NSFW: Задкулисните полароиди на Richard Kern

Eксплицитната еротика на Richard Kern е добре позната от десетилетия. Американският ъндърграунд фотограф и режисьор дълбае сериозно още от 80-те години като част от авангарда на нюйоркския Ийст Вилидж. Или, казано по-простичко, предхожда дигиталната епоха и златните години на Instagram ексхибиционизна с четвърт век и отгоре.

Масовата публика го познава покрай заиграванията с Vice и издаването на две дузини дебели албуми със смели голотии, но едва сега, в началото на 2023, Kern публикува книга със задкулисни полароиди от някои от най-известните си серии през годините.

Както се досещате, от такъв изпечен грешник като него се очакват само смели наративи за времето между кадрите, но и лека носталгия по отминалото време. Дори когато снима зад кулисите и извън темата, Kern успява да улови сложните страни на човешката природа, представяйки ги най-често в незаплашителна, откровена и интимна светлина.

Изследвайки не само излъчването на субекта, но и психологическата връзка помежду им, Kern минава отвъд идеята за реалност и обективност и си играе с идеите ни за сексуалност по безпощаден начин.

Polaroids съдържа повече от 200 полароидни снимки от огромния архив на американеца, събиран през последните 35 години. По-голямата част от включените кадри са тестови снимки на моделите без позиране, правени за изпробване на светлината, преди Kern да зареди филмовата камера.

© Richard Kern
© Richard Kern
© Richard Kern
© Richard Kern
© Richard Kern
© Richard Kern
© Richard Kern
© Richard Kern
© Richard Kern

Polaroids (176 страници, меки корици, 1000 копия, APE) на Richard Kern струва 81 лева онлайн тук.