BOYSCOUT BOOK CLUB: 9 супер книги от март

Компенсираме триседмичното закъснениe на мартенския Boyscout Book Club (по технически причини, честна дума! – бел.ред.) с най-добрите нови книги от миналия месец, а именно един от най-важните романи на Boris Vian, своеобразно продължение на Поразените от Теодора Димова, жестока сатира за издателския свят от John Boyne, проникновен сборник с интервюта на Oriana Fallaci, историята на една от най-мракобесните организации в човешката история и други. Ето какво четем:

СЪРЦА ЗА ИЗТРЪГВАНЕ на Boris Vian (Колибри, с превод от Андрей Манолов и корица на Иво Рафаилов)

Историята: Един психоаналитик живее в август на живота. Дошъл незнайно откъде, той попада сред обитателите на несъществуващо село и се сблъсква с техните необичайни нрави и много абсурдни случки. Рисувайки апокалиптичен пейзаж, в който добро и зло са неразличими, Vian изправява читателя пред големите теми на обществото – войната, експлоатацията, нищетата и страхът. Абсурдният и ирационален свят в тази новела, населен с причудливи и гротескови образи, напомня зловещо за нашето съвсем конкретно съвремие. С помощта на своята необятна фантазия и чувствителност, а и на своя смайващо поетичен начин, авторът третира проблема за насилието, което човек приема за нормално в своя живот, и за вечния стремеж на човешкия дух към свобода.
Защо да я прочетете: Публикуван за първи път шест години преди смъртта му, знаковият роман на Boris Vian (1920-1959) e отличен пример за сардоничния хумор и достъпност на неговата проза. Този харизматичен и полижанров талант на френската литература се интересува повече от обществените събития, отколкото от образованието си, свири на тромпет в собствен бенд, сътрудничи на списание Hot Jazz, дипломира се като инженер и навлиза задълбочено в писането под влиянието на приятели като Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Jacques Prévert и Jean Cocteau. Негови са публикуваните под псевдоним творби Ще плюя върху вашите гробове, Мъртвите имат еднаква кожа, Ще пречукаме всички гадняри, а също и Есен в Пекин и Пяната на дните.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

СТЪЛБА КЪМ НЕБЕТО на John Boyne (Лабиринт, с превод от Петя Петкова и корица на Таня Минчева)

Историята: Maurice Swift е красив, обаятелен, пробивен и зажаднял за слава. Липсва му само едно – талант. Но той няма намерение да допусне тази дребна подробност да застава на пътя му. Истории и сюжети – колкото щеш, не е задължително да са непременно твои. Докато работи сервитьор в скъпо заведение в Западен Берлин през 1988, Maurice се запознава случайно с прочут романист, който крие зловещ скелет в гардероба си, и това дава тласък на кариерата на Swift като начеващ писател, решил на всяка цена да се наложи и да намери своето място в съвременната литература. Веднъж усетил вкуса на славата, Maurice не се спира пред нищо – мести се в Амалфи, за да лафи с Gore Vidal, а след това в Манхатън и Лондон, усъвършенствайки своя талант за заблуда и манипулация на по-талантливи и чувствителни люде. Стълбата към небето си се строи сама: нейни стъпала са съдбите и главите, по които стъпва безпощадният крак на този нов Eugène de Rastignac.
Защо да я прочетете: Заради завладяващия портрет на един безмилостно неморален човек. Стълба към небето е нагледен пример как качествената литература е единственият начин да прекараш добре време с един ужасен, отвратителен, но и неустоимо привлекателен човек. Освен възхитителна история за амбицията, най-личният и изстрадан роман на ирландския съвременен класик John Boyne (Невидимите фурии на сърцето) е изпепеляваща сатира на днешния издателски свят.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

НЕ ВИ ПОЗНАВАМ на Теодора Димова (Сиела, с корица на Дамян Дамянов)

Историята: След появата си през 2019, Поразените на Теодора Димова стана роман на годината на 13 века България и спечели престижната френска литературна награда Фрагонар. Днес неговата майсторска история за паметта получава своеобразно продължение в безмилостен триптих за отровеното от миналото настояще и съпротивата на духа срещу терора на времето. В Не ви познавам една от внучките на главните героини в Поразените трябва да се изправи пред видоизменения кървав терор, който деветосептемврийските събития от миналото са завещали на цялото българско общество. Каква е съдбата на твореца, заплашен от юмрука на силните на деня? И от сенките на режима, който сякаш не си е отишъл, а само е чакал своето време като чудовище, притаявало се дълго в укритието си. Защото децата и внуците на палачите продължават да бъдат палачи, децата и внуците на жертвите продължават да бъдат жертви. Има ли изход от омагьосания кръг, в който се е превърнал животът ни? Или веднъж изпълзяло, злото не може да бъде спряно?
Защо да я прочетете: Заради плавното и напоително визуално писане наТеодора Димова (Емине, Майките, Адриана, Влакът за Емаус), което изобличава изкривяването на паметта за истината и времето, оголило своите зъби, ръмжащо и готово да разкъсва. Пандемията от COVID-19, войната в Украйна, политическата криза в България – всички актуални събития от близките години се оглеждат в огледалото на Не ви познавам.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ДА СИ МЪЖ на Nicole Krauss (Кръг, с превод от Владимир Германов и корица на София Попйорданова)

Историята: Първият сборник с разкази на Nicole Krauss събира десетина истории, които разсичат границите на географията и на общоприетото за нормално. Както познатите на родните читатели романи на американската писателка, така и историите в тази книга засягат темите за паметта, за духовността и най-вече за отношенията между хората. Всеки разказ Да си мъж е подчинен на различна структура, глас и логика, но въпреки това текстовете звучат в забележителен баланс и оставят усещането за плавно потъване в завладяваща проза. От девойка, която съжителства с момиче, изчезнало след забранена афера с женен богаташ, през дядо на прага на смъртта, понесъл в бягство новороденото си внуче мигове преди ритуала по обрязването му, та до германски боксьор, който споделя на еврейската си любовница, че ако бе живял по време на Третия райх, сигурно би бил нацист – всеки герои в разказите на Krauss е обикновен човек, поставен под теглото на паметта и историята, на прага на осъзнаването кой е всъщност и в какво ще се превърне.
Защо да я прочетете: Заради добрите думи на критиката зад Океана как Да си мъж е необикновен и изключителен сборник, който буди искрен смях, провокира дълбоки размишления, радва и смущава със своите твърде живи истории, далеч от стегнатите сюжетни линии с опростени решения и лесни отговори.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

СТРАХ ОТ СВЕТЛИНАТА на Douglas Kennedy (Колибри, с превод от Надя Баева и корица на Росен Дуков)

Историята: Добре дошли в във взривоопасния нов свят, в който в битката за чуждите тела хората често изгубват собствените си души. Brandon е таксиметров шофьор, наближаващ шейсетте и принуден да обикаля улиците на Лос Анджелис. Докато прави курсове, той наблюдава своите клиенти и създава неочаквани приятелства. Един ден качва възрастна жена, която работи като доброволец в клиника за аборти, и е въвлечен в нейния свят. Опасен инцидент обаче отприщва лавина от събития, заплашващи собственото му семейство.
Защо да я прочетете: Надареният със знаменит усет за абсурдното и сарказма Douglas Kennedy е майстор в обрисуването на необятната самота и безизходица на съвременния човек. В същината си Страх от светлината е хроника на Америка в криза или роман за сложните социални ситуации, които влияят на най-интимните моменти в човешкия живот. Самият автор го нарежда до най-добрите си произведения (като Живот назаем), определяйки го като социален трилър, колкото мрачен, толкова витален и духовит, форма на съпротива срещу гневния, самодоволен тон на нашето време. Романът на американският писател е болезнено актуален заради начина, по който поставя актуални политически и обществени въпроси за правото на избор, за свободата на отделния индивид, за изгубването на човешките връзки под бремето на фанатизма.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

АКО СЕ РОДИШ ЖЕНА на Oriana Fallaci (Сиела, с превод от Иво Йонков и корица на Дамян Дамянов)

Историята: Oriana Fallaci (1929-2006) е еталон за журналистика в години, в които жените все още воюват за равнопоставено място в свят, изтъкан от конфликти. През 1954 италианската публицистка започва своето сътрудничество с L’Europeo във време, в което феминисткото движение достига връхната точка на своята полемична сила и диспутът върху положението на жената е по-разгорещен от всякога. Острият нрав на Fallaci и бързият ѝ и критичен ум често изместват характера на възлаганите ѝ статии и преплитат хрониката с повдигнати от жените политически теми. Така Fallaci интервюира звезди като дизайнерите Coco Chanel и Mary Quant, шведската актриса Ingrid Thulin и политици и световни лидери като Golda Meir и Indira Gandhi. Ако се родиш жена събира някои от най-значимите и силни текстове на Fallaci на тема правата на жените през XX век и равнопоставеността между половете.
Защо да я прочетете: Заради пълнокръвния портрет на жената и впечатляващата хроника на нейната битка. Чрез своите интервюта с италиански сенаторки, певици, актриси, лидери на феминисткото движение и очерци за Jacqueline Kennedy и дъщерята на Сталин, aвторката на Един мъж, Гневът и гордостта, Писмо до едно неродено дете събира мислите на всяка от тях за ролята на жената, за патриархата и равенството, за феминизма, за свободата, прогреса, демокрацията и огромните социални и политически промени след Втората световна война. Двайсетте текста търсят отговори на въпросите защо няма жена Einstein, защо италианките нямат достъп до магистратски длъжности чак до 1955, каква е представата на жените за жените и други. Нещо повече, текстовете на флорентинската журналистка очертават промените в модата, нагласата към съжителството без брак, сексуалната разкрепостеност, жените в политиката, правото, науката и войната, правото на аборт, проституцията и нейното преследване.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ТРУДНИ ЛЮБОВИ на Italo Calvino (Колибри, с превод от Сава Славчев и корица на Дамян Дамянов)

Историята: Този сборник с разкази на италианския класик Calvino разкрива непозната страна от неговото творчество – способността да замайва с чувствеността на характерната за сънародниците му мощна, всепроникваща, но и някак свенлива и прикрита еротика от 50-те години на миналия век. Неговите разкази и повести дишат с любовната нега на войника в отпуск, срещнал уж безразличната вдовица във влака, излъчват обожанието към очарователните, понякога дръзки, друг път стеснителни италианки, истински инициаторки на лудите и страстни любовни перипетии. Оригиналните сюжети следват един след друг като кадри от класически италиански филм.
Защо да я прочетете: Заради изящния и чудноват стил, оригиналността на въображението, разпалването на фантазията и симпатичната пикантност, които бележат не само разказите на Italo Calvino (1923-1985), но и емблематичните му романи като Разполовеният виконт, Италиански приказки, Невидимите градове, Ако пътник в зимна нощ и Паломар.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

НЕПОКОРНАТА на Beatrice Salvioni (Обсидиан, с превод от Нели Раданова и корица на Лиляна Дворянова)

Историята: Монца, март 1936. Две момичета се опитват да скрият в реката трупа на млад мъж с фашистка значка на ревера. Когато полицията го открива, едната от тях е обвинена в убийство. Francesca е единствено дете в семейство от средната класа. Всеки ден тя тайно наблюдава от един мост Madalena, която играе с две по-големи момчета на брега на реката. В града се говори, че Madalena е виновна за смъртта на брат си и баща си и че носи нещастие, но Francesca не вярва на слуховете и мечтае да се сприятели с нея. И макар двете да са от различни светове, скоро стават неразделни.
Защо да я прочетете: Дебютният роман на Beatrice Salvioni e драматична история за едно необикновено приятелство, за младежкия бунт срещу предразсъдъците и насилието над жените на фона на войната, която Benito Mussolini води в Африка. Литературното събитие на 2023 в Италия е сравнявано с книгите на Elena Ferrante и Viola Ardone и ще бъде издаденo в над 32 страни.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Обсидиан и по-добрите книжарници.

ИСТОРИЯ НА СС на Robert Koehl (Сиела, с превод от Христо Димитров и Гриша Атанасов и корица на Живко Петров)

Историята: Нацисткият охранителен отряд Schutzstaffel (SS) си е спечелил славата на една от най-ужасяващите, страховити и безмилостни човешки организации, оставили кървава следа в архивите на германската история и Втората световна война. От зародиша си като паравоенна сила в услуга на старата пруска военна традиция, търсеща реабилитиране след загубата на Първата световна война, до еволюирането в пазители на фюрера и партията от всички врагове, СС винаги е бил планиран като елитен корпус от политически мотивирани войници. В различните етапи на своето развитие обаче формированието се променя непрестанно и точно това води до затруднения в определянето на неговата роля и характер. Базирайки изследването си на отворени веднага след войната архиви и разговори с множество свидетели, авторитетният историк Robert Koehl разкрива сложната вътрешна и постоянно променяща се структура на СС и очертава ясно ролята му в уличното насилие и налагането на терор, създаването на отряди на смъртта в окупираните части от Европа и Русия, управлението на концлагерите и военните кампании на Вафен-СС.
Защо да я прочетете: Заради аналитичния поглед и разглеждането на събитията от необходимата дистанция на времето, но и за да не забравяме историята и да знаем какви белези да търсим в съвременните паравоенни формирования около нас. Просъществувала около четвърт век, с ясно изразени периоди на проби и грешки, СС се оформя като дете на Himmler и Hitler едва след 1936, за да достигне своя връх в разгара на войната, когато се конкурира дори с Вермахта, а престъпленията на организацията са осъждани и до днес. Историята на СС е епопея на злото в най-чистия му вид.
Колко струва: 13 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.