Обновеният Hyundai Grandeur е шедьовър на ретрофутуризма

Не пишем често за Hyundai, но тoва започва да ни излиза леко през носа. След симпатичното електрическо и дизайн обновление на симпатичното Pony от 1975 преди няколко месеца, южнокорейската компания надскача себе си с още едно концептуално предложение от своята Heritage серия.

Предложение е меко казано, защото новият Hyundai Grandeur е порнографски щедьовър на ретрофутуризма. Доскоро мислехме, че сме видели всичко важно в restomod категорията за 2021 (като тази прелестна Testarossa), но електрифицираният прототип и възкресение на първия луксозен седан на Hyundai от 1986 просто е друго ниво.

Дотолкова, че да се чудиш къде си го виждал или искаш да го виждаш повече? В клип на покойния David Bowie, в следващия дистопичен филм на Edgar Wright (нов римейк на Бягащият човек), в някой гангстерски екшън на Takeshi Kitano или като луксозна и заплашително изглеждаща лимузина в Бенджи, Закс и Звездния принц? Тотално обновеният и модифициран Grandeur печели по точки със спиращия дъха начин, по който успява да изглежда едновременно модерен, ретро, футуристичен и тотално подходящ за игра на думи като завръщане в бъдещето.

Самата история на легендарния модел е повече от любопитна. Grandeur е разработен в тандем с Mitsubishi, които го предлагат под името Mitsubishi Debonair в Япония. Колегите им от Корея пък се надяват Grandeur да е конкурент на най-добрите модели на Daewoo и да се ревърне във флагман за Hyundai. И макат замисълът им за доминация да не успява много-много, осъвременената версия от 2021 доказва какъв страхотен дизайн език успяват да постигнат.

Инженерите на Hyundai запазват оригиналния квадратен профил и силует на оригиналния Grandeur от 1986, но го обновяват на правилните места по най-деликатния, но поразяващ начин: с хромирана радиаторна решетка, плоски плътни тасове и съвременни пиксел LED светлини и габарити, които повтарят правоъгълната тема в естетиката на автомобила.

За разлика от стария Grandeur, интериорът на новия електрически прототип е съвсем друга бира. Таблото е с вграден широкоекранен дисплей и саундбар и допълнителен вертикален панел за контрол на развлекателната система, климатика и други подобни. Озвучителната система пък е с 18 отделни високоговорителя и претенции да наподобява акустиката на концертна зала.

Подобно на една любима Lancia от тийнейджърските ни години, цялата тапицерия на новия Hyundai Grandeur е в червено кадифе, ярка алкантара и напа, които си пасват в нож в масло с металните и лъскавите черни акценти в интериора. Вкарани са и други луксозни екстри като скрито чекмедже за часовник, механичен лост за включване на предавки, които прилича на ускорител за изстребител, интериорни огледала върху покрива за постигане на Infinity ефект и дисплей ала виртуално пиано за контрол за звука, каквото и да означава това.

Нито дума за характеристиките на електрическия агрегат и максималния пробег, но на кого му пука? Само още един въпрос: кога можем да поръчаме?