ВИДЕО: Кобрите на Деси Баева идват от звездите

© Петър Петров

The Kobras пускат видеоклип за последния си сингъл Stardust две седмици преди концерта си в лондонския клуб Old Blue Last. Режисираното от Kat Terek видео се опитва да улови чувството какво е да кацнеш на Земята от чужда планета за пръв път и да се чувстваш объркан, разчитайки само на човека до себе си.

The Kobras е лондонската банда на илюстраторката Деси Баева (вокал) и Harry Thacker (китара), които се събират в английската столица през 2020 покрай споделената любов към The White Stripes, Gill Scott-Heron, Santana, FKA Twigs и Khruangbin и желанието да експериментират с инди, пънк, поп и поп. за да оформят своята представа за психеделично инди.

© Петър Петров

Малко по-късно към групата се присъединява и и басистката Chloe Tayali, а The Kobras вече имат записани и издадени половин дузина парчета, описвани като комбинация от български източен мистицизъм и британски цинизъм с психеделична вяра в любовта – без мерене на китарните сола и нечие его, но с достатъчно мощ, за да ви удари в чатала и избие на танци.

Последното е добре познато на публиката на миналогодишния концерт на The Kobras в София като част от Sofia Live Fest. Колкото до Stardust, групата не помни как точно се появява песента, защото възниква спонтанно и без много мислене. Основната идея зад текста е, че всичко във Вселената е създадено с една и съща материя. Ако се върнем достатъчно далеч назад, ще видим как всички сме вътрешно преплетени не само един с друг, но и с всичко останало във Вселената.

Ясно, идеята на Harry, Деси и Chloe е, че всички сме еднакви и не можем да контролираме нищо друго, освен самите себе си. Както беше казал стария Moby преди години, всички сме направени от звезди. Stardust е трансцендентална мантра за единство, а видеоклипът е тук:

The Kobras са в Spotify, Apple Music и Bandcamp.