BOYSCOUT BOOK CLUB: 12 супер книги от май

Дали заради 24 май, дали заради международния Booker на Георги Господинов и Анджела Родел, една трета от книгите в майския Boyscout Book Club са съвременна българска литература, посветена на писатели (Трифонов), пазители на последния дъх (Бимбалов), хора с прякори (Манов) и исторически събития през погледа на периферни герои (Кенаров). Иначе наваксваме с последния роман на Ian McEwan, разбираме причините за доброто име на Ta-Nehisi Coates зад Океана, попиваме емигрантски истории за покаянието, посягаме към нова румънска литература и се смеем с класически Woody Allen от началото на 70-те. Не забравяме и да прегледаме и минали BBC-та, преди да се засилим към пролетния панаир на книгата в търсене на добри отстъпки. Ето какво четем:

УРОЦИ на Ian McEwan (Колибри, с превод от Радосвета Гетова и корица на Иво Рафаилов)

Историята: Единайсетгодишният Roland напуска родителите си и екзотичната Либия, за да започне нов живот на 2000 мили от тях, напълно сам в интернат в английската провинция. Тук той ще получи първите уроци от живота. Освен заданията в клас и уроците по пиано, ще трябва да научи как да общува с другите и как да се справя с времето. Ще изпита и първата си силна и разрушителна любов. Години по-късно Roland, вече начеващ поет, изживява нов поврат в живота си, когато съпругата му го напуска при мистериозни обстоятелства и го оставя сам с няколкомесечното им бебе. Образът на главния герой се разкрива в играта на спомени, разсъждения, мечтания и реалност.
Защо да я прочетете: Заради характерния стил, изказ и повествование на тази емблема на постмодернизма и хуманизма в съвременната литература. Запознатите с биографията на британския интелектуалец и общественик Ian McEwan (Изкупление, На плажа Чезъл, Амстердам, Хлебарката) ще открият многобройни прилики с неговия собствен живот, а съвременниците на 74-годишния писател му ще преживеят отново големите събития, белязали XX век и първите две десетилетия на новото хилядолетие.
Колко струва: 31 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЕКСТАЗИС на Радослав Бимбалов (Сиела, с корица на Мартин Марков)

Историята: Рекламистът Радослав Бимбалов е доста продуктивен писател. Само година след сборника с разкази Млък, непримиримият общественик и силен коментатор се завръща с интимна и поетична проза от безпощадни коментари за съвременния свят. Михаил е невидим. Не може да го видите или да го усетите. Той идва от вляво – място, където спомените се запазват, но чувствата и имената бавно избледняват. Задачата му е да събира и съхранява последния дъх на умиращите хора. Но понякога дори вляво се случва нещо, което променя правилата завинаги. А кое е това, което може да победи смъртта и да обърка дори създателя? Кое е това място за дишане, без което животът би бил невъзможен?
Защо да я прочетете: Заради препоръката на Георги Господинов, който обича книги с усет към езика и хвали Екстазис заради изящно написаната и увличаща лична история сред чуждите истории за край.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ТАНЦУВАЩАТА С ВОДА на Ta-Nehisi Coates (Кръг, с превод от Владимир Германов и корица на Милена Вълнарова)

Историята: Hiram Walker е роден в плантация за роби в покварената и вече залязваща Вирджиния. Негов баща е собственикът на имението Локлис, а майка му е робиня, отдавна продадена в западните щати, където все още държат чернокожите във вериги. Без всякакви спомени за нея, момчето отраства под крилото на своя бял родител, но това не му носи свобода, а още по-голяма зависимост в редиците на несвободните. До деня, в който Hiram пада в бурните води на река Гус и оцелява по чудо. Тази среща със смъртта променя живота му завинаги, тъй като момчето открива своята суперсила и куражът да напусне дома, от който в крайна сметка ще изведе и обичние нему хора към свободата на Севера. Ала на този мост от хиляди човешки истории, издигнат от силата на паметта, Hiram трябва да изпита товара на независимия живот на собствен гръб.
Защо да я прочетете: Заради майсторското писане и специфичен стил, които ваят пълнокръвно повествование през един от най-мрачните периоди в американската история с рядко срещано изящество, поетичност и сила. Oсвен смела, откровена и на места почти фантастична, Танцуващата с вода е и много лирична книга. Художественият дебют на афроамериканския автор и журналист Ta-Nehisi Coates (мемоарите Между света и мен и Marvel комикси за Черната пантера и Капитан Америка) оглавява класацията на The New York Times за бестселъри през 2019.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ДИКТАТОРИ, ТРАКТОРИ И ДРУГИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ на Димитър Кенаров (Жанет 45, с превод от английски на Ангел Игов и корица на Милена Вълнарова)

Историята: Журналистът и поет Димитър Кенаров (стихосбирките Пътуване към кухнята и Апокрифни животни) е изключителен разказвач, който пише редовно за престижни англоезични издания като The New Yorker, Esquire, The Atlantic, The New York Times и други. Настоящият сборник идва с други тежки препоръки. Георги Господинов например определя включените в него текстове като важен пробив в полето на литературната журналистика и аплодира книгата заради начина, по който събира лично и политическо в пресечната точка на човека от периферията, от влака, от мините и от бивши и настоящи войни. От смъртта на Слободан Милошевич с целия последвал кич на траура през палачинката на Радован Караджич като местна атракция до украинското Серенгети на границата с Крим и странния случай с беларуските трактори и арестуването на самия автор, Кенаров е преминал всеки километър от тези истории и е изпитал през собствената си кожа всяка дума.
Защо да я прочетете: Заради думите на Господинов, но и на Капка Касабова, която харесва Кенаров заради умението му да слуша без да съди, да бъде свой сред чужди, да свързва привидно разнородни нишки в умела сплав и да черпи от живия живот почти на всяка цена. Неговите места са места където литературата не наднича честопериферии, в които се разиграват драмите на нашето време. Кенаров се движи по ръба на бръснача където локалното става глобално, личното колективно, и от тази перспектива разкрива сблъсъка на обикновения човек със системните злоупотреби: с ресурси, власт и информация.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

КРАЙ МОРЕТО на Abdulrazak Gurnah (Лабиринт, с превод от Владимир Полеганов и корица на Иван Масларов)

Историята: Saleh Omar пристига на лондонското летище Гетуик от Занзибар – далечен остров в Индийския океан. Багажът му се състои само от малък сак, където е скътал най-ценното си притежание: махагонова кутийка с тамян. Навремето е притежавал магазин за мебели, имал е дом и семейство. Сега търси убежище и единственото, с което може да се защити, е мълчанието. Не след дълго Saleh ще се срещне в малък английски град край морето със сънародника си Latif Mahmud – университетски преподавател, с когото съдбата го сблъсква отново, за да се върнат заедно към спомените и миналото, към безпощадните вихрушки на бурното време, в което им е писано да живеят, не само за да разчистят сметките си, но и за да намерят път към изкуплението.
Защо да я прочетете: Abdulrazak Gurna е ненадминат сладкодумен разказвач на душевното и физическото изгнаничество, на преселението на големи маси хора, на любовта и болката като основен двигател на дните и на атомизацията на живота под напора на безпощадните житейски обстоятелства. Край морето е майсторски роман за отчуждението, предателството и отчаянието в живота на двама политически емигранти, които намират разбиране и прошка в залеза на живота си, далеч от топлите родни морета. Носителят на Нобелова награда за литература (2021) излиза за пръв път на български език.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ХОРА С ПРЯКОРИ на Божидар Манов (Колибри, с корица на Стефан Касъров)

Историята: Тъжните разкази на кинокритика Божидар Манов се въртят около герои, които никога не са излизали от паметта му и не му дават покой. Реших да говоря с тях през екрана на компютъра, преди да са се размили съвсем в съзнанието ми като живи образи от недосънувано минало време. И да ги подредя, доколкото мога, по калдъръма на разнебитената улица към Строшена чешма, която дори не съм виждал от детството си, а това ще рече отпреди поне шейсет години. Хората с прякори изникват в натрошени спомени, залепени в произволна мозайка от избледнели случки, които времето подрежда както му хрумне, а Манов се опитва да ги облече в думи.
Защо да я прочетете: Владимир Зарев определя тъжните разкази на Манов като искрена и автентична изповед за добродетелта и мерзостта на човека. Михаил Неделчев пък е изненадан как макар и пределно тъжни, разказите не го изпълват с песимизъм и отчаяние, защото състраданието на Манов го извисява над безнадеждността.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ОРЛАНДО на Virginia Woolf (Лист, с превод от Иглика Василева и корица на Мариета Ценова)

Историята: Началото на романа заварва шестнайсетгодишния Orlando като паж в двора на кралица Elizabeth I, който с течение на повествованието четири века по-късно в Константинопол се превръща в лейди Orlando – почтена съпруга и майка. Orlando има късмета да не остарява осезаемо, но пък по време на дългия си живот среща все знакови фигури на английската литература като Alexander Pope. Затова изследователите са категорични, че тази книга Virginia Woolf всъщност е сатирична история на английската литература, в която се кръстосват разточителството на елизабетинската епоха, прагматизмът на XVIII век и сантиментименталността на викторианската епоха.
Защо да я прочетете: 95 години след като разбунва духовете на викторианска Англия и десетилетие след първото си издание на български, Orlando се завръща с твърди корици и великолепния превод на Иглика Василева, която го описва като поетична, фантастична, изящна и искряща от остроумие псевдобиография – семейна хроника на действителна личност, по която Virginia Woolf е била романтично увлечена за известно време и която държи да обезсмърти. Новото издание на Орландо e добър повод да си припомним и филмовата екранизация на Sally Potter от 1992 s Tilda Swinton в главната роля.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ПИСАТЕЛКАТА. 15 ДНИ С ФАНИ ПОПОВА-МУТАФОВА на Владо Трифонов (Лемур, с корица на Асен Попов и Декитас)

Историята: Фани Попова-Мутафова (1902-1977) едва не умира в затвора, осъдена от Народния съд. Въпреки това, писателката остава силна жена, която никога не унива, нито се превъзнася. Мъдра, очарователна, талантлива и противоречива, тя упорито се старае да се приспособи към политически условия – единственият начин нейните исторически романи да бъдат преиздадени при новата комунистическа власт. Писателят, сценарист и режисьор Владо Трифонов използва формата на фиктивно интервю, за да разкаже за Мутафова воден от разбирането, че изкуството не предлага непременно истини, а неща верни по вероятност и необходимост. Напълно вероятно е подобно интервю да се е състояло или да е било необходимо да се състои. Важното е то да се опира върху реални събития, които да бъдат разширени и допълнени от въображението на писателя. Или казано с думите на самата Фани Попова-Мутафова по повод на историческите ѝ романи: Те не са историческа хроника, основана единствено на детайлно проучени факти, но не са и голо съчинителство.
Защо да я прочетете: Ако искате да се срещнете с авторката на Дъщерята на Калояна в последните дни от нейния земен живот. Трифонов (Куци ангели, Суета, суета) определя последната си книга като роман за разкаянието, силата на духа, приспособимостта, любовта и отдадеността.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Лемур и по-добрите книжарници.

ВЯТЪРЪТ, ДУХЪТ, ДЪХЪТ на Andreea Răsuceanu (ICU, с превод от Лора Ненковска и корица на София Попйорданова)

Историята: В корените на тази история стои бягството на един архитект от Букурещ, който изоставя семейството си в търсене на всичко противоположно на изстрадания комунизъм – решение, което няма как да не бележи много съдби. Разказът се води от името на съпругата Йоланда и на сина ѝ М – и двамата белязани от липсата на мъжката фигура, от всичко, което е можело да имат като семейство, но в някоя друга реалност. Близките до българската душевност неправедливости на комунистическия режим, лишения, унижения и несвобода са разписани не с назидателен тон и пречупени през призмата на политическите решения, а през човешката история на едно семейство. Вятърът, духът, дъхът е роман за пътуващата през поколения травма, за тъгата и съпътстващата я горчивина, за отсъствието, което отеква.
Защо да я прочетете: Ако си падате по дълбоко психологическите романи. Макар и изначално да се усеща много тъжна и мрачна, в сърцевината си книгата на Andreea Răsuceanu (Непозната форма на живот) носи усещане за помирение и надежда. Вятърът, духът, дъхът е включен в краткия списък на Европейската награда за литература през 2022.
Колко струва: 27 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

А МОЖЕ БИ ТРЯБВА ДА ПОГОВОРИШ С НЯКОГО на Lori Gottlieb (Колибри, с превод от Наталия Афеян и корица на Стефан Касъров)

Историята: А може би трябва да поговориш с някого е автобиографична книга, каквато досега никой психотерапевт не е писал. Това е книга за терапевт, който се подлага на терапия, и за начина, по който протича една терапевтична сесия. Lori Gotlieb проследява сложните отношения между терапевт и пациент и драматичния път на човека към душевното равновесие. Как? Като подхожда с разбиране и съчувствие към човешкото страдание, за ни преведе през собствените си изпитания и тези на своите пациенти с лекота, професионално умение и ненатрапчиво чувство за хумор.
Защо да я прочетете: Заради добрите впечатления от колонката на Gotlieb в The Atlantic и за да се подготвим подобаващо за предстоящата ТВ екранизация на световния бестселър с Eva Longoria в главната роля.
Колко струва: 27 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

КВИТ СМЕ и БЕЗ ПЕРУШИНА на Woody Allen (Кръг, с преводи от Георги Шарабов, Борис Дамянов и Теодор Михайлов и корици на Албена Лимони)

Историята: Вечното небитие не би трябвало да те тревожи, ако си се облякъл подходящо за него; Мисъл: защо човекът убива? За да си набави храна. И не само заради това – често се налага да се снабди и с питие; Не ще и дума, че има невидим свят. Въпросът е близо ли е до центъра на града и в колко часа го затварят вечер; Парите са за предпочитане пред бедността дори и само заради финансовата страна на въпроса са малка част от бисерите в първите две книги на Woody Allen. Двата сборника съдържат общо 35 текста със стряскащо точни прозрения за житейските абсурди, писани в края на 60-те и началото на 70-те години, когато Allen още прохожда в киното. Oсвен че остаряват добре, всяка от историите е остроумна, динамична и наситена с оригинални хрумвания, каквито вече познаваме от филмите на режисьора.
Защо да я прочетете: За да разполагате с достатъчно силни лафчета за лежерни разговори привечер, но и за да се върнете към златната епоха на литературния хумор преди политическата коректност с темите за религията, литературата, политическите революции, организираната престъпност, затлъстяването, човешкото отчаяние, породено от безсмислието на живота, обсесията по смъртта, екзистенциализма и метафизиката.
Колко струва: 39 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК. Не пропускайте да се разходите и до пролетния панаир на книгата в парка пред НДК, който продължава до неделя.