СЕЛЕКЦИЯ: Одеало с каубой на Tom of Finland от Carne Bollente

Разлистването на дебелите му хомоеротични албуми с мускулести мъжаги не е единственият начин, по който да почетем рождения ден на Tom of Finland – финландската попкултурна легенда, която щеше да празнува 103-и рожден ден на осми май, ако не беше покойник още от 1991.

Touko Valio Laaksonen продължава да бъде сериозно признат в родината си и навсякъде по света и неслучайно си има официален ежегоден празник на рождения си ден, а едноименната фондация отбелязва 100-годишнината на Том от Финландия с многобройни изложби и непрекъснати колаборации.

Секс-позитивната парижка марка Carne Bollente пък продължава да рови архивите му за смели и по-консервативни картинки и пуска нов тираж от разпродаденото вече веднъж одеало за дома (472 лева). Идеята e повече от очевидна и много мила: кой не иска да спи с Tom и неговия каубой, ушит в малка фабрика в САЩ и служещ за идеална завивка докато гледате Дружки или танцувате голи, но загърнати на Turn To Hate на Orville Peck? Като Buffalo Bill в Мълчанието на агнетатата, но в друг контекст.