BOYSCOUT BOOK CLUB: 10 супер книги от май

Обиколихме пролетния панаир на книгата за ето тези предложенията в майския Boyscout Book Club: съвременна българска литература, мракобесни истории от днешна Русия, ирландски епики за опознаването и приемането на самия себе си, още един страхотен роман на Набоков, голямата любов на Oriana Fallaci, зашеметяващ дебют за Палестина, шедьовър на Thomas Mann и други:

АТЛАНТИЧЕСКИ ЕКСПРЕС на Георги Тенев (Колибри, с корица на Мила Янева-Табакова)

Историята: Атлантическият експрес напуска Европа по крехкия виадукт през океана. На борда са бежанците от Стария континент, загубили своите илюзии. Индустрията и науката са претърпели провал, a животът е превърнат във форма за синтетично оцеляване. Зад новата стена на изток се крие огромна и неясна заплаха. Апокалипсисът на Европа е неизбежен. В едно различно измерение корабът Източник, воден от самотна млада жена капитан, пресича галактика, различна от Млечния път. Мисията е част от свръхпроект на високоразвита цивилизация, която търси нови планети и еволюционно безсмъртие. Въпросът е как ще се преплетат пътищата и съдбите на отминалите аналогови поколения и бъдещите хора хибриди. И дали тяхната среща ще бъде катастрофа, край или начало на времето.
Защо да я прочетете: Новият научно-фантастичен, антиутопичен и смущаващо актуален роман на Георги Тенев (Партиен дом, Български рози, Резиденцията) е предупреждение и провокация към въображението и разума на всеки читател. За какво? За това, че литературата може да бъде страшна, когато е обърната навътре към човека и той се окаже най-голямата бездна – по-дълбока дори от междупланетарната празнота.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ОТДЕЛ на Алексей Салников (Лист, с превод от Боряна Даракчиева и корица на Калоян Илиев – Кокимото)

Историята: В една тайна структура на ФСБ (руската федерална служба за безопасност) служат само провинили се пред системата, за които работата като убийци е единствен шанс. На пръв поглед жертвите им не се отличават от другите хора и никой не знае на какъв принцип е избрана мишената. Един смята, че звеното им действа като имотна мафия, но в полза на властта, друг мисли, че цел са извънземните, а трети е убеден, че щом заповедта идва отгоре, трябва да има важна причина. Служителите не се харесват взаимно, но си стават близки, защото знаят какво е да приемаш и неприемливото – да убиваш хора, които могат да са ти съседи, познати от улицата или колеги по чашка.
Защо да я прочетете: Заради болезнената актуалност на историята и страхотната корица на Калоян Илиев – Кокимото. Издателите от Лист признават, че решението да пуснат книга на руски писател точно сега вероятно е странно, но вторият роман на Салников (бестселърът Петрови в грипа и около него) изяснява много неща за агресивна Русия. Въпросът до каква степен авторът е вдъхновен от реални събития за сюжета остава без категоричен отговор.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

МЛЪК на Радослав Бимбалов (Сиела, с корица на Мартин Марков)

Историята: Разказите на Радо Бимбалов пречупват мрачните арабески на действителността и отразяват най-причудливите и чупливи извивки на човешката душа. В свят на парадокси, сърдечност и страх, в абсурдната и изненадваща вселена на тези неочаквани истории може да се случи всичко – да видиш розово фламинго в автобуса, да обърнеш времето, да яхнеш Вятър или да ловиш мъмреци, да ти свършат думите. И всичко това е напълно нормално, защото си човек. Плътните и емоционално сгъстени истории на автора засягат някои от най-болните теми на съвременното общество като домашното насилие, расизма и отношението ни към смъртта и любовта.
Защо да я прочетете: Заради добрия език и нестандартните сюжетни решения без престореност и реваншизъм. Повече от две десетилетия след първия си роман Аз, Маника, рекламистът Бимбалов оставя за момент Facebook споровете с полезни идиоти, тролове и обикновени нещастници, за да поднесе сборник от разкази с измислени истории за истински хора и да напомни, че думите и животът имат цена и понякога тя е мълчанието.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

НЕВИДИМИТЕ ФУРИИ НА СЪРЦЕТО на John Boyne (Лабиринт, с превод от Владимир Молев и корица на Иван Масларов)

Историята: Назряващ скандал принуждава 16-годишната Catherine Goggin да напусне родното си село в дълбоката ирландска провинция. Сама, бременна и решена да започне нов живот, Catherine знае, че единственото решение е да изостави своя син. Cyril Avery не е истински Avery, както постоянно му повтарят неговите родители. Той е осиновен от богато ексцентрично семейство в Дъблин и не му липсва нищо освен любов. Така започва животът на момче – пълен с победи и разочарования, с невероятни съвпадения и съдбовни постъпки. Предстои му да извърви тежкия път към себе си, към своята идентичност и корени, за да приеме нетрадиционната си сексуалност и да преглътне жестокостта на света.
Защо да я прочетете: В древногръцката митология фуриите са богини на отмъщението и оттук вече разбираме, че Невидимите фурии на сърцето е сериозен, дълбок и много личен роман, който няма как да ни остави равнодушни. Това е книга за любовта такава, каквато невинаги си я представяме – понякога предателска, понякога убийствена, за любовта не само към друг човек, но и към себе си и за стремежа да се приемем такива, каквито сме. Един от най-интересните съвременни ирландски писатели създава внушителна панорама на живота в Ирландия от средата на ХХ век до наши дни, видян през очите на един мъж, който не е негодник, въпреки че причинява болка, не е злодей, въпреки че се случва да мами и не е герой, въпреки че спасява и обича.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ПНИН на владимир Набоков (Лист, с превод от Пенка Кънева и корица на Люба Халева)

Историята: Сега се намирам тук. Американски гражданин. Преподавам руски и тям подобни във Вандалския колеж, представя се Тимофей Пнин на забележителен откъм акцент и симпатични грешки английски. Разсеяният професор е сред любимите герои на Набоков в този роман с леки автобиографични нотки. Последните касаят не английския, понеже Набоков проговаря първо на този език, а после научава руски, а защото е руснак, избягал от болшевишката революция. Както своя създател, така и Тимофей Павлович най-напред намира убежище в Германия и Франция, а после и в САЩ. За разлика от Набоков обаче, Пнин не успява да се впише в чуждата среда. Животът го запраща все в погрешния влак и той преминава през него с трогателна беззащитност. Въпреки това професорът не губи своето достойнство и вярно сърце.
Защо да я прочетете: Пнин поставя руските интелектуалци в огледалото на Набоков, за да разкаже историята на първата вълна емигранти отвъд океана с брилянтни стилистични хрумки и неповторима ирония.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ЕДИН МЪЖ на Oriana Fallaci (Сиела, с превод от Росица Николова и корица на Дамян Дамянов)

Историята: Един човек се изправя срещу бруталната машина на диктатурата. Оцелява в най-мрачната килия, издържа на най-жестоките мъчения. Готов да умре, той продължава да живее и да черпи сили от свободата, която извира от него и разпалва пожари сред народа. И вместо да остави историята да го смачка, той се превръща в неин двигател, като побеждава както диктатурата на грубата сила, така и диктатурата на лъжата, на компромисите, шикалкавенето и демагогията на партиите. Изрядна по отношение на фактологическото и впечатляваща по своя емоционален заряд, изповедта на една жена към нейния мъж разказва политическата и идеологическа история на борба в конкретна малка част от света, която обаче се оказва сходна на стотици други.
Защо да я прочетете: Известна като едно от най-острите пера на Запада и като човекът, осмелил се да спори лице в лице с някои от най-жестоките диктатори на нашето време, легендарната италианска журналистка Oriana Fallaci завещава и блестяща проза и белетристика (Силата на разума, Гневът и гордостта и Интервю със себе си. Апокалипсис). Една от най-личните ѝ творби разказва за нейната голяма любов Alexandros Panagoulis – яростен борец против режима на полковниците в Гърция, организатор на атентата срещу диктатора Georgios Papadopoulos и останал в историята като гръцкия Дон Кихот. Един мъж разказва за последните години на поета и революционер след излизането му от затвора, когато двамата с Fallaci са подложени на преследване и тормоз.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ЕЛИЗАБЕТ ФИНЧ на Julian Barnes (Обсидиан, с превод от Надежда Розова и корица на Николай Пекарев)

Историята: Elizabeth Finch е вдъхновяваща личност, която преподава Култура и цивилизация във вечерен курс за възрастни. С емпатия и духовитост тя стимулира студентите да мислят нестандартно и да променят представите си за света. След смъртта ѝ, един от тях, на когото е завещала своите дневници, си спомня за страстта ѝ към историята, религията и философията. В тези дневници Elizabeth размишлява над важни събития и идеите на велики умове от далечното минало, които могат да ни помогнат да проумеем съвремието. Нейният интерес към Юлиан Отстъпник, последния езически император на Рим, въодушевява студента Neil да изследва живота му.
Защо да я прочетете: Последната книга на английския писател Julian Barnes (Предчувствие за край, Папагалът на Флобер, Мъжът с червеното палто) е своеобразен поклон пред философията, внимателна преценка на историята и покана да анализираме собствените си теории и разбирания. Защото задачата на настоящето е да коригира разбирането ни за миналото. А тази задача е все по-неотложна, когато миналото не може да бъде коригирано.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Обсидиан и по-добрите книжарници.

ПАРИЖАНИНА на Isabella Hammad (Кръг, с превод от Стефан Аврамов и корица на Люба Халева)

Историята: Животът на Midhat Kamal започва в Наблус, на север от Йерусалим. През 1914 година Османската империя тъне в упадък, а на хоризонта се задава Първата световна война. За да избегне наборната служба, Midhat отива да учи медицина в Монпелие. Докато следва, той заживява при местен антрополог и се влюбва пламенно в неговата дъщеря. Вместо вълнуваща любовна история му се случва предателство – ученият има скрити мотиви, за да приюти младия палестински студент. Нараненият Kamal заминава за Париж, където учи история в Сорбоната. И докато той се потапя в живота на френската столица, съдбата на родния му град е различна – старият свят на Midhat се разпада под окупацията на британците и надигащите се националистически настроения в Палестина. Принуден да се върне у дома и разкъсван между две култури и две реалности, младият мъж трябва да намери своето място и да се справя с конфликтите в собственото си семейство, но и с очакванията на обществото в един отиващ си свят.
Защо да я прочетете: Впечатляващият дебют на родената в Лондон млада британско-палестинска писателка Isabella Hammad привлича с висок стил, език и дълбочина, в която разглежда въпроси като културна идентичност, любов и политика, докато проследява живота на главния герой по време на ключов момент от историята. Парижанина хвърля светлина върху началото на дългата епоха от страдания, неразбирателство и смърт в Близкия изток и помага за по-доброто разбиране на процесите, оформили тази конфликтна част от света. Неслучайно, Парижанина върви с горещите препоръки на Zadie Smith и Jonathan Safran Foer.
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

КЪРВАВАТА ГОДЕНИЦА на Carmen Mola (Кръг, с превод от Анелия Петрунова и корица на Наталия Чайкина)

Историята: В Мадрид стават малко убийства, казва полицай Salvados Santos на младия си ученик Ángel Zárate. Но когато станат, не е нещо, на което други градове биха завидели, би допълнила инспектор Elena Blanco от Отдела за анализ на случаи – полицейско управление, създадено за разкриване на най-трудните престъпления. Susana Macaya е млада циганка, възпитана извън обичаите на своята общност. Тръгва си от моминското си парти и изчезва. Два дни по-късно тялото й е намерено в изоставен парк в мадридския район Карабанчел. Това би било рутинно разследване, освен ако жертвата не е брутално измъчвана и убита по същия начин като своята по-голяма сестра седем години по-рано. Убиецът на Lara е в затвора, така че остават две възможности: истинският престъпник е на свобода или малката сестра е жертва на подражател. Издирването на убиеца потапя Blanco в света на циганите, отказали се от своите традиции, за да се интегрират в обществото.
Защо да я прочетете: Заради приятната криминална история, хитрото надничане в кривото огледало на предразсъдъците и расизма и необичайния образ на главната героиня – саможива, фриволна и страстна почитателка на грапата, редовна посетителка на любимия си караоке бар, горд притежател на стара съветска Лада и любител на неангажиращите сексуални контакти на нетрадиционни места. Зад колективния псевдоним Carmen Mola стоят писателите на криминални романи и ТВ сценаристи Jorge Díaz, Agustín Martínez и Antonio Mercero.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ИЗБРАНИКЪТ на Thomas Mann (Лист, с превод от Любомир Илиев и корица на Люба Халева)

Историята: В основата на този роман е средновековната легенда в стихове Грегориус или Добрият грешник на рицаря Hartmann от Ауе. Преди да се включи в Третия кръстоносен поход на Frederick Barbarossa, той обикаля замъците на Швабия и развлича с римите си техните властелини. Централна фигура в Избраникът е възпетия в стиховете на кръстоносеца папа Григорий Пети, заченат от кръвосмешение между брат и сестра. Когато пораства той се оженва за майка си, но щом узнава за това, се подлага на дълбоко покаяние, прекратено от намесата на Бог, който го избира за папа. Макар действието да се разиграва през Средновековието и да става дума за грях и вина и за покаяние и милосърдие, романът на Mann не е нито религиозен, нито исторически.
Защо да я прочетете: Романът на немския Нобелов лауреат Thomas Mann (Буденброкови, Вълшебната планина) излиза за пръв път на български повече от 70 години след премиерата си в Германия след дългогодишно подценяване и неиздаване у нас заради псевдоморализаторски опасения. По думите на Любомир Илиев, автор на послеслова, Избраникът е една от най-блестящите пародии в историята и остроумна насмешка над характерната за онази епоха нравоучителна литература.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК и се възползвайте от намаленията на софийския панаир на книгата, който продължава до 5 юни, неделя, пред НДК.