10 добри сделки от разпродажбата на Taschen

Имате достатъчно излишни пари и никакви други планове за естетски кеф освен попълване на coffee table библиотеката? Няма проблем, скачайте на януарската TASCHEN  разпродажба на мостри и съвсем леко повредени копия с до 75% отбивка от цената преди да изчезнат за нула време:

40% OFFSCOUT: Покойният фотограф Peter Lindbergh е отговорен не само за възхода на 90-тарските супермодели, но и за едни скромни четири десетилетия с безупречно разказани модни истории. Ако искате да се запознаете по-добре с филмовата му естетика, чувствен подход към красотата и провокативна, но и овластяваща игра с женските стереотипи, A Different Vision on Fashion Photography (70 лева) е дебелата монография с над 400 негови кадри, с която трябва да почнете.

40% OFFSCOUT: Три тома в кутия и близо 1000 страници с изумителна фотография и кратки текстове за един от най-влиятелните периоди в съвременната архитектура? Modernism Rediscovered (120 лева) на Julius Shulman е, меко казано, задължителна библия и визуална хронология на архитектурния модернизъм, която запознава отблизо с повече от 400 шедьоври на това направление от САЩ, Мексико, Израел и Хонконг.

40% OFFSCOUT: Културният антрополог, историк и запален колекционер Jim Heimann е съставил свръхдебела монография за култура, която е далеч от Източна Европа, без това да я прави по-малко вълнуваща и интересна. Surfing (180 Лева) е гигантска визуална книга с над 900 изображения и есета от водещи сърф журналисти, които проследяват историята на този глобален, спорт, начин на живот и фолософия от 1778 до днес.

40% OFFSCOUT: Един от неизвергнатите през последните години модни фотографи има особена връзка с момичетата и момчетата от бразилския мегаполис и техните микроскопични бански, вдъхновили и една от по-малко познатите му книги. Любовната поема MaRIO DE JANEIRO Testino (36 лева) е интимен поглед към спиращи дъха панорами по залез слънце, карнавали, небрежна чувственост, сексуална освободеност и жажда за живот – такива, каквито само бразилците могат да притежават.

40% OFFSCOUT: В ерата на стриймването и слушане с понижено внимание, обложките на албумите отичат най-напред, а не бива. Rock Covers (60 лева) включва над 750 легендарни и редки корици на важни музикални албуми от групи и артисти като Elvis Presley, The Beatles, The Sex Pistols, Pink Floyd, The Cure, Iron Maiden и Sonic Youth – удобен наръчник, който служи не само за запознаването с това все по-пренебрегвано изкуство, но и като добър показалец за слушането в Spotify през следващите няколко месеца.

50% OFFSCOUT: Внимавайте за милиционерката в долния десен ъгъл. Въображаемите планове и желания за посещение на Северна Корея минават през допълнително визуално стимулиране с книга, приличаща на утопичен, но все пак стряскащ декор от соц филм на Wes Anderson. Inside North Korea (40 лева) на фотографа и журналист Oliver Wainwright от Guardian е рядък поглед върху архитектурата и интериорите в столицата на най-затворената диктатура в света.

25% OFFSCOUT: Влиятелното списание Sneaker Freaker издава първата си едноименна монография (60 лева), посветена на последните сто години в света на, хм… кецовете – всяка колаборация, всяко лимитирано издание, всеки термин, всяко преиздание и всички важни моменти, които трябва да знаете, стига, разбира се, да ви е останало място от картонени кутии.

25% OFFSCOUT: Освен изключителен актьор, Dennis Hopper явно е и доста читав актьор, който носи апарат около врата си непрекъснато през 60-те години и успява да снима доста задкулисни моменти в живота на своето талантливо поколение. Монографията с кадри, заснети в периода между 1961 и 1967 (50 лева), е именно това – визуално есе за филмови площадки, партита, ресторанти, батове, галерии и политически протести през окото на забележителния Hopper.

40% OFFSCOUT: Може да не притежаваме едноименния календар, но поне вече е по-лесно да се утешаваме с богатия му архив. Pirelli – The Calendar. 50 Years And More (60 лева) е еротичната монография, която си отговаря на заглавието едно към едно – издаденото преди шест години за 50-тия рожден ден на календара дебело томче събира всички кадри от 1964 до 2014, без да пропуска да добави и някои непубликувани от великани като Richard Avedon, Peter Beard, Annie Leibovitz, Patrick Demarchelier, Nick Knight, Karl Lagerfeld, Inez van Lamsweerde и Vinoodh Matadin, Herb Ritts, Mario Sorrenti, Bert Stern, Peter Lindbergh и много други.

40% OFFSCOUT: Ja, ja, wunderbar! Beyond the Wall: Art and artifacts from the GDR (120 лева) e 900 страници визуална култура от ГДР – модна фотография, оборудване за следене и прослушване, предмети, артефакти, изкуство и какво ли още не от живота зад Желязната завеса, събрани от невероятната колекция на музея Wende в Лос Анджелис.

Цялата онлайн разпродажба на Taschen е тук до 2 февруари.