BOYSCOUT BOOK CLUB: 9 супер книги от юли

Юлският Boyscout Book Club окупира предпоследните крайбрежни хавлии за сезона и четенето на открито с фамилна сага от миналогодишния носител на наградата Букър (Damon Galgut), вероятно най-добрия (или поне вторият най-добър) роман на Zadie Smith, руски шпионски трилър, вдъхновен от случая Скрипал, фундаментален трети том на Строители на съвременна България, документална книга за историята на Ндрангета и други:

ОБЕЩАНИЕТО на Damon Galgut (Лабиринт, с превод от Калоян Игнатовски и корица на Иван Масларов)

Историята: В живота на семейство Swart присъстват всякакви пороци и произшествия: секс, наркотици, пропилени дни и нощи, стрелба, змийска отрова, драма, сблъсъци и смърт. Над петимата от тази изтерзана фамилия сякаш тегне проклятие и често дори сами се закопават – и в преносен, и в буквален смисъл. Всяка една от четирите части (десетилетия) от тази семейна сага минава под сянката на поредния погребан Swart, който и приживе не е бил особено жив, но въпреки това е изпратен с неизречена, а често пъти и мнима, несъществуваща скръб.
Защо да я прочетете: Защото е красиво написан, стегнат, проникновен и абсолютно заслужен носител на наградата Букър за 2021, който доказва още веднъж индивидуалния талант на този южноамерикански писател да пише оригинално, стилно и новаторски, приближавайки се на една ръка разстояние до титани като сънародника си нобелист J. M. Coetzee, Virginia Woolf William Faulkner. Обещанието е увлекателен роман с филмов сюжет, който хипнотизира читателя с равни дози историческо и метафорично значение и легитимира Лабиринт (още веднъж) като онова издателство с убийствен вкус за Букър-ови лауреати, струващи си всяка двайсетачка.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ВРЕМЕ ЗА СУИНГ на Zadie Smith (Жанет 45, с превод от Невена Дишлиева-Кръстева и корица на Люба Халева)

Историята: Виртуозният роман на Smith от 2016 разказва за семейството и сложните нюанси на приятелството между две момичета от смесена раса, които се запознават в Лондон от началото на 80-те и танцуват степ. Препратката към една от големите любови на британската писателка задава тонa на повествование, което описва известността и славата по невероятно убедителен начин, за да извае портрет на приятелство, основаващо се колкото на обич и лоялност, толкова и на ревност и съперничество.
Защо да я прочетете: Заради ясното съзнание, с което критиката определя точно този роман на Smith, една от най-добрите писателки на нашето поколение, за повратен момент в нейното творчество, съчетаващ помъдрял поглед с езикова виртуозност – без ефектни остроумия и импулсивни оценки, а само със зрялост и опит.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

ДЕБЮТАНТ на Сергей Лебедев (Кръг, с превод от Денис Коробко и корица на Албена Лимони)

Историята: Действието в първия шпионски трилър на Лебедев е вдъхновено от отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания от агенти на ГРУ. В центъра на историята е възрастен учен, създал някога най-неуловимата и безпощадна отрова на света – Дебютант. След разпадането на СССР Калитин бяга на Запад, но прекарва последните години от живота си в очакване на приближаващото възмездие. В Русия има заповед предателят да бъде убит със собственото му изобретение. Следва сюжет с динамично преследване, в който руските тайни служби днес продължават да черпят сила от миналото и надежди за неговото възстановяване.
Защо да я прочетете: Руският журналист и писател Сергей Лебедев (Предел на забравата) с право отбелязва липсата на много романи, написани от гледна точка на това какво се случва в Русия днес. И прави именно това, изследвайки трагедиите и проблемите на настоящето и връзката между знанието и властта, между тоталитаризма и науката през XX век. Има ли морал в науката и къде е границата между удоволствието от откритието и осъзнаването на последствията от него? До каква степен късметът и съдбата имат роля? Въпросът за генезиса на злото винаги е актуален.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ПАЛОМАР на Italo Calvino (Колибри, с превод от Божан Христов и корица на Дамян Дамянов)

Историята: Италианският ежедневник Corriere della Sera го определя като мъдър и вълнуващ роман с проникновена дълбочина. Самият Italo Calvino (1923-1985) твърди, че Паломар се различава от останалото му творчество със своя паноптикум на човешкото битие и познание – притча за това какво и как виждаме, по кои пътища сме се формирали културно и как да намерим своето място на Земята и в безкрайната Вселена. Последната книга на италианския писател не е леко четиво, а изискваща художествена литература със сгъстен, необикновен и зашеметяващ разказ, който дава отговори на фундаменталните въпроси кои сме и какво съзираме с просто око.
Защо да я прочетете: Заради неудържимата фантазия и силна изследователска енергия, които превръщат покойния Calvino (Невидимите градове, Замъкът на пресичащите се съдби, Ако пътник в зимна нощ) в писател космополит и жесток майстор на удивително ерудираната проза.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

СТРОИТЕЛИТЕ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ, ТОМ 3 на Симеон Радев (Лист, с корица на Милена Вълнарова)

Историята: Големият публицист, историограф и дипломат Симеон Радев не доживява да види епохалния си труд Строителите на съвременна България напълно завършен. След десетилетия упорита работа, неговият син Траян Радев успява да открие, разчете и подреди записките на своя баща и така реализира третия том на капиталното изследване, излязъл за първи път през 2009 – 42 години след смъртта на своя автор. Трудът обхваща периода от детронирането на княз Александър I Батенберг до възшествието на княз Фердинанд на българския престол. Радев предлага богата картина не само на личностите от онова време, но и на задкулисието в европейската политика, натиска на Русия и намесата ѝ в българските работи. Наред с детайлни факти от събитията, откриваме и психологически портрети на водещи европейски фигури от онова време като германския канцлер Otto von Bismarck, английската кралица Victoria, руският император Александър III, принц Фердинанд, Стефан Стамболов, Захарий Стоянов, Димитър Петков и други. Масивният трети том в обем от 960 страници излиза под логото на издателство Лист.
Защо да я прочетете: Защото историята е важна, по принцип, а и особено много напоследък. Както сам отбелязва авторът: Днешното поколение няма представа за онова бурно време, когато съдбата на България се люлееше над една пропаст. То съди за него по гласа на тия, които сега най-високо викат. И на странни неща сме свидетели.
Колко струва: 39 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ТАЙНАТА ИСТОРИЯ НА НДРАНГЕТА на Nicola Gratteri и Antonio Nicaso (Кръг, с превод от Вера Петрова и корица на Димитър Кьосев)

Историята: Въпреки че дълго е възприемана като мафия на маргиналите, днес Ндрангета контролира една трета от световния трафик на кокаин и усвоява милиони от европейските фондове за строителство на магистрали, зелена енергия и образование. Ако в първите си години групировката се занимава с проститутки и купува гласове за местни политици, то днес тя се е загнездила високо в политиката, съдебната власт и икономиката. Нейната история е пълна с насилие, убийства и отвличания, трафик, рекет и срастване с властта с десетилетия, за да оцелее през две войни, фашистки режим, пристигането на англо-американците, Първата и Втората република. Книгата на италианския прокурор Nicola Gratteri и журналиста Antonio Nicaso не просто проследява историята на мафиотската организация, а разкрива и анализира причините, довели до разпространението й по всички континенти.
Защо да я прочетете: За да си направим едно упражнение по открийте приликите и разликите с българската организирана престъпност и да навлезем още по-дълбоко в типологията на италианските мафиотски кланове – ей така, за спорта.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

МЪРТВИ ЛЪВОВЕ на Mick Herron (Сиела, с превод от Коста Сивов и корица на Живко Петров)

Историята: Българското издание на втория роман от поредицата Блатната къща излиза само няколко месеца след големия успех на сериала Куци коне, който на бърза ръка бе продължен поне до сезон четири. Очаквано, историята в Мъртви лъвове отново се върти около изпадналите в немилост агенти от британското разузнаване, които дават мило и драго да се върнат в авангарда на МИ-5 и да се спасят от досадната административна работа. Когато трупът на пенсиониран шпионин от Студената война е намерен в автобус край Оксфорд, по всичко личи, че става дума за неслучайно убийство. Jackson Lamb се оказва изправен не пред човек от плът и кръв, а пред мит, който плаши младите шпиони от десетилетия и това прави задачата му почти невъзможна. Може ли страшилището да се окаже истинско, а най-опасният човек в света да е митичният агент Александър Попов?
Защо да я прочетете: За да се подготвите добре за предстоящите сезони на Apple TV+ сериала, вторият от които пристига още тази есен. Мъртви лъвове е забавен шпионски трилър, който очарова с интелигентен британски хумор и преплитащи се сюжетни линии с политически интриги, безкомпромисни олигарси, неочаквани експлозии и лабиринт от тайни, които не трябва да бъдат разкривани.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ГОДИНАТА НА НАШАТА ЛЮБОВ на Caterina Bonvicini (Лемур, с превод от Ваня Георгиева и корица на Декитас)

Историята: Неразделните приятели Valerio и Olivia растат в разкошна семейна вила в Болоня. Тя е наследница на заможни индустриалци, а той – син на техните градинар и камериерка. Макар да произхождат от различни светове в нестабилна Италия от 70-те, двамата споделят първата си невинна целувка на пет години, което предвещава началото на дълга връзка, продължила десетилетия. Valerio трябва да се премести в беден квартал в Рим, а Olivia да влезе във висшето общество, а животът се опитва да ги раздели на всяка крачка, но връзката им е прекалено силна. И докато Olivia обикаля света в търсене на себе си, a Valerio се посвещава на престижна, но неудовлетворяваща кариера в страна, губеща своята идентичност в ерата на Berlusconi, двамата продължават да се срещат на кръстопътищата на живота.
Защо да я прочетете: Романът на Caterina Bonvicini (L’equilibrio degli squali, Fancy Red) описва историята за съвременна Италия от последните петдесетина години през съдбата на двама герои и тяхното необикновено и меланхолично приятелство и любов. Годината на нашата любов е още една потентна трактовка на вечния въпрос дали можем да избягаме от съдбата си или сами я създаваме.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Лемур и по-добрите книжарници.

ЕСЕКСКИЯТ ЗМЕЙ на Sarah Perry (Лабиринт, с превод от Лидия Шведова и корица на Apple TV+)

Историята: Краят на ХIХ век. След смъртта на мъжа си Cora Seaborne решава да напусне Лондон и да се премести в уютно селце в графство Есекс. От доста време сред жителите му се мълви за митичен змей, който се е заселил в блатата наоколо и се храни с човешка плът. Cora, като една запалена естествоизпитателка и привърженица на научните знания, не вярва в ламите от приказките и решава да открие причината за странните слухове. Тя е убедена, че прословутият змей не е нищо друго освен непознат за науката вид влечуго, което трябва да бъде проучено и описано. Местният викарий Will Ransome пък смята, че паниката, обзела паството, застрашава вярата, и затова се стреми час по-скоро да разкрие какво е това тайнствено чудовище.
Защо да я прочетете: Заради изящното съчетание на любовна история, криминале, феминистка притча и викториански роман на нравите в едно. А и за да си подложите добре преди Apple TV+ екранизацията с Claire Danes и Tom Hiddleston в главните роли.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.