Запознайте се с най-добрия (и най-скъп) Cayman в историята

Преди да почнем да се чудим кога Porsche ще обърне своя знаметит Cayman в електричка (най-вероятно по-скоро, отколкото очакваме), можем да се насладим на последния звят с вътрешно горене, който се изстрелва директно начело с 718 Cayman GT4 RS – страхотна състезателна машина, която допълва и направо конкурира феноменалното 911 GT3.

Разбира се, освен прилики с директния атлет от юни са допълнени и от значими отличителни разлики. Когато 500 кoнски сили (368 kW) от високооборотния средно разположен двигател срещат 1415 килограма маса в ненатоварено състояние, новото Porsche 718 Cayman GT4 RS започва да препуска по невиждан до момента начин и се рекламира сам себе си като перфектно ирационален антипод на всички ограничения. Новият флагман на семейство 718 очевидно е създаден, за да впечатлява по-спортно настроените водачи с олекотената си конструкция (само 1415 килограма с пълен резервоар, но без друг товар), пъргава настройка на шасито и усъвършенствана аеродинамика.

Независимо дали се движи по тесни, виещи се планински пътища или затворени състезателни писти, 718 Cayman GT4 RS е крал на компактната гама автомобили със средно разположен двигател най-малкото защото изпреварва своя по-голям брат 718 Cayman GT4 с повече от 23 секунди в обиколките на Нюрбургринг-Нордшлайфе. Как го постига? Ами като взима 6-цилиндровия боксерен двигател с атмосферно пълнене, познат от състезателната и серийната версия на 911 GT3. Оборотите на този  двигател достигат до 9000 в минута, отделно е и с допълнително 80 коня (59kW) отгоре на своя предшественик.

Както всеки съвременен модел RS, и този използва трансмисията с двоен съединител на Porsche (PDK), който превключва през седемте си предавки мълниеносно бързо с пера на волана. Всичко това означава и невероятно ускорение: спринтът от 0 до 100 км/ч отнема само 3,4 секунди, а максималната скорост на седма предавка е 315 км/ч.

Освен по звука и характестиките на двигателя, новият Cayman се различава и на външен вид. Въздухозаборниците зад стъклата на водача и пасажера подобряват потока на входящия въздух и в същото време вкарват адреналин в пътуването с вълнуващ всмукателен звук точно до ушите на пътниците. Новото фиксирано задно крило (лебедова шия) и алуминиевите му опори обаче са тези, които остават в съзнанието, когато ми подмине пъргаво на магистралата.

Цената на новото Porsche 718 Cayman GT4 RS започва от 295721 лева с ДДС. Доставките започват през декември. Повече подробности има ТУК.