Range Rover Velar е злобна сива котка

Показателно е как новият Range Rover Velar дебютира не на някое традиционно автомобилно изложение, а в реновирания съвсем наскоро London Design Museum в Кенсингтън. Не че Range Rover не са присъствали и друг път в експозиция в парижкия Лувър като пример за великолепен индустриален дизайн, но все пак говорим за глобална премиера на ново свръхлуксозно SUV, което се настанява удобно между Evoque и Sport в малкото семейство на Range Rover и в гаража на по-оправните мадами, футболисти и заможни клиенти. Съдейки по първите снимки и видеоклипове с новия Velar (кодовото наименование на оригиналния прототипи Range Rover от 1969), мястото му във въпросния музей на дизайна в Лондон е повече от оправдано. SUV-то на Land Rover изглежда като леко злобна и много заплашителна сива котка, подчинена на новата философия на марката и дизайн директора Garry McGovern да започват от формата и основната концепция, преди да намесят инженерите.

Така наречената философия на редукционизъм е кулминирала в страхотен и истински красив автомобил с панорамен покрив и невероятен силует, който ще се пласира като директен конкурент на Jaguar F-Pace от майчината компания Jaguar Land Rover. И докато F-Pace влиза заплашително в завоите, Velar е нещо съвсем друго като автомобилно изживяване на пътя и извън него. Футуристичният минимализъм се изразява в просторен интериор, който съчетава елегантната опростеност на елементите с най-добрите възможни материали, свръхмодерната информационно-развлекателна система Touch Pro Duo, супер тънките матрични лазерни LED предни фарове, изравнените с каросерията, изтеглящи се дръжки на вратите, детайлите в така наречения цвят Burnished Copper и големи автомобилни джанти за повече драматичност. Устойчивата тапицерия на седалките от текстил е алтернатива на кожата заедно с Kvadrat.

Както можем да се досетим, няма как компания като Land Rover да си позволи капризен луксозен SUV, който страда от липса на функционалност, дори напротив. Velar е наистина изтънчена и красива машина, която разполага с познататата проходимост на Land Rover върху всякакъв терен и се мята в завоите с пъргавина и успокояваща стабилност. Виновна за последните две неща е гамата от шест бензинови и дизелови силови агрегата (от екологичния двулитров дизелов двигател Ingenium със 180 конски сили до мощния трилитров бензинов двигател V6 с компресор суперчарджър и 380 конски сили) и 8-степенните автоматични трансмисии ZF с плавна смяна на предавките и задвижване на всички колела. Леката, здрава каросерия с високо съдържание на алуминий и всевъзможните системи за сигурност и внезапно спиране осигуряват изключително висока защита при сблъсък според най-строгите изисквания на изпитванията на удар в цял свят. На пръв поглед, Velar е най-елегантния и красив Land Rover, който може да се похвали и с икономичност на горивото заради по-доброто сцепление и аеродинамика от своите роднини. Въобще, страшен секс.

Повече информация за Range Rover Velar има тук. Автомобилът ще бъде пуснат в продажба през юли. Цените започват от 98980 лева без ДДС.