприемане начин.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Обсидиан и по-добрите книжарници.

ПЪРВА КРЪВ на Amélie Nothomb (Колибри, с превод от Светла Лекарска и корица на Стефан Касъров)

Историята: Amélie Nothomb не успява да се сбогува със своя баща, който умира от сърдечен удар в началото на пандемията през 2020. Прави го по-късно с Първа кръв, почитайки белгийския дипломат от кариерата и превръщайки своето трагично събитие в силна литература. Под формата на разказ на самия Patrick Nothomb дъщерята разказва живота му от дете до първия му дипломатически пост и свързаните с него събития. Разказва и за рода му, без да спестява нищо – надменния дядо, отсъстващата майка, жаждата и глада, ледената зима в Ардените. Прави го с любов и хумор, с уважение и ирония, с всичко онова, което характеризира тази неизчерпаемо изобретателна и жизнена писателка. В края на книгата, когато Patrick, който припада при вида на кръв, се оказва хладнокръвен свидетел на кървава баня, Amélie Nothomb заключава с думи, подходящи и за мото на цялата книга: Никога не трябва да се подценява яростното желание да оцелееш.
Защо да я прочетете: Трийсетият роман на Amélie Nothomb (Жажда, Хигиена на убиеца, Изумление и трепет) е различен от всичко, което е написала досега. Нейната истинска смелост се таи в разнищването на собственото й минало и в непосредствения разказ в първо лице, единствено число, който приковава вниманието и й позволява да стигне до най-дълбоките пластове на човешкото его. Навярно най-личният и вълнуващ роман на белгийската писателка е удостоен с награда Рьонодо (2021) и Европейската награда Стрега (2022).
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ОЛИВ КИТРИДЖ ОТНОВО на Elizabeth Strout (Кръг, с превод от Диляна Георгиева и корица на Мила Янева-Табакова)

Историята: След огромния успех на първия роман от 2009, отличен с Пулицър и екранизиран като HBO минисериал с Frances McDormand в главната роля, Elizabeth Strout издава продължението на Олив Китридж през 2019. Действието в Олив Китридж отново се развива непосредствено след това в първата книга, но новите истории са поднесени така, че прочитането на предишните не е задължително. Сюжетът ни връща в измисленото крайбрежно градче Кросби, щата Мейн. Пенсионираната учителка Olive вече е в залеза на живота си и именно през неизбежната ѝ равносметка американската писателка пречупва общовалидни истини за загубата, вината, самотата, скръбта и смъртта, но и за приятелството, подкрепата, прошката и обичта независимо от всичко.
Защо да я прочетете: Заради комбинацията от фин психологизъм и изключителна емпатия в изграждането на автентични и комплексни персонажи. Олив Китридж отново e дисекция на човешката природа, направена с мъдрост и остроумие, с тъга, но и с надежда. Тези семпли наглед, но всъщност многопластови истории за обикновени хора с необикновена издръжливост събират в себе си цялата почуда и тревога от живота. Почти болезнено въздействащи, но в крайна сметка жизнеутвърждаващи, те отново и отново питат възможно ли е изобщо да опознаем истински себе си и другите.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

АДАМ ПРЕДИ ГРЕХОПАДЕНИЕТО на Jean-Christophe Rufin (Колибри, с превод от Росица Ташева и корица на Капка Кънева и Неда Ангелова)

Историята: Освобождавайки животни от експериментална лаборатория в Полша през 2005, един екоактивист се забърква в убийствен заговор за спасяването на света. В търсене на изгубения рай, в който е живял Адам преди грехопадението, в желанието си да възстановят унищожената хармония, радикалните еколози от САЩ, Европа, Южна Америка ще се опитат да намалят свръхнаселеността на планетата с чудовищните средства на биотероризма. Срещу тях се изправи частната агенция Провидънс и двама бивши тайни агенти на ЦРУ. Животът на милиони човешки същества зависи от техния опит, интелигентност и изобретателност.
Защо да я прочетете: Jean-Christophe Rufin е изтъкнат френски лекар, пътешественик, дипломат, активист и преподавател по политически науки с колоритна лична история (баща на три деца, едно от първия си брак с рускиня и две от етиопка, с която се развежда два пъти и за която се жени три пъти) и издадени над 20 романа, удостоени с девет награди, сред които две Гонкур. Предвид тематиката на горната книга, многобройните интереси на този ренесансов човек очевидно включват и екологията и по-точно нейната тъмна (дълбока) страна, насочена към защитата на природата от хищническия човешки вид. Адам преди грехопадението преплита големите теми за екологията и човешките права по неподражаем начин.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.