Най-дивото Ferrari Monza вече е разпродадено

Monoposto! Тази вълнуваща италианска дума (не че е нещо особено, просто всичко звучи по-добре на италиански, пример) описва най-новото и диво Ferrari Monza SP1, подчинено на правилото как всяко ново е добре забравено, но подобрено старо. Едноместната спортна красавица е първите два модела от серията за лимитирани специални автомобили Icona (как иначе – бел.ред.), предназначени най-вече за колекционери и редовните клиенти на италианската марка от Maranello.

Екстремното SP1 с леко тяло от въглеродни влакна с отварящи се нагоре врати го играе високотехнологичен състезателен болид от Формула 1 с духа на барчетите от златните 50-те (166 MM от 1948, а по-късно и 750 Monza и 860 Monza), който забравя за покрива и добавя много драма с липсата на предно стъкло. Инженерното предизвикателства с насрещната струя вятър е решено с патентовано виртуално стъкло под формата на панел, променящ траекторията на въпросната струя в опит за малко повече комфорт на самотния шофьор.

За щастие, убийствената аеродинамика не е груба, а напълно в тон с безупречната естетика на италианската компания. Предвид всичко останало, предпазните шлемове и каски изглеждат задължителни, а Loro Piana и Berluti се включват към серията с джентълменско облекло от гащеризони, ръкавици, шалове и обувки. Втората конфигурация на новата Monza, SP2, е далеч по-консервативна единствено заради мястото за мястото за пасажер, което е аналогично с шофьорското по отношение на дизайна и предлага същата емоция при препускане.

И двата автомобила се задвижват от базирания на 812 Superfast жесток 6,5-литров двигател с мощност от почти 800 кончета под капака – най-мощният агрегат на компанията от Maranelo, който позволява на двата автомобила да ускоряват от 0 до 100 км/ч за 2,9 секунди и от 0 до 200 км/ч за 7,9 секунди. Уви, едва ли някога ще усетим залепването на стомаха към гърба на седалката в този изумителен автомобил – предвидените за производство не повече от 500 бройки вече са продадени на най-сериозните приятели и почитатели на Ferrari.